6188 osumaa

Edullisten rinnakkaisvalmisteiden säästövaikutukset

Vuonna 1990 tuli Suomen markkinoille joukko edullisia ns. geneerisiä lääkevalmisteita. Niillä tarkoitetaan tässä hinnaltaan alkuperäisvalmistetta edullisempia rinnakkaisvalmisteita, joita tuodaan markkinoille alkuperäisvalmisteen patenttisuojan mentyä umpeen. Tällä hetkellä geneerisille lääkkeille on myönnetty maassamme noin 90 myyntilupaa, mutta kaikkia näitä valmisteita ei ole tuotu kauppaan. Geneeriset rinnakkaisvalmisteet vastaavat koostumukseltaan alkuperäisvalmisteita, mutta ovat 10-50 % niitä halvempia.

Sirpa Peura Timo Klaukka Sinikka Rajaniemi

Uudet pahoinvointilääkkeet

Sosiaali- ja terveyshallitus on äskettäin myöntänyt myyntiluvan kolmelle uudelle pahoinvointilääkkeelle, granisetronille (Kytril 1 mg/ml infuusiokonsentraatti, SmithKline Beecham), ondansetronille (Zofran 2 mg/ml injektioneste sekä 4 ja 8 mg tabletit, Glaxo) ja tropisetronille (Navoban 1 mg/ml injektioneste sekä 5 mg kapselit, Sandoz). Valmisteet on tarkoitettu sytostaattien aiheuttaman pahoinvoinnin ja oksentelun ehkäisyyn ja hoitoon. Granisetronin, ondansetronin ja tropisetronin teho näyttää ainakin osittain olevan parempi kuin perinteisillä pahoinvointilääkkeillä, mutta näiden uusien lääkeaineiden käyttöä rajoittanee niiden korkea hinta.

Marja-Leena Nurminen

Kaikkivoipaisuuden ongelma lääkärin työn haasteena

Lääkäri-potilassuhde on tärkeä osa hoitoa. Tietoisesti jokainen lääkäri haluaisi sen olevan hyvän. Silti yllättäen jokainen lääkäri on jonkun tai joittenkin potilaitten kohdalla kokenut ärtymystä, tyytymättömyyttä itseensä ja potilaaseen sekä tunnetta, että jostain syystä on toiminut aivan vastoin omia periaatteitaan. Miksi jotkin lääkäri-potilassuhteet tulevat ongelmallisiksi? Mikä saa lääkärin ajoittain toimimaan tavalla, joka tuntuu itselle vieraalta ja hoitosuhteen kannalta tuhoisalta? Miksi jotkut potilaskäynnit tulevat leimatuiksi "turhiksi"?

Anneli Larmo

Tuoko salmeteroli uutta potkua astman hoitoon?

Uusi pitkävaikutteinen inhaloitava beta2-sympatomimeetti salmeteroli on ollut Suomessa käytössä erityisluvalla noin vuoden ajan astmapotilaiden ja muiden keuhko-obstruktiopotilaiden hoidossa. Länsi-Pohjan keskussairaalassa salmeterolia on kokeiltu astmapotilaille, joilla on oireita yöaikaan tai päivisin runsaasti. Kokemukset ovat olleet myönteiset, sillä oireet ovat lievittyneet ja potilaat ovat yleensä voineet luopua suun kautta otettavista astmalääkkeistä.

Jyrki Kotaniemi

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030