6188 osumaa

C-hepatiittilääkkeiden maksahaitat

Uudet virusspesifiset C-hepatiittilääkkeet eliminoivat viruksen suurimmalta osalta potilaista. Riippumaton Institute for Safe Medication Practices tarkasteli FDA:n haittavaikutustietokantaan vuoden aikana (kesäkuun 2016 loppuun mennessä) ilmoitettuja haittoja. Virusspesifisiin C-hepatiittilääkkeisiin liittyvästä maksan toiminnan pettämisestä oli 524 ilmoitusta ja muusta vaikeasta maksavauriosta 1 058 ilmoitusta. Lisäksi 761 ilmoituksessa kuvattiin tehon puute. Sekä FDA että EMA ovat hiljattain todenneet, että hepatiitti C -lääkkeiden käyttöön liittyy samanaikaisen hepatiitti B -infektion aktivoitumisen riski.

Koepalakysymys. Herkkäsieluisen laulajattaren tykytys

Parikymmentä vuotta sitten aluesairaalan sydänlääkäri sai rytmihäiriölähetteen. Sen mukaan nuorella laulajattarella oli tykytyksiä. Ne olivat vaivanneet opiskeluajoista lähtien muutaman kerran vuodessa. Tykyt alkoivat ja loppuivat äkkiä ja kestivät minuuteista varttituntiin. Tällöin syke vaikutti ranteesta mitaten olevan noin 190/min ja tasainen ja säännöllinen. Vointi oli tykytyksestä huolimatta hyvä.

Juhani Partanen

Loperamidin väärinkäyttöön voi liittyä vakavia sydänhaittoja

Loperamidi on ripulin hoitoon tarkoitettu perifeerinen µ-opioidireseptoriagonisti, jota voi ostaa apteekista itsehoitolääkkeenä Suomessakin. Lääkkeen viihdekäyttöä on kuvattu verkkofoorumeilla vuodesta 2008 lähtien. Kalifornian alueen myrkytystietokeskuksen kattamalla alueella asuu 39 miljoonaa ihmistä ja puheluja tulee vuosittain 300 000. Sinne ilmoitettiin vuosina 2002–2013 yhteensä 224 potilaasta, jotka olivat joutuneet hoidettavaksi loperamidin väärinkäytön vuoksi. Kolme potilaista kuoli ja yhdeksällä esiintyi kardiotoksisuutta. Jälkimmäisillä loperamidiannos (sikäli kun se tiedettiin) oli ollut 200–400 mg vuorokaudessa.

Kotilääkityksessä sattuu paljon virheitä

Vaikka valtaosa lääkehoidoista toteutetaan kotioloissa, lääkitysturvallisuustutkimus on keskittynyt lääkehoitoon sairaaloissa. Järjestelmälliseen kirjallisuushakuun perustuvassa katsauksessa tunnistettiin 36 tutkimusta, joiden perusteella selvitettiin virheitä ja niiden ehkäisemistä lääkkeiden annossa kotioloissa. Tutkimuksista 33 tarkasteli vanhempien lapsilleen antamia lääkkeitä, kaksi omaishoitajien antamia lääkkeitä ja yksi hoitajan antamia lääkkeitä. Lääkkeiden antovirheet olivat niin yleisiä, että ne muodostavat vakavan uhan potilasturvallisuudelle. Omaishoitajien virheet olivat samanlaisia kuin ammattilaisten muissa hoitoympäristöissä tekemät, ja ne liittyivät väärään annokseen, lääkkeen antamatta jättämiseen, väärän lääkkeen antamiseen, väärään antoaikaan tai väärään antoreittiin. Virheiden syntyyn vaikuttavia tekijöitä oli tunnistettu runsaasti, mutta antovirheitä ehkäiseviä toimenpiteitä (kuten omaishoitajien kouluttamista) selvittäviä tutkimuksia oli vähän. Katsauksen laatijat suosittelevat priorisoimaan potilasturvallisuustyössä lääkkeiden antoa kotona.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030