6188 osumaa

Uusia mahdollisuuksia lihavuuden lääkehoitoon

Lääkehoidon mahdollisuudet lihavuuden hoidossa ovat parantumassa, kun markkinoille on tullut tai tulossa pitkäaikaiseen käyttöön sopivia lääkkeitä, tuoreimpana sibutramiini. Ne eivät korjaa lihavuuden syitä eivätkä siksi korvaa muuta hoitoa. Ellei lääkkeen käyttöön liity ruokavalio- ja elämäntapamuutosta, paino laskee vain vähän ja nousee vääjäämättä uudelleen lääkkeen lopettamisen jälkeen.

Aila Rissanen

Lääketeollisuus haastoi Etelä-Afrikan hallituksen oikeuteen

Noin kolme vuotta sitten Etelä-Afrikan presidentti Mandela allekirjoitti lain, joka mm. oikeutti tuomaan maahan geneerisiä versioita patenttisuojaa vielä nauttivista lääkkeistä. Lain avulla pyritään myös helpottamaan paikallisesti valmistettujen geneeristen lääkkeiden saantia sekä laskemaan lääkkeiden hintoja. Lailla pyrittiin lisäämään nimenomaan HIV/AIDS-lääkkeiden saatavuutta.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Protesti Yalen yliopiston kampuksella HIV-lääkkeen vuoksi

WHO julkaisi kotisivullaan maaliskuun 2001 puolivälissä kirjoituksen Guardian Unlimited lehdestä. Aiheena on opiskelijaprotesti, jolla painostetaan Yalen yliopiston johtoa luovuttamaan osan yliopiston 40 miljardin dollarin vuotuisista rojalteista HIV-lääkkeen hinnan alennuksiin kehitysmaissa. Yalen yliopisto omistaa stavudiinin (Zerit) patentin ja on luovuttanut lääkkeen valmistusoikeudet Bristol-Myers Squibbille myyntiin sidottua korvausta vastaan.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Virheellinen endoproteesi potilasvahinkona

Potilasvahinkolain 2 pykälä:n 1 momentin mukaan potilasvahinkona korvataan henkilövahinko, joka on aiheutunut tutkimuksessa, hoidossa tai muussa vastaavassa käsittelyssä käytetyn sairaanhoitolaitteen tai välineen viasta. Sairaanhoitolaitetta tai -välinettä käytetään terveydenhuollon toimintayksikön tai terveydenhuollon ammattihenkilön toimesta potilaan hoidossa. Sen sijaan potilaaseen pysyväisluonteisesti asennetut implantit tai potilaan omaan käyttöönsä hankkimat terveysvaikutteiset tuotteet eivät ole potilasvahinkolaissa tarkoitettuja sairaanhoitovälineitä tai -laitteita. Ne, kuten sairaanhoitolaitteet ja -välineet, voivat kuitenkin olla sellaisia tavaroita, joita koskevat tuotevastuulain (L 694/1990) säännökset.

Juhani Kaivola, Lasse Lehtonen

Reumalääke leflunomidi ja maksareaktiot

EU:n maissa on jaettu tiedote lääkäreille nivelreumalääke leflunomidin (Arava, Aventis) käyttöön liittyneistä maksareaktioista ja samalla on annettu tarkistetut ohjeet potilaiden seurannasta. Arviolta yhteensä 200 000 potilasta on käyttänyt valmistetta, ja eriasteisia maksahaittoja on raportoitu eri maista 296 potilaalla. Ruotsissa arvioidaan olevan noin 1 000 leflunomidilla hoidettua potilasta ja maksaentsyymien kasvua on havaittu kuudella potilaalla. Norjassa maksahaittoja on tiettävästi raportoitu kaksi ja Suomessa kolme. Ruotsin lääkevalvontaviraston mukaan reumapotilaat ovat maassa reumatologien hoidossa ja kaikkien hoitojen haittavaikutuksia seurataan tiiviisti. Suomessa leflunomidihoito aloitetaan reumatauteihin perehtyneen erikoislääkärin valvonnassa.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030