Uutiset

Verenpaineen suuri vaihtelu kuormittaa sydäntä pakkasella

Tutkimustulos tarjoaa lisätietoa mekanismeista, jotka voivat selittää suurempaa talviaikaista sairastuvuutta ja kuolleisuutta.

Tuomas Keränen
Kuvituskuva 1
ADOBE/AOP
Kansikuva
ADOBE/AOP

Kotona mitatun verenpaineen suuri vaihtelu on yhteydessä suurempaan verenpaineen nousuun tavanomaisessa talvisessa kylmäaltistuksessa, mikä kuormittaa sydäntä ja voi pahimmillaan lisätä esimerkiksi rytmihäiriöiden, rintakivun ja sydänkohtausten esiintymistä. (Hintsala HE ym. Am J Hypertens 15.4.2019)

Oulun yliopiston, Oulun yliopistollisen sairaalan ja Työterveyslaitoksen yhteinen tutkimus osoitti, että sydämen kuormittuminen johtuu voimakkaasta systolisen kohoamisesta kylmässä. Henkilöillä, joiden verenpaine vaihteli kotimittauksissa paljon, verenpaineen nousu oli noin 30 mmHg. Heillä, joilla verenpaineen vaihtelu oli vähäisempää, nousua oli 23 mmHg. Vastaavasti sydämen työmäärä lisääntyi kylmässä 17 % ja 9%.

– Huomattava kotona mitatun verenpaineen vaihtelu johtuu todennäköisesti yleisesti voimakkaammasta sympaattisen hermoston reaktiivisuudesta. Tällöin henkilö reagoi voimakkaasti erilaisiin ympäristön stressitekijöihin, tässä tapauksessa myös kylmäaltistukseen, kertoo tiedotteessa dosentti Tiina Ikäheimo Oulun yliopistosta.

Vaikutus havaittiin sekä terveillä että kohonnutta verenpainetta sairastavilla riippumatta verenpaineen lähtötasosta.

Huomattava verenpaineen nousu kylmässä voi lisätä haitallisten sydän- ja verenkiertoelimistön tapahtumien riskiä talvella. Kohonnutta verenpainetta sairastavilla riski haitallisille terveysvaikutuksille voi olla suurempi.

Tutkimus tarjoaa lisätietoa mekanismeista, jotka voivat selittää suurempaa talviaikaista sairastavuutta ja jopa kuolleisuutta.

Lue myös

Kokeelliseen tutkimukseen osallistuneesta 75 oululaisesta 55–65-vuotiaasta miehestä 46:lla oli kohonnut verenpaine. Tutkittavat mittasivat verenpaineensa kotona kahdesti aamuin illoin viikon ajan. Mittausten perusteella kahteen ryhmään jaetut miehet altistettiin talvivaatteista –10 asteen pakkaselle 15 minuutin ajan, jolloin heidän sykkeensä ja verenpaineensa mitattiin.

Oulun yliopiston Ympäristöterveyden ja keuhkosairauksien tutkimuskeskuksen johtaman tutkimuksen tulokset on julkaistu American Journal of Hypertension -lehdessä.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030