Trombosytopenia on yleinen löydös lapsella
Tavallisimman immunologisen trombosytopenian hoitoa ohjaavat vuoto-oireet.
Trombosytopenia on varsin tavallinen löydös lapsipotilaalla. Se on usein suhteellisen vaaraton ja ohimenevä, mutta taustalla voi olla myös jatkoselvittelyjä tai seurantaa vaativa vakava sairaus tai lääkkeen haittavaikutus. Akuutisti sairaalla lapsella trombosytopenia voi olla oire vakavasta infektiosta tai leukemiasta, kirjoittavat Minna Koskenvuo ja Samppa Ryhänen Lääkärilehdessä.
Lapsilla yleisin immunologinen trombosytopenia (ITP) on autoimmuunitauti, jossa elimistö muodostaa autovasta-aineita omille trombosyyteilleen. Oireet ilmaantuvat usein infektion tai rokotuksen jälkeen. Ennuste on erittäin hyvä ja vakavat vuodot ovat harvinaisia. Taudinkuvaan kuuluvat petekiat, purppura, mustelmat ja vuotoalttiuden lisääntyminen muutoin terveellä lapsella. Vaikeammissa tapauksissa tarvitaan kortikosteroidihoito tai immunoglobuliini-infuusio.
Lääkärin suurin haaste on tunnistaa harvinaisemmat trombosytopenian syyt, jotka edellyttävät välitöntä hoitoa tai seurantaa. Huonokuntoinen tai vuoto-oireinen lapsi on syytä lähettää päivystyspotilaana erikoissairaanhoitoon. Harvinaisia vakavia autoimmuuniprosesseja trombosytopenian taustalla ovat mm. aplastinen anemia ja myelodysplastinen oireyhtymä. Perinnölliset trombosytopeniat ovat harvinaisia ja aiheuttajamutaatioita tunnetaan useita. Vuoto-ongelmat ovat niissä yleensä vähäisiä, mutta niihin voi liittyä merkittäviä muita ongelmia, jotka vaativat seurantaa, mm. tromboosialttius.
Lähde: Koskenvuo M, Ryhänen S. Lapsen trombosytopenia. Suom Lääkäril 2018;73:700–5.
Kuva: Fotolia
Artikkeli julkaistaan Lääkärilehdessä 11/2018.