6188 osumaa

Käytännön lääkäri kaipaa lääkkeestä tiivistä tietoa: Osa Pharmacan tiedoista jää lääkäreiltä huomaamatta

Pharmaca Fennica on erityisesti avohoidon yleislääkäreiden ahkerasti käyttämä työväline. Valtaosa pitää kirjaa myös luotettavana, osaksi ilmeisesti siitä syystä, että valmisteyhteenvedot ovat viranomaisen hyväksymiä. Pitenevät tekstit ovat johtaneet kirjan yhä suurempaan kokoon ja sen jakautumiseen erillisiin osiin. Vastavetona oli tiivistelmäkirjan julkaiseminen vuoden 2000 alussa. Se näyttää löytäneen tiensä erityisesti avohoidon lääkäreiden käyttöön.

Erkki Alanko

Lääkejäännökset luonnossa

Lääkehoitojen seurauksena useat lääkkeet joutuvat lopulta luontoon, kun ne poistuvat käyttäjän elimistöstä muuttumattomina. Samoin tapahtuu virheellisten lääkkeiden hävittämistapojen vuoksi tai kun lääketeollisuuden jätteitä ei käsitellä asiallisesti. Italialaisessa tutkimuksessa luokiteltiin eniten saastuttavat lääkkeet. Niiden jäämiä mitattiin juomavedestä, jokivedestä ja vesistöjen sedimentistä. Muuttumattomina elimistöstä luontoon runsain määrin poistuvia lääkkeitä ovat mm. amoksisilliini, atenololi, ranitidiini, linkomysiini, erytromysiini, furosemidi, salbutamoli ja useat kefalosporiinit. Luonnosta usein tavattuja lääkkeitä ovat lisäksi ibuprofeeni, diatsepaami, betsafibraatti, syklofosfamidi ja klofibraatti. Eläimillä mm. kasvun edistämiseen eniten käytettyjä ovat mm. tylosiini, tilmikosiini, oleandomysiini ja spiramysiini.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Kirurgisen toimenpiteen yhteydessä aiheutuneen infektion korvaaminen potilasvahinkona

Vuosi sitten uusittu potilasvahinkolaki kattaa myös terveyden- ja sairaanhoidon yhteydessä alkaneen infektion aiheuttamat vahingot, jos infektio ei ole ollut ennakoitavissa hoitotoimenpiteeseen ryhdyttäessä. Potilasvahinkolautakunta on muutamissa viime aikaisissa ratkaisuissaan arvioinut sitä, milloin leikkauksen yhteydessä alkanut infektio on korvattava potilasvahinko ja toisaalta milloin potilaan tulee se kohtuudella sietää osana perustautinsa hoitoriskiä. Käytäntöä linjaavat päätökset edellyttävät potilasvakuutuksesta korvattavalta infektiovahingolta, että infektioriski toimenpiteeseen ryhdyttäessä on ollut pieni, aiheutunut vahinko on lievää vakavampi ja potilaan perustauti ei ole ollut niin vakava, että leikkaus on ollut täysin välttämätön infektioriskistä huolimatta.

Juhani Kaivola, Lasse Lehtonen

Lääkäreiden lääkemääräykset vuonna 1999

Kela on juuri lähettänyt lääkäreille kirjeen heidän lääkemääräyksistään vuonna 1999. Keskivertolääkäri määräsi lääkkeitä 310 000 markalla, mikä oli vajaat 7 % suurempi summa kuin vuonna 1998. Terveyskeskuslääkärit kirjoittivat resepteistä noin puolet ja heidän keskimääräiset lääkekustannuksensa olivat noin 800 000 markkaa. Noin neljäsosa reseptilääkkeiden kustannuksista aiheutui verenkiertoelinsairauksien lääkkeistä, joista käytetään eniten beetasalpaajia. Lipidilääkkeiden käyttö ja kustannukset kasvavat erityisen nopeasti, mutta myös mm. psykoosilääkitys muuttuu kalliimmaksi uusien neuroleptien käytön yleistyessä.

Timo Klaukka, Pekka Koivisto, Jaana Martikainen, Sinikka Rajaniemi

Laihdutuslääke orlistaatti laskee siklosporiinipitoisuuksia

Ruotsin ja Norjan lääkelaitokset varoittavat orlistaatin (Xenical) aiheuttamista ongelmista elinsiirtopotilailla, joilla hoitona on siklosporiini. Ruotsista on raportoitu yksi sydämensiirto- ja yksi keuhkonsiirtopotilas, joilla orlistaatti alensi siklosporiinipitoisuudet plasmassa tehottomalle tasolle. Prednisolonihoito elinsiirtopotilailla aiheuttaa ylipainoisuutta, johon on käytetty orlistaattia, mutta nyt tästä kehotetaan luopumaan. Yhdellä potilaalla siklosporiinipitoisuudet alenivat kahdessa kuukaudessa alle minimitason. Annosta lisättiin, mutta kuukausi myöhemmin siklosporiinitaso oli edelleen liian matala. Kun orlistaatti lopetettiin, palasi pitoisuus terapeuttiselle tasolle kahdessa päivässä.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Fosfenytoiinin kardiovaskulaariset haitat

Ruotsin lääkelaitos varottaa fosfenytoiiniin (Pro-Epanutin) liittyvistä hypotensiosta, bradykardiasta ja sydänpysähdyksistä sekä asystoliasta. Epilepsiakohtausten hoitoon tavallisesti laskimoinfuusiona tai lihakseen annettavan fosfofenytoiinin käyttöön on liittynyt kardiovaskulaarisia komplikaatioita 48 tapauksessa, joista kuudessa potilas menehtyi. Farmakokinetiikka vaihtelee todennäköisesti status epileptikuksessa suuresti, mistä voi seurata normaalia korkeampia lääkepitoisuuksia plasmassa. Tällaista vaihtelua ei havaittu lääkkeen kehittelytutkimuksissa, joissa käytettiin terveitä vapaaehtoisia. Lääkkeen valmistajaa on kehotettu tekemään lisätutkimuksia, joissa selvitellään fosfenytoiinin farmakokineettiset vaihtelut erityisesti kriittisesti sairailla potilailla. Samalla selvitetään liittyykö fosfenytoiiniin suurempi kuolleisuus kuin fenytoiiniin.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Vastasyntyneen alkoholisyndrooma valvontaan Kanadassa

Kanadan terveysministeriö arvioi, että ainakin kolme tuhannesta vastasyntyneestä Kanadassa ja tietyissä yhteisöissä jopa tätäkin useampi kärsii syntyessään alkoholisyndroomasta. Tämä johtaa elinikäiseen invaliditeettiin ja vaikuttaa menestymiseen läpi elämän, mutta aiheuttaa seurauksia myös perheeseen ja koko yhteiskuntaan. Ministeriö on rahoittanut noin 40 miljoonan dollarin ohjelman syndrooman ehkäisemiseksi ja on perustanut kansallisen neuvonantajaryhmän suunnittelemaan ja valvomaan ehkäisytoimia sekä kohentamaan syndroomasta jo kärsivien elämäntilannetta.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Kolmannen polven ehkäisytabletit ja tromboosiriski

Uuden Seelannin lääkeviranomaiset ovat saaneet lisää ilmoituksia kolmannen polven ehkäisytablettien käyttöön liittyneistä kuolemantapauksista. Riskipotilailla on ylipainoa, sukuanamneesissaan trombooseja tai äskettäin sattunut vamma. Lääkeviranomaiset kuitenkin korostavat, että raskauteen liittyy tätäkin suurempi tromboembolian riski. Ensikertaa ehkäisytabletteja käyttäville kehotetaan aloittamaan matalahormoniset toisen polven ehkäisytabletit. Nainen, jolla on riskitekijöitä ja joka käyttää kolmannen polven ehkäisytabletteja, tulisi siirtää toisen polven ehkäisytableteille. Saman suuntainen ohje on annettu myös Isossa-Britanniassa. Kolmannen polven ehkäisytableteille, jotka sisältävät progestogeeneista desogestreelia tai gestodeenia lasketaan Uudessa Seelannissa tromboosiriskiksi 6 tapausta 30 000 käyttäjää kohti.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Triptaani-migreenilääkkeillä sama riski valtimospasmeihin

Ruotsin lääkelaitos tiedottaa lääkäreille, että sumatriptaani (Imigran), risatriptaani (Maxalt), naratriptaani (Naramig) ja tsolmitriptaani (Zomig), ovat kaikki selektiivisiä 5 HT 1B/1D agonisteja, joilla on farmakologiseen vaikutukseensa perustuen yhtälainen riski aiheuttaa koronaarispasmeja sepelvaltimotautia sairastavilla tai siihen taipuvaisilla. Myös iskeeminen koliitti on todennäköisesti seurausta ruoansulatuskanavan verisuonten spasmista. Tämän vuoksi kaikkiin triptaani-migreenilääkkeisiin tulee soveltaa samoja varotoimia ja vasta-aiheita.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030