Suomessa tehdään vähiten raskaudenkeskeytyksiä Pohjoismaista
Länsi-Euroopan maista Suomea vähemmän keskeytyksiä tehdään muun muassa Saksassa, Alankomaissa ja Sveitsissä.
Pohjoismaista vähiten raskaudenkeskeytyksiä tehtiin Suomessa (8,2/1 000 vastaavanikäistä naista) ja eniten Ruotsissa (16,9/1 000 vastaavanikäistä naista), kertoo THL.
Pohjoismaissa tehtiin vuonna 2017 noin 74 000 raskaudenkeskeytystä, mikä on 12,6 keskeytystä tuhatta hedelmällisyysikäistä (15–49-vuotiasta) naista kohti.
Nuorten aborttien määrä vähenee Pohjoismaissa
Alle 20-vuotiaiden keskeytysten määrä on laskenut 2000-luvulla kaikissa Pohjoismaissa. Vuonna 2017 vähiten keskeytyksiä alle 20-vuotiaille tehtiin Norjassa ja Suomessa.
– Yhtä, yksinkertaista syytä Pohjoismaiden eroille ei ole olemassa, kertoo tiedotteessa THL:n erikoissuunnittelija Anna Heino.
Hänen mukaansa erot johtunevat osilta erilaisista lainsäädännöistä, mutta merkittävässä osassa ovat myös kulttuuriset tekijät, suhtautuminen keskeytyksiin, seksuaalikasvatukseen ja ehkäisyyn sekä muun muassa terveydenhuollon ammattilaisten koulutus ja käytännöt.
Pohjoismaissa tehdään muuta Eurooppaa vähemmän abortteja
Muuhun Eurooppaan nähden Pohjoismaissa tehdään yleisesti melko vähän raskaudenkeskeytyksiä. Länsi-Euroopan maista Suomea vähemmän keskeytyksiä tehdään muun muassa Saksassa, Alankomaissa ja Sveitsissä.
Eniten keskeytyksiä Euroopassa tehdään entisen Neuvostoliiton alueilla ja vähiten Irlannissa, Maltalla ja Puolassa, joissa raskaudenkeskeytys on laitonta tai hyvin rajoitettua.
Euroopan maissa on keskenään hyvin erilaisia lainsäädäntöjä ja käytäntöjä, jotka vaikuttavat keskeytysten määrään. Salliva lainsäädäntö ei kuitenkaan suoraan tarkoita suurempaa keskeytysten määrää, sillä siihen vaikuttavat myös monet kulttuuriset ja poliittiset seikat.
– Länsi-Euroopassa Suomea vähemmän keskeytyksiä tehdään maissa, joissa on itse asiassa Suomea vapaamielisempi lainsäädäntö eli keskeytys on esimerkiksi sallittua naisen omasta pyynnöstä, kertoo Heino tiedotteen mukaan.
Kuva: Pixmac