6188 osumaa

Makulan degeneraatioon lääke

Yhdysvaltojen Lääke- ja elintarvikevirasto (FDA) on hyväksynyt verteporfiinin (Visudyne), joka on ensimmäinen makulan nesteiseen vanhuudenrappeumaan kehitetty lääke. Se annetaan laskimoon ja aktivoidaan silmään suunnatulla laservalolla siten, että elvyttävä vaikutus kohdistuu sairaaseen verisuonistoon. Hoito ei palauta jo vaurioituneen silmän näkökykyä, mutta hidastaa retinan vaurioitumista ja säilyttää siten näkökyvyn pitempään. Hyvä uutinen ikääntyvälle väestölle.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

ASA auttaa antikoagulanttina annoksesta riippumatta

Yhteensä 11 plasebokontrolloitua tutkimusta ja niiden noin 9 600 potilasta käsittävien aineistojen meta-analyysi osoitti, että ASA:n eri annoksilla (50-1 500 mg/vrk) saatiin TIA:n tai halvauksen sairastaneilla yhtäläinen edullinen uuden sairastumisen ehkäisevä hoitotulos. Tilastoanalyysit eivät osoittaneet mitään selvää annos-vaikutussuhdetta uuden halvauksen ehkäisyssä. Tulos tukee meilläkin omaksuttua ASA:n annostelua (50-300 mg/vrk) valtimotukosten estohoidossa.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Lisää haittahavaintoja ja varoituksia yrttilääkkeistä

Eri puolilta maailmaa on kantautunut tietoja rohdoksien ja erityisesti kiinalaisten yrttilääkkeiden aiheuttamista vakavista haitoista, kuten munuaisvaurioista. Myös masennusoireisiin ilmeisen laajasti käytetty mäkikuisma on tuottanut ongelmia, koska sen on todettu aiheuttaneen interaktioita eräiden HIV-lääkkeiden sekä joidenkin yleisesti käytettyjen muiden reseptilääkkeiden kanssa. Lääkettä määrätessä on tärkeätä kysyä myös potilaan käyttämistä rohdoksista ja huomauttaa haitallisten yhteisvaikutuksien mahdollisuudesta. Rohdosten käytön yleistyessä lääkärin on syytä tuntea niiden yhteisvaikutukset tavanomaisimpien lääkehoitojen kanssa.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä, Timo Klaukka

Vastasyntyneiden HIV estettävissä

HIV siirtyy äidistä raskauden aikana vastasyntyneeseen ja vuosittain infektoituu tällä tavoin lähes 600 000 lasta. Valtaosa heistä syntyy Saharan eteläpuolisissa Afrikan maissa, joilla on niukasti voimavaroja terveydenhuoltoon. Nyt käytettävissä on kolme lyhytkestoista, tutkimuksin dokumentoitua ehkäisyhoitoa, joiden kustannuksetkin ovat kohtuulliset. Nk.Thai-versiossa annetaan äidille ja vastasyntyneelle tsidovudiinia, PETRA-versiossa tsidovudiiniin lisätään lamivudiini, ja uusimmassa versiossa HIVNET käytetään nevirapiinia yhtenä annoksena. Näitä äskettäin kehitettyjä hoitoja kutsutaan lääkkeellisiksi rokotteiksi HIV:a vastaan. Ongelmia tuottaa raskaana olevien saaminen Afrikassa hoitojen piiriin sekä imetys, mikä lisää tarttumisriskiä, mutta on välttämätön mm. puhtaan veden ja äidinmaitokorvikkeiden puuttuessa. Kun äiti ja isä usein kuolevat AIDS:iin, jää pelastunut lapsi orvoksi.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Nevirapiinista vakavia iho- ja maksahaittoja

Euroopan lääkevalmistekomitea (CPMP) on lisännyt HIV-lääke nevirapiinin (Viramune) käyttöön liittyviä varotoimia. Tietoon on tullut useita vakavia, joskus kuolemaankin johtaneita ihosivuvaikutuksia (mm. Stevens-Johnson-oireyhtymä, toksinen epidermaalinen nekrolyysi) sekä hepatiitteja, joihin usein on liittynyt ennakoivasti tai samanaikaisesti yliherkkyysoireita, kuten kuumeilua, ihottumaa, nivel- ja lihaskipuja, eosinofiliaa, granulosytopeniaa ja munuaisen toimintahäiriöitä. Reaktiot ovat ilmenneet yleensä kahden ensimmäisen hoitokuukauden kuluessa. Lääkkeen annostelussa aikuisilla ei saa ylittää 200 mg:n kerta-annosta vuorokaudessa kahden ensimmäisen hoitoviikon aikana, maksafunktioita tulee seurata entistä tiheämmin ja iho- tai yliherkkyysoireiden ilmaantuessa hoito tulee keskeyttää.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Globaali etiikka ja lääketiede

Globaali etiikka pyrkii määrittelemään eri kulttuureja ja uskontoja yhdistäviä arvolähtökohtia. Sen tavoitteena on yhteisen moraalinormiston hahmottaminen maailmanlaajuisten ongelmien ratkaisemiseksi. Taloudellisen globalisaation eriarvoisuutta lisäävän vaikutuksen hillitsemiseksi tarvitaan lisää vastuukykyisyyttä ja kokonaisuuden huomioon ottavaa ajattelua. Kirjoituksessa pohditaan, mitä tämä merkitsisi bioetiikan ja lääkärin työn kannalta. Kirjoittaja on osallistunut globaali etiikka -prosessin kehittämiseen vuodesta 1992 lähtien yhteistyössä saksalaisen professori Hans Küngin kanssa.

Reijo E. Heinonen

Menestystä ja takaiskuja maailman lääkemarkkinoilla vuonna 1999

Omepratsoli, simvastatiini ja fluoksetiini ovat viime vuosina pitäneet myynnin arvon kärkitiloja lääkealalla, mutta muutkin statiinit ovat nyt saavuttamassa kärkeä. Maailman suurin lääkeyritys on pitkään ollut Merck & Co (MSD), mutta suurten yritysten fuusiot muuttanevat tilannetta. Läntisten teollisuusmaiden lääkemarkkinat olivat viime vuonna yrityksille tuottoisammat kuin vuonna 1998. Uusia lääkeaineita vedettiin myös vuonna 1999 pois markkinoilta, mutta onneksi suurilta ongelmilta vältyttiin.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä, Timo Klaukka

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030