6188 osumaa

Asetyylisalisyylihapon hyöty primaaripreventiossa pohdinnassa

Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA ei hyväksynyt Bayer HealthCaren hakemusta saada markkinoida asetyylisalisyylihappoa (ASA) sydänsairauksien primaaripreventiossa. Viranomaisen mukaan näyttöön perustuva arvio ei tue ASAn yleistä käyttöä sydäninfarktin tai aivohalvauksen primaaripreventiossa maha-suolikanavan vuotovaaran vuoksi. Maan tieteelliset sydänjärjestöt (American Heart Association ja American College of Cardiology) ja useat muut tahot ovat kannattaneet ASAn käyttöä tässä tarkoituksessa. Suositus perustuu lähinnä kolmeen mittavaan ja yhdeksään suppeampaan kliiniseen tutkimukseen. Niissä ASA näytti estävän sydäninfarkteja, mutta etu on vaatimaton, eikä etua näy kokonaiskuolleisuudessa tai sydänkuolemissa. Naisilla etu näyttäisi rajoittuvan aivohalvauksien ehkäisyyn, mutta maha-suolikanavan vuodot heikensivät hyötyä. Yksimielisyys näyttäisi vallitsevan ASAn hyödyistä sydäntapahtumien sekundaaripreventiossa.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Pitkävaikutteisia aripipratsolia ja paliperidonia verrattiin skitsofreniassa

Kerran kuukaudessa lihakseen pistoksina annettuja pitkävaikutteisia aripipratsolia (Abilify Maintena, Otsuka Pharma/Lundbeck) ja paliperidonipalmitaattia (Xeplion, Janssen) verrattiin 295 skitsofreniapotilaalla 28 viikon kestoisessa tutkimuksessa. Aripipratsolin annos oli 400 tai 300 mg ja paliperidonin 50-150 mg eurooppalaisissa ja kanadalaisissa tutkimuspaikoissa sekä 78-234 mg yhdysvaltalaisissa tutkimuspaikoissa. Heinrichs-Carpenter Quality of Life Scale (QLS) -elämänlaatumittarilla arvioituna aripipratsolilla hoidetut potilaat saavuttivat merkitsevästi paremmat pisteet (7,5) kuin paliperidonilla hoidetut (3,1; p = 0,031). Haittavaikutuksien vuoksi aripipratsolihoidon keskeytti 10,8 % (n = 16/148) ja paliperidonin 18,4 % (n = 27/147) potilaista. QUALIFY-tutkimuksen tulokset luvataan julkaista tieteellisessä lehdessä.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Punaviinin resveratrolista jobinpostia

Kanadalainen Queen’s-yliopiston tutkimus vertasi punaviinin hyötyaineeksi oletettua resveratrolia lumeeseen neljän viikon tehostetussa intervalliharjoittelussa. Resveratrolia käyttäneet eivät todenneet fyysisessätoiminnassa yhtä paljon etuja kuin verrokkiryhmä, joka käytti lumetta. Resveratroli näytti jotenkin estävän elimistön normaalia reagointia harjoitteluun. Aineisto oli pieni, mutta antaa aiheen jatkotutkimuksiin. Äskettäin resveratrolin ei todettu ehkäisevän sydänsairauksia tai syöpää 9 vuotta kestäneessä Yhdysvaltain terveyslaitoksen (NIH) sekä Italian ja Espanjan terveysministeriöiden rahoittamassa väestötutkimuksessa (SLL 2014;69:1662). Edulliseksi oletettu resveratroli, joka punaviiniin tulee viinirypäleiden kuorista, on nyt kaupan myös omana tuotteenaan, jonka mainonnassa esitetään useita edullisia terveysvaikutuksia.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Liraglutidista tutkimus lihavien painonpudotuksessa

Tyypin 2 diabeteksen hoitoon käytettävä liraglutidi laski päivittäisinä ihonalaisina injektioina 3 mg:n annoksella lihavien pai- noa 9:ssä tapauksessa 10:stä (92 %) yhdistettynä ruokavalioon ja liikuntaan. Lumeen käyttäjillä paino putosi 6-7 tapauksessa 10:stä (65 %). Tutkimuksessa 56 viikkoa mukana pysyneillä liraglutidia käyttäneillä paino laski 9,2 % ja lumeen käyttäjillä 3,5 % (p < 0,0001). Tuloksia, joissa ei käsitelty haittavaikutuksia, esiteltiin Obesity Week 2014 -kokouksessa. Diabeteslääke liraglutidi (Victoza) saanee laihdutuslääkkeenä kauppanimen Saxena, jos lääke saa myyntiluvan.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Paniikki uhkaa horjuttaa ebolatutkimusten luotettavuutta

Ebolakuumeen tehokkaiden hoitojen puutteen aiheuttama neuvottomuus johti afrikkalaisten ja muutamien eurooppalaisten tutkijoiden vetoomukseen tiedelehti Lancetissa. Heidän mielestään oletetusti auttavien lääkkeiden tehosta ei tulisi edellyttää satunnaistettuja vertailevia tutkimuksia. Hoidot pitäisi ottaa käyttöön heti ja verrata niitä rinnan havainnoivissa tutkimuksissa eri hoitolaitoksissa. Kriitikot pitävät kuitenkin tehon luotettavaa osoitusta satunnaistetuista tutkimuksista välttämättömänä. Muuten voidaan ajautua käyttämään tehottomia hoitoja, mikä on väärin myös potilaiden kannalta. Korkean kuolleisuuden katsotaan tekevän tietoon perustuvan vapaaehtoisen suostumuksen pyytämisen tutkittavilta vaikeaksi tai jopa mahdottomaksi, jos verrokkiryhmä saisi tehotonta hoitoa, kuten lumetta. Näin joudutaan kuitenkin menettelemään mm. monissa vakavien syöpien lääketutkimuksissa, joissa marginaalisten hyötyjen löytäminen vaatii lumeen käyttöä. Pelokkaiden ebolapotilaiden ei uskota suostuvan tutkimukseen, jossa osan tiedetään saavan tehottomaksi tunnettua vertailuhoitoa. Mutta miten he antaisivat helpommin suostumuksen hoitoihin, joiden tehosta ei olisi mitään näyttöä? Ebolan lääkekandidaatteja riittää vain hyvin pienelle potilasmäärälle. Miten saada niiden tehosta nopeimmin luotettava näyttö ajatellen sekä nykyisiä että tulevien epidemioiden potilaita?

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Ibuprofeenia lapsille tarkoin ohjeen mukaan

Ruotsissa käytiin median ja lääkeviranomaisen (Läkemedelsverket) välillä vilkas keskustelu ibuprofeenin käyttöön liittyneistä harvinaisista, mutta vakavista haittavaikutuksista. Kahdella kuumeeseen ibuprofeenia saaneella lapsella ilmeni maksavaurio ja toisella Reyesin oireyhtymä. Viranomaisen mukaan maksavaurio on hyvin harvinainen, mutta tunnettu ibuprofeeniin liittyvä haittavaikutus, valmisteyhteenvedon ohjeet ovat riittävät ja lääkkeen käyttöön pienillä lapsilla on oltava painavat lääketieteelliset syyt. Tapauksia kuvataan yksityiskohtaisemmin lääkeviranomaisen verkkosivuilla.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Klooriheksidiinin käyttöön tarkkuutta keskosten hoidossa

Euroopan lääketurvallisuuden riskinarviointikomitea PRAC Lontoossa on arvioinut klooriheksidiinin turvallista käyttöä erityisesti keskosena syntyneiden hoidossa. Tarkastelussa on ollut 40 tapausta, joissa ihon desinfektioon käytetty klooriheksidiini on aiheuttanut ihottumaa, ihon irtoamista ja palovammoja. Valmiste on avainasemassa, kun torjutaan vakavia infektioita, jotka voivat erityisesti keskosilla johtaa mm. sepsikseen. Käytetyn klooriheksidiinin määrän tulee olla mahdollisimman pieni, ainetta ei saa jäädä ihopoimuihin tai vuodevaatteisiin, ja valmisteella kostutetut siteet tulee poistaa asianmukaisesti. Valmisteyhteenvetoihin ehdotetaan turvallista käyttöä tukevia muutoksia.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030