6188 osumaa

Uusia lääkkeitä EU-maihin

Euroopan lääkevalmistelautakunta (CPMP) on hyväksynyt monoklonaalisiin vasta-aineisiin lukeutuvan ibritumomabi tiuksetaanin (Zevalin, Schering AG) non-Hodgkin-lymfooman hoitoon. Lääke on tarkoitettu lähinnä toiselle lähijohdokselle rituksimabille resistentin taudin hoitoon. Haittavaikutuksista yleisimpiä ovat ruuansulatuskanavan oireet, yskä, infektiot, bronkospasmi ja hematologisista haitoista anemia, neutropenia ja trombosytopenia.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

EU ja Yhdysvallat erimielisiä lääkepäätöksissään

EU päätti vuonna 2001 poistaa käytöstä opiaattiriippuvuuteen tarkoitetun levasetyylimetadolin (Orlaam, Roxane Laboratories). Lääke aiheutti vakavia haittoja, kuten QT-ajan pitenemistä, torsade de pointes -rytmihäiriöitä ja sydänpysähdyksiä. Yhdysvaltojen FDA sen sijaan vain lisäsi lääkkeen selosteeseen varoituksen. Nyt lääkkeen käyttö on lopahtanut maassa ja yritys aikoo lopettaa sen myynnin.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Hich-tech apuun lääkepiratismissa

Piraattilääkkeiden määrä on lisääntynyt Yhdysvaltojen markkinoilla sellaisiin mittoihin, että lääkevalvontaviranomaisen (Food and Drug Administration, FDA) odotetaan ehdottavan tiettyihin lääkepakkauksiin radiosignaalia lähettävää sirua. Apteekki voisi välittömästi tarkistaa pakkauksen lähteen aitouden. Vastaavaa käytetään jo moottoriteiden maksuporteilla kuljettajan maksukortin tunnistuksessa. Mm. Serono on jo rakentanut jokaiseen somatotropiinia sisältävään pakkaukseen seurantajärjestelmän tehtaalta apteekin kautta kuluttajalle.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Kohdunpoistoon liittyvät potilasvahingot

Kohdunpoisto on vallitsevan hoitokäytännön mukaan aiheellinen toimenpide, mikäli kyseessä on kohdun pahanlaatuinen sairaus, kookkaat tai nopeasti kasvavat kohdun lihaskasvaimet, hoitoon huonosti vastaava vuotohäiriö taikka kohdun laskeuma. Vaikka kohdunpoistoleikkaus on suhteellisen turvallinen toimenpide, kehittyy joillekin leikatuista potilaista leikkauksen jälkeen virtsaamisongelmia tai alavatsan kiputiloja, joita haetaan korvattavaksi potilasvakuutuksesta.

Juhani Kaivola, Lasse Lehtonen

Ongelmallinen hoitotahto Puolesta ja vastaan

Hoitotahto on osa potilaan itsemääräämisoikeutta. Laatimalla kirjallisen hoitotahdon ihminen voi ennalta päättää hänelle annettavasta hoidosta tilanteessa, jossa ei kykene ilmaisemaan tahtoaan. Mutta vastaako kenties vuosia aikaisemmin laadittu hoitotahto sairastumishetkellä vallitsevaa tahtotilaa ja miten käytännön lääkärintyössä tulkitaan hoitotahdossa käytettyä käsitettä toimintakykyinen ja itsenäinen elämä?

Pekka Louhiala

Hoitotahto käytännössä

Pekka Louhiala on ansiokkaasti eritellyt hoitotahdon ongelmia Exitus-yhdistyksen hoitotahtolomakkeen pohjalta. Olen samaa mieltä hänen kanssaan siitä, että hoitotahtoon liittyvät varsinaiset ongelmat eivät liity hoitotahdon oikeudelliseen merkitykseen, vaan käytännön työhön ja ymmärtämiseen. Tärkeintä on se, mitä hoitotahdon laatija on tarkoittanut toimintakyvyllä ja itsenäisyydellä. Missä se raja kunkin kohdalla kulkee? Etukäteen ihmisen on vaikea kuvitella sairauksien kulkua ja elämän moninaisuutta. Ajatus riittävän toimintakykyisestä ja itsenäisestä elämästä on usein erilainen terveenä täysissä voimissa kuin sairaana kuoleman kynnyksellä. Monelle sosiaaliset asiat ovat tärkeämpiä kuin itsenäinen selviytyminen. Parhaiten yhteisymmärrys asiasta syntyy potilaan ja lääkärin välisissä keskusteluissa, joissa yhdessä ajan kuluessa ratkaistaan, mitä tehdään ja milloin ja mitä ei tehdä. Potilaalle läheisen mukana olo on arvokasta.

Leena Niinistö

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030