Väitös opetti hyvänlaatuisten sylkirauhasvaivojen hoitoa
Sialendoskopia eli sylkirauhasen tähystys on toimenpide, jota korva-, nenä ja kurkkutautien erikoislääkäri Johanna Jokela ei ehkä olisi tullut opetelleeksi ilman aihetta koskevaa väitöstutkimustaan.
Hän totesi väitöksessään, että sylkikivipotilaiden lisäksi myös kroonisesta sylkirauhasen tulehduksesta kärsivät potilaat hyötyvät sialendoskopiasta.
– Vaikka he eivät ehkä parane taudista pysyvästi, niin isolla osalla oireet helpottavat, joillakin pidemmäksi aikaa.
Jokela totesi myös, että paikallispuudutuksessa tai kevyessä sedaatiossa tehty sialendoskopia on hyvin siedetty toimenpide.
– Komplikaatiot ovat harvinaisia. Bakteeritulehdus on yleisin komplikaatio. Yleensä se liittyy yhdistelmätoimenpiteeseen, jossa sylkikivi poistetaan suunpohjan tai ihon kautta.
Jokela aloitti väitöstutkimuksensa vuonna 2012 ollessaan erikoistumassa HUS:n korva-, nenä- ja kurkkutautien poliklinikalla.
– Ajattelin, että se toisi vaihtelua kliiniseen työhön. Lisäksi klinikassa oli hyvin aktiivinen kulttuuri ja kollegat ympärillä tekivät väitöskirjoja, Jokela kertoo.
Väitöskirja syntyi pääosin työn ohella. Kahden äitiysvapaansa ajaksi Jokela siirsi väitöstyönsä sivuun ja keskittyi perheeseen.
Sialendoskopia yleistyy
Jokela kokee, että väitöstutkimus on auttanut häntä potilastyössä.
– Olen lukenut paljon hyvänlaatuisista sylkirauhasvaivoista ja niiden hoidosta. Tunnen hallitsevani aiheen hyvin. Enkä välttämättä olisi ilman väitöstutkimusta opetellut tekemään sialendoskopiaa.
Hän opetteli toimenpiteen väitöskirjansa ohjaajana toimineen korva-, nenä ja kurkkutautien erikoislääkäri Riitta Saarisen opastuksella.
– Sialendoskopia on kiinnostava toimenpide: herkkä ja tarkkuutta vaativa. Oppiminen vaatii toistoja.
Sialendoskopia on yleistynyt Suomessa kymmenen viime vuoden aikana.
– Se on spesiaalitoimenpide, jota läheskään kaikki korvalääkärit eivät tee, Jokela kertoo.
Hänen mukaansa sialendoskopia on osa hyvälaatuisista sylkirauhassairauksista kärsivien potilaiden nykyaikaista diagnostiikkaa ja hoitoa.
– Yliopistosairaaloissa sitä tehdään aktiivisesti. Näkisin, että se leviää vähitellen myös keskussairaaloihin.
Jokela on työskennellyt jonkin aikaa Jyväskylässä Keski-Suomen keskussairaalassa, jossa ei tällä hetkellä tehdä sialendoskopioita. Hän on aikeissa kartoittaa Keski-Suomen potilasmäärää ja sitä, kannattaisiko sairaalassa aloittaa niiden tekeminen.