Diabetes voi altistaa D-vitamiinin puutokselle
Matala D-vitamiinipitoisuus on todennäköisemmin diabeteksen seuraus kuin syy, osoittaa oululaistutkimus.
Diabetes vaikeuttaa elimistön kykyä hyödyntää D-vitamiinia, osoittaa Oulun yliopiston tutkimus.
Diabetes-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa tutkijat kuvaavat uuden, aiemmin tuntemattoman mekanismin, joka säätelee D-vitamiinin bioaktivaatiota elimistössä.
– Tutkimuksemme viittaa vahvasti siihen, että matala D-vitamiinipitoisuus on todennäköisemmin diabeteksen seuraus kuin syy, kertoo tiedotteessa Oulun yliopiston farmakologian professori Jukka Hakkola.
Terveillä ihmisillä ihossa muodostuva ja ravinnosta saatava D-vitamiini muuttuu maksassa kalsidioliksi, jota pidetään D-vitamiinin varastomuotona. Kalsidiolin pitoisuus uvastaa D-vitamiinin saantia ja pitoisuutta elimistössä.
Tutkimuksessa selvisi, että tyypin 1 ja 2 diabeteksessa aktivoituvan mekanismin seurauksena D-vitamiinin muuttuminen kalsidioliksi estyi. Kalsiodiolin muodostumisen estyminen voi olla diabetespotilailla pitkäkestoista, mikä johtaa D-vitamiinin puutteeseen. Tutkijoiden mukaan on mahdollista, että diabeetikko pystyy huonommin hyödyntämään ihossa syntyvää tai ravinnosta saatavaa D-vitamiinia.
Tutkijat havaitsivat lisäksi paastoamisen estävän kalsidiolin muodostumista, mutta ilmiön merkitys on vielä epäselvä.
Tutkimuksessa hyödynnettiin moderneja solutekniikoita ja eläinmalleja. Ilmiön kliininen sovellettavuus tulee varmistaa jatkotutkimuksissa. Hakkolan mukaan diabetespotilaiden D-vitamiinin saantisuosituksia on syytä muuttaa, jos tulokset voidaan vahvistaa ihmisillä.
Oulun yliopiston johdolla tehtyyn tutkimukseen osallistui myös saksalaisia, yhdysvaltalaisia ja Itä-Suomen yliopiston tutkijoita. Lisäksi yhteistyöhön osallistui oululaisia yrityskumppaneita. Suomessa tutkimusta ovat rahoittaneet muun muassa Suomen Akatemia ja Diabetestutkimussäätiö.
Kuva: Fotolia