6188 osumaa

Onko oseltamiviirilla enää sijaa influenssan hoidossa?

WHO harkitsee viruslääke oseltamiviirin (Tamiflu, Roche) poistamista olennaisten lääkkeiden listalta. Cochrane Collaboration yritti neljän vuoden ajan saada Rochelta käyttöönsä kaikki, myös julkaisemattomat lääkkeestä tehdyt tutkimukset. Ne saatuaan Cochrane teki 46 tutkimuksen ja 24 000 potilaan analyysin, jossa oseltamiviiri lyhensi kausi-influenssan oireita vajaalla päivällä eikä vähentänyt sairaalahoidon tarvetta. Rochen rahoittamassa 29 000 potilaan havainnoivien tutkimuksien analyysissa (PRIDE Consortium) sairaalaan joutuneiden kuolleisuuden väitettiin vähenevän 19 % oseltamiviirihoidossa. Näkemykset oseltamiviirista tehtyjen tutkimusten luotettavuudesta ja lääkkeen hyödyistä influenssassa eroavat. Suosituksia lääkkeen käytölle tulevalle influenssakaudelle on vaikea laatia. Monet asiantuntijat haluaisivat käyttää rahaa ensisijassa influenssarokotuksien lisäämiseen.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

MS-taudin lääke dimetyylifumaraattiin varoitus

Uusiutuvan MS-taudin hoitoon käytettyyn dimetyylifumaraattiin (Tecfidera, Biogen Idec) liitettiin Yhdysvalloissa varoitus harvinaisesta mutta vakavasta progressiivisesta multifokaalisesta leukoenkefalopatiasta (PML). Lääkettä ainoana hoitona neljän vuoden ajan käyttänyt potilas menehtyi. Varoituksessa kehotetaan seuraamaan PML:n varhaisia oireita, tarkastamaan potilaan lymfosyytit ja harkitsemaan tarvittaessa lääkityksen välitöntä lopettamista. Vuonna 2003 käyttöön hyväksytyllä lääkkeellä on hoidettu 100 000:ta potilasta. Kymmenen vuotta käytössä olleen toisen MS-lääkkeen, natalitsumabin (Tysabri, Biogen Idec) käyttäjistä on raportoitu ainakin 95 PML-tapausta (SLL 2011;66: 763) ja 20 siihen menehtynyttä.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Pienten lasten yskän ja vilustumisen lääkitys harvoin tarpeen

Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA kehottaa pidättyvyyteen ilman reseptiä hankittavien yskän- ja vilustumislääkkeiden käytössä alle 2-vuotiailla lapsilla. Tämän ikäisillä sanotut taudit ovat kestoltaan rajallisia, paranevat viikossa kahdessa ja kotilääkitys voi aiheuttaa vain haittavaikutuksia. Yskä poistaa limaa hengitysteistä, mikä suojaa keuhkoja ja vaikuttaa edullisesti. Runsas nesteen juottaminen on avuksi. Pienen lapsen kuumetta ja muita oireita on seurattava ja mm. hengitysvaikeuksien ilmetessä on syytä kääntyä lääkärin puoleen. FDA:n mukaan yli 2-vuotiailla ilman reseptiä hankittavat yskän- ja vilustumislääkkeet sitä vastoin lievittävät oireita, mutta eivät heilläkään muuta vilustumistaudin kulkua tai paranna tautia.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Keski-ikäisen naisen pitkittynyt uupumus - tapauksen ratkaisu

40-vuotias nainen oli ollut flunssakierteessä useamman kuukauden keväällä ja tunsi itsensä vielä kesälläkin väsyneeksi. Jo pieni kävelylenkki sai hänet uupumaan. Keskikesällä hän hakeutui työterveyslääkärien vastaanotoille toistamiseen saadakseen apua huonoon kuntoonsa. Kliinisessä tutkimuksessa ei löytynyt poikkeavaa ja laboratoriotutkimukset oli tulkittu normaaleiksi. Potilas ihmetteli kun mitään vikaa löytynyt, vaikka kävelymatkat olivat kutistuneet jo muutamaksi metriksi ja sydän tykytti jo sohvalla maatessa.

Raili Kauppinen

Akuuttilääketieteen erikoislääkärikoulutus on alkanut vauhdilla

Akuuttilääketieteen erikoisalan toinen vuosi on jo pitkällä. Ensimmäiset kouluttajat varmistettiin muodollisesti päteviksi aiemman työhistorian ja johtamiskokemuksen perusteella ja osaaminen varmistettiin kirjallisilla kuulusteluilla. Koulutuspaikkaoikeuksia alettiin myöntää sitä mukaa, kun päivystyksissä on luotu puitteet koulutukselle. Ilahduttavan monessa sairaalassa on pystytty perustamaan koulutusvirkoja tänä taloudellisesti vaikeana aikana, ja erikoislääkärikoulutus on päässyt hyvään alkuun. Akuuttilääketieteen uudenlaisten toimintaperiaatteiden ansiosta päivystyksen rakenteellisiinkin ongelmiin on päästy puuttumaan uusin keinoin.

Veli-Pekka Harjola, Ari Palomäki, Harri Hyppölä, Matti Martikainen, Hannu Päivä, Maaret Castrén

Isän nivelreumalääkitys tuskin haitallista lapselle

Vastasyntyneillä, joiden isät käyttivät nivelreumalääkitystä kolmen kuukauden aikana ennen hedelmöitystä, ei ollut lisääntynyttä vaaraa synnynnäisiin epämuodostumiin. Norjan synnynnäisten epämuodostumien ja reumatautien lääkerekisteristä vuosilta 2001-2011 löytyi 110 vastasyntynyttä, joiden isät olivat käyttäneet nivelreumaan yhdistelmälääkitystä (disease modifying antirheumatic drugs, DMARDs). Verrokkiaineistona olivat kaikki muut vastasyntyneet (n = 597 000). Kun isät olivat käyttäneet nivelreumalääkitystä, suhteellinen riski synnynnäisiin epämuodostumiin oli 1,22 (95 %:n LV 0,45-3,31, p = 0,69) verrattuna terveiden isien jälkeläisiin. Mm. immunologisesti aktiivisten reumalääkkeiden, kuten tuumorinekroositekijä-alfan ja interleukiinin estäjien, epäillään vaikuttavan haitallisesti siittiöiden muodostumiseen ja aiheuttavan mm. kromosomimuutoksia. Vaikka julkaistussa tutkimuksessa oli useita puutteita, se näyttäisi osoittavan, että isän nivelreumalääkitys ennen hedelmöitystä ei olisi vaaraksi vastasyntyneelle.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Lääkitysten lopettamisen seurauksista niukalti tutkimusnäyttöä

Lisääntyneen lääkekuorman purku voi auttaa monisairaita ja ikääntyviä päivittäisessä selviytymisessä ja parantaa heidän elämänlaatuaan, mutta lääkkeiden lopettaminen voi johtaa myös haittoihin. Purkamisessa vaarana ovat rutiinit, joilla aiheutetaan lisääntyneitä oireita ja sairauden tuntua. Monisairas ja ikääntyvä potilas voi saada vieroitusoireita, lääkityn sairauden oireet voivat palautua ja pahimmillaan voi seurata rebound-ilmiö, jossa lääkkeellä hoidetun sairauden vaivat palaavat entistä vaikeampina. Valmisteyhteenvedoissa ei yleensä anneta ohjeita lääkityksen lopettamisesta, eikä asiaa tutkita uuden lääkkeen kehittelyvaiheessa. Lääkitysten lopettamisesta hyötyineen ja haittoineen on tehty vain vähän luotettavia tutkimuksia. Viime vuosina tutkimuksia on käynnistetty. Tutkimuksien suunnittelu, suorittaminen ja tuloksien julkaiseminen kaipaisivat ohjeistoa. Vain näin saadaan pätevää tutkimukseen perustuvaa näyttöä hyödyistä ja haitoista.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Uusia lääkkeitä krooniseen hepatiittiin

Euroopan lääkevalmistekomitea CHMP Lontoossa esittää myyntilupaa dasabuviirille (Exviera, AbbVie) sekä ombitasviirin, paritapreviirin ja ritonaviirin kiinteälle yhdistelmälle (Viekirax, AbbVie) krooniseen C-hepatiittiviruksen aiheuttamaan infektioon. Lääkkeitä on tutkittu yli 2 300 hepatiittipotilaalla 25 maassa kuudessa avaintutkimuksessa. Euroopassa 9 miljoonaa sairastaa kroonista hepatiittia. 10-20 %:lla heistä tauti voi johtaa maksan vajaatoimintaan ja kirroosiin. Uusista lääkkeistä odotetaan merkittävää apua hepatiittipotilaille. Myyntilupahakemukset käsiteltiin kiireellisinä.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030