6188 osumaa

Atorvastatiini nyt maailman myydyin lääkevalmiste

Atorvastatiini (Lipitor, Pfizer) on siirtynyt ulkuslääke omepratsolin (Losec, AstraZeneca) ohi maailman myydyimmäksi lääkevalmisteeksi. Atorvastatiinin myynti kasvoi erityisesti kun Bayer veti pois markkinoilta serivastatiininsa (Baycol, Lipobay). Arvion mukaan yksin Yhdysvalloissa 40 % serivastatiinipotilaista siirrettiin käyttämään atorvastatiinia, jonka myynti nousi kolmannella vuosineljänneksellä 37 %.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Uusi lääke keratoosiin ja tyvisolusyöpään Ruotsissa

Ruotsin lääkelaitos (Läkemedelsverket) on ensimmäisenä maana hyväksynyt metyyli-5-aminolevulinaatin (Mevix, PhotoCure) keratoosin ja tyvisolusyövän hoitoon. Ruotsi on toiminut muiden EU-maiden puolesta hoidon tehon ja turvallisuuden arvioijana. Kysymyksessä on nk. fotodynaaminen hoito. Lääke aktivoituu infrapunavalon vaikutuksesta ja tuhoaa syöpäsoluja ilman, että terveet solut vaurioituvat. Hoidon etuna pidetään sitä, ettei se aiheuta ihoon arpeutumia samalla tavoin kuin kryoterapia tai leikkaus. Lääkkeen arvioidaan tulevan käyttöön muissa EU-maissa vuoden 2002 alkupuolella.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Parasetamoli ja mahasuolikanavan vuodot

Tanskan lääkevalvontaviranomainen (Laegemiddelstyrelsen) tiedottaa lääkäreille, että parasetamolin suuriin, yli 2 gramman päiväannoksiin saattaa liittyä jossain määrin kohonnut riski sairastua maha-suolikanavan vuotoon. Britanniassa tehdyssä epidemiologisessa tutkimuksessa vuosina 1993-1998 selvitettiin suolistoverenvuodon riskiä tulehduskipulääkkeitä ja/tai parasetamolia käyttäneillä. Tulehduskipulääkkeitä käyttävillä riski oli ilmeinen ja lisääntyi annoksen kasvaessa sekä jos potilaalla oli aikaisemmin ollut maha-suolikanavan vuoto. Parasetamolia alle 2 grammaa päivässä käyttäneillä riski vuotoon ei lisääntynyt, mutta yli 2 gramman annoksilla riski oli jonkin verran lisääntynyt, mutta oli pienempi kuin tulehduskipulääkkeitä käyttäneillä. Vuotoriski oli selvästi suurin, jos potilas käytti samanaikaisesti sekä parasetamolia että tulehduskipulääkkeitä.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Sponsori kielsi tutkimuksen julkaisemisen

Kanadassa on muhinut neljän vuoden ajan riita siitä, voiko tutkija julkaista tutkimustulokset, jos tutkimuksen sponsori kieltää julkaisemisen. Tohtori Nancy Olivieri Toronton lastensairaalassa (Toronto Hospital for Sick Children) tutki Apotex-yhtymän deferipronia lasten talassemiassa, ja tulokset olivat lääkkeen kannalta epäedullisia. Tutkijalla oli sopimus tulosten salassa pitämisestä Apotexin kanssa, mutta hän päätti rikkoa sen ja julkaisi tulokset vuonna 1998 NEJM:ssa. Tämä johti sponsorin taholta uhkaukseen oikeudenkäynnistä, ja tutkija menetti sairaalavirkansa, mutta sai sen myöhemmin takaisin. Tutkija väitti, että sekä sairaala että yliopisto odottivat tuntuvia lahjoituksia Apotexilta eivätkä tukeneet häntä. Kanadan yliopisto-opettajien yhdistys on tehnyt tapauksesta selvityksen. Se kehottaa maan hallitusta toimiin, joilla kumottaisiin lääketehtaiden yritykset vaikuttaa tutkimuksien kulkuun ja tuloksien julkaisemiseen silloin, kun tutkimuksen kohteena on näiden tuote.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Uusi HIV-lääke tenofoviiri

Euroopan lääkearviointivirasto on hyväksynyt tenofoviirin (Viread) yhdistelmähoitona HIV-infektioon. Lääke hyväksyttiin nk. nopeutetun käsittelyn kautta, eli siihen kului vain 85 päivää. Tenofoviiri näyttäisi auttavan erityisesti silloin, kun potilaalla ilmenee varhain huono virologinen vaste. Tenofoviirin lisääminen muuhun yhdistelmähoitoon näillä potilailla näyttäisi vähentävän edelleen viruskuormaa. Lääkettä otetaan kerran päivässä ja sille näyttäisi kehittyvän resistenssi hitaasti. Haittavaikutuksina on todettu mm. ripulia, pahoinvointia ja hypofosfatemiaa. Kokemukset pitkäaikaishoidon tehosta ja turvallisuudesta puuttuvat. Lääke tullee markkinoille EU-maissa vuoden 2002 puolella.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Leukemiaan arsenikkitrioksidi

Euroopan lääkearviointivirasto on hyväksynyt arsenikkitrioksidin (Trisenox, Cell Therapeutics Ltd) akuutin promyelyyttisen leukemian hoitoon silloin, kun muilla tavanomaisilla hoidoilla (kuten retinoidi ja kemoterapia) ei ole saatu riittävää vastetta. Lääke nimettiin ns. harvinaislääkkeiden listalle vuosi sitten, myyntiluvan käsittely käynnistyi helmikuun lopulla ja valmiste sai myönteisen päätöksen kuusi kuukautta myöhemmin. Arsenikkitrioksidi on järjestyksessä vasta neljäs harvinaislääke, joka on hyväksytty EU:n lääkevalvontajärjestelmässä. Arsenikkia on käytetty perinteisessä lääkinnässä leukemian hoitona jo yli 2000 vuotta. Trisenox sai markkinointiluvan Yhdysvalloissa jo noin vuosi sitten.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Takrolimuusi ekseemaan

Euroopan lääkearviointivirasto on hyväksynyt immunomodulaattori takrolimuusin (Protopic ja Protopy, Fujisawa GmbH) 0,1 ja 0,03 prosenttisena salvana keskivaikean ja vaikean akuutin atooppisen dermatiitin hoitoon silloin, kun muu tavanomainen hoito ei sovi tai ei ole auttanut. Miedompi salva on tarkoitettu yli 2-vuotiaille lapsille. Takrolimuusi hyväksyttiin samaan tarkoitukseen Yhdysvalloissa vuoden alussa ja Suomessa aine on ollut jo pitempään käytössä munuaisensiirtopotilailla immunosuppressiossa.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Intia arvioi kiellettyjä lääkkeitä

Intian terveysviranomainen on asettanut 14-jäsenisen komitean arvioimaan maassa vielä käytössä olevia lääkkeitä, jotka on useissa muissa maissa poistettu käytöstä haittavaikutusten vuoksi. Muun muassa WHO on suositellut useimmille jäsenmailleen käytön lopettamista tai rajoittamista. Intian arviointilistalla ovat mm. furatsolidoni, nitrofurantoiini salvana, fenformiini, hydroksikinoliini, lynestrenoli, piperatsoni, fenyylibutatsoni ja metamitsoli. Intia ei ole ainoa maa, jossa näitä vanhoja ja halpoja, mutta nykykäsityksen mukaan liian toksisia lääkkeitä valmistetaan ja käytetään yhä runsaasti.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030