6188 osumaa

Tsiprasidonin käyttöön voi liittyä vakavia ihoreaktioita

Psykoosilääke tsiprasidoniin (Zeldox/Geodon, Pfizer) on havaittu liittyvän harvinainen, mutta hengenvaarallinen oireyhtymä, jossa ihottumaan liittyy eosinofilia ja useiden elimien toiminnan häiriö. Haittavaikutus tunnetaan DRESS-oireyhtymänä (drug reaction with eosinophilia and systemic syndromes). Se alkaa kuumeilulla, ihottumalla sekä imurauhasten turvotuksella ja etenee tulehduksena mm. maksassa, munuaisissa, keuhkoissa, sydämessä ja haimassa. Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA on analysoinut kuusi potilasta, joilla DRESS-oireyhtymä ilmeni 11-30 päivää tsiprasidonihoidon aloittamisesta. Valmisteeseen ja sen geneerisiin kopiovalmisteisiin liitetyn uuden varoituksen mukaan kuumeen ja ihottuman ilmetessä hoito tsiprasidonilla on lopetettava, jos epäillään DRESS-oireyhtymää.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Nalmefeenin hyödystä alkoholivieroituksessa puuttuu näyttö

Nalmefeeni (Selincro, Lundbeck) ei tarjoa lisähyötyä alkoholivieroituksessa niiden tutkimuksien perusteella, jotka valmisteesta ovat käytettävissä. Näin toteaa Saksan lääketieteellisten hoitojen laatua ja tehokkuutta arvioiva laitos Institute for Quality and Efficiency in Health Care. Arvio kritisoi erityisesti tutkimusten menetelmällisiä puutteita, joiden vuoksi näyttö lääkkeen hyödyistä jää puuttumaan.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Pregabaliini ei tehonnut spinaalistenoosin aiheuttamassa kivussa

Pregabaliini (Lyrica, Pfizer) ei eronnut aktiivisena lumelääkkeenä käytetystä antihistamiini difenhydramiinista alaselän spinaalistenoosin aiheuttaman kivun tai toiminnallisia rajoituksia aiheuttaneiden oireiden lievityksessä. Suppeassa tutkimuksessa (n = 29) oli yli 50-vuotiaita potilaita. Vaikka kyseistä käyttötarkoitusta ei ole hyväksytty valmisteelle, selvitysten mukaan lääkärit määräävät sitä usein alaselän kiputiloihin.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Tuumorinekroositekijän estäjät jarruttavat nivelpsoriaasia

Kanadalaisessa tutkimuksessa nivelpsoriaasia sairastaneista (n = 226) 64 % saavutti tuumorinekroositekijän estäjähoidossa 16 kuukaudessa vähäisen taudin aktiivisuustason (minimal disease activity, MDA), ja se säilyi 3,5 vuotta. Miehillä suotuisa tulos oli todennäköisempi kuin naisilla (suhteellinen riski 1,65, 95 %:n LV 1,08-2,53, p = 0,02) ja samoin silloin, jos lasko oli normaali (2,27, 1,22-4,17, p = 0,009). Yli vuoden kestoinen taudin lieveneminen näyttäisi vähentävän röntgenologisesti todettavia muutoksia, kuten nivelten eroosiota, 40-60 %:lla potilaista. Tutkijat odottavat ohjeita siitä, miten lääkitystä tulisi jatkaa, kun vähäinen taudin aktiivisuustaso on saavutettu.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Tiedelehden kirjoittajan oltava ilman eturistiriitoja

Tiedelehti British Medical Journal (BMJ) sulkee pois vuoden 2015 alusta lukien tietynlaisten artikkeleiden kirjoittajat, jos heillä on eturistiriitoja mm. lääke- ja laiteteollisuuteen. Aikaisemmin samansisältöistä periaatetta ovat tiettyihin artikkeleihin jo soveltaneet New England Journal of Medicine ja American Family Physician. Jos lääkärillä on taloudellisia sidoksia lääke-, laite-, diagnostisen tai lääketieteellistä koulutusta antavan yrityksen kanssa, hän ei voi olla BMJ:ssa kirjoittajana saman alan koulutukseen tai kliiniseen ohjaukseen liittyvässä katsausartikkelissa tai pääkirjoituksessa. Lehti toteaa, että rajoitus voi hankaloittaa pätevien ja riippumattomien kirjoittajien löytymistä etenkin genetiikkaan, reumasairauksiin sekä lihavuuteen ja ylipainoon liittyvissä artikkeleissa. Kliiniset johtopäätökset, jotka ovat taloudellisista syistä vinoutuneita, voivat kuitenkin aiheuttaa potilaille vahinkoa. Esimerkkeinä tällaisista kirjoituksista BMJ:ssa mainitaan mm. tyypin 2 diabeteslääke rosiglitatsonin ja tulehduskipulääke rofekoksibin sydänhaittoihin sekä hydroksietyylitärkkelyksen munuaisvaurioihin liittyneet artikkelit.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Ohjeet lääkkeistä raskauden ja imetyksen aikana uusitaan

Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA uusii ohjeet lääkkeiden vaikutuksista raskauden tai imetyksen aikana sekä naisten tai miesten lisääntymiskykyyn. Tähän asti lääkkeet on jaoteltu tuoteyhteenvedoissa ja käyttöohjeissa mahdollisten haittojen perusteella viiteen ryhmään, joille on annettu kirjainsymbolit A, B, C, D tai X ilman lääkekohtaisia tarkempia tietoja. Järjestelmää pidetään liian yksinkertaisena, mikä ei anna riittävää tukea hoitopäätöksille. Uusi järjestelmä selittää nykytietoon perustuen, mitä lääkkeen hyödyistä ja haitoista tiedetään ajatellen sikiötä ja vastasyntynyttä. Todetaan mahdollisten epämuodostumien riskin suuruus, mikä merkitys on lääkkeen annoksella ja löytyykö lisätietoa jostakin tietokannasta tai rekisteristä. Imetykseen liittyen kerrotaan, paljonko lääkettä erittyy äidinmaitoon ja mitkä ovat sen mahdolliset vaikutukset imeväiseen. Lisääntymiskyvyn yhteydessä kerrotaan, miten lääke vaikuttaa raskaustestiin, raskauden ehkäisyyn ja voisiko se aiheuttaa hedelmöittämiskyvyttömyyttä. Lopulliset ohjeet tulevat voimaan vuoden 2015 kesällä.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030