Lehti 38: Kättä pidempää 38/2019 vsk 74 s. 2106 - 2107

Kädenpuristus kertoo paljon Liisamari Krügerille

Epämääräinen arvio puristus­voimasta ei riitä, vaan se tulisi mitata.

Teksti Tiina Huttu Kuvat Nina Kaverinen
Kuvituskuva 1
Nina Kaverinen

Fysiatrian erikoislääkäri Liisamari Krügerille puristusvoimamittari on potilastyössä kuin stetoskooppi tai refleksivasara. Myös vakuutuslääkärinä hän kaipaisi lausuntoihin eksaktia tietoa puristusvoimasta. Krüger on Elon ylilääkäri.

Kansikuva
Nina Kaverinen

"Lääkäriasemalla vastaanottavana lääkärinä olen aina pyytänyt puristusvoimamittaria käyttööni. Joskus niitä joutuu oikein etsimään, vaikka edullisia ovatkin moneen muuhun työvälineeseen verrattuna.

Puristusvoima kuvastaa sormien, kämmenten ja kyynärvarren lihaksiston toimintaa. Se on tärkeää mitata erityisesti niska-hartiaseudun ja yläraajan ongelmissa.

Puristusvoiman on useassa tutkimuksessa todettu kielivän myös yleisestä kunnosta ja lihaskunnosta. Armeijassa sitä mitattiinkin jo vuonna 1880.

Heikentynyt puristusvoima voi kertoa kroonisten sairauksien, kuten sydän- ja verisuonitautien, hengityselimistön sairauksien ja diabeteksen aiheuttamasta lyhentyneestä elinajanodotteesta.

Nykyisin puristusvoiman mittaus annetaan usein tehtäväksi fysio- ja toimintaterapeuteille. Tämä on harmillista, koska mittauksen tulisi olla osa lääkärin tekemää tutkimusta, ja lääkärinlausunnossa tieto välittyisi näppärämmin myös potilasta hoitaville kollegoille.

Työssäni vakuutuslääkärinä olen huomannut, että mittausarvo on ilmoitettu harvemmassa kuin joka kymmenennessä lausunnossa. Lausuntoa lukeva joutuu arvailemaan tilanteen vaikeusastetta, jos kuvauksena on "jonkin verran alentunut puristusvoima". Helpolla ja nopealla mittauksella saisi tarkempaa tietoa. Koska kyseessä on tahdonalainen toiminto, tuloksen luotettavuus paranee toistamalla mittaus kolmesti kummastakin kädestä.

Puristusvoiman mittaaminen on tärkeää esimerkiksi arvioitaessa fyysistä työtä tekevän nivelrikkopotilaan työkykyä. Käsien voiman puoliero voi kertoa myös kaularankaperäisistä hermojuurioireista. Joskus krooninen kipu rajoittaa puristamista.

Lue myös

Mittaustulos on havainnollinen potilaallekin. Esimerkiksi liikenneonnettomuudessa niskan retkahduksesta voi seurata yläraajan hermojen toimintahäiriö. Tällöin potilas saattaa puristaa aluksi vain muutaman kilon. Kuntoutumisen voi nähdä konkreettisesti puristusvoiman kasvamisena.

Joskus mittaustulos yllättää. Muistan kahdeksankymppisen vaatemyymäläyrittäjän, jonka kävely oli huonoa, mutta puristusvoimaa löytyi. Toisaalta raavas mies voi puristaa hyvin pieniä lukemia esimerkiksi välilevyn pullistuman tai kroonistuneen tenniskyynärpään vuoksi.


Kirjallisuutta
1
Stenholm S, Punakallio A, Valkeinen H. Käden puristusvoima. TOIMIA-tietokanta 18.4.2013. www.terveysportti.fi/dtk/tmi/koti
Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030