6188 osumaa

DNA-tunnistuksesta apua ­ vasta-ainelääkkeiden annosteluun

Technische Universiteit Eindhovenin tutkijat ovat kehittäneet spesifiseen DNA-tunnistukseen perustuvan menetelmän, jonka avulla pystytään havaitsemaan eri vasta-aineita verestä ja määrittämään niiden pitoisuudet. Menetelmä soveltuisi myös vasta-ainelääkkeiden annostelun yksilöllistämiseen esimerkiksi nivelreumassa ja tulehduksellisissa suolistosairauksissa. Näin pystyttäisiin mahdollisesti välttämään lääkehaittoja ja vähentämään lääkehoidon kustannuksia.

Lisää harvinaislääkkeitä

Euroopan lääkevalmistekomitea esitti maaliskuun kokouksessaan kolmen uuden harvinaislääkkeen hyväksymistä. Dinutuksimabi (Dinutuximab beta Apeiron) on monoklonaalinen, kimeerinen vasta-aine neuroblastooman hoitoon. Sen myyntilupa arvioidaan jatkossa vuosittain, kunnes riittävästi tutkimustietoa on kertynyt. Refixia (pegyloitu rekombinantti FIX) on hemofilia B -potilaille verenvuotojen hoitoon ja ehkäisyyn tarkoitettu hyytymistekijävalmiste. Pentosaanipolysulfaattinatriumin (Elmiron) käyttöaiheena on rakkokipuoireyhtymän hoito.

Helpotusta atoopikon kutinaan?

Atopian patogeneesissä tärkeässä roolissa ovat tyypin 2 auttaja-T-solut ja niiden tuottamat tyypin 2 sytokiinit, joihin kuuluvat TSLP (thymic stromal lymphopoietin) ja interleukiinit 4, 13 ja 31. Nemolitsumabi on IL-31-reseptori A:n vasta-aine. Vaiheen II tutkimuksessa (264 potilasta) sitä annettiin aikuisille keskivaikeaan tai vaikeaan atooppiseen ihottumaan, jota paikallishoidot eivät lievittäneet riittävästi. Päävastemuuttujana oli potilaan VAS-arvioon perustuva kutinan lieventyminen viikolla 12. Nemolitsumabia saaneiden VAS-lukemat pienenivät lähtötilanteesta annoksen mukaan vaihdellen 44–63 % ja lumelääkettä saaneiden 21 %.

Potilasjärjestöjen taloudelliset sidonnaisuudet lääkeyrityksiin

Potilasjärjestöillä on merkittävä rooli edustamiensa potilaiden etujen edistäjinä. Yhdysvalloissa tiedotusvälineet ja yritysten toimia valvovat ryhmät (ns. watchdog groups) ovat kiinnittäneet huomiota potilasjärjestöjen taloudellisiin kytköksiin lääke-, laite- ja bioteknologiayritysten kanssa. Hiljattain julkaistussa artikkelissa tarkasteltiin 104 isohkon järjestön julkisia tietoja (nettisivut, verotustiedot, vuosikertomukset), ja niiden mukaan ainakin 83 % järjestöstä sai taloudellista tukea yrityksiltä. Vain 59 järjestöä ilmoitti tarkasti lahjoitusten määrän, ja näistä 39 % sai yrityksiltä yli miljoona dollaria vuodessa. Lisäksi 39 %:lla järjestöistä oli nykyinen tai entinen yrityksen edustaja johtoelimessään. Toisen artikkelin mukaan 439 potilasjärjestölle lähetettyyn kyselyyn vastanneista 289 järjestöstä 67 % sai yritysrahoitusta ja 12 %:n rahoituksesta yli puolet tuli teollisuudelta. Yritysrahoitus ja muu yritysten osallistuminen järjestöjen toimintaan voi merkittävästi vaikuttaa järjestöjen riippumattomuuteen ainakin yleisön silmissä, joten sidonnaisuuksien tulisi olla helposti löydettävissä esimerkiksi järjestöjen nettisivuilta.

Hoitoon sitoutumattomuus myös lääketutkimusten ongelmana

Heikko sitoutuminen lääkehoitoon on tärkeimpiä huonon hoitovasteen syitä. Lääketutkimuksissa lääkkeen ottaminen pyritään dokumentoimaan tarkasti. Silti joissakin tutkimuksissa on havaittu, että koehenkilön lääkkeen ottamista koskevan kirjanpidon ja verestä määritettyjen lääkepitoisuuksien välillä on suuri ristiriita. Näin tutkimuksen mahdollisuus todeta lääkkeen teho ja haittavaikutukset heikkenee. Lääketutkimuksissa tarvitaan siis parempia menetelmiä hoitoon sitoutuneisuuden määrittämiseen.

Rationaalisen lääkehoidon toimeenpano-ohjelmasta väliraportti

Rationaalisen lääkehoidon toimeenpano-ohjelma kuuluu pääministeri Juha Sipilän hallituksen hallitusohjemaan kirjattuihin hankkeisiin. Siitä on julkaistu väliraportti, jossa kuvataan vuonna 2016 toteutuneet sekä vuodelle 2017 suunnitellut ohjelman toimenpiteet. Työssä on tunnistettu viisi tärkeää lääkkeiden käyttöön liittyvää teemaa. Näihin kuuluvat rationaalisen lääkehoidon edistäminen lääkehoidon kokonaisuuden hallinnan avulla, toimiva lääkehuolto uusissa sote-rakenteissa, hoidollisen ja taloudellisen arvon arviointi ja sote-tietovarantojen hyödyntäminen, rationaalista lääkehoitoa tukevan tutkimuksen edistäminen ja lääkeinnovaatiotoiminnan edistäminen.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030