6188 osumaa

HIV-lääkkeiden kulkeutuminen spermaan

Viruslääkkeiden riittävä tunkeutuminen spermaan vähentää virusten resistenssiä lääkehoidolle ja heikentää resistenttien virusten mahdollisuutta säilyä sukuelimissä. Lisäksi penetraatio spermaan vaikuttanee tartunnan leviämiseen sukupuoliyhteydessä. Indinaviiri pääsee spermaan hyvin eli sen pitoisuus siellä on sama kuin plasmassa. Ritonaviiri, sakinaviiri, amprenaviiri (ei kaupan Suomessa) ja tsidovudiini (AZT) penetroituvat spermaan vähäisessä määrin ja lamivudiini ei lainkaan.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Britannia vetää pois käytöstä useita rohdoksia

Britannian lääkevalvontavirasto (Medicines Control Agency, MCA) on kieltänyt Aristolochia sisältävien rohdosten maahantuonnin, myynnin ja varastoinnin, ellei niille ole anottu virallista myyntilupaa. MCA tutki 63 myynnissä ollutta rohdosta ja löysi niistä 28:ssa aristolokkiahappoa, jonka on todettu Britanniassa aiheuttaneen mm. vakavan munuaisinsuffisienssin. Aristolokkiahappo on munuaistoksisuuden lisäksi mutageeninen ja karsinogeeninen. Sitä on havaittu monissa kiinalaisissa rohdoksissa kuten mu tong ja fangji -tuotteissa, joita saattaa olla myynnissä Suomessakin. Luonnosta peräisin olevista rohdoksista on viime aikoina saatu huolestuttavan paljon terveydelle haitallisia havaintoja.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Kiina kieltää lääkekaupan Internetissä

Kiinan lääkevalvontavirasto on kieltänyt lääkkeiden kaupittelun Internetissä. Kiina katsoo että Internet on vajavaisesti valvottu media ja mahdollistaa mm. lääkeväärennöksien ja laittomien lääkkeiden myynnin. Kiinan näkemykset ovat yhteneväisiä monen muun maan ja mm. WHO:n kannanottojen kanssa. Kieltoja on kuitenkin paljon helpompi langettaa kuin valvoa niiden noudattamista tässä vapaan tiedotuksen ja tiedonhankinnan periaatteita toteuttavassa mediassa.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Uudet insuliiniherkisteet myötä- ja vastatuulessa

Troglitatsoni on vaikutustavaltaan uudenlainen aikuistyypin diabeteksen lääke. Tämä käänteentekeväksi väitetty insuliiniherkistäjä hyväksyttiin käyttöön vuonna 1997 mm. Yhdysvalloissa ja Japanissa. Erityisluvilla lääke on ollut käytössä Suomessakin. Maaliskuussa tänä vuonna se jouduttiin vetämään pois käytöstä maksavaurioiden vuoksi. Samanaikaisesti kuitenkin Euroopan lääkevalmistekomitea (CPMP) on hyväksynyt lähijohdoksen, rosiglitatsonin rajallisin indikaatioin aikuistyypin diabeteksen hoitoon. Muitakin samaan ryhmään kuuluvia aineita on pyrkimässä Euroopan ja samalla Suomen markkinoille.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Lääketieteen naapurissa 4: Kulttuuri, terveys ja sairaus

Lääketieteellinen antropologia tutkii terveyttä ja sairautta erilaisissa kulttuurisissa yhteyksissä. Samassakin kulttuuriympäristössä on monenlaisia käsityksiä sairaudesta riippuen tulkitsijan maailmankuvasta ja lähtökohdista. Lääketieteellinen antropologia tutkii havainnoimalla arkielämää, keräämällä aineistoja ja päättelemällä asioita. Se auttaa lisäämään ymmärrystä erilaisten ajattelumallien välillä.

Marja-Liisa Honkasalo

Potilaasi saattaa käyttää neidonhiuspuu-uutevalmistetta - mitä sinun tulisi tietää tästä rohdosvalmisteesta?

Neidonhiuspuu-uutevalmiste saattaa hieman hidastaa kognitiivisten toimintojen huononemista dementiapotilailla 6-12 viikon säännöllisen käytön jälkeen. Uutteen vaikuttavat aineosat ja vaikutusmekanismi on selvittämättä. Pitkäaikaisen käytön yhteydessä on raportoitu joitakin spontaaneja verenvuotoja, ja uute saattaa tehostaa antikoagulanttien vaikutusta. Neidonhiuspuu-uutevalmisteiden oikeaa ja turvallista käyttöä hankaloittaa myös se, että ne ovat rohdosvalmisteita, jotka on tarkoitettu itsehoitoon.

Anna-Liisa Enkovaara

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030