6188 osumaa

Nitrofurantoiinin käyttöön rajoitus

Britannian lääkeviranomainen MHRA esittää nitrofurantoiinin käytön vasta-aiheiseksi virtsatieinfektiossa, jos glomerulusten suodattumisnopeus (GFR) on alle 45 ml/min. Lyhytkestoinen (3-7 vrk) hoito on mahdollinen tarkassa valvonnassa, jos GFR on 30-40 ml/min ja kysymyksessä on monille lääkkeille resistentti alavirtsateiden infektio. Munuaisten toiminta on tarkistettava etenkin ikääntyvillä ennen nitrofurantoiinihoitoa. Erityisesti ikääntyvillä on seurattava mahdollisia keuhkoihin, maksaan ja verenkuvaan kohdistuvia muutoksia.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Ryntäys biologisten lääkkeiden valmistukseen

Useiden tärkeiden ja tuottoisten bioteknologisesti valmistettujen biologisten lääkkeiden patenttisuojat ovat päättymässä. Niiden kopiovalmisteiden eli biosimilaarien valmistusta hamuaa arviolta noin 250 lääketehdasta. Tällä hetkellä kymmenen eniten myydyn lääkkeen joukossa on kuusi biologista lääkettä. Johdossa on nivelreuman adalimumabi (Humira, Abbvie) ja menekkivalmisteita ovat myös syöpälääkkeet trastutsumabi (Herceptin, Roche) ja rituksimabi (Mabthera, Roche). Biosimilaarit tulevat laskemaan biologisten lääkkeiden hintoja arviolta 20-30 % verrattuna alkuperäisvalmisteisiin. Niiden valmistus elävässä solukossa ei kuitenkaan ole yksinkertaista, ja kopiona tuotetun biosimilaarin täydellinen samankaltaisuus alkuperäistuotteen kanssa tuskin onnistuu täysin. Mm. tämän vuoksi lääkityksen vaihto tuotteesta toiseen voi arveluttaa. Euroopassa on ollut käytössä biosimilaareja vuodesta 2006, mutta Yhdysvalloissa arvioidaan vasta nyt ensimmäisten biosimilaarien myyntilupahakemuksia.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Apremilasti psoriaasin hoitoon

Yhdysvaltojen FDA hyväksyi apremilastin (Otezla, Gelgene) läiskäpsoriaasiin. Lääke on fosfodiesteraasi 4:n estäjä ja on ollut käytössä psoriaasiartriitissa. ESTEEM 1 - ja ESTEEM 2 -tutkimuksissa saatiin edullinen hoitotulos myös läiskäpsoriaasissa. Ripuli, pahoinvointi ja ylähengitystieinfektiot ovat haittavaikutuksista yleisimpiä. Lääkettä ei ole tutkittu raskauden yhteydessä. Varovaisuutta kehotetaan noudattamaan, kun hoidetaan potilaita, joilla on ollut masennusta tai itsemurhakäyttäytymistä. Lääke on käsiteltävänä myös Euroopan lääkevirastossa (EMA) Lontoossa.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Astmalääke omalitsumabiin varoitus

Jonkin verran lisääntynyt haittavaikutuksien vaara sydämeen ja aivoverisuoniin todettiin Yhdysvaltojen FDA:n analyysissa, joka kohdistui astmalääke omalitsumabista (Xolair, Novartis) tehtyihin turvallisuustutkimuksiin. Valmisteyhteenvetoon lisättiin tästä varoitus. Haittavaikutuksina löydettiin mm. ohimeneviä aivoverenkiertohäiriöitä (TIA), sydänkohtauksia, rintakipuja, keuhkovaltimopaineen nousuja sekä verisuonitukoksia keuhkoissa ja laskimoissa. Turvallisuustutkimusten menetelmällisten heikkouksien vuoksi täsmällisten johtopäätöksien tekeminen oli vaikeaa.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Psykoosilääkkeen uusi annostelutapa

Aripipratsolista (Abilify Maintena, Otsuka Pharma) hyväksyttiin Yhdysvalloissa esitäytetty kaksikammioinen ruisku, jolla suspensiosta hitaasti vapautuva lääke voidaan annostella harvemmin. Kun lääkitys aloitetaan gluteaaliseutuun annettavana lihaksen sisäisenä injektiona, samanaikaisesti käytetään tabletteja kahden viikon ajan. Sen jälkeen lääke voidaan antaa ruiskeina 30 vuorokauden välein, mikä yksinkertaistaa mm. kotihoidossa olevien lääkitystä. Uusi annostelumuoto tullee käyttöön Yhdysvalloissa vuoden 2015 alussa.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Makeutusaineiden käyttö lisää diabeteksen vaaraa?

Israelilaisessa koe-eläimiin ja aikuisiin ihmisiin pohjautuvassa tutkimuksessa pääteltiin, että runsas sokeria korvaavien kalorittomien makeutusaineiden käyttö mm. painon pudotukseen lisää lihavuuden ja diabeteksen riskiä. Tutkimuksessa makeutusaineina olivat mm. sakariini, sukraloosi, aspartaami, asesulfaami ja neotaami, jotka on hyväksytty käyttöön eri maissa. Aineet eivät hajoa ihmisen ruoansulatuksessa, vaan ne kulkeutuvat maha-suolikanavan läpi lähes muuttumattomina. Matkalla ne vaikuttavat suoraan suoliston mikrobimaailmaan muuttaen sen rakenteita ja toimintamalleja, mistä seuraa glukoosi-intoleranssi. Tämä selittäisi lisääntyneen taipumuksen lihavuuteen ja diabeteksen puhkeamiseen, kun makeutusaineita käytetään runsaasti ja jatkuvasti. Lisääntyneistä riskeistä on saatu vihiä jo aikaisemmissa tutkimuksissa, mutta vaikutusmekanismi on jäänyt selvittämättä.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Masennuslääke agomelatiiniin liittyy maksavaurioita

EU:n lääketurvallisuuden riskinarviointikomitea (PRAC) esittää masennuslääke agomelatiiniin (Valdoxan, Servier) varotoimenpiteitä maksavaurioiden välttämiseksi. Lääkkeestä ilmoitettujen haittavaikutusten perusteella maksan toimintakokeet esitetään tehtäviksi ennen hoitoa ja säännöllisesti hoidon aikana. Maksahaittojen vaara lisääntyy erityisesti 75-vuotiailla ja tätä vanhemmilla. Tämän ikäisessä potilasryhmässä lääkkeen hoidollisesta tehosta ei ole riittävää näyttöä ja agomelatiinin käyttöä esitetäänkin vasta-aiheiseksi. Ehdotus menee vielä Euroopan lääkevalmistekomitean (CHMP) käsiteltäväksi.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Dulaglutidi hyväksyttiin diabetekseen

Yhdysvaltojen FDA hyväksyi tyypin 2 diabeteksen hoitoon dulaglutidin (Trulicity, Lilly) annosteltuna kerran viikossa ihonalaisina pistoksina. Aine on inkretiinimimeetti (GLP-1- agonisti), jota on tutkittu kuudessa tutkimuksessa yli 3 300:n tyypin 2 diabeetikon hoidossa sekä ainoana lääkkeenä että yhdessä mm. metformiinin ja sulfonyyliureoiden kanssa. Haittavaikutuksista yleisimpiä olivat pahoinvointi, ripuli ja vatsakivut. Eläintutkimuksissa jyrsijöillä on ilmennyt kilpirauhasen kasvaimia. Potilailla vastaavaa ei ole tavattu, mutta tilanteen seuraamiseksi perustetaan kilpirauhasen kasvaimia 15 vuotta seuraava rekisteri. Lisäksi dulaglutidia ei tule määrätä potilaille, joilla tai joiden suvussa on ollut kilpirauhasen kasvaimia. FDA edellyttää lisätutkimuksia mm. lääkkeen sydänturvallisuudesta ja soveltuvuudesta lapsille. Dulaglutidin myyntilupahakemus on arvioitavana myös Euroopan lääkevirastossa Lontoossa.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030