6188 osumaa

Odottavien äitien lääkityksen yleisyys yllätti

Neljä viidestä äidistä käytti reseptilääkkeitä odotusaikana, ja lähes puolet lääkkeistä saattoi olla haitallisia sikiölle. Tulos saatiin Yhdysvalloissa, kun 1,1 miljoonalle odottavalle äidille määrätty lääkitys selvitettiin Medicaid-vakuutuksen rekistereistä. Mikrobilääkkeitä käytti 50 %, kipu- ja särkylääkkeitä 30 %, virtsatieantibiootteja 22 % ja antihistamiineja 18 %. Useimmiten määrättyjä lääkkeitä olivat nitrofurantoiini, metronidatsoli, amoksisilliini, atsitromysiini ja prometatsiini. 42 % äidistä sai lääkkeitä, jotka olivat lääkeviranomaisen mukaan mahdollisesti sikiölle haitallisia.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Liraglutidi pudotti lihavien diabeetikkojen painoa

Tyypin 2 diabeteksen lääke inkretiinimimeetti (GLP-1-agonisti) liraglutidi (Victoza, Novo Nordisk) päivittäisinä ihonalaisina injektioina (3 mg) pudotti noin joka toisen ylipainoisen tai lihavan diabeetikon painoa 5 % lumekontrolloidussa satunnaistetussa tutkimuksessa, joka kesti 56 viikkoa. Tutkimukseen osallistui 126 keskusta 9 maasta. Osalla potilaista (n = 423) liraglutidiannos oli 3 mg ja osalla 1,8 mg (n = 211). Lumehoitoa sai 212 potilasta. Ruokavalio ja fyysinen aktiviteetti vakioitiin. Osalla potilaista (25 %) paino putosi 3,0 mg:n liraglutidiannoksella yli 10 % ja lumehoidossa olleista potilaista vastaavasti 6,7 %:lla. Mahasuolikanavan haittoja esiintyi liraglutidilla enemmän kuin lumeella. Haimatulehduksia ei todettu. Tutkijat ehdottivat pitkäaikaistutkimuksia tehon säilymisestä ja hoidon turvallisuudesta.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Spasmolyytit ja antikolinergit voivat altistaa ikääntyvän vammoille

Tapaus-verrokkitutkimuksessa (n = 54 152 / 205 858) maha-suolikanavan vaivoihin käytettyihin spasmolyytteihin ja antikolinergisiin lääkkeisiin liittyi 65-vuotiailla tai vanhemmilla lisääntynyt vaara ensiapua tai sairaalahoitoa vaativiin vammoihin. Vamman vaara oli suurempi näitä lääkkeitä parhaillaan käyttävillä kuin lääkkeitä käyttämättömillä (riskisuhde 1,16, 95 %:n LV 1,01-1,34, p = 0,03), mutta kaksi kuukautta aikaisemmin lääkkeiden käytön lopettaneilla vamman vaara ei enää poikennut lääkkeitä käyttämättömistä. Suurin riski vammoihin liittyi lääkkeiden lyhytaikaiseen käyttöön (riskisuhde 1,31, 95 %:n LV 0,01-0,70, p = 0,04). Vammojen taustalla saattavat olla mm. näihin lääkkeisiin liittyvät näköhäiriöt, huimaus, verenpaineen lasku, väsymys ja kaatumistaipumus.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Uusi ADHD-lääke guanfasiini tulossa

Euroopan lääkevalmistekomitea (CHMP) esittää guanfasiinin (Intuniv, Shire Pharmaceuticals) hyväksyttäväksi uutena ADHD-lääkkeenä. Guanfasiini on alfa2A-adrenergisten reseptorien agonisti. Se vaikuttaa normalisoivasti aivojen viestintäjärjestelmiin, jotka ovat yhteydessä ADHD:n oireisiin. Vaikutukset kohdistuvat erityisesti käytösoireisiin, kuten ylivilkkauteen ja levottomuuteen. Lääke on tarkoitettu sellaisille 6-17-vuotiaille lapsille ja nuorille, joille keskushermostoa stimuloivat lääkkeet eivät sovi tai ovat teholtaan riittämättömiä. Haittavaikutuksina voi esiintyä verenpaineen laskua, sydämen harvalyöntisyyttä, pyörtymistaipumusta ja painonnousua. Kuten muihinkin ADHD:n lääkehoitoihin, guanfasiinihoitoon tulee liittää tukitoimet ja erityinen hoito-ohjelma, jotka kuvataan valmisteyhteenvedossa. Hoito aloitetaan ja toteutetaan lapsuusajan käytöshäiriöihin perehtyneen erikoislääkärin valvonnassa. Lääkkeen myyntiluvan lopullinen hyväksyminen edellyttää vielä Euroopan komission päätöstä.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Tuloksiltaan myönteiset lääketutkimukset vähenemään päin

Lääketutkimusten ennakkorekisteröintivelvoite on johtanut julkaistujen, tuloksiltaan myönteisten tutkimusten vähenemiseen. Johtopäätös tehtiin 55 mittavan, julkisin varoin rahoitetun lääketutkimuksen analyysistä vuosilta 1970-2012. Tutkimuksissa selviteltiin lääkkeiden lisäksi ravinnon ja sen lisäaineiden vaikutuksia sydänsairauksien ehkäisyssä ja hoidossa. Ennen vuotta 2000 julkaistuista 30 tutkimuksesta 17 (57 %) päätyi siihen, että tutkitusta hoidosta tai toimenpiteestä oli aiheutunut potilaalle merkittävää hyötyä. Vuoden 2000 jälkeen julkaistuista 25 tutkimuksesta vain 2 (8 %) päätyi vastaavasti merkittävään hyötyyn. Lääketutkimuksen ennakkorekisteröintivelvoite on tehnyt tutkimussuunnitelmista ja tutkimuksista osin julkisia ja läpinäkyviä, ja mm. potilaan tavoiteltu tila hoidon loputtua on rekisteröinnin yhteydessä ennakolta määritelty. Näin tutkimuksen lopputulos on joko kielteinen, myönteinen tai nk. 0-tulos eikä tuloksien tulkinnoille jää samassa määrin mahdollisuuksia kuin aikaisemmin. Tutkijat toteavat, että 0-tulos mittavasta tutkimuksesta voi olla pettymys tutkijoille, mutta se ei ole kielteinen tieteen kannalta. Raportoimalla ja julkaisemalla tulokset puolueettomasti ja läpinäkyvästi pystytään löytämään hoidot ja toimenpiteet, jotka todennäköisimmin maksimoivat potilaalle hoidon hyödyt ja vähentävät mahdollisia haittoja.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Klopidogreeli voimistaa diabeteslääke repaglinidin vaikutusta

Kanadan lääkeviranomainen (Healthy Canadians) tiedottaa, että valtimotukoksien ehkäisyyn käytetyllä klopidogreelillä (Plavix, Sanofi) ja tyypin 2 diabeteksen lääkkeellä repaglinidilla (Gluconorm, Novo Nordisk) on yhteisvaikutus, jonka seurauksena repaglinidin hyötyosuus diabetespotilaalla lisääntyy ja tilanne voi johtaa hypoglykemiaan. Yhteisvaikutusta on selvitelty mm. terveillä vapaehtoisilla, jolloin klopidogreelihoitoon liitetyn repaglinidin pitoisuus/aikakäyrän alle jäävä pinta-ala (AUC) seerumissa 4-5-kertaistui ja johti terveillä vapaaehtoisilla hypoglykemiaan. Healthy Canadians, Novo Nordisk ja Sanofi päivittävät lääkkeiden valmisteyhteenvedot, mukaan lukien rinnakkaisvalmisteet. Repaglinidin ja klopidogreelin samanaikainen käyttö todetaan vasta-aiheiseksi.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Fingolimodiin liittyneet aivoinfektiot

Yhdysvaltain FDA liitti MS-taudin hoidossa käytettävään, immunomodulaattorin tavoin vaikuttavaan lääkkeeseen fingolimodiin (Gilenya, Novartis) varoituksen harvinaisesta multifokaalisesta leukoenkefalopatiasta (PML). Kysymyksessä ovat ensimmäiset lääkkeen käyttöön liittyneet PML-tapaukset MS-potilailla, joita ei ole aikaisemmin hoidettu immunosuppressiota aiheuttavilla lääkkeillä MS-taudin tai jonkun muun sairauden vuoksi. PML on harvinainen, mutta vakava aivojen infektio, jonka aiheuttaa John Cunningham (JC) -virus. Virus on harmiton useimmille ihmisille, mutta voi aiheuttaa PML:n, jos immuunimekanismia on heikennetty mm. immunosuppressiota aiheuttavilla lääkkeillä.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030