6188 osumaa

Lääkekauppa Internetissä aiheuttaa epäselvyyksiä Saksassa

Baijerin sairausvakuutuskassa on tehnyt sopimuksen hollantilaisen Internet-apteekin kanssa lääkkeiden toimittamisesta 20 %:n alennuksella. Lähes kahta miljoonaa kassan asiakasta on kehotettu hankkimaan reseptilääkkeensä Hollannista, jolloin vakuutus korvaa ne tavalliseen tapaan. Menettely on herättänyt kritiikkiä: sen pelätään romuttavan paikallisen apteekkeihin nojaavan lääkehuollon, lääkkeiden maahantuonti postitse on vastoin lakia, ja muualta hankittujen lääkkeiden turvallisuudesta ja farmaseuttisesta laadusta on esitetty varauksia. Sairausvakuutuskassa toteaa noin 2 500 tuotteen laadun olevan moitteeton ja on kehottanut potilaita noutamaan lääkkeet Hollannista tai käyttämään erityiskuljetuksia. Sekamelskasta on valitettu Euroopan tuomioistuimeen, jonka odotetaan antavan näkemyksensä vasta vuonna 2003.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Maailman johtavat yritykset

Lääkeyritykset sijoittuvat hyvin Financial Times' FT500 listalla, johon on koottu liikevaihdoltaan maailman 500 johtavaa yritystä. Pfizer on kuudenneksi suurin yritys, Johnson& Johnson yhdeksäs, GlaxoSmithKline kolmastoista, MSD viidestoista ja Novartis sijalla 22. Johnson&Johnson, AstraZeneca, Wyeth ja Abbott kasvattivat kokoaan eniten, mutta MSD, Bristol-Myers Squibb, Roche, Pharmacia, Schering-Plough ja Bayer kokivat menetyksiä.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Statiinit ja ulkuslääkkeet johdossa maailmanlaajuisesti

Lääkemyynti lisääntyi maailmanlaajuisesti 12 % vuonna 2001 vuoteen 2000 verrattuna. Atorvastatiini (Lipitor, Pfizer), omepratsoli (Losec/ Prilosec, AstraZeneca), simvastatiini (Zocor, MSD), amlodipiini (Norvasc, Pfizer) lansopratsoli (Lanzo/Prevacid, Wyeth), olantsapiini (Zyprexa, Lilly) ja selekoksibi (Celebra, Pharmacia/Pfizer) olivat maailman eniten myytyjä lääkkeitä. Myynnin kasvua todettiin näistä kaikilla muilla paitsi omepratsolilla.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

EU-maissa isoja eroja antibioottien käytössä

Kreikan ja Espanjan lääkärit määräsivät eniten antibiootteja 13 EU-maassa tehdyn selvityksen mukaan. Alkuperäistutkimus on julkaistu Scandinavian Journal of Infectious Diseases -lehdessä (2002;34:366- 71). Suomi sijoittui listan keskivaiheille. Käyttö oli vähäisintä Alankomaissa, Ruotsissa ja Itävallassa, joissa se oli asukasta kohti laskettuna vain kolmasosa Kreikan ja Espanjan luvuista. Laajakirjoiset penisilliinijohdokset, kuten lähinnä amoksisilliini sekä ampisilliini, olivat johdossa kuudessa EU-maassa, makrolidit johtivat Itävallassa, Suomessa, Saksassa ja Italiassa, fenoksimetyylipenisilliini Tanskassa ja Ruotsissa ja kefalosporiinit Kreikassa. Kaikissa maissa antibioottireseptien lukumäärä oli kasvussa.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Teollisuuslääkäri tuomittiin korvauksiin Organonille

Erimielisyys lääketutkimuksen eettisyydestä ja menetelmästä on johtanut Organonia palvelleen lääkärin korvaustuomioon työnantajalleen. Tutkimuksessa selviteltiin uuden antikoagulantin, pentasakkaridin (Pentua), tehoa eri annoksina epästabiilissa angina pectoriksessa. Lääkärin mukaan ensin oli osoitettava, että 4 mg ja tätä suuremmilla annoksilla oli tehoa, ennen kuin siirryttiin testaamaan 2,5 mg:n tehoa. Lääkäri vetosi lääkevalmistajaan ja lopulta tutkimusta arvioiviin eettisiin toimikuntiin Ranskassa, Saksassa ja Britanniassa. Tutkimuksen käynnistyminen viivästyi noin kolme kuukautta ja Amsterdamin oikeus tuomitsi lääkärin tutkimukselle aiheutuneesta viiveestä 350 000 euron suuruisiin korvauksiin Organonille.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Pio- ja rosiglitatsoni ja sydämen toiminnanvajaus

Sekä insuliiniherkistäjä pioglitatsonin (Actos, Lilly) että rosiglitatsonin (Avandia, GlaxoSmithKline) on todettu aiheuttavan diabeetikoilla nesteretentiota ja sydämen toiminnanvajausta, kun niitä käytetään yksin tai yhdessä insuliinin kanssa. Havainnot on tehty myyntiluvan saamisen jälkeen tehdyissä kliinisissä seurantatutkimuksissa. Yhdysvaltojen lääkeviranomainen (Food and Drug Administration, FDA) on muuttanut näiden valmisteiden valmisteyhteenvetojen sisältöä. Jos potilaan paino kohoaa tai hänellä ilmenee hengästymistä tai sydämen vajaatoiminnan muita oireita, on syytä ottaa yhteys lääkäriin. Lääkitys tulee lopettaa, jos sydänstatus on huonontunut. Lääkkeitä ei tulisi käyttää potilailla, joiden vajaatoiminta on luokkaa NYHA III tai IV.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Rintasyöpälääkkeeseen varoitus sydäntoksisuudesta

Monoklonaalisiin vasta-aineisiin kuuluvaan rintasyöpälääkkeeseen trastutsumabiin (Herceptin, Roche) on liitetty EU-maissa varoitus kardiotoksisuudesta, joka ilmenee erityisesti yhdistelmähoidossa antrasykliinien, kuten doksorubisiinin, epirubisiinin, daunorubisiinin ja idarubisiinin kanssa. Jos trastutsumabihoito lopetetaan, voidaan antrasykliini aloittaa turvallisesti vasta 24 viikkoa myöhemmin. Tämä on seurausta trastutsumabin hitaasta eliminaatiosta ja peräti noin 28-29 vuorokauden pituisesta puoliintumisajasta.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

EU-maat edistämään geneerisiä lääkkeitä?

EU-maiden lääkevalvontaan liittyvää lainsäädäntöä ollaan uusimassa. Muutokset tulevat Euroopan Parlamentin lopulliseen käsittelyyn syyskuussa 2002. Muutokset korostavat mm. tutkimuksen ja lääkekehittelyn keskeisyyttä, mutta tekevät tilaa myös geneerisille lääkkeille. Nk. Bolar-säännös sallii geneerisille lääketehtaille rinnakkaisvalmisteen kehittelyn, vaikka alkuperäisvalmisteella on vielä patenttisuoja voimassa. Tällöin kopio voidaan tuoda markkinoille välittömästi, kun alkuperäislääkkeen patenttisuoja on rauennut. Tällä poikkeuskäytännöllä on jo pitkään edistetty geneeristen lääkkeiden käyttöä mm. Yhdysvalloissa.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Resepti maksoi vuonna 2001 keskimäärin 44 euroa ja kallistui 8 %

Vähintään 200 reseptiä vuoden 2001 aikana kirjoittaneet lääkärit saavat näinä päivinä Kelalta lääkemääräyksiään koskevan koosteen. Reseptin keskimääräinen hinta on jatkanut kasvuaan, ja oli viime vuonna 44 euroa. Lääkkeiden käyttö lisääntyi tätä hitaammin, eli reseptien määrä kasvoi 2 %. Suurimmista erikoisaloista neurologien ja psykiatrien määräämät lääkkeet kallistuivat eniten. Terveyskeskuksissa toimivat lääkärit määräsivät puolet kaikista avohoidossa toimitetuista resepteistä.

Timo Klaukka, Pekka Koivisto, Sinikka Rajaniemi

Sirolimuusi ei sovikaan maksansiirtopotilaille

Yhdysvaltojen lääkevalvontavirasto (Food and Drug Administration, FDA) on rajannut sirolimuusin (Rapamune, Wyeth) käytön vain munuaisen siirtopotilaille. Kaksi maksansiirtopotilaita käsittävää tutkimusta osoitti, että sirolimuusi yhdessä siklosporiinin tai takrolimuusin (Prograf, Fujisawa) kanssa aiheutti maksavaltimon trombooseja. Useimmat komplikaatiot ilmenivät noin 30 päivää maksansiirron jälkeen ja johtivat siirrännäisen menetykseen ja kuolemaan. Yhdistelmää sirolimuusi-takrolimuusi saaneilla maksavaltimon tromboosifrekvenssi oli 5,5 % (6/100 potilasta), kun pelkää takrolimuusia saaneilla frekvenssi oli 0,9 % (1/112 potilasta).

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030