Lehti 19-20: Työssä 19-20/2021 vsk 76 s. 1250 - 1251

Maakunnallinen tilannekeskus ohjaa oikean avun oikeaan paikkaan

Satakunnan tilannekeskus koordinoi ja sovittaa yhteen kotiin vietävien akuuttien sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen sekä pelastustoimen tehtäviä koko maakunnan alueella.

Vesa LundKatriina LähteenmäkiJyri LeppäkoskiPiia Pihlajamäki
Kuvituskuva 1
Adobe/AOP

Akuuttien kotiin vietävien palvelujen koordinoimiseksi ja tukemiseksi Satakunnassa syntyi edellisen hallituskauden aikana ajatus yhteisestä maakunnallisesta tilannekeskuksesta. Tavoitteena on ohjata potilaalle ja asiakkaalle oikea apu oikeaan aikaan oikean toimijan antamana.

Syyskuussa 2020 Satakunnan sairaanhoitopiirin ensihoidon kenttäjohto, Satakunnan sosiaalipäivystys, Satakunnan pelastuslaitoksen tilannekeskus ja Porin alueen päivystävä palomestari sekä osa Porin perusturvakeskuksen Akuutti kotikeskuksen toimintojen koordinaatiosta siirrettiin yhteiseen tilannekeskukseen.

Usein palveluja tarvitsevilla on muitakin kuin terveydellisiä akuutteja ongelmia. Tilannekeskuksen koordinaation avulla niitä voidaan ratkaista nopeasti ja ilman, että usea toimija käy potilaan tai asiakkaan luona ja siirtää vastuun seuraavalle. Normaaliolojen äkillisissä häiriötilanteissa yhteinen tilannekuva muodostetaan ja monialainen kenttäjohtaminen voidaan aloittaa nopeasti.

Kokemukset tilannekeskuksen toiminnasta ovat rohkaisevia.

Toiminnan järjestelyt

Tilannekeskuksessa jokaisella toimijalla on oma tilansa, jossa ovat tilannekuvan ylläpitoon sekä yhteyksiin tarvittavat välineet sekä yhteinen neuvottelu- ja johtotila ja sosiaalitila. Tilojen turvallisuudesta on huolehdittu mm. rajoitetulla kululla.

Päivät alkavat yhteisellä tilannekatsauksella, johon osallistuvat myös mm. hätäkeskus ja muiden pelastusalueiden palomestarit. Myös poliisilla ja organisaatioiden ylemmällä johdolla on mahdollisuus osallistua.

Ensihoidon kenttäjohto toimii Satakunnan tilannekeskuksessa ympäri vuorokauden. Keskuksessa on lisäksi yksi pelastustoimen päivystäjä kerrallaan sekä Porin ympäristön päivystävän palomestarin työpiste. Satakunnan sosiaalipäivystys palvelee toistaiseksi virka-ajalla vain Porin yhteistoiminta-alueen ja Pohjois-Satakunnan peruspalvelukuntayhtymän asukkaita. Virka-ajan ulkopuolella se hoitaa koko Satakunnan sosiaalipäivystystä.

Porin alueella pilotoitiin vuosina 2019–20 ensihoidon synergiayksikköä Combilanssia, jossa työparina toimivat hoitotason ensihoitaja sekä Porin perusturvan mobiilisairaanhoitaja. COVID-epidemian alkaessa keväällä 2020 työpari siirrettiin käsittelemään koko Satakunnan kiireettömiä ensihoitotehtäviä ensihoidon tilannekeskukseen.

Vuodesta 2013 Satakunnan pelastuslaitoksella toimineesta tilannekeskuksesta on ollut hyötyä nykyistä maakunnallista tilannekeskusta muodostettaessa. Pelastustoimen tilannekeskus on jatkanut aiempia tehtäviään yhteisessä tilannekeskuksessa.

Jos pelastustoimen tehtävä pitkittyy tai muodostuu suureksi, pelastustoimen johtaja kutsuu kokoon pelastustoiminnan johtokeskuksen. Johtotila sijaitsee maakunnallisen tilannekeskuksen tiloissa. Keskeisten viranomaisten on helppo tulla johtokeskukseen asiantuntijoiksi, koska tilat ovat entuudestaan heille tuttuja.

Tehtävät tilannekeskuksessa

Sairaanhoitopiirin ensihoidon kenttäjohto koordinoi, valvoo ja tukee ensihoitoyksiköitä ja vastaa ensihoidon riittävästä valmiudesta alueella. Lisäksi se tekee yhteistyötä poliisin kanssa kiinni otettujen terveydenhuollon tehtävissä.

Kiireettömien ensihoidon tehtävien esikäsittelyn ensihoidon kenttäjohto tekee yhdessä Akuutti kotikeskuksen mobiilitoiminnan kanssa. Esikäsittelyä tekevät hoitotason ensihoitaja ja erityisesti geriatriseen hoitoon perehtynyt mobiilisairaanhoitaja tukenaan Akuutti kotikeskuksen lääkäri ja Satakunnan päivystävä ensihoitolääkäri.

Sosiaalipäivystyksen tehtävänä on huolehtia kiireellisestä ja välttämättömästä avusta sosiaalisessa hätätilanteessa. Kiireellisiä sosiaalipäivystyksen tehtäviä ovat mm. huoli lapsen olosuhteista tai turvallisuudesta, lähisuhdeväkivaltatilanne ja huoli vanhuksen selviytymisestä kotona.

Moniviranomaistyö on tärkeä osa sosiaalipäivystystyötä. Tilannekeskusympäristössä sosiaalipäivystys tekee yhteistyötä esimerkiksi lastensuojelulain alaisissa ja psykososiaalisen tuen tehtävissä sekä vanhusten kotona selviytymiseen liittyvissä tilanteissa. Muita tilanteita ovat mm. hätämajoituksen järjestäminen ja muu tuki akuutissa tilanteessa.

Pelastustoimen tilannekeskuksen päivittäinen toiminta koostuu jatkuvasta turvallisuustilannekuvan ylläpitämisestä ja jakamisesta. Tämä edellyttää ohjelmien ja yhteystietojen päivittämistä, riskien ja uhkien arviointia, mediaseurantaa, asiakaspalautteen käsittelyä, sää- ja säteilyvalvontaa, liikenneilmoitusten seurantaa, tilannekuvan jakamista eri tahoille, erikoiskalustotiedostojen ylläpitoa, videopalavereja ja viranomaisyhteistyötä.

Lue myös

Onnettomuustilanteissa pelastustoimen tilannekeskuksen operatiivinen toiminta on tilanteen seuraamista ja pelastustoimen yksiköiden tukemista. Tilannekeskus mm. suorittaa erilaisia hakuja ja taustaselvityksiä: mm. onnettomuuskohteen tietojen selvittäminen, sääolosuhteet, tulokynnyksen ja puheryhmien määrittäminen, vedenottopaikkojen sijainnin selvittäminen, vaarallisten aineiden onnettomuuksissa kemikaalien ominaisuuksista ja suojavaatetuksesta tiedottaminen, ilmoitusten tekeminen eri tahoille sekä tiedottaminen mediaan. Lisäksi se toimii pelastustoimen viestikeskuksena.

Yhteistyöstä hyötyvät potilaat

Maakunnallisessa tilannekeskuksessa moniviranomaisyhteistyö ja yhteistehtävien hoitaminen ovat parantuneet entisestään. Keskinäinen kommunikointi ja toisten työtapojen tuntemus ovat lisääntyneet.

Esimerkiksi sosiaalipäivystyksessä tiedon jakaminen ja tilannekuvan rakentaminen ovat johtaneet siihen, että tilanteita ratkaistaan entistä enemmän "paikan päällä" eikä asiakasta tarvitse kuljettaa mihinkään.

Noin 45 % kiireettömistä ensihoidon tehtävistä ohjautuu esikäsittelyn kautta suoraan muiden palvelujen piiriin kuin ensihoitopalveluun. Tämä parantaa potilaiden palvelua, kun oikea palvelu ohjautuu oikeaan aikaan oikean suorittajan tekemänä.

Tilannekeskustyöskentely on ollut mobiilisairaanhoitajille ja -lääkäreille uusi tapa tehdä yhteistyötä muiden toimijoiden kanssa. Yhteistyöllä on viety tutkimukset ja hoito sinne, missä potilas on. Näin vältetään mm. epätarkoituksenmukaisia päivystyskäyntejä. Akuuttigeriatrian osaaminen ensihoidossa on lisääntynyt.

Myös Pelastuslaitoksen kannalta on hyvä, että keskeiset toimijat ovat nyt samoissa tiloissa. Päivittäinen yhteydenpito viranomaisten kesken on vaivatonta. Vaikka toiminta on vielä alussa, on jo nyt nähtävissä, että toiminnasta hyötyvät eniten potilaat ja asiakkaat. Maakunnallinen tilannekuva on koko ajan eri viranomaisten tiedossa ja kokonaiskuvan hahmottaminen on helppoa.

Meneillään olevassa sote-uudistuksessa yhtenä tavoitteena on kotiin vietävien palvelujen lisääminen. Satakunnan tilannekeskus osoittaa, että hyvä koordinaatio auttaa nopeisiin ratkaisuihin, päällekkäisyyksiltä vältytään, ja potilas tai asiakas saa avun.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030