6188 osumaa

Immunosuppressiiviset lääkkeet ja syöpäriski

Immunosuppressiivisten lääkkeiden, kuten siklosporiinin, käyttöön hylkimisreaktioiden estossa elinsiirtopotilailla lasketaan liittyvän jopa 20-50-kertainen riski sairastua syöpään tai sen uusiutumiseen. Ryhmän uusi tulokas sirolimuusi (Rapamune, Wyeth Lederle) estää angiogeneesiä ja aine näyttäisi ensihavaintojen perusteella jopa estävän pahanlaatuisen kasvaimen leviämistä. Vaikka asia vaatii vielä lisätutkimuksia, sirolimuusia pidetään tällä hetkellä sopivimpana immunosuppressiivisena hoitona silloin, kun elinsiirtopotilaalla on ollut syöpä.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Verenpainetauti potilasmäärältään suurin erityiskorvattava sairaus

Erityiskorvattaviin lääkkeisiin oikeutettuja oli vuoden 2001 lopussa 1,12 miljoonaa henkeä. Kohonnut verenpaine oli edelleen potilasmäärältään ylivoimaisesti suurin erityiskorvaukseen oikeuttavista sairauksista, ja seuraavina tulivat astma, sepelvaltimotauti, diabetes ja psykoosit. Suurimmista sairauksista vain sydämen vajaatoiminta on vähenemässä. Erityiskorvattavaan lipidilääkitykseen oikeutettujen sepelvaltimotautipotilaiden määrä kasvoi viime vuonna yli 50 %:lla, mutta uusien tapausten määrän kasvu on selvästi hidastumassa.

Timo Klaukka

Malariarokotteella saatiin tehoa

Gambiassa verrattiin malariarokotetteen (RTS S/AS02) tehoa jäykkäkouristusrokotteeseen malariasesongin aikana 250 miehellä. Malariarokotteella saatiin noin 70%:n ehkäisyteho ensimmäisten kahdeksan viikon aikana, mutta teho hävisi neljän kuukauden kohdalla. Rokotteella pyritään estämään punasolujen infektoituminen. Rokotetta yritetään edelleen parantaa, mutta siitä saattaisi olla hyötyä jo nytkin seuduilla, joilla malariasesonki on lyhyt ja epidemia vähäinen.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Lääkkeiden suoramainonta vastatuulessa EU:ssa

Potilas- ja kansalaisjärjestöjen, EU:n komission ja terveysviranomaisten kokouksessa Brysselissä ei löytynyt kannatusta reseptilääkkeiden suoramainonnalle diabeteksessa, astmassa, kroonisessa bronkiitissa tai HIV:ssä. Komissio on valmistellut ehdotuksen lääkeinformaatiosta yleisölle näissä sairauksissa, mutta ehdotuksen englanninkielinen käännös puhuu lääkkeiden mainonnasta yleisölle. Kokous vastusti suoraa lääkkeiden yleisömainontaa ko. sairauksissa ja katsoi, että koko direktiivi on tarpeeton, koska hoitovaihtoehdoista voi jo nykyisinkin informoida hyvin potilaita. Yksikään potilasjärjestöistä ei ilmoittautunut komission ehdotuksen tukijaksi, vaikka sen perusteluissa viitataankin potilasryhmien taholta ilmaistuihin odotuksiin. Kokous pani koko hankkeen lääketeollisuuden kontolle, mutta teollisuus ei tunnustanut aloitetta omakseen ja otaksui jäsenyrityksien näkemyksien eroavan suoramainonnan hyödyistä. Nähtäväksi jää, miten Euroopan parlamentti suhtautuu ehdotukseen.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

HIV-lääkkeiden haitoista uusia kokemuksia

Britannian lääkevalvontaviranomainen (Medicines Control Agency) käynnisti neljä vuotta sitten haittavaikutusrekisterin HIV-lääkkeille. Nyt sen yli 400 vakavaa haittavaikutusilmoitusta on analysoitu. Abakaviirin (Ziagen) yliherkkyysreaktio osoittautuu ongelmalliseksi. Ensi oireiden ilmaannuttua seuraava lääkeannos voi johtaa jo hengenvaarallisiin seuraamuksiin. Myös keskeytyneen lääkehoidon uudelleen aloitus voi johtaa yliherkkyysreaktioon, vaikkei tästä ollut aikaisemmin havaittuja oireita. Nevirapiinin (Viramune) aloitus metadonihoidossa oleville voi johtaa vieroitusoireisiin. Nevirapiinihoitoon on liittynyt fataaleja iho- ja maksareaktioita. Stavudiinin (Zerit) ja didanosiinin (Videx) yhdistelmähoito voi johtaa maitohappoasidoosiin raskauden aikana. Osa näistä maitohappoasidooseista on ollut fataaleja. Ritonaviiri (Norvir) ja sakinaviiri (Invirase) kohottavat sildenafiilin (Viagra) pitoisuuksia plasmassa ja sen aloitusannoksen tulee olla pieni. Yksityiskohtaisemmin näitä haittavaikutuksia käsitellään haittavaikutusrekisterin tuoreessa uutislehdessä HIV ADR Reporting Scheme News.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Mitkä seikat ohjaavat lääkärin lääkepäätöksiä?

Lääkäri tekee päivittäin useita kymmeniä lääkepäätöksiä. Varsinkin kokeneilla lääkäreillä osa niistä on puoliautomaattista rutiinia, osaan liittyy tietoista pohdintaa. Rutinoituneista käytännöistä huolimatta päätös on aina monen tekijän summa. Katsauksessa kuvaamme seikkoja, joiden on katsottu liittyvän tai vaikuttavan yksittäisen lääkärin päätöksiin lääkehoidosta.

Taina Mäntyranta, Arja Helin-Salmivaara

Kolonoskopian yhteydessä tapahtunut suolenpuhkeama

Paksusuolen tähystykseen liittyy harvinaisena komplikaationa suolenpuhkeama. Komplikaation todennäköisyys kasvaa n. 0,3-0,5 %:iin, kun tähystyksen yhteydessä suolesta poistetaan polyyppeja. Suolenpuhkeaman syntyminen ei välttämättä vielä merkitse sitä, etteikö tähystystä olisi suoritettu hyvän käytännön mukaisesti ja että kysymyksessä olisi korvattava potilasvahinko. Vaikka tähystys olisi suoritettu kokeneen lääkärin ammattistandardin edellyttämällä tavalla, voi suolenpuhkeama ja siihen liittyvä peritoniitti tulla korvattavaksi potilasvakuutuksesta ennakoimattomana ja vakavana infektiovahinkona.

Juhani Kaivola, Lasse Lehtonen

Vältä bentsodiatsepiineja sisältäviä yhdistelmävalmisteita etenkin iäkkäillä

Rauhoittavasti vaikuttavien lääkkeiden samanaikainen käyttö voimistaa sedaatiota ja voi aiheuttaa mm. tapaturmiin johtavia vaaratilanteita. Varsinaisten psyykenlääkkeiden ohella jotkut somaattisten oireiden, kuten huimauksen ja mahavaivojen hoitoon tarkoitetut valmisteet sisältävät bentsodiatsepiineja tai muita rauhoittavia lääkkeitä. Etenkin ikääntyneillä näitä tulee yhteisvaikutusten vaaran vuoksi välttää.

Sirpa Hartikainen, Tarja Linjakumpu, Timo Klaukka, Raimo Sulkava

Neurologian lehdet vaativat riippumattomuutta

Tutkijan ja tieteellisen artikkelin kirjoittajan riippumattomuus rahoittajasta ja eturistiriidoista on nostettu keskustelun kohteeksi. Johtavat kansainväliset lääketieteen lehdet ovat yhteisesti päättäneet vaatia kirjoittajia ilmoittamaan kaupalliset sidoksensa ja myös Suomen Lääkärilehden kirjoitusohjeet on tältä osin uusittu (ks. SLL 2001;56:3720-3721, 3673 ja 2002;57:19). Viisitoista johtavaa neurologian lehteä vaatii nyt kirjoittajilta vakuutuksen, että heillä on vapaus julkaista kaikki tutkimushavaintonsa, vaikka ne olisivat sponsorin tuotteen kannalta negatiivisia. Kirjoittajilla on oltava pääsy kaikkiin tuloksiin, vastuu tuloksien analysoinnista, artikkelin kirjoittamisesta ja julkaisemisesta. Ellei kirjallista varmistusta tästä toimiteta, toimitukset eivät harkitse tutkimustuloksien julkaisemista.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030