6188 osumaa

Ihmiseen kohdistuvista tutkimuksista eettinen ohjeisto

Lääketieteen tiedejärjestöjen kansainvälinen neuvosto (Council for International Organizations of Medical Sciences, CIOMS) toimii WHO:n yhteydessä Genevessä. Järjestö on saanut valmiiksi uusitut eettiset ohjeet ihmiseen kohdistuvista lääketieteellisistä tutkimuksista. Ohjeet antavat neuvoja mm. Helsingin julistuksen tulkinnasta käytännön tutkimustilanteissa. Ohjeiden viimeisin versio on nähtävissä järjestön kotisivuilla. Äskettäin hyväksytty lopullinen versio julkaistaan painotuotteena ja myös CIOMS:n kotisivuilla kesällä 2002.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Lääkekorvauksiin viime vuonna lisärahaa 537 miljoonaa markkaa

Lääkekustannusten kasvu nopeutui viime vuonna muutamaan edellisvuoteen verrattuna. Kelan korvausten piiriin kuuluneiden lääkkeiden kokonaiskustannukset kasvoivat edellisvuodesta 710 miljoonalla markalla, mikä oli 11 % enemmän kuin vuoden 2000 vastaava luku. Korvauksia maksettiin 4,57 miljardia markkaa. Lipidilääkkeiden tulo erityiskorvattaviksi myös sepelvaltimotautipotilailla selittää melko suuren osan kasvusta, mutta myös lääkehoidon uudistumisella oli tähän merkittävä vaikutus.

Timo Klaukka, Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Maailman lääkevuosi 2001 täynnä tapahtumia

Vuonna 2001 tuli länsimaissa ja Japanissa käyttöön 36 uutta lääkeainetta. Niiden joukossa oli muutama tärkeä innovaatio vaikeiden sairauksien hoitoon. Toisaalta useita lääkkeitä jouduttiin vetämään pois käytöstä haittavaikutusten vuoksi. Lääkkeiden tuotantoa ja kauppaa säätelevässä lainsäädännössä ja kansainvälisissä sopimuksissa tapahtui muutoksia ja bioterrorismin uhka tuli mukaan kuvaan. Maailman lääketuotannon ja kaupan johdossa pysyi lääketehtaiden järjestys lähes samana. Megafuusiot eivät jatkuneet entiseen tahtiin, mutta muutamia merkittäviä fuusioita tapahtui Euroopassa ja Yhdysvalloissa.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä, Timo Klaukka

EU:n lääkkeet bioterrorismitaudeissa

Euroopan lääkearviointivirasto (EMEA) Lontoossa on julkaissut yhdessä lääkevalmistekomitean (CPMP) ja EU:n komission kanssa ohjeet torjuntahoidoista bioterroristihyökkäyksien varalta. Pernaruton hoitoon suositellaan ensisijaisesti siprofloksasiinia, ofloksasiinia ja levofloksasiinia, mutta doksisykliini, penisilliini ja amoksisilliini ovat myös joskus vaihtoehtoja. Paiseruton ja tularemian ensihoitoja ovat streptomysiini ja gentamysiini, mutta myös fluorokinolonit voivat tulla kyseeseen. Isorokon ehkäisee tai sitä lievittää rokotus, jos se suoritetaan neljän päivän kuluessa tartunnasta. Varhaista diagnoosia vaikeuttaa 12-14 vuorokauden itämisaika. Antibiootit auttavat vain sekundaari-infektioissa. Virusperäisissä verenvuototaudeissa, kuten Ebolassa, on joskus saatu tuloksia ribaviriinilla. Botulismin hoitoon kuuluvat botuliniumtoksiinit.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Ekstaasivalmistuksen lähtöaineet Kiinasta

Kansainvälinen huumausaineiden valvontalautakunta (International Narcotics Control Board, INCB) on selvittänyt ekstaasin (metyleenidioksimetyyliamfetamiini, MDMA) valmistuksen mutkaiset polut. Yhtä synteesin keskeisistä lähtöaineista (3,4-MDP-2-P) valmistetaan laajamittaisesti ja laillisesti erityisesti Kiinassa mm. lääketeollisuuden tarpeisiin. Ainetta voi ostaa maassa helposti ja sitä salakuljetetaan mm. Alankomaihin ja Kanadaan. Lautakunnan mukaan mm. näissä maissa tapahtuu laajamittaista ekstaasin luvatonta valmistusta ja myyntiä muihin maihin. Asiaan puututaan nyt sopimalla em. maiden kesken lähtöaineiden kaupan ja salakuljetuksen tiukemmasta yhteisestä valvonnasta.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Tramadolin ja buprenorfiinin käyttö huumeena

Euforisoivat kipulääkkeet tramadoli, josta on kaupan Suomessa kahdeksan eri valmistetta, ja buprenorfiini (Subutex ja Temgesic, Schering-Plough) joutuvat WHO:n lääkeriippuvuutta arvioivan asiantuntijakomitean tarkasteltaviksi. Tarkoitus on selvittää, tulisiko molemmat lääkeaineet saattaa huumausainevalvonnan piiriin. WHO:n haittavaikutusrekisteriin on ilmoitettu tramadolista noin 300 riippuvuustapausta. Tramadoliin on liittynyt toleranssia ja vieroitusoireita, joita on ilmennyt myös vastasyntyneillä. Vieroitusoireina on kuvattu mm. ahdistuneisuutta, hikoilua, unettomuutta, kipuja, pahoinvointia, vapinaa, ripulia ja hallusinaatioita. Ranskassa arviolta 15% reseptillä määrätystä buprenorfiinista menee laittomille markkinoille, ja ainetta on löydetty lisääntyvästi salakuljetettuna eri puolilla maailmaa ja väärinkäytössä injektioina.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Influenssarokotus saattaa suojata aivohalvaukselta

Pariisissa on julkaistu tutkimus, jonka mukaan aivohalvauksen riski olisi vähäisempi niillä ikääntyvillä ihmisillä, jotka on rokotettu influenssaa vastaan samana vuonna tai edeltävien viiden vuoden aikana. Aineisto tosin oli pieni käsittäen vain 90 aivoinfarktin vuoksi sairaalaan joutunutta. Vertailuryhmässä oli 180 samalla tavoin ikääntynyttä potilasta. Influenssaan liittyy ikääntyvillä usein lisäinfektioita, jotka saattavat komplisoida potilaan jo potemaa arterioskleroosia.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030