6188 osumaa

Lasten lääkehoidon virheet

Kahdessa sairaalassa Yhdysvalloissa on tehty tutkimus lasten lääkitykseen liittyvistä virheistä. Tutkimus käsitti 10 778 lääkemääräystä, joista 616 tapauksessa eli noin 6 %:ssa havaittiin lääkitysvirhe. Haittatapahtumia tästä koitui 26 potilaalle (0,24 %) ja mahdollisia haittatapahtumia 115 (1,1%) potilaalle. Useimmat mahdolliset haittapahtumat liittyivät virheeseen lääkkeen tilauksessa (79 %) tai virheelliseen annostukseen (34 %). Virhe mikrobilääkkeen käytössä ja suoneen annetussa lääkityksessä olivat samoin yleisiä.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Kevimeliini hylättiin

Euroopan lääkearviointivirasto (EMEA) julkaisee nyt myös lääkevalmisteille anottujen myyntilupien hylkäyspäätökset. Syljenerityksen lisäämiseen tarkoitettu kevimeliini (Evoxac, Snow Brand France) on kolinerginen agonisti, jonka käyttöaiheiksi esitettiin Sjögrenin oireyhtymä sekä sen sekundaarinen muoto, joka liittyy reumatoidiin artriittiin, polymyosiittiin, systeemiseen LE-tautiin tai systeemiseen skleroosiin. Kliinisissä tutkimuksissa valmisteen teho vaihteli eikä valmisteen turvallisuutta osoitettu riittävästi.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Alemtutsumabi krooniseen lymfaattiseen leukemiaan

Euroopan lääkearviointivirasto esittää myyntilupaa monoklonaaliselle vasta-aineelle alemtutsumabille (MabCampath, Millenieu & Ilex), joka on tarkoitettu lähinnä toisen asteen hoidoksi kroonisessa lymfaattisessa leukemiassa. Hyvä vaste on saavutettu noin 30 %:ssa hoidetuista tapauksista ja vaste on säilynyt noin yhdeksän kuukauden ajan. Immunosuppressioon liittyvä lisääntynyt infektioriski on valmisteen keskeisin haittavaikutus. Valmisteen käyttöön edellytetään erityinen perehtyneissyys leukemian hoitoon.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Miten hoitaa prostatasyöpää?

Britannian terveysministeriö rahoittaa pitkäaikaistutkimuksen, jossa selvitetään prostatasyövän varhaisvaiheen eri hoitojen hyötyjä ja haittoja. Noin 130 miljoonaa markkaa maksavaan tutkimukseen osallistuu noin 2000 miestä, jotka satunnaistetaan sädehoitoon, prostatektomiaan tai aktiiviin seurantaan. Ministeriö toteaa, että nykyisillä hoidoilla - lääkkeet mukaan lukien - on haittavaikutuksia, eivätkä ne ole erityisen tehokkaita. Kirurginen hoito ja sädehoito aiheuttavat mm. impotenssia ja heikentävät virtsan pidätyskykyä. Kummankaan ei ole osoitettu vähentävän kuolleisuutta. Käynnistyvä tutkimus tarkastelee potilaiden eloonjäämistä, taudin etenemistä, fyysistä ja psyykkistä terveyttä sekä elämänlaatua. Jyrkästi lisääntynyt prostatasyöpätapausten määrä on yksi syy tutkimuksen käynnistämiseen. Vuonna 1971 todettiin Britanniassa noin 6000 ja 1993 jo runsaat 17 000 prostatasyöpätapausta.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Itrakonatsoli ja terbinafiini: sydämen vajaatoiminta ja maksahaitat

Yhdysvaltojen lääkevalvontavirasto (Food and Drug Administration, FDA) varoittaa sienilääke itrakonatsolin (Sporanox, Janssen-Cilag) käyttäjillä havaituista sydämen vajaatoimintatapauksista. Itrakonatsolilla on todettu negatiivinen inotrooppinen vaikutus, minkä seurauksena sydämen lyöntivoima heikkenee. FDA on saanut ilmoituksen 94 tapauksesta, joissa itrakonatsolin käyttäjillä ilmeni sydämen vajaatoiminta. Näistä 58 tapauksessa syy-yhteys lääkkeeseen oli ilmeinen.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Uusittu Helsingin julistus saattaa muuttua

Maailman lääkäriliitto on asettanut työryhmän selvittämään, tulisiko lokakuussa viime vuonna hyväksyttyyn Maailman lääkäriliiton uusittuun Helsingin julistukseen tehdä muutos. Uusi julistus toteaa mm, että lumelääkitystä voi käyttää vertailevissa lääketutkimuksissa vain, kun tehokkaaksi todettua hoitoa ei ole olemassa. Muissa tapauksissa uuden lääkkeen tehoa ja turvallisuutta on tutkittava vertaamalla sitä toiseen aktiiviseen hoitoon. Tätä julistuksen kohtaa on kritisoitu runsaasti erityisesti siksi, että se ei sallisi lumelääkkeen käyttöä silloinkaan, kun tämä on tieteellisesti välttämätöntä ja eettisesti hyväksyttävää.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030