Uutiset

Kohonnut ferritiinitaso voi vaikuttaa metabolisen oireyhtymän etenemiseen ja komplikaatioihin

Ferritiinitaso oli yhteydessä myös kohonneeseen verensokeriin, triglyseridikolesteroliin ja keskivartalolihavuuteen.

Tuomas Keränen
Kuvituskuva 1
ADOBE/AOP
Kansikuva
ADOBE/AOP

Korkeat hemoglobiini-, erytropoetiini- ja ferritiinitasot ovat yhteydessä metaboliseen oireyhtymään, todetaan Itä-Suomen yliopistossa tarkastettavasta väitöstutkimuksesta.

Lääketieteen lisensiaatti, sisätautien ja endokrinologian erikoislääkäri Päivi Hämäläisen väitöstutkimuksesta selviää, että erytropoetiinitaso on yhteydessä metabolisen oireyhtymän osatekijöistä erityisesti keskivartalolihavuuteen. Väitöstiedotteen mukaan kohonnut ferritiinitaso taas ennusti seurannassa myös metabolisen oireyhtymän kehittymistä ja oli yhteydessä erityisesti kohonneeseen verensokeriin, triglyseridikolesteroliin ja keskivartalolihavuuteen.

Lisäksi korkeampi hemoglobiinitaso linkittyi sydän- ja verisuonisairausriskin kannalta huonoon kolestrolipartikkeliprofiiliin.

Vuosien seurantatutkimus

Hämäläisen väitöstutkimuksessa erytropoetiinia ja hemoglobiinia tutkittiin rasvakudoksen toimintahäiriön ja ferritiiniä ja transferritiinreseptoria rauta-aineenvaihdunnan merkkiaineina poikkileikkaustutkimuksessa.

Ferriitinitason muutoksen ja metabolisen oireyhtymän ja sen osatekijöiden kehittymisen tai parantumisen yhteyttä selvitettiin kuuden ja puolen vuoden ajan seurantutkimuksessa. Ydinmagneettiresonanssilla mitatun kolesterolipartikkelien koon ja pitoisuuden yhteyttä hemoglobiinitasoon tutkittiin poikkileikkaustutkimuksessa.

Tutkimus osoitti, että erytropoetiinitaso voi toimia yhtenä merkkiaineena metaboliseen oireyhtymään liittyvästä rasvakudoksen toimintahäiriöstä. Hemoglobiinimittaus voi mahdollisesti täydentää metabolisia riskitekijöitä omaavan potilaan sydän- ja verisuonisairausriskin arviota. Tulosten perusteella ferritiinitaso voi toimia merkkiaineena metabolisen oireyhtymän tunnistamisessa ja seurannassa, mutta tasoa tulkittaessa täytyy huomioida määritykseen liittyvät rajoitukset muiden sairauksien suhteen. Tarvittaessa on käytettävä täydentäviä rauta-aineenvaihdunnan tutkimuksia.

Lue myös

Väitöstutkimuksessa käytetty aineisto muodostui 1 294 Pieksämäen kaupungin asukkaasta, jotka olivat syntyneet vuosina 1942, 1947, 1952 ja 1962. Heidät kutsuttiin lähtötilanteessa terveystarkastukseen vuosina 1997–1998 ja uudelleen seurantakäynnille vuosina 2003–2004.

LL Päivi Hämäläisen väitöskirja "Markers of iron metabolism and adipose tissue dysfunction in metabolic sundrome and in association with lipoprotein particle size and concentration" (Rauta-aineenvaihdunnan ja rasvakudoksen toimintahäiriön merkkiaineet metabolisessa oireyhtymässä ja suhteessa lipoproteiinipartikkelikokoon ja konsentraatioon) tarkastetaan Itä-Suomen yliopistossa perjantaina 8. marraskuuta klo 12.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030