6188 osumaa

Telmisartaani-diureetti yhdistelmä hyväksytty käyttöön

Euroopan lääkelaitoksen lääkevalmistekomitea (CPMP) on hyväksynyt angiotensiinireseptorisalpaaja telmisartaanin ja hydroklooritiatsidin kiinteän yhdistelmän (BolusacPlus ja MicardisPlus, Boehringer Ingelheim ja PritorPlus, GlaxoSmithKline) hypertonian hoitoon potilaille, jotka eivät saa riittävää hoitovastetta pelkästä telmisartaanista. Lääke tullee markkinoille EU maissa ennen kuluvan vuoden loppua.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Maksavaurioita nefatsodoni-depressiolääkkeestä

Yhdysvaltojen lääkevalvontaviranomainen tiedottaa nefatsodonin (Nefadar, Bristol-Myers Squibb) käyttöön liittyvistä maksavaurioista, joista vakavimmat ovat johtaneet maksansiirtoon tai kuolemaan. Maksavaurioiden arvioidaan olevan harvinaisia, mutta kuitenkin 3-4 kertaa yleisempiä nefatsodonia käyttävillä kuin normaaliväestöllä. Lääkettä ei suositella potilaille, joilla on maksan toimintahäiriöitä, koska nämä saattavat vaikeuttaa lääkkeen aiheuttaman maksavaurion toteamista. FDA on vaatinut muuttamaan valmisteen tuoteselostetta.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Rabdomyolyysi ja statiinit Kanadassa

Kanadan lääkevalvontaviranomainen (Therapeutic Products Directorate, Health Canada) on julkaissut yhteenvedon sille ilmoitetuista statiinien rabdomyolyysi- ja myopatiatapauksista. Ilmoituksia on saatu kaikista Kanadassa käytössä olevista statiineista. Rabdomyolyysitapauksia oli yhteensä 86. Eniten niitä ilmoitettiin serivastatiinista (54 ilmoitusta). Muista ryhmän lääkkeistä saatiin ilmoituksia seuraavasti: lovastatiini 12, atorvastatiini 10 ja simvastatiini 7. Akuutteja munuaisen vajaatoimintoja ilmoitettiin kaikista em. statiineista, näistä neljä oli fataaleja.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Sisapridi tulee takaisin?

Suoliston motiliteettihäiriöiden ja mm. esofagiitin hoitoon tarkoitettu sisapridi (Prepulsid, Janssen-Cilag) poistettiin käytöstä vuonna 2000 useissa Euroopan maissa ja Yhdysvalloissa lääkkeeseen liittyneiden vakavien rytmihäiriöiden vuoksi (ks. SLL 2000;54:1325, 2899 ja 3579). Euroopan lääkevalmistekomitea (CPMP) on pohtinut ongelmaa pitkään ja hartaasti. Nyt se on äänestyksen jälkeen päättänyt suositella valmisteen käytön jatkamista rajoitetusti. Hoitoa saavia on tarkkailtava kuten kliinisen lääketutkimuksen potilaita tai heille on perustettava rekisteri.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Neurolepti olantsapiini ja kardiomyopatia

Ruotsin lääkevalvontaviranomainen (Läkemedelsverket) kehottaa lääkäreitä ilmoittamaan lääkkeiden haittavaikutusrekisteriin olantsapiinin käyttöön liittyneitä sydänhaittoja. Syynä ovat WHO:n Upsalassa sijaitsevaan haittavaikutusrekisteriin raportoidut 10 kardiomyopatiaa sekä yksi myokardiitti ja yksi endokardiitti. Lisäksi Ruotsista on nyt raportoitu olantsapiinia puolen vuoden ajan saanut nuorehko miespotilas, jonka paino kohosi nopeasti ja tilaan liittyi hengenahdistusta, voimattomuutta, alaraajaturvotuksia, askitesta ja ärsytysyskää. Ultraäänitutki-muksessa todettiin sydämen vasemman kammion laajentuma ja alentunut ejektiofraktio.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Opiaattien lääkekäyttö Suomessa vähäistä

YK:n huumausainelautakunta (International Narcotics Control Board, INCB) on julkaissut tilastot opiaattien lääkekäytöstä. Suhteuttamalla käyttöannokset asukasta kohti on saatu maasta toiseen vertailukelpoiset luvut. Morfiinin käytössä Suomi on häntäpäässä. Tanska, Australia ja Kanada käyttävät noin kymmenen kertaa enemmän morfiinia kuin Suomi, ja Norja ja Ruotsi noin viisi kertaa meitä enemmän. Petidiinin käytön vertailussa Suomen tilanne on lähes sama, mutta Ruotsissa käyttö on vähäisintä. Fentanyyliä meillä käytetään suhteellisen paljon, eli Suomi on sijalla kymmenen edellään mm. Yhdysvallat, Tanska, Norja ja Islanti.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Isorokkovirus jää henkiin

Maailman Terveysjärjestön (WHO) hallintoneuvosto kävi tammikuun puolivälissä vilkasta keskustelua siitä, tulisiko kahdessa varastossa - yksi Venäjällä ja toinen Yhdysvalloissa - säilötyt isorokkovirukset tuhota. Asiaa on pohdittu puoleen ja toiseen vuosikymmeniä, ja erityisesti sen jälkeen, kun viimeinen isorokkotapaus löytyi Somaliasta vuonna 1977, ja Britanniassa isorokko tarttui vuonna 1979 vahingossa laboratoriotyöntekijään. Virusta saatettaisiin tarvita rokotteen nopeaan valmistamiseen kriisitilanteessa. Epäilevät Tuomaat ovat viitanneet mahdollisuuteen, että virusta saattaisi olla jäljellä useammassakin säilytyspaikassa. Neuvostoliitto latasi tiettävästi 100 tonnia virusta mm. ohjuksiin ja Irakin sekä Pohjois-Korean oletetaan säilyttävän virusta, sillä ne ovat rokottaneet sotaväkensä isorokkoa vastaan. WHO:n hallintoneuvosto päätti yksimielisesti jatkaa viruksen säilyttämistä, mutta asiaan palataan.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

WHO:n rokoteohjelma hyökkäyksen kohteena

WHO pystytti pari vuotta sitten Bill Gatesin lahjoittaman 750 miljoonan dollarin avulla rokoteohjelman (Global Alliance for Vaccines and Immunisation, Gavi). Sen tarkoituksena on mm. kanavoida rahaa rokotteisiin köyhille maille ja edistää rokotetutkimusta yhteistuumin lääketeollisuuden kanssa. Lontoon trooppisten tautien instituutti ja lasten terveydestä huolehtiva kansainvälinen järjestö (Save the Children Fund, SCF) ovat arvostelleet Gavia. Sen väitetään menneen vuoteeseen lääketeollisuuden kanssa. Köyhille maille tarjotaan kalliita uusia rokotteita mm. hepatiittia ja meningiittiä vastaan, samalla kun lapset jäävät vaille tavallisia kurkkumätä-, polio-, hinkuyskä-, tetanus-, tuberkuloosi- ja tuhkarokkorokotteita. Rokotuksien puuttuessa tauteihin kuolee miljoonittain lapsia joka vuosi. Keskustelu on niin äänekästä, että sen odotetaan johtavan koko ohjelman uudelleen arviointiin.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Eläinperäisen insuliinin saanti loppumassa?

Perinteiset eläinperäisten insuliinien valmistajat Novo Nordisk ja Eli Lilly ovat asteittain luopuneet tämän aineen tuotannosta, koska biosynteettiset ihmisinsuliinit ovat korvanneet eläinperäiset. Monet kehitysmaat ovat kuitenkin täysin riippuvaisia eläininsuliinista jo yksin kustannussyistä. Myös pienehkö osa teollistuneiden maiden diabeetikoista katsoo tulevansa paremmin toimeen eläinperäisellä insuliinilla. Brasilialainen lääketehdas Biobras on jatkuvasti valmistanut eläinperäisiä insuliineja ja myynyt niitä raaka-aineeksi muihin maihin paikallisille lääkevalmistajille. Novon ja Biobrasin välillä käynnistyneet neuvottelut ovat synnyttäneet diabetesjärjestöissä huolen siitä, että eläinperäisen insuliinin tuotanto vähenisi tai loppuisi. Novo on vakuuttanut, että se on valmis turvaamaan eläinperäisen insuliinin saannin koko maailman diabeetikoille.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030