Katsaus­artikkeli Suom Lääkäril 2022; 77 : e228 www.laakarilehti.fi/e228 (Julkaistu 7.1.2022)

Keuhkoahtauman palliatiivinen hoito

• Keuhkoahtaumatauti on parantumaton sairaus, jossa palliatiivisen hoidon tarve on suuri.

• Elämän loppuvaiheen ennakoiva hoitosuunnitelma luo hoidolle pohjan.

• Vaikein oire on hengenahdistus, mutta myös monet muut oireet vaativat hoitoa.

• Pitkälle edennyt tauti kuormittaa sekä potilasta että läheisiä, joten psykososiaaliset ja eksistentiaaliset tarpeet tulee huomioida.

Sirpa Leivo-KorpelaReetta PiiliJuho T. Lehto

Keuhkoahtaumatauti on parantumaton sairaus, johon liittyy etenevä ilmateiden ahtaus, krooninen keuhkoputkitulehdus ja keuhkorakkuloiden tuhoutuminen (1,2). Vaikka ennusteeseen vaikuttavat hoitomuodot ovat rajalliset, osa potilaista elää huonoista ennustetekijöistä huolimatta vuosia taudin kanssa.

Palliatiivisella hoidolla tarkoitetaan kuolemaan johtavaa tai henkeä uhkaavaa sairautta sairastavan potilaan ja hänen läheistensä aktiivista kokonaisvaltaista hoitoa, jolla pyritään ehkäisemään ja lievittämään kärsimystä ja vaalimaan elämänlaatua (3,4). Pitkälle edenneessä taudissa potilaat kärsivät vaikeista oireista ja tarvitsevat monimuotoista psykososiaalista tukea (5,6). Silti vain pieni osa saa suunnitelmallista palliatiivista hoitoa (liite 1) (6,7).

Pitkälle edenneen keuhkoahtaumataudin piirteitä on esitetty taulukossa 1. Obstruktion aste korreloi huonosti oireisuuteen ja kuolemanriskiin (8). Sen sijaan toistuvat ja sairaalahoitoa vaativat pahenemisvaiheet sekä liitännäissairaudet heikentävät ennustetta (1,2,9). Taudinkulun vaihtelevuuden takia loppuvaiheen määritelmä on kuitenkin vakiintumaton.

Elämän loppuvaiheen ennakoiva hoitosuunnitelma

Suurin osa keuhkoahtaumapotilaista haluaisi keskustella elämän loppuvaiheen kysymyksistä lääkärinsä kanssa, mutta ennusteen epävarmuus vaikeuttaa keskustelun avausta (7). Olennaista olisi tunnistaa pitkälle edennyt sairaus, suurentunut kuolemanriski ja palliatiivisen hoidon tarve (taulukko 1) (14,15).

Elämän loppuvaiheen ennakoiva hoitosuunnitelma vastaa englanninkielistä käsitettä advance care planning (ACP) täydennettynä konkreettisella hoitosuunnitelmalla. Ennakoiva hoitosuunnitelma tulee tehdä yhdessä potilaan ja hänen läheistensä kanssa keskustellen (taulukko 2). Parhaimmillaan keskusteluja toistetaan sairauden edetessä hoitosuunnitelmaa tarkentaen (10,16,17).

Palliatiivinen hoitolinjaus (ICD-koodi Z51.5 Palliatiivinen hoito) on ajankohtainen, kun taudin etenemiseen ja elinaikaan ei voida enää merkittävästi vaikuttaa ja hoidon tavoite on oireiden lievittäminen ja elämänlaadun vaaliminen. Suosittelemme palliatiivisen hoitolinjan määrittelyä keuhkoahtaumapotilaille, joiden toimintakyky on hyvin voimakkaasti heikentynyt ja taudin voidaan katsoa olevan loppuvaiheessa (taulukko 1).

Oireiden kartoitukseen voidaan käyttää CAT-testiä (COPD Assessment Test) jo sairauden alkuvaiheessa (18). Pitkälle edenneessä taudissa potilas kärsii hengitystieoireiden lisäksi muista, usein huonosti tunnistetuista oireista (5). Tällöin kokonaisvaltaiseen oirekartoitukseen soveltuu ESAS-oirekysely (Edmonton Symptom Assesment Scale) (19,20,21). Kyselylomakkeet ovat artikkelin pdf-version liitteinä.

Hengenahdistuksen hoito

Hengenahdistus on pitkälle edenneen keuhkoahtaumataudin vaikein oire. Paras oireiden lievitys saavutetaan yhdistämällä tautikohtaiset ja oireenmukaiset menetelmät sekä lääkkeellisiä että lääkkeettömiä hoitokeinoja hyödyntäen (taulukko 3).

Inhalaatiolääkkeet

Inhalaatiolääkitys valitaan potilaan taudinkuvan mukaan, ja samalla varmistetaan inhalaattorien oikea käyttö (www. apteekki.fi/apteekin-neuvot/annosteluvideot.html). Lääkityksen yksinkertaistamiseksi suositaan pitkävaikutteisten avaavien (β 2 -agonisti ja antikolinergi) yhdistelmävalmistetta tarvittaessa inhalaatiosteroidiin liitettynä. Inhalaatiosteroidit vähentävät pahenemisvaiheita tietyissä keuhkoahtaumataudin ilmiasuissa, mutta niillä ei ole välitöntä oirevaikutusta (1,2). Lyhytvaikutteisia avaavia käytetään kohtaushoitona ja ehkäisevästi. Kaikkein huonokuntoisimmille potilaille suihke-tilanjatkeyhdistelmään voidaan liittää maski.

Systeeminen glukokortikoidi

Keuhkoahtaumataudin pahenemisvaiheessa systeemiset glukokortikoidit lievittävät oireita ja lyhentävät pahenemisvaiheen kestoa, mutta jatkuvan käytön hyödystä ei ole näyttöä (1,2). Pitkäaikaiseen systeemiseen steroidihoitoon liittyy haittavaikutuksia, joten hoidon hyöty tulee punnita potilaskohtaisesti.

Liikunnallinen kuntoutus ja hengenahdistuksen hallintamenetelmät

Liikkumiseen ja lihasvoimien ylläpitoon kannustaminen voimien rajoissa on hyödyllistä myös vaikeassa keuhkoahtaumataudissa (23). Asentohoitoja, erilaisia hengitystekniikoita (esim. huulirakohengitys), tekemisen tauottamista ja liikkumisen apuvälineitä voidaan käyttää (24). Kuntoutuksen ja palliatiivisen hoidon yhdistäminen on todettu hyödylliseksi (25,26).

Rokotus ja savuttomuus

Keuhkoahtaumapotilaille suositellaan vuosittaista influenssarokotusta ja kertaalleen annettavaa pneumokokkirokotusta. Savuttomuudesta on myös hyötyä oireisiin, joten apukeinoja tupakoinnin lopettamiseen tulee tarjota, lukuun ottamatta saattohoitovaihetta.

Palliatiivinen happihoito ja ilmavirta

Palliatiivisen vaiheen ei-hypokseemisilla potilailla happihoito ei lievitä hengenahdistusta ilmavirtausta enempää (27). Oireenmukaisesti happihoitoa on käytetty, mikäli muun hoidon optimoimisen jälkeen valtimoveren happiosapaine on ilmahengityksellä alle 8,0 kPa tai happisaturaatio alle 90 % (28) ja mikäli potilas saa siitä oireisiin lievitystä. Myös palliatiivisen happihoidon edellytyksenä on tupakoimattomuus.

Palliatiivinen happihoito on taloudellisinta toteuttaa happirikastimella. Näyttö rasitushapen hyödyllisyydestä keuhkoahtaumapotilaille on ristiriitaista ja vähäistä (1,28). Kannettavia hapenantolaitteita voi vuokrata hapentoimittajilta ja siihen tarvitaan resepti lääkkeellisestä hapesta.

Ilmavirran suuntaamisen kasvoihin käsikäyttöisellä tai pöytätuulettimella on todettu lievittävän hengenahdistusta ja sitä suositellaan (29).

Noninvasiivinen ventilaatiotuki

Osalle keuhkoahtaumapotilaista kehittyy ventilaatiovajaus, jolloin keuhkotuuletusta voidaan parantaa maskilla toteutettavalla noninvasiivisella ventilaatiolla (NIV). Pitkälle edenneessä taudissa sitä voi käyttää oireenmukaisesti jaksoittain myös päivisin. Taudin pahenemisvaiheessa se parantaa toipumisen mahdollisuutta ja voi lievittää hengenahdistusta (30). Nenän kautta annetun suurivirtauksisen hapen tai ilmavirran käytöstä voi olla oirehyötyä.

Opioidit

Opioidit ovat ensisijaisia lääkkeitä hengenahdistuksen oireenmukaisessa hoidossa (31,32). Morfiinista on eniten tutkimusnäyttöä, mutta muitakin vahvoja opioideja on käytetty ekvivalenttiannoksina.

Ajoittaiseen hengenahdistukseen on käytetty pieniannoksista lyhytvaikutteista opioidia (esim. morfiiniliuos 2 mg/ml 2–4 mg:n kerta-annoksena suun kautta). Jatkuvammassa hengenahdistuksessa voidaan käyttää pitkävaikutteista opioidia säännöllisesti. Suurimmalle osalle potilaista noin 20 mg/vrk morfiinia suun kautta on riittävä (33).

Hengityslaman riski on pieni, kun opioidia käytetään pieninä annoksina (33). Ummetuksen ehkäisystä on huolehdittava.

Muiden oireiden hoito

Yskä ja limaisuus

Limaisuuden hoidosta ei ole tutkimusnäyttöä (4,34). Limaisuutta voidaan yrittää lievittää inhaloitavilla antikolinergeillä ja keittosuolalla. Mukolyyttejä voidaan kokeilla erityisesti pahenemisvaiheissa, jos potilas jaksaa yskiä tai muutoin huolehditaan limanpoistosta. Hengitystie-eritteiden poistumista voidaan tehostaa asentohoidolla, hengityspalkeen käytöllä ja vastapainepuhalluksilla (ns. vesi-PEP). Kiusallista yskärefleksiä voidaan vaimentaa opioideilla, muttei yhtäaikaisesti mukolyyttien kanssa.

Lue myös

Kliinisen kokemuksen perusteella systeemisesti annosteltavat antikolinergit voivat aiheuttaa hengitysteiden hankalaa kuivumista, joten niiden käyttöä ei suositella kuin korkeintaan saattohoidossa.

Kipu

Noin 2/3:lla keuhkoahtaumapotilaista on kipua (35). Sitä hoidetaan kuten muissakin pitkälle edenneissä sairauksissa. Tautikohtaista näyttöä ei ole.

Masennus ja ahdistuneisuus

Masennusta ja ahdistuneisuutta esiintyy jopa puolella keuhkoahtaumapotilaista (36), ja ne tulisi tunnistaa ja hoitaa. Masennus johtaa fyysiseen inaktiivisuuteen, joka puolestaan pahentaa hengenahdistusta ja heikentää toimintakykyä. Selektiivisiä serotoniinin takaisinoton estäjiä tai bentsodiatsepiinia pienin annoksin yksin tai yhdistettyinä voidaan käyttää lääkkeettömien menetelmien tukena (4,37).

Psykososiaalinen tuki ja eksistentaalinen ahdistus

Keuhkoahtaumatauti vaikuttaa kokonaisvaltaisesti potilaan ja läheisten jaksamiseen. Psykososiaalisen tuen tarve korostuu sairauden edetessä. Taudinkulun epävarmuus ja pitkäkestoisuus kuormittavat läheisiä, ja heidän tuen tarpeensa tulee huomioida vielä potilaan kuoleman jälkeenkin.

Pitkälle edenneessä taudissa potilaat voivat kokea ns. eksistentiaalista hätää. Palliatiiviseen hoitoon kuuluu kyky kohdata ja ymmärtää potilaan huolia ja kärsimystä yli lääketieteellisen viitekehyksen, ja potilas ohjataan henkisen ja hengellisen tuen piiriin hänen niin toivoessaan.

Pahenemisvaihe ja saattohoito

Pitkälle edenneen keuhkoahtaumataudin pahenemisvaiheen hoidossa kulkevat rinnakkain parantavan hoidon elementit ja saattohoitoon varautuminen. Varsinainen saattohoitovaihe voi jäädä lyhyeksi, jolloin kuolema voi tulla läheisille yllätyksenä. Tämänkin vuoksi keskustelu elämän loppuvaiheen hoitosuunnitelmasta on tärkeää käydä riittävän varhaisessa vaiheessa.

Palliatiivisessa hoidossa olevan potilaan pahenemisvaihe hoidetaan samoin periaattein kuin muutoinkin lisäämällä lyhytvaikutteisten avaavien käyttöä, aloittamalla systeemisteroidi, tarvittaessa antibiootti sekä happilisä. Opioidien käyttö korostuu muun hoidon rinnalla.

Hyperkapnisen akuutin pahenemisvaiheen yhteydessä noninvasiivinen ventilaatio lievittää hengenahdistusta, vähentää intubaation tarvetta, lyhentää sairaalahoidon kestoa ja pienentää kuolleisuutta (30). Palliatiivisessa hoidossa sitä voidaan kokeilla oirelähtöisesti ilman verikaasuanalyysiä. Saattohoidossa noninvasiivisen ventilaation käytöllä ei pidä lisätä potilaan kärsimystä tai pitkittää kuolemaa.

Viimeisinä elinpäivinä hengitystie-eritteiden aiheuttamaa korinaa voidaan pyrkiä lievittämään glykopyrrolaatilla (esim. 0,2 mg x 1–3/vrk s.c./i.v.), vaikka tutkimusnäyttö puuttuu (4,34).

Saattohoitovaiheessa voidaan antaa hengenahdistuksen lievittämiseksi opioideja laskimoon tai ihon alle (esim. siipineula tai pehmeä kanyyli) joko toistettuina kerta-annoksina tai jatkuvana infuusiona. Annokset ovat potilaskohtaisia, mutta jos potilas ei ole aiemmin käyttänyt opioidia, suuntaa-antavia aloitusannoksia ovat esimerkiksi 2 mg:n kerta-annos tai 12 mg/vrk. Oireita tulee arvioida säännöllisesti ja lääkeannosta säädetään niiden mukaisesti.

Mikäli opioidiin ei saada riittävää vastetta tai potilas on ahdistunut ja levoton, hoitoon voidaan lisätä bentsodiatsepiini. Lähellä kuolemaa muuhun hoitoon reagoimattomassa hengenahdistuksessa voidaan harkita palliatiivista sedaatiota.

Lopuksi

Väestön ikääntyessä palliatiivisen hoidon tarve lisääntyy. STM:n suosituksen mukaan palliatiivista hoitoa tulee tarjota terveydenhuollon kaikilla tasoilla kolmiportaisen mallin mukaisesti potilaan tarpeiden perusteella (38).

Keuhkoahtaumataudin palliatiivisen hoidon vaihe on kulultaan vaihteleva ja voi kestää vuosia. Tämä asettaa haasteen hoitaville tahoille ja kuormittaa potilasta läheisineen. Pitkälle edenneen taudin tunnistaminen on ensisijaista, jotta hoitolinjauksien ja ennakoivan hoitosuunnitelman avulla palliatiivinen hoitopolku järjestyisi ajoissa.

Palliatiivisen vaiheen keuhkoahtaumapotilaille tulisi järjestää ympärivuorokautinen yhteydenottomahdollisuus joko kotisairaalaan tai tukiosastolle, jonne potilaan pitäisi päästä ilman päivystyskäyntejä. Kontrolleja erikoissairaanhoidossa ei yleensä tarvita, mutta konsultaatioväylän tulee olla sujuva hoidon turvaamiseksi vaativissakin tilanteissa. Joustavasti toimivat palveluketjut auttavat potilaita läheisineen kohdentaen samalla terveydenhuollon voimavarat oikein.

Liite 1. Palliatiivisen hoidon tavoitteet, osa-alueet ja hyödyt

Liite 2. Keuhkoahtaumapotilaan oirekartoitus


Sidonnaisuudet

Sirpa Leivo-Korpela: Asiantuntija-artikkeli (Boehringer-Ingelheim), advisor board (Chiesi, GlaxoSmithKline), luentopalkkiot (AstraZeneca, Boehringer-Ingelheim, Chiesi, GSK, Mundipharma, Orion), kongressikulut (Boehringer-Ingelheim).

Reetta Piili: Luentopalkkiot (Duodecim-seura, TaY, SEAMK, EPSHP, SPLY, SKLY), matka-, majoitus- ja kokouskulut (Pfizer). Suomen palliatiivisen lääketieteen yhdistys, hallituksen jäsen.

Juho T. Lehto: Luentopalkkiot (Boehringer Ingelheim, Eli Lilly Finland, Novartis), korvaus koulutusaineiston tuottamisesta (Duodecim-seura). Suomen palliatiivisen lääketieteen yhdistyksen puheenjohtaja.


Kirjallisuutta
1
Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Keuhkolääkäriyhdistys ry:n asettama työryhmä. Keuhkoahtaumatauti. Käypä hoito -suositus 29.4.2020. www.kaypahoito.fi
2
Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease (GOLD). Global Strategy for the Diagnosis, Management, and Prevention of Chronic Obstructive Pulmonary Disease. 2020 Report. htpp://goldcopd.org/
3
World Health Organisation. WHO definition of palliative care, Geneve: WHO 2002. http://www.who.int/cancer/palliative/definition/en/
4
Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Palliatiivisen Lääketieteen yhdistyksen asettama työryhmä. Palliatiivinen hoito ja saattohoito. Käypä hoito -suositus 4.10.2019. www.kaypahoito.fi
5
Solano J, Gomes B, Higginson I. A comparison of symptom prevalence in far advanced cancer, AIDS, heart disease, chronic obstructive pulmonary disease and renal disease. J Pain Symptom Manage 2006;31:58–69.
6
Maddocks M, Lovell N, Booth S, Man W, Higginson I. Palliative care and management of troublesome symptoms for people with chronic obstructive pulmonary disease. Lancet 2017;390:988–1002.
7
Tavares N, Jarrett N, Hunt K, Wilkinson T. Palliative and end-of-life care conversations in COPD: a systematic literature review. ERJ Open Res 2017;3:00068-2016. doi: 10.1183/23120541.00068-2016
8
Celli B, Cote C, Marin J ym. The body-mass index, airflow obstruction, dyspnea, and exercise capacity index in chronic obstructive pulmonary disease. N Engl J Med 2004;350:1005–12.
9
Murray S, Kendall M, Boyd K, Sheikh A. Illness trajectories and palliative care. BMJ 2005;30:1007–11.
10
Curtis J. Palliative and end-of-life care for patients with severe COPD. Eur Respir J 2008;32:796–803.
11
Lanken P, Terry P, DeLisser H ym. An official American Thoracic Society clinical policy statement: palliative care for patients with respiratory diseases and critical illnesses. Am J Respir Crit Care Med 2008;177:912–27.
12
National Gold Standards Framework Centre. Prognostic indicator guidance 2011. http://www.goldstandardsframework.org.uk/
13
Detering K, Sutton E, McDonald C. Recognising advanced disease, advance care planning and recognition of dying for people with COPD. ERS Monogr 2016;73:204-20.
14
Jabbarian L, Zwakman M, van der Heide A ym. Advance care planning for patients with chronic respiratory diseases: a systematic review of preferences and practices. Thorax 2018;73:222–30.
15
Scheerens C, Deliens L, Van Belle S, Joos G, Pype P, Chambaere K. "A palliative end-stage COPD patient does not exist": a qualitative study of barriers to and facilitators for early integration of palliative home care for end-stage COPD. NPJ Prim Care Respir Med 2018;28:23.
16
Lehto J, Marjamäki E, Saarto T. Elämän loppuvaiheen ennakoiva hoitosuunnitelma. Duodecim 2019;135:335–42.
17
Meehan E, Foley T, Kelly C ym. Advance care planning for individuals with chronic obstructive pulmonary disease: a scoping review of the literature. J Pain Symptom Manage 2020;59:1344–61.
18
Jones PW, Harding G, Berry P, Wiklund I, Chen WH, Kline Leidy N. Development and first validation of the COPD Assessment Test. Eur Respir J 2009;34:648–54.
19
Bruera E, Kuehn N, Miller MJ, Selmser P, Macmillan K. The Edmonton Symptom Assessment System (ESAS): a simple method for the assessment of palliative care patients. J Palliat Care 1991;7:6–9.
20
Walke LM, Gallo WT, Tinetti ME, Fried TR. The burden of symptoms among community-dwelling older persons with advanced chronic disease. Arch Intern Med 2004;164:2321–4.
21
Gainza-Miranda D, Sanz-Peces E, Alonso-Babarro A ym. Breaking barriers: prospective study of a cohort of advanced chronic obstructive pulmonary disease patients to describe their survival and end-of-life palliative care requirements. J Palliat Med 2019;22:290–6.
22
Rocker GM, Sinuff T, Horton R, Hernandez P. Advanced chronic obstructive pulmonary disease: innovative approaches to palliation. J Palliat Med 2007;10:783–97.
23
McCarthy B, Casey D, Devane D, Murphy K, Murphy E, Lacasse Y. Pulmonary rehabilitation for chronic obstructive pulmonary disease. Cochrane Database Syst Rev 2015;23:CD003793.
24
Bausewein C, Booth S, Gysels M, Higginson I. Non-pharmacological interventions for breathlessness in advanced stages of malignant and non-malignant diseases. Cochrane Database Syst Rev 2008;16:CD005623.
25
van Dam van Isselt EF, Spruit M, Groenewegen-Sipkema KH, Chavannes NH, Achterberg WP. Geriatric rehabilitation for patients with advanced chronic obstructive pulmonary disease: a naturalistic prospective cohort study on feasibility and course of health status. Chron Respir Dis 2014;11:111–9.
26
Higginson I, Bausewein C, Reilly C ym. An integrated palliative and respiratory care service for patients with advanced disease and refractory breathlessness: a randomised controlled trial. Lancet Respir Med 2014;2:979–87.
27
Abernethy A, McDonald CF, Frith P ym. Effect of palliative oxygen versus room air in relief of breathlessness in patients with refractory dyspnoea: a double-blind, randomised controlled trial. Lancet 2010;376:784–93.
28
O'Driscoll BR, Howard LS, Earis J, Mak V. BTS guideline for oxygen use in adults in healthcare and emergency settings. Thorax 2017;72 suppl 1:1–90.
29
Swan F, Newey A, Bland M ym. Airflow relieves chronic breathlessness in people with advanced disease: An exploratory systematic review and meta-analyses. Palliat Med 2019;33:618–33.
30
Davidson AC, Banham S, Elliott M A ym. BTS/ICS guideline for the ventilatory management of acute hypercapnic respiratory failure in adults. Thorax 2016;71 suppl 2;1–35.
31
Barnes H, McDonald J, Smallwood N, Manser R. Opioids for the palliation of refractory breathlessness in adults with advanced disease and terminal illness. Cochrane Database Syst Rev 2016;3:CD011008.
32
Lehto J, Toikkanen V, Saarto T. Hengenahdistuksen palliatiivinen hoito. Suom Lääkäril 2011;66:1089–96.
33
Johnson MJ, Currow DC. Opioids for breathlessness: a narrative review. BMJ Support Palliat Care 2020;10:287–95.
34
Wee B, Hillier R. Interventions for noisy breathing in patients near to death. Cochrane Database Syst Rev 2008;2008:CD005177.
35
Lee AL, Harrison SL, Goldstein RS, Brooks D. Pain and its clinical associations in individuals with COPD: a systematic review. Chest 2015;147:1246–58.
36
Yohannes AM, Alexopoulos GS. Depression and anxiety in patients with COPD. Eur Respir Rev 2014;23:345–9.
37
Simon ST, Higginson IJ, Booth S, Harding R, Weingärtner V, Bausewein C. Benzodiazepines for the relief of breathlessness in advanced malignant and non-malignant diseases in adults. Cochrane Database Syst Rev 2016;10:CD007354.
38
Sosiaali- ja terveysministeriö, Saarto T, Finne-Soveri H. Suositus palliatiivisen hoidon palveluiden tuottamisesta ja laadun parantamisesta Suomessa. Palliatiivisen hoidon asiantuntijaryhmän loppuraportti 17.12.2019. http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-00-4126-7.

English summary

Palliative care in chronic obstructive pulmonary disease

Chronic obstructive pulmonary disease (COPD) is an incurable and progressive disease that is characterized by airflow limitation, chronic inflammation, and alveolar abnormalities. The disease trajectory is usually long with occasional acute, often severe exacerbations. Palliative care is an approach that improves the quality of life (QOL) of patients and their families facing the problem associated with life-threatening illness.

End-stage COPD has no established definition, probably due to the heterogeneity of the disease trajectory. However, it is important to recognize advanced disease in order to start discussions about goals of care and advanced care planning (ACP) and move the focus to symptom control and QOL. ACP discussions should also include a concrete plan for palliative care.

Patients with advanced COPD suffer from many burdensome symptoms making their assessment and management crucial. Other concomitant chronic diseases are frequent, further increasing morbidity and mortality. Dyspnoea is the leading symptom, but other symptoms also need to be taken care of. The COPD Assessment Test TM (CAT test) is a useful tool to assess disease related symptoms. However, with advanced COPD it is advisable to use the Edmonton Symptom Assessment Scale (ESAS) to get a holistic overview of the symptom burden. Symptom control needs to be expanded beyond disease specific treatments to achieve optimal symptom relief and best possible QOL. Opioids and non-pharmacological treatments are used with COPD specific drugs for breathlessness. Advanced COPD affects patients’ everyday life enormously and can be burdensome to their loved ones. Hence, support for patients and their families and addressing patients’ psychosocial and spiritual needs is important. Care pathways with clear treatment plans are essential for successful palliative care in COPD.

Multidisciplinary palliative care for patients with COPD is needed to enhance QOL, reduce the symptom burden and target resources efficiently.

Sirpa Leivo-Korpela, Reetta Piili, Juho Lehto

Juho Lehto

Professor in Palliative Medicine, Specialist in Pulmonology, Head of Department

University of Tampere and Palliative Center, Tampere University Hospital

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030