6188 osumaa

Uusi lääke lihavuuden hoitoon

Yhdysvaltojen FDA on vuosia jatkuneen harkinnan jälkeen hyväksynyt lihavuuden hoitoon masennuslääke bupropionin ja alkoholista vieroitukseen tarkoitetun naltreksonin yhdistelmän (Contrave, Orexigen). Bupropionia käytetään myös tupakasta vieroitukseen ja naltreksonia opioidivieroitukseen. Contrave on tarkoitettu lihavien (painoindeksi > 30 kg/m2) ja ylipainoisten (painoindeksi > 27 kg/m2) hoitoon yhdessä ruokavalion ja lisätyn liikunnan kanssa. Jos 12 viikon hoito ei pudota painoa vähintään 5 %, on harkittava lääkityksen lopettamista. Valmisteessa on useita varoituksia, kuten itsemurha-ajatuksien mahdollisuus (bupropioni), kouristukset sekä verenpaineen ja pulssin kohoaminen. Lääkkeen tehoa on tutkittu noin 4 500 potilaalla vertaillen lumeeseen. FDA edellyttää jatkotutkimuksia mm. vaikutuksista sydänsairauksien riskeihin, soveltuvuudesta lasten ja nuorten hoitoon sekä yhteisvaikutuksista muiden lääkkeiden kanssa.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Diklofenaakista ongelma korppikotkille?

Euroopan lääkevirasto (EMA) Lontoossa ryhtyy selvittämään aiheuttavatko tulehduskipulääke diklofenaakin jäämät kuolemanvaaran Euroopassa haaskalinnuille, kuten korppikotkille. Haaskalintujen kannat ovat viime vuosina pienentyneet Aasiassa, mm. Intiassa, Nepalissa, Pakistanissa ja Bangladeshissa. Syyksi on arveltu diklofenaakin jäämiä eläinten ruhoissa. Lääkettä on käytetty eläimillä mm. tulehduksien, kuumeen ja kivun hoitoon. Diklofenaakin on todettu aiheuttavan linnuille munuaisten vajaatoimintaa, jos ne ovat syöneet runsaasti lääkittyjen ja kuolleiden eläinten jäänteitä.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Bentsodiatsepiineilla yhteys Alzheimerin tautiin

Tapaus-verrokkitutkimus Kanadan Quebecin sairausvakuutusrekisterissä osoitti, että bentsodiatsepiinien pitkäaikaiskäyttöön liittyy lisääntynyt riski sairastua Alzheimerin tautiin. Tutkimuksessa oli yli 66-vuotiaita Alzheimer-potilaita (n = 1 796) ja kaltaistettuja verrokkeja (n = 7 184), joita seurattiin 5 vuoden ajan taudin diagnosoimisesta. Bentsodiatsepiinien käyttöön ahdistuksen tai unettomuuden hoidossa liittyi lisääntynyt riski sairastua Alzheimerin tautiin verrattuna lääkkeitä käyttämättömiin (riskisuhde 1,51, 95 %:n LV 1,36-1,69). Lääkkeen käytön tiheys näytti lisäävän riskiä. Tutkijoiden mukaan bentsodiatsepiinien käytön tarve voi olla myös oire kehittyvästä dementiasta. He pitävät bentsodiatsepiinien tarpeetonta pitkäaikaiskäyttöä ongelmallisena väestön terveyden kannalta.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Diabeteslääke myös lihavuuden hoitoon?

Yhdysvaltojen FDA:n neuvonantajakomitea puolsi äänin 14/1 pistoksina otettavan diabeteslääke liraglutidin (Victoza, Novo Nordisk) hyväksymistä ylipainon ja lihavuuden hoitoon. Asiantuntijat katsoivat diabeteslääkkeen soveltuvan hyvin painon pudotukseen, kun ylipaino ja lihavuus ovat usein diabetespotilaan ongelmia. Lähes 5 000 potilasta käsittäneissä tutkimuksissa potilaista 6,3-7,4 % on pystynyt pudottamaan painoaan, kun lumehoidossa vastaava on todettu 2,8-4,6 %:lla potilaista. Pudokkaita on ollut 23-36 % tutkimuksen aloittaneista. Asiantuntijat kehottivat seuraamaan haimatulehduksien ja syövän esiintymisen vaaraa lääkkeen tultua markkinoille.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Sydänlääke strofantiini tehoaa Ebolaan?

Brittiläinen tutkijaryhmä Liverpoolin yliopistosta väittää sydänglykosidi g-strofantiinin antavan lupauksia Ebola-lääkkeenä. Myös ouabaiinina tunnetusta ja laajasti käytetystä sydämen vajaatoiminnan lääkkeestä on luovuttu vuosikymmeniä sitten. Aine on pudonnut pois myös lääketieteen oppikirjoista. Tutkijat totesivat g-strofantiinin estävän solussa Ebola-viruksen jakautumiselle ja infektion jatkumiselle tärkeätä VP24-proteiinia. Jatkotutkimukset ovat tarpeen, mutta ainetta on käytetty pitkään ja sen turvallisuus tunnetaan. Tämä nopeuttaisi lääkkeen kehittämistä Ebolaan, mikäli aineen teho taudissa voidaan varmistaa. Strofantiinista imeytyy maha-suolikanavasta vain noin 2 %, mutta suoraan laskimoon annettuna varmistetaan lääkkeen vaikutus.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Odanakatibi tulossa osteoporoosiin?

Uudella mekanismilla osteoporoosin ehkäisyyn vaikuttavasta odanakatibista (MK-0822, MSD) julkaistiin viimeisimpiä tutkimustuloksia. Kerran viikossa suun kautta otettava lääke on katepsiini K:n estäjä. Katepsiini on osteoklasteissa esiintyvä entsyymi, joka hajottaa valkuaisaineita luun resorption yhteydessä. Odanakatibia on tutkittu yli 16 000 osteoporoosipotilaalla LOFT-tutkimuksessa. Lääke esti luunmurtumia ja lisäsi luun mineraalitiheyttä. Haittavaikutuksista hankalimpia olivat ihomuutokset, eteisvärinä ja aivohalvaukset.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Naloksegoli opioidien aiheuttamaan ummetukseen

Yhdysvaltojen FDA hyväksyi opioidiantagonisti naloksegolin (Movantik/TR-118, AstraZeneca) kipupotilaille, joille opiaatit aiheuttavat ummetusta. Naloksegoli on pegyloitu (molekyyliin on liitetty polyetyleeniglykoli) johdos. Se läpäisee huonosti veri-aivokynnyksen ja vaikutus on lähinnä perifeerinen, jolloin opiaattien kivunlievitys ei heikkene. Lääke annostellaan tabletteina kerran päivässä 12,5 tai 25 mg:n annoksena. Lääkettä on tutkittu yli 1 300 potilaalla 140 tutkimuspaikassa Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Naloksegolin myyntilupa on käsiteltävänä myös Euroopan lääkelaitoksessa Lontoossa.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

WHO tarkasteli Ebolan hoitomahdollisuuksia

Yli 200 asiantuntijaa pohti WHO:n kokouksessa, mitä lääkkeitä ja hoitoja löytyy tai on kehitteillä Ebolaan. Toipuneiden seerumin todettiin auttavan, ja verivalmisteiden tuotantoa on kehitettävä taudin esiintymismaissa. Kaksi tutkimusvaiheessa olevaa rokotetta saataneen käyttöön jo marraskuussa, jos ne läpäisevät turvallisuustestit. Kehitteillä on myös biologisia lääkkeitä. Asiantuntijat korostivat, että käyttöön otettavat hoidot on tutkittava ensin luotettavasti kliinisten lääketutkimusten avulla. Hätiköinti voi johtaa tehottomiin hoitoihin ja pettymyksiin. Taudin leviämisen ehkäiseminen on tärkein ajankohtainen toimenpide.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Diabeteslääkkeet ja luunmurtumien riski

Tutkimuksen mukaan eri diabeteslääkkeisiin liittyvissä luunmurtumariskeissä on eroja. Lähes 100 000 tyypin 2 diabetekseen lääkityksen aloittanutta seurattiin viiden vuoden ajan. Metformiinia käytti 78 %, sulfonyyliureoita 15 %, glitatsoneja 2,7 % ja loput muita uudempia diabeteslääkkeitä. Seurantajaksolla (2008-2012) 7 353 potilasta (7,4 %) sai luunmurtuman. Metformiinia käyttäneillä (n = 76 924) murtumafrekvenssi oli 6,8 %, glitatsonin käyttäjillä (n = 2 679) 10,9 % ja sulfonyyliureoita käyttäneillä 9,7 % (n = 15 162). Kun aineisto sovitettiin mm. iän, sukupuolen ja muiden lääkkeiden mukaan, murtumariski verrattuna metformiiniin oli glitatsoneilla 1,4 (p < 0,0001) ja sulfonyyliureoilla 1,09 (p < 0,0054). Muissa diabeteslääkkeissä murtumariskit eivät eronneet tilastollisesti merkitsevästi metformiinista. Glitatsonien käyttöön liittyvää lisääntynyttä murtumariskiä on epäilty aikaisempien tutkimuksien perusteella, mutta uutta oli sulfonyyliureoihin liittyvä hiukan kasvanut murtumariski. Tutkijat kehottavat arvioimaan potilaan murtumariskiä diabeteslääkkeitä valittaessa.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030