Katsaus­artikkeli Suom Lääkäril 2024; 79 : e39978 www.laakarilehti.fi/e39978 (Julkaistu 24.4.2024)

Lihavuusleikkaus auttaa kantavien nivelten nivelrikkoon

• Lihavuus on nivelrikon tärkein muokattavissa oleva riskitekijä.

• Lihavuusleikkauksella saavutettava merkittävä painonpudotus näyttää lievittävän nivelrikko-oireita. Leikkauksella on myös muita myönteisiä terveysvaikutuksia.

• Kantavien nivelten nivelrikko ja yli 35:n painoindeksi ovat indikaatio lähettää potilas lihavuusleikkausarvioon.

Olli HelminenJoonas KauppilaSanna Meriläinen

Lihavuus on kansansairaus länsimaissa ja yhä enemmän myös maailmanlaajuisesti.

Tausta tunnetaan varsin hyvin. Aiheuttajia ovat elintason nousuun liittyvä elintapojen muuttuminen, passiivinen elämäntapa, runsas istuminen, liikunnan vähäisyys ja energiapitoinen ruokavalio (1). Vaikka syyt ovat ilmeisiä, on niihin vaikea vaikuttaa.

Lihavuus altistaa sydän- ja verisuonisairauksille, diabetekselle, nivelrikolle, maksasairauksille, uniapnealle, masennukselle ja useille syöville (2). Elämänlaatu heikkenee fyysisen toimintakyvyn huonontuessa. Lihavuus onkin iän ja naissukupuolen jälkeen tärkein yksittäinen nivelrikon riskitekijä. Toisin kuin ikään ja sukupuoleen lihavuuteen pystytään vaikuttamaan (1).

Tässä katsauksessa selvitetään lihavuuden hoidon vaikutusta polven ja lonkan nivelrikko-oireisiin.

Epidemiologia

Ylipaino määritellään painoindeksin (body mass index, BMI) perusteella. Jos BMI on 25 kg/m2 tai enemmän, kyse on ylipainosta. BMI:n ollessa 30 kg/m2 tai enemmän kyseessä on lihavuus. Lihavuus voidaan edelleen jakaa kolmeen luokkaan: 30–35 kg/m2, 35–40 kg/m2 ja yli 40 kg/m2.

Yhä suurempi osa väestöstä on ylipainoisia tai lihavia. Yleisesti puhutaankin lihavuusepidemiasta (3).

Nivelrikko puolestaan on maailman yleisin nivelsairaus ja liittyy voimakkaasti ikään. Suomessa Terveys 2000 -tutkimuksessa oireista lonkka- tai polvinivelrikkoa ei tavattu juurikaan alle 45-vuotiailla (0,3–0,5 %). Sen jälkeen esiintyvyys kasvoi tasaisesti siten, että 75–84-vuotiaista miehistä 16 %:lla ja naisista 32 %:lla oli oireinen polven nivelrikko (4).

Lonkkanivelrikossa ei ole vastaavaa eroa sukupuolten välillä. 75–84-vuotiaista miehistä ja naisista 20 %:lla on oireinen lonkan nivelrikko.

Lihavuus kasvattaa nivelrikon riskin nelin- tai viisinkertaiseksi (5).

Nivelrikko ja lihavuus

Nivelrikon syy ei ole yksiselitteisesti tiedossa. Poikkeava mekaaninen kuormitus, mukaan lukien ylipaino, on kuitenkin ilmeinen vaaratekijä (5).

Lihavuuteen liittyy myös muiden kuin kantavien nivelten nivelrikkoa. Sen ajatellaan johtuvan lihavuuden aiheuttamasta matala-asteisesta tulehduksesta (5).

On esitetty, että painoindeksin pieneneminen kaksi yksikköä vähentäisi oireisen polvinivelrikon ilmaantumisriskin jopa puoleen kymmenen vuoden seurannassa (6). Ylipainon ja lihavuuden ennaltaehkäisy voisi vähentää polven tekonivelleikkausten tarvetta jopa 35–39 % (7).

Lihavuuden hoito

Painonhallinnan ja lihavuuden hoidon keinot voidaan jakaa karkeasti elintapaohjaukseen, lääkehoitoon ja kirurgiseen hoitoon.

Tuhansia potilaita käsittävissä meta-analyyseissa elintapaohjauksella saavutettiin 2,4–2,9 kg:n painonpudotus verrokkeihin nähden (8,9). Tuloksen kliininen merkitys lienee kohtalaisen pieni ainakin yksilötasolla. Interventioiden vaikuttavuus onkin kyseenalaistettu.

Tulos näyttää olevan samanlainen ryhmä- ja yksilöohjauksessa. Internetpohjaiset painonhallintaohjelmat voivat olla kustannustehokkaita (10).

Lihavuuden lääkehoidon kehitys on ollut lupaavaa. GLP-1-agonistit ovat elintapaohjausta merkittävästi tehokkaampia painonhallinnassa. Käytetyin on semaglutidi. Se vähensi painoa reilun vuoden seurannassa 15 % satunnaistetussa tutkimuksessa (11).

Tirtsepatidi on GLP-1- ja GIP-agonisti. Sillä on saavutettu 21 %:n painonpudotus satunnaistetussa tutkimuksessa hieman yli vuodessa (12). Lääke ei kuitenkaan ole vielä laajalti käytössä. Uusia, useampaan ruoansulatushormoniin vaikuttavia tehokkaampia lääkkeitä kehitetään koko ajan (12).

Lääkkeitä täytyy käyttää pysyvästi painon ylläpitämiseksi. Pitkäaikaistulokset myös puuttuvat. Lisäksi valmisteet ovat kalliita ja saatavuus on huono, joten käyttöä on toistaiseksi vaikea lisätä.

Tällä hetkellä lihavuusleikkaus on ylivoimainen lihavuuden hoitomenetelmä. Suomessa yleisin on mahalaukun ohitusleikkaus. Se vähentää painoa 35 % kahden vuoden ja 27 % 12 vuoden kuluessa (13). Tulos on toistettu useasti, myös suomalaisissa satunnaistetuissa tutkimuksissa.

Lihavuuskirurgia säästää terveydenhuollon kustannuksia pitkässä seurannassa vähentämällä muuta sairastavuutta (14,15).

Painonpudotuksen vaikutus nivelrikkoon

Ylipainoisilla painonpudotus auttaa useiden tutkimusten perusteella muun muassa sydän- ja verisuonisairauksien, diabeteksen, maksasairauksien ja uniapnean hoidossa ja ennaltaehkäisyssä.

Vaikutus oireiseen nivelrikkoon ei ole yhtä selvä, vaikka nivelrikko onkin mainittu lihavuusleikkaukseen valittavien potilaiden liitännäissairautena Käypä hoito -suosituksessa (1).

Ylipainon välttäminen on tehokas tapa estää nivelrikon kehittymistä. Jos potilaalla on oireinen nivelrikko ja ylipainoa, laihdutus on erittäin suositeltavaa. Potilaiden kokemiin oireisiin se vaikuttaa vaihtelevasti.

Eräässä tutkimuksessa oli runsaat 800 ylipainoista, polven nivelrikkoa sairastavaa potilasta. Heidät satunnaistettiin joko ruokavalio- ja liikuntaohjaukseen tai pelkkään ryhmäohjaukseen (16). Ensin mainitussa ryhmässä paino putosi enemmän (7,7 kg vs. 1,7 kg). Polven kipuoireeseen laihtuminen vaikutti kuitenkin vain vähän. Arvioinnissa käytettiin Western Ontario and McMaster Universities Osteoarthritis -indeksiä (WOMAC) (5,0 vs. 5,5 pistettä asteikolla 0–10).

Toisessa, noin 400 potilasta käsittävässä satunnaistetussa tutkimuksessa painonvähennys yhdistyi pienempään elimistön tulehdusvasteeseen. Elämänlaadussa tai kivussa ei todettu eroja (17).

Painoa on siis ehkä pudotettava merkittävästi enemmän, jotta jo käynnistyneen nivelrikkoprosessin oireet helpottaisivat.

Havainnoivissa tutkimuksissa on raportoitu annos-vastesuhteesta painon laskussa ja niveloireiden helpotuksessa. Selvimmin nivelrikko-oireet helpottuvat, kun paino vähenee yli 10 %. Se on pitkäaikaisessa lihavuudessa vaikea saavuttaa pelkällä elintapaohjauksella (18,19).

Painonpudotuksen vaikutus nivelrikko-oireeseen on vain harvoin tutkimuksen päätemuuttujana. Ainakin yhdessä satunnaistetussa tutkimuksessa on kuitenkin selvitetty GLP-1-agonisti liraglutidin aikaansaaman painonlaskun vaikutusta polven nivelrikkoon (20).

5 %:n laihtumisen jälkeen potilaat randomoitiin liraglutidi- tai lumelääkeryhmään. Liraglutidiryhmän potilaat laihtuivat 3,9 kg enemmän kuin lumelääkettä saaneet. Nivelrikkokivun suhteen eroja ei ollut (20).

Kiinalaisessa kohorttitutkimuksessa arvioitiin GLP-1-agonistien vaikutusta polven nivelrikkoon tyypin 2 diabetesta sairastavilla (21). Lääkettä saaneilla paino putosi enemmän ja polvileikkausten ilmaantuvuus oli pienempi. Painon väheneminen näytti selittävän eroa leikkausten määrissä.

Lääkehoitoon verrattuna lihavuusleikkaus parantaa elämänlaatua lyhyessä ja pitkässä seurannassa (22). Lihavuusleikkauksella aikaansaatu merkittävä laihtuminen näyttää lievittävän sekä lonkan että polven nivelrikon oireita.

Amerikkalaisessa kohorttitutkimuksessa lähes 1 500:aa lihavuusleikattua potilasta seurattiin seitsemän vuotta. Seurannassa käytettiin fyysistä suorituskykyä mittaavia muuttujia ja nivelrikkokyselyjä. WOMAC-pisteet kasvoivat lonkan kivun osalta 25 yksikköä ja polven kivun osalta 20 yksikköä (asteikko 0–100). Toimintakyky parani 19 ja 22 yksikköä (23).

Keskimääräiset kivun ja toimintakyvyn muutokset olivat kliinisesti merkittäviä. Suurempi painonpudotus korreloi kivun ja toimintakyvyn helpottamisen kanssa.

Tutkimuksessa ei ollut vertailuryhmää, eli siihen täytyy suhtautua varauksellisesti. Toisaalta nivelrikko-oire helpottui merkittävästi seurannan aikana, kun taas pitkässä seurannassa se yleensä pahenee hiljalleen.

Tekonivelleikkauksen vaikutus elämänlaatuun

Konservatiiviset hoitomuodot, kuten painonpudotukseen tähtäävät hoidot, pyrkivät hidastamaan nivelrikon luonnollista etenevää taudinkulkua ja ylläpitämään toimintakykyä (24).

Pitkälle edenneen nivelrikon kirurgisen hoidon kulmakivi on tekonivelleikkaus (24).

Eräässä katsauksessa verrattiin tekonivelleikattujen potilaiden WOMAC-pisteitä (asteikko 0–100) leikkausta edeltävään tasoon 3–7 vuoden seurannassa (25). Pisteet kohentuivat merkittävästi sekä kivun (vaihteluväli 18–42 pistettä) että toimintakyvyn (vaihteluväli 32–38 pistettä) osalta (25).

Polven tekonivelleikkausten tuloksista on tehty myös useita muita pitkän ajan seurantatutkimuksia (26). Espanjalaisessa tutkimuksessa WOMAC-pisteet paranivat kivun osalta 27 ja toiminnan osalta 20 pistettä (27). Kanadalaisessa tutkimuksessa yhdistetty WOMAC-pisteytys parani 25 pistettä (28).

Huomionarvoista on, että lihavilla sekä lonkan että polven tekonivelleikkausten tulokset ovat huonommat kuin normaalipainoisilla. Myös komplikaatioita on merkittävästi enemmän (29,30).

Toimintakyky paranee lihavilla suhteellisesti yhtä paljon kuin normaalipainoisilla. Absoluuttiset tulokset jäävät kuitenkin huonommiksi (29,30).

Satunnaistetussa tutkimuksessa polven tekonivelleikkauksen tulokset olivat lyhyellä aikavälillä paremmat, kun sitä edelsi lihavuusleikkaus. Lisäksi suurempi osuus perui tekonivelleikkauksen oireiden helpotuttua (31).

Lopuksi

Lihavuus on tärkein muokattavissa oleva nivelrikon riskitekijä. Painonpudotus voi ehkäistä nivelrikkoa ja vähentää siitä kärsivien ylipainoisten oireita. Samalla elämänlaatu voi kohentua.

Lihavuusleikkaus lievittää nivelrikon oireita merkittävästi. Leikkauksella on myös monia muita positiivisia vaikutuksia perussairauksiin, toimintakykyyn ja terveydenhuollon kustannuksiin.

Jos potilaalla on kantavien nivelten nivelrikko ja painoindeksi yli 35, hänet on hyvä lähettää lihavuusleikkausarvioon.

Kirjoittajat

Olli Helminen gastrokirurgian dosentti Oys Vatsakeskus ja Oulun yliopisto  

Joonas Kauppila gastrokirurgi, kliinisen epidemiologian professori Oys Vatsakeskus ja Oulun yliopisto  

Sanna Meriläinen gastrokirurgian dosentti Oys Vatsakeskus ja Oulun yliopisto


Sidonnaisuudet

Olli Helminen, Sanna Meriläinen: Ei sidonnaisuuksia.

Joonas Kauppila: Matka-, majoitus- tai kokouskulut (Becton Dickinson, Olympus Finland).


Kirjallisuutta
1
Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin, Suomen Lihavuustutkijat ry:n ja Suomen Lastenlääkäriyhdistys ry:n asettama työryhmä. Lihavuus (lapset, nuoret ja aikuiset). Käypä hoito -suositus 19.1.2024. www.kaypahoito.fi
2
Bhaskaran K, dos-Santos-Silva I, Leon DA, Douglas IJ, Smeeth L. Association of BMI with overall and cause-specific mortality: a population-based cohort study of 3·6 million adults in the UK. Lancet Diabetes Endocrinol 2018;6:944–53. doi.org/10.1016/S2213-8587(18)30288-2
3
THL. Lihavuuden yleisyys. (siteerattu 4.3.2024). www.thl.fi/aiheet/elintavat-ja-ravitsemus/lihavuus/lihavuuden-yleisyys.
4
Kaila-Kangas L, toim. Musculoskeletal disorders and diseases in Finland. Kansanterveyslaitoksen julkaisuja B25/2007;37–41.
5
Zheng H, Chen C. Body mass index and risk of knee osteoarthritis: systematic review and meta-analysis of prospective studies. BMJ Open 2015;5:e007568. doi.org/10.1136/BMJOPEN-2014-007568
6
Felson DT, Zhang Y, Anthony JM, Naimark A, Anderson JJ. Weight loss reduces the risk for symptomatic knee osteoarthritis in women. The Framingham Study. Ann Intern Med 1992;116:535–9. doi.org/10.7326/0003-4819-116-7-535
7
Muthuri SG, Hui M, Doherty M, Zhang W. What if we prevent obesity? Risk reduction in knee osteoarthritis estimated through a meta-analysis of observational studies. Arthritis Care Res (Hoboken) 2011;63:982–90. doi.org/10.1002/ACR.20464
8
LeBlanc ES, Patnode CD, Webber EM, Redmond N, Rushkin M, O’Connor EA. Behavioral and pharmacotherapy weight loss interventions to prevent obesity-related morbidity and mortality in adults: updated evidence report and systematic review for the US Preventive Services Task Force. JAMA 2018;320:1172–91. doi.org/10.1001/JAMA.2018.7777
9
Dombrowski SU, Avenell A, Sniehott FF. Behavioural interventions for obese adults with additional risk factors for morbidity: systematic review of effects on behaviour, weight and disease risk factors. Obes Facts 2010;3:377–96. doi.org/10.1159/000323076
10
Teeriniemi AM, Salonurmi T, Jokelainen T ym. A randomized clinical trial of the effectiveness of a Web-based health behaviour change support system and group lifestyle counselling on body weight loss in overweight and obese subjects: 2-year outcomes. J Intern Med 2018;284:534–45. doi.org/10.1111/JOIM.12802
11
Wilding JPH, Batterham RL, Calanna S ym. Once-weekly semaglutide in adults with overweight or obesity. N Engl J Med 2021;384:989–1002. doi.org/10.1056/NEJMOA2032183
12
Jastreboff AM, Aronne LJ, Ahmad NN ym. Tirzepatide once weekly for the treatment of obesity. N Engl J Med 2022;387:205–16. doi.org/10.1056/NEJMOA2206038
13
Adams TD, Davidson LE, Litwin SE ym. Weight and metabolic outcomes 12 years after gastric bypass. N Engl J Med 2017;377:1143–55. doi.org/10.1056/NEJMOA1700459
14
Walter E, Langer FB, Beckerhinn P, Hoffer F, Prager G. Impact of metabolic surgery on cost and long-term health outcome: a cost-effectiveness approach. Surg Obes Relat Dis 2022;18:260–70. doi.org/10.1016/J.SOARD.2021.10.012
15
Salminen P, Grönroos S, Helmiö M ym. Effect of laparoscopic sleeve gastrectomy vs roux-en-y gastric bypass on weight loss, comorbidities, and reflux at 10 years in adult patients with obesity: the SLEEVEPASS randomized clinical trial. JAMA Surg 2022;157:656–66. doi.org/10.1001/JAMASURG.2022.2229
16
Messier SP, Beavers DP, Queen K ym. Effect of diet and exercise on knee pain in patients with osteoarthritis and overweight or obesity: a randomized clinical trial. JAMA 2022;328:2242–51. doi.org/10.1001/JAMA.2022.21893
17
Messier SP, Mihalko SL, Legault C ym. Effects of intensive diet and exercise on knee joint loads, inflammation, and clinical outcomes among overweight and obese adults with knee osteoarthritis: the IDEA randomized clinical trial. JAMA 2013;310:1263–73. doi.org/10.1001/JAMA.2013.277669
18
Riddle DL, Stratford PW. Body weight changes and corresponding changes in pain and function in persons with symptomatic knee osteoarthritis: a cohort study. Arthritis Care Res (Hoboken) 2013;65:15–22. doi.org/10.1002/ACR.21692
19
Messier SP, Resnik AE, Beavers DP ym. Intentional weight loss in overweight and obese patients with knee osteoarthritis: is more better? Arthritis Care Res (Hoboken) 2018;70:1569–75. doi.org/10.1002/ACR.23608
20
Gudbergsen H, Overgaard A, Henriksen M ym. Liraglutide after diet-induced weight loss for pain and weight control in knee osteoarthritis: a randomized controlled trial. Am J Clin Nutr 2021;113:314–23. doi.org/10.1093/AJCN/NQAA328
21
Zhu H, Zhou L, Wang Q ym. Glucagon-like peptide-1 receptor agonists as a disease-modifying therapy for knee osteoarthritis mediated by weight loss: findings from the Shanghai Osteoarthritis Cohort. Ann Rheum Dis 2023;82:1218–26. doi.org/10.1136/ARD-2023-223845
22
Aminian A, Kashyap SR, Wolski KE ym. Patient-reported outcomes after metabolic surgery versus medical therapy for diabetes: insights from the STAMPEDE randomized trial. Ann Surg 2021;274:524–32. doi.org/10.1097/SLA.0000000000005003
23
King WC, Hinerman AS, White GE. A 7-year study of the durability of improvements in pain, physical function, and work productivity after roux-en-y gastric bypass and sleeve gastrectomy. JAMA Netw Open 2022;5:E2231593. doi.org/10.1001/JAMANETWORKOPEN.2022.31593
24
Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Ortopediyhdistys ry:n asettama työryhmä. Polvi- ja lonkkanivelrikko. Käypä hoito -suositus 8.5.2018. www.kaypahoito.fi
25
Shan L, Shan B, Graham D, Saxena A. Total hip replacement: a systematic review and meta-analysis on mid-term quality of life. Osteoarthritis Cartilage 2014;22:389–406. doi.org/10.1016/J.JOCA.2013.12.006
26
Shan L, Shan B, Suzuki A, Nouh F, Saxena A. Intermediate and long-term quality of life after total knee replacement: a systematic review and meta-analysis. J Bone Joint Surg Am 2015;97:156–68. doi.org/10.2106/JBJS.M.00372
27
Núñez M, Lozano L, Núñez E ym. Total knee replacement and health-related quality of life: factors influencing long-term outcomes. Arthritis Rheum 2009;61:1062–9. doi.org/10.1002/ART.24644
28
Gandhi R, Dhotar H, Razak F, Tso P, Davey JR, Mahomed NN. Predicting the longer term outcomes of total knee arthroplasty. Knee 2010;17:15–8. doi.org/10.1016/J.KNEE.2009.06.003
29
Aggarwal VA, Sambandam S, Wukich D. The impact of obesity on total hip arthroplasty outcomes: a retrospective matched cohort study. Cureus 2022;14:e27450. doi.org/10.7759/CUREUS.27450
30
Boyce L, Prasad A, Barrett M ym. The outcomes of total knee arthroplasty in morbidly obese patients: a systematic review of the literature. Arch Orthop Trauma Surg 2019;139:553–60. doi.org/10.1007/S00402-019-03127-5
31
Dowsey MM, Brown WA, Cochrane A, Burton PR, Liew D, Choong PF. Effect of bariatric surgery on risk of complications after total knee arthroplasty: a randomized clinical trial. JAMA Netw Open 2022;5:E226722. doi.org/10.1001/JAMANETWORKOPEN.2022.6722
Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030