6188 osumaa

Lääkkeet ja valoyliherkkyys

Ruotsin lääkelaitos (Läkemedelsverket) on julkaissut luettelon yleisimmin valoyliherkkyyttä aiheuttaneista lääkkeistä. Tiedot perustuvat Ruotsissa vuosina 1991-2000 raportoituihin 253 tapaukseen. Valoyliherkkyyttä todetaan erityisesti toukokuussa, jolloin ihmiset yleensä hakeutuvat ensimmäisen kerran aurinkoon. Yleisimmin valoyliherkkyyttä on raportoitu ketoprofeenista ja etenkin sen iholla paikallisesti käytettävästä geelistä (Orudis-geeli, Aventis Pharma). Seuraavaksi yleisimmät valoyliherkkyyttä aiheuttaneet lääkkeet ovat olleet hydroklooritiatsidi yksin tai amiloridiin yhdistettynä, siprofloksasiini, naprokseeni, sienilääke terbinafiini, felodipiini, enalapriili, lymesykliini, norfloksasiini ja omepratsoli. Ruotsissa julkaistua listaa voi pitää ohjeellisena myös Suomessa, koska lääkkeiden käyttö ja auringonvalon määrä eri vuodenaikoina ovat meillä hyvin samankaltaiset.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Levasetyyli-metadoli pois käytöstä EU:ssa

Noin neljä vuotta sitten opiaattiriippuvuuden vieroitushoitoon EU:ssa hyväksytty levasetyylimetadoli on vedetty pois käytöstä hengenvaarallisten rytmihäiriöiden, kuten kääntyvien kärkien kammiotakykardian (torsades de pointes) vuoksi. Lääke on ollut käytössä monissa EU-maissa ja mm. Yhdysvalloissa vuodesta 1994, mutta ei ole kaupan Suomessa tai käytössä erityisluvilla. Levasetyylimetadolin etu oli, että sitä tarvitsi antaa vain kolmesti viikossa, kun taas metadoniannos tarvitaan päivittäin ja joillekin potilaille jopa kahdesti päivässä. Lisäksi levasetyylimetadoliin liittyi vähemmän väärinkäyttöä kuin metadoniin. Metadoni vaikuttaa harvoin QT-aikaan, joskin suurina annoksina sekin voi aiheuttaa kääntyvien kärkien kammiotakykardiaa erityisesti psykotrooppisten lääkkeiden väärinkäyttäjille. EU:n ohjeessa kehotetaan vaihtamaan potilaiden lääkitykseksi levasetyylimetadolin sijasta metadoni.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Punasolukorvike käyttöön Etelä-Afrikassa

Etelä-Afrikan tasavalta on hyväksynyt ensimmäisenä maana käyttöön nautaperäisen hemoglobiinivalmisteen (Hemopure, Biopure) akuutin anemian hoitoon ja punasolusiirtojen korvikkeeksi leikkauksissa. Valmisteen käyttö on rajoitettu nimettyihin sairaaloihin ja sen käytöstä kerätään kustannus-hyötytietoja. Hemopuren säilyvyys on noin kolme vuotta, eikä se vaadi jääkaappisäilytystä, mikä helpottaa olennaisesti sen kuljetusta ja käyttöä. Se lienee erityisen arvokas tuote maissa, joissa HIV:n ja hepatiitin yleisyys vaarantaa verivalmisteiden turvallisuuden. Hemopurelle tullaan hakemaan myyntilupaa myös Euroopassa ja Yhdysvalloissa myöhemmin tänä vuonna.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Lääkkeiden mainonnasta suoraan yleisölle kallis lasku terveydenhuollolle

Kahdessa maassa, Uudessa-Seelannissa ja Yhdysvalloissa, reseptilääkkeiden suora yleisömainonta on ollut sallittua parin vuoden ajan. Nyt ne ovat todenneet lääkkeiden käytön ja lääkekustannusten lisääntyvän huolestuttavasti. Uudessa-Seelannissa reseptilääkemenot kohosivat viime vuonna peräti 23,6 % ja Yhdysvalloissa lääkemenot lisääntyivät 16,9 % vuosina 1998-99. Ennuste vuotuiselle lääkemenojen kasvulle on Yhdysvalloissa 12,6 %. Lääkärinpalkkiomenot lisääntyivät samana aikana 6,2 %, kotisairaanhoitomenot 1,3 % ja lääkintätarvikemenot 5,7 %. Yleisöön kohdistuvaan mainontaan on käytetty yhä enemmän rahaa - puolessa vuodessa lisäys on voinut olla jopa 43 %.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

"Gorilla-statiini" tulossa?

Rosuvastatiini (Crestor, AstraZeneca) näyttäisi laskevan LDL-kolesterolia tehokkaammin kuin atorvastatiini (Lipitor, Pfizer), simvastatiini (Zocor, MSD) tai pravastatiini (Pravachol, Bristol-Myers Squibb) ja HDL-kolesterolin nousu on sama tai suurempi kuin muilla mainituilla. Ainetta on tehonsa vuoksi ehditty jo kutsua "superstatiiniksi" ja "gorilla-statiiniksi". Teho selittynee sillä, että rosuvastatiini sitoutuu muita statiineja voimakkaammin HMG-CoA-reduktaasiin, jonka toimintaa kolesterolisynteesissä statiinit estävät. Aineen turvallisuudesta tiedetään toistaiseksi vähän, mutta se näyttäisi olevan samaa luokkaa kuin muiden statiinien. Kliinisissä tutkimuksissa on muutaman sadan potilaan joukossa löytynyt yksi transaminaasien nousu, joka normalisoitui hoidon jatkuessa. Myyntilupahakemus jätettäneen sekä EU-maissa että Yhdysvalloissa tulevana kesänä.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

EU:n projekti törmäsi piraattilääkkeisiin

Euroopan komission Cambodia Malaria Control Project (EC-CMCP) Kamputseassa havaitsi, että 90 % väestöstä turvautui malariassa paikallisiin parantajiin. Nämä hankkivat lääkkeitä paikkakunnan kaupustelijoilta ja pikkuapteekeista, joihin lääkkeet toimitettiin Pnom-Penhin tukkuapteekeista. Lääkkeistä kerättiin näytteitä, jotka analysoitiin kaksoistestein valmistajien laboratorioissa. Useimmat meflokiinivalmisteista ja puolet artesunaattivalmisteista olivat väärennöksiä. Tämä johti laajempaan selvitykseen, jossa 242 kaupustelijaa ja 133 apteekkia otettiin jatkotutkimukseen. Näistä artesunaattiväärennöksiä möi 71 % ja meflokiiniväärennöksiä 60 %. Väärennökset menivät helposti kaupaksi halvemman hintansa vuoksi. Selvitys päätyi toteamaan, että lääkeväärennökset ovat todennäköisesti tärkein malariakuolleisuuteen ja -sairastavuuteen vaikuttava tekijä Kamputseassa.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030