6188 osumaa

Leukemialääke ponatinibiin varoitus verisuonitukoksista

Euroopan lääkevalmistekomitea Lontoossa tarkisti ohjeita leukemialääke ponatinibin (Iclusig, Ariat Pharma) käytöstä verisuonitukoksien välttämiseksi. Tukokset näyttäisivät olevan annosriippuvaisia. Sopivinta annosohjetta on vaikea suosittaa, kun riittävää tutkimusnäyttöä ei ole tehokkaan ja toisaalta toksisen annoksen suuruudesta. Aloitusannos 45 mg kerran vuorokaudessa jää edelleen voimaan ja jatkossa annosta tulee säädellä vasteen mukaan. Tarkemmat ohjeet ja varotoimenpiteet löytyvät Euroopan lääkeviraston verkkosivuilta.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

G-proteiinit tutkimuksen keskiöön

Yliopistot Yhdysvalloissa ja Kiinassa ryhtyvät yhteistyössä Amgenin, Sanofin ja Ono Pharmaceuticalsin kanssa tutkimaan G-proteiineihin liittyvien reseptorien (GPCR) osuutta eri sairauksissa, esimerkiksi syövässä. G-proteiinikytkennäiset reseptorit toimivat solukalvoilla säädellen sen läpäisevyyttä mm. eri kemikaaleille. Reseptoreja tunnetaan satoja, mutta G-proteiineja noin 20. Tutkimuksien odotetaan mahdollistavan uusien lääkkeiden kehittämisen. Kemian Nobel-palkinto annettiin kaksi vuotta sitten G-proteiinireseptoreihin liittyneistä tutkimuksista.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Tatuointivärien turvallisuus tarkasteluun Ruotsissa

Ruotsin lääkeviranomainen Läkemedelsverket käynnisti maassa 30:n tatuointiin käytetyn värivalmisteen analyysin. Vuonna 2010 markkinoilta kerätyistä väreistä löytyi terveydelle haitallisia aineita. Vuonna 2013 astuivat voimaan tatuointivärejä koskevat erityissäännökset. Niiden koostumus ja pakkausmerkinnät tuli ilmoittaa viranomaiselle ja asiakkaan tuli saada selostus siitä, mitä väriaineita oli käytetty. Selvitystyön tulokset julkaistaan vielä ennen kuluvan vuoden loppua.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Lapsen vaikea astma

Kaksitoistavuotias poika tuli kontrollikäynnille erikoissairaanhoitoon. Pojalla oli todettu astma 9 vuoden iässä. Taudinmääritys perustui astmaan sopiviin oireisiin, poikkeavaan ulkojuoksutestiin, jossa FEV1 pieneni testin aikana 35 % ja auskultoidessa kuuluviin uloshengityksen vinkunoihin. Perustilassa keuhkojen toiminta oli normaali. Pojalla oli todettu myös herkistyminen lehtipuille ja eläimille. Alkuvaiheessa astmaoireilua oli paljon, ja hoitotasapaino saavutettiin säännöllisellä lääkityksellä: inhaloitava kortisoni ja pitkävaikutteinen beeta 2 -agonisti (Symbicort mite 1-2 × 2) ja montelukasti 5 mg. Pahenemisvaiheissa käytössä oli salbutamoli, Symbicort 2 × 2 ja siitepölykaudella antihistamiini, kortisoninenäsuihkeet ja antihistamiinisilmätipat. Tasapaino oli ollut hyvä tällä lääkityksellä kolmisen vuotta.

Anna Pelkonen

Biologisen lääkkeen lisäys reumalääkeyhdistelmään

Suomalaisessa tutkimuksessa testattiin biologisen lääkkeen, infliksimabin (Remicade, MSD) hyötyä lisättynä tavanomaiseen reumalääkkeiden yhdistelmähoitoon. 99 nivelreumapotilaan tutkimuksessa sulfasalatsiinilla, metotreksaatilla, hydroksiklorokiinilla ja matala-annoksisella kortikosteroidilla hoidetut satunnaistettiin 6 kuukauden ajaksi saamaan lisäksi TNF:n estäjä infliksimabia tai lumetta. Viiden vuoden kestoisessa seurannassa hoitojen välillä ei ilmennyt merkitsevää eroa. Tutkijat totesivat potilasaineistonsa suppeaksi.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030