6188 osumaa

Tsaleploni - erilainen unilääke?

Bentsodiatsepiinit olivat pitkään yleisimmin käytettyjä unilääkkeitä Suomessa. Etenkin triatsolaamin ja midatsolaamin käyttöön on liittynyt ongelmia niiden voimakkaiden ja epäselektiivisten reseptorivaikutusten takia. Bentsodiatsepiinien rinnalle on viime vuosina tullut muitakin lääkeaineita, kuten tsopikloni ja tsolpideemi. Nämä ovat hypnootteina käyttökelpoisempia kuin bentsodiatsepiinit, koska ne vaikuttavat näitä selektiivisemmin vain tiettyihin G

Erkka Syvälahti

Mutkikas GABA-reseptorijärjestelmä

Unihäiriöiden hoitoon on bentsodiatsepiinien rinnalle tullut rakenteellisesti erilaisia molekyylejä, kuten tsolpideemi ja tsopikloni. Ne muistuttavat vaikutuksiltaan monia bentsodiatsepiinirunkoisia aineita, kuten diatsepaamia ja loratsepaamia, joiden vaikutukset ovat kumottavissa GABAA-reseptorin bentsodiatsepiinisitoutumiskohdan spesifisellä estäjällä, flumatseniililla. Nyt tähän ei-bentsodiatsepiinirunkoisten lääkeaineiden joukkoon on tullut tsaleploni, rakenteeltaan pyratsolopyrimidiini. Myös sen vaikutukset voidaan kumota flumatseniililla. Vaikka näiden kaikkien aineiden vaikutukset välittyvät saman sitoutumispaikan kautta, GABAA-reseptorin rakenteellinen monimuotoisuus antaa aiheen vertailla aineiden selektiivisyyttä vaikutuskohtien suhteen.

Esa Korpi

FDA linjaa tsanamiviirin käyttöä

Yhdysvaltojen elintarvike- ja lääkevirasto FDA tiedottaa lääkäreille potilastapauksista, joissa tsanamiviiri-inhalaatiot (Relenza) ovat aiheuttaneet hengitystoiminnan vakavan heikentymisen astmaatikoilla ja obstruktiivista keuhkosairautta potevilla. Tsanamiviiria ja muitakin viruslääkkeitä opastetaan nyt käytettäväksi vain komplisoitumattomaan influenssaan. Tehoa tai turvallisuutta ei ole osoitettu sydän- tai hengitystiesairauksia potevilla eikä silloin, kun influenssaan liittyy komplikaationa esimerkiksi bakterielli pneumonia. FDA korostaa, että rokotus on influenssan ehkäisyssä edelleen ensisijaista. Ennen viruslääkkeen käyttöä tulisi sulkea pois bakteeri-infektion mahdollisuus. FDA Talk Paper, T00-3,12 January 2000.

Juhana Idänpään-Heikkilä

Klotsapiini, ummetus ja suolentukkeumat

Australian lääkelaitos (Therapeutic Goods Administration, TGA) tiedottaa 15 eriasteisesta ummetustapauksesta klotsapiinipotilailla. Näistä 9 oli vakavia - mm. kahdelle kehittyi suolentukkeuma, kolmannelle jouduttiin tekemään ileostomia ja yksi potilas kuoli aspiraation vuoksi. Englannissa lääkelaitos julkaisi viime vuonna selostuksen 20 ensimmäisestä klotsapiinin käyttöön liittyneestä suolentukkeumasta, joista kolme johti kuolemaan. Klotsapiinilla on tunnetusti antikolinergisia vaikutuksia. Nämä voivat vahvistua, jos potilas käyttää samanaikaisesti muita antikolinergisesti vaikuttavia lääkkeitä, kuten muita psykoosilääkkeitä, trisyklisiä masennuslääkkeitä tai tiettyjä parkinsonlääkkeitä, jolloin yhteisvaikutuksena voi ilmetä vakava suolentukkeuma.

Juhana Idänpään-Heikkilä

Lyhyesti: Roimat sakot luvattomasta lääkkeiden myynnistä Internetissä

Noin 2,9 milj. markan suuruinen sakko ehdotetaan tuomittavaksi sille, joka myy Yhdysvalloissa luvattomasti reseptilääkkeitä Internetin välityksellä. Valkoisessa Talossa presidentti Clintonin aloitteesta syntynyt lakiesitys sisältää myös noin 60 milj. markan suuruisen tuen kuluttajien opastukseen siitä, miten Internetin tietoihin lääkkeistä tulisi suhtautua. Tukea esitetään myös Internetin viranomaisvalvonnan tehostamiseen. Kyseenalainen ja luvaton lääkkeiden kaupustelu yhdysvaltalaisista lähteistä on lisääntynyt huolestuttavasti. Ilmi on tullut useita tapauksia, joissa myynnissä ollut tuote on ollut terveydelle haitallinen tai jopa hengenvaarallinen ja myös lääkeväärennöksiä on tavattu.

Efavirentsi - uusin lupaava HIV-lääke

Kliiniseen kehittelyvaiheeseen edennyt viruslääke, HIV-proteaasin estäjä efavirentsi on antanut lupauksia lasten HIV-infektioiden hoidossa. Hiljattain on julkaistu kaksi tätä lääkettä koskenutta tutkimusta. Niistä toisessa efavirentsiä annosteltiin vain kerran päivässä ja verrattiin kolmasti päivässä annettavaan nelfinaviiriin (Viracept). Toisessa tutkimuksessa aikuispotilailla yhdistelmää efavirentsi plus tsidovudiini ja lamivudiini verrattiin indinaviiri plus tsidovudiini ja lamivudiini -yhdistelmään. Edellinen yhdistelmä osoittautui tehokkaammaksi. Efavirentsin yleisin haittavaikutus oli ihottuma.

Luontaistuotteita reseptille Irlannissa

Irlannin lääkevalvontavirasto on päättänyt asettaa useita laajassa käytössä olevia luontaistuotteita reseptille vuoden 2000 alussa. Näihin kuuluvat tuotteet, joille on esitetty lääkkeellinen käyttötarkoitus. Tälläiset tuotteet tulee ennen markkinointia antaa lääkeviraston arvioitavaksi Irlannin lainsäädännön mukaan, ja viranomaiset viittaavat samalla EU:n direktiiviin. Tuotteiden joukossa ovat mm. mäkikuismauute St John's Wort, gingko, blue cohosh ja squaw vine.

Lyhyesti: Patenttisuojasta vapautettavat lääkkeet

Poikkeusoloissa näkyvästi työskentelevä ranskalainen lääkäri- ja terveysjärjestö Medecins Sans Frontieres (Lääkärit ilman rajoja) on esittänyt listan patenttisuojan piirissä vielä olevista tärkeistä lääkkeistä, jotka tulisi erityistoimin vapauttaa Maailman Kauppajärjestön (WTO) jäsenmaita sitovista sopimuksista. Siten näiden lääkkeiden geneerinen valmistus tulisi mahdolliseksi kehitysmaissa ja lääkkeiden varsin korkeat hinnat halpenisivat. Listalla ovat seuraavat kymmenen lääkettä, jotka kaikki ovat käytössä myös Suomessa: atsitromysiini trakoomaan, keftriaksoni meningiittiin, siprofloksasiini Shigella-dysenteriaan, ofloksasiini hoitoresistenttiin tuberkuloosiin, flukonatsoli opportunistisiin infektioihin sekä HIV-infektion hoitoon käytettävät didanosiini, indinaviiri, lamivudiini, nevirapiini ja tsidovudiini.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030