Tunnetko ADHD-potilaan etuudet?
ADHD tai sen vaikutukset toimintakykyyn voivat tuoda oikeuden Kelan etuuksiin, kuten lääkekorvaukseen, alle 16-vuotiaan vammaistukeen tai vaativaan lääkinnälliseen kuntoutukseen. Lääkärinlausunnon tulee sisältää etuusoikeuden arvioinnin kannalta olennaiset tiedot.
Aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö ADHD on neurokehityksellinen häiriö, jota esiintyy 5–7 %:lla kouluikäisistä lapsista ja 3–4 %:lla aikuisista (1). Tarkkaamattomuuden, aktiivisuuden säätelyn vaikeuden ja impulsiivisuuden ilmenemiseen ja haittaavuuteen vaikuttavat ikä, saatu tuki ja toimintaympäristö.
ADHD:n hyvä diagnostinen arvio sisältää erotusdiagnostisen sekä oheishäiriöiden arvion eikä perustu oirekartoituslomakkeiden pistemääriin (1,2). Hoito voi sisältää oireisiin sekä samanaikaishäiriöihin kohdentuvia kuntoutusmenetelmiä ja lääkehoitoa.
Kelan etuudet perustuvat voimassa olevaan lainsäädäntöön, kuten sairausvakuutuslakiin sekä lakeihin vammais-, kuntoutus- ja kuntoutusrahaetuuksista. Etuuden hakemiseen tarvitaan hakijan täyttämä hakemus (ei lääkekorvausoikeudessa) sekä lääkärinlausunto tai tarpeelliset tiedot sisältävä potilaskertomusmerkintä (3).
Huolellisesti laadittu lääkärinlausunto vähentää lisäselvitysten tarvetta ja nopeuttaa hakemuksen käsittelyä (taulukko 1) (4). ADHD-oireiset potilaat tarvitsevat usein ohjausta etuuksien hakemisessa.
Artikkelissa käsiteltyjen etuuksien ohjeiden linkit on koottu verkkoversion lopussa olevaan faktalaatikkoon.
Lääkekorvaukset
Lääkekorvausoikeus on yleisin ADHD:n perusteella haettavista Kelan etuuksista. ADHD-lääkkeistä metyylifenidaatti on peruskorvattava (40 %), muut lääkevalmisteet (atomoksetiini, guanfasiini, deksamfetamiini ja lisdeksamfetamiini) ovat rajoitetusti peruskorvattavia.
Kelan lääkekorvaustietojen perusteella vuonna 2018 ADHD-lääkitystä käytti 7–15-vuotiaista pojista 5 % ja tytöistä 1,2 % (5,6). Vuonna 2022 ADHD-lääkkeistä maksetut korvaukset kaikissa ikäluokissa kasvoivat 25 % ja korvausta saaneiden henkilöiden määrä lisääntyi noin 19 000 henkilöllä edellisvuotisesta (7).
Lääkekorvausoikeutta varten tehdyssä B-lausunnossa on esitettävä riittävät tiedot ADHD-diagnoosin perusteista sekä lääkehoidosta. Lapsilla ja nuorilla myöntöedellytyksenä on metyylifenidaatin tehottomuus tai sopimattomuus, aikuisilla oireiden ilmaantuminen jo lapsuudessa. Aikuisilla korvausoikeuden myöntämisen edellytyksenä on lisäksi, että potilaalla on käytössä tai hänelle ollaan aloittamassa atomoksetiini- tai lisdeksamfetamiinihoito.
Edellytetty lausunnonlaatijataho määräytyy potilaan iän mukaan. Lapsille korvausoikeus myönnetään korkeintaan 18 ikävuoteen saakka. Mikäli lääkehoidon tarve jatkuu aikuisuudessa, korvausoikeus voidaan haettaessa myöntää ensin viideksi vuodeksi ja sen jälkeen toistaiseksi.
Vammaistuki
ADHD:n perusteella myönnettäväksi voi tulla alle 16-vuotiaan vammaistuki. Sen sijaan 16 vuotta täyttäneen vammaistukea tai eläkettä saavan hoitotukea ei yleensä pelkän ADHD:n perusteella myönnetä.
Oikeus perusvammaistukeen voi syntyä, jos lapsi tarvitsee ADHD-oireiden tai toiminnanohjauksen vaikeuksien vuoksi vähintään puolen vuoden ajan ikäisiään selvästi enemmän esimerkiksi ohjausta ja apua päivittäistoimissa tai erityisiä tukitoimia päiväkodissa tai koulussa. Oikeutta vammaistukeen ei synny vain lääkehoidon perusteella.
Jos oireet, hoito ja kuntoutus vievät päivittäin huomattavasti aikaa tai ovat vaativia, voi syntyä oikeus korotettuun vammaistukeen. Silloin lapsella on yleensä muitakin toimintakykyyn vaikuttavia sairauksia. Ylimmän vammaistuen myöntämiseksi lapsen hoidon ja huolenpidon tulee olla vaativaa ja aiheuttaa lähes ympärivuorokautista rasitusta ja sidonnaisuutta. ADHD ei yksin aiheuta näin mittavaa haittaa.
Kuntoutus
Vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen myöntämisen edellytys on, että sairaus tai vamma aiheuttaa huomattavaa vaikeutta arjen toiminnoissa, kuntoutustarve on vähintään vuoden ajalle eikä kyse ole akuutin vaiheen hoidosta. Kuntoutuksen tulee olla hyvän kuntoutuskäytännön mukaista (8,9).
Myöntöedellytykset voivat täyttyä joskus ADHD:n, mutta tavallisimmin samanaikaishäiriöiden vuoksi. Kuntoutusmuotoja ovat erilaiset terapiat ja neuropsykologinen kuntoutus, mutta ei neuropsykiatrinen valmennus. Jos kuntoutusta ei myönnetä vaativana lääkinnällisenä kuntoutuksena, hyvinvointialue järjestää kuntoutuksen terveydenhuoltolain (10) mukaisesti.
Harkinnanvarainen kuntoutus on tarkoitettu täydentämään lakisääteisiä kuntoutusmuotoja. ADHD-oireisille henkilöille soveltuvia Kelan harkinnanvaraisia kuntoutusmuotoja on esitelty taulukossa 2.
Kelan ammatillinen kuntoutus on tarkoitettu työelämään vakiintumattomille henkilöille, joiden työ- tai opiskelukyky ja ansiomahdollisuudet ovat olennaisesti heikentyneet sairauden, vian tai vamman vuoksi. ADHD:n yhteydessä on mahdollista hakea ammatillista kuntoutusselvitystä, koulutuskokeilua, koulutusta, työllistymistä edistävää ammatillista kuntoutusta, apuvälineitä, Taito- tai Kiila-kuntoutuksia ja elinkeinotukea.
Nuoren ammatillinen kuntoutus on tarkoitettu 16–29-vuotiaalle nuorelle, jonka toimintakyky on olennaisesti heikentynyt. Nuorelta ei edellytetä todettua sairautta eikä lääkärinlausuntoa. Kuntoutusta hakeneiden joukossa on nuoria, joilla on epäilty tai diagnosoitu ADHD, usein muun mielenterveyshäiriön yhteydessä. Ammatillisen kuntoutuksen palveluja ovat Nuotti-valmennus, ammatillinen kuntoutusselvitys, työllistymistä edistävä ammatillinen kuntoutus ja koulutuskokeilu.
Tavallisimmat Kelan myöntämät ADHD-diagnoosiin liittyvät kuntoutusmuodot vuonna 2021 olivat toimintaterapia, Laku-perhekuntoutus ja sopeutumisvalmennuskurssit (11).
Muut etuudet
Nuoren kuntoutusraha on mahdollinen, jos ADHD heikentää olennaisesti 16–19-vuotiaan nuoren työ- ja opiskelukykyä tai ammatinvalinnan mahdollisuutta ja aiheuttaa tarvetta erityisille tukitoimille. Nuorella on oltava henkilökohtainen ammatillista kuntoutumista varmistava ja työllistymistä edistävä opiskelu- ja kuntoutussuunnitelma.
ADHD-oireisen lapsen vanhemmalla voi olla oikeus erityishoitorahaan esimerkiksi lapsen sopeutumisvalmennuskurssin ajalta.
ADHD ei kehityksellisenä häiriönä yksinään oikeuta sairauspäivärahaan tai useinkaan aiheuta kansaneläkelain mukaista työkyvyttömyyttä. Perustoimeentulotuessa voidaan ottaa ADHD-lääkityksen aiheuttamat kustannukset huomioon, ellei lääkekorvausoikeus ole myönnettävissä.
Lopuksi
Kelan viranomaislinja tarjoaa lääkärille mahdollisuuden kysyä etuuksien perusteista, hakemismenettelystä, asian käsittelyvaiheesta tai etuuden määrästä ja maksamisesta. Lääkärien on hyvä tuntea tavallisimmat etuudet ja niiden myöntämisperusteet potilaan oikeuksien turvaamiseksi, mutta myös lausuntojen laatijana.
Ajantasaiset tiedot Kelan etuuksista löytyvät osoitteesta www.kela.fi
Anita Puustjärvi: Apuraha (Suomen Lastenlääkäriyhdistys), luentopalkkiot (Biocodex, Orion, Shire/Takeda), tekijänpalkkiot (Kustannus Oy Duodecim, Otava, PS-kustannus). ADHD Käypä hoito -suositustyöryhmän pj, Suomen Lastenpsykiatriyhdistyksen koulutustoimikunnan jäsen.
Tiina Suomela-Markkanen: Tekijänpalkkiot (Kustannus Oy Duodecim).
Katariina Kallio-Laine, Katariina Klintrup, Virpi Liukkonen, Johanna Repo, Anna Tuliharju, Helena Kastarinen: Ei sidonnaisuuksia.
Artikkelissa käsiteltyjen etuuksien nettiosoitteet
• Peruskorvaus rajoitetusti korvattavasta lääkkeestä (päivitetty 17.2.2023)
• Vammaistuet (eri vammaistukia koskevat sivut päivitetty 5.4.2023 ja 12.4.2023)
• Vaativa lääkinnällinen kuntoutus (päivitetty 7.2.2023)
• Ammatillinen kuntoutus (päivitetty 27.4.2023)
• Nuoren kuntoutusraha (päivitetty 30.3.2023)
• Nuoren ammatillinen kuntoutus (27.4.2023)
• Erityishoitoraha (päivitetty 4.4.2023)
• Sairauspäiväraha (päivitetty 19.4.2023)
• Työkyvyttömyyseläke ja kuntoutustuki (päivitetty 30.3.2023)
• Terveydenhuoltomenot perustoimeentulotuessa (päivitetty 21.2.2023)
• Lääkkeet perustoimeentulotuessa ja maksusitoumus apteekkiin (päivitetty 21.2.2023)
- 1
- Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin, Suomen Lastenneurologinen yhdistys ry:n, Suomen Nuorisopsykiatrisen yhdistyksen ja Suomen Lastenpsykiatriyhdistyksen asettama työryhmä. ADHD (aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö). Käypä hoito -suositus 4.4.2019. www.kaypahoito.fi.
- 2
- Faraone S. Banaschewski T, Coghill D ym. The World Federation of ADHD International Consensus Statement: 208 Evidence-based Conclusions about the Disorder. Neurosci Biobehav Rev 2021;128:789–818. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8328933/
- 3
- Kela. Lääkärinlausunnot ja -todistukset (päivitetty 18.4.2023). https://www.kela.fi/yhteistyokumppanit-terveydenhuolto-laakarinlausunnot-ja-todistukset
- 4
- Lääkäri lausunnonantajana. Kirjassa: Kattelus M, Sariola S, toim. Lääkärin etiikka, 8 painos. Suomen Lääkäriliitto 2021. https://www.laakariliitto.fi/laakarin-etiikka/laakari-potilas-ja-kolmas-osapuoli/laakari-lausunnonantajana/
- 5
- Vuori M, Koski-Pirilä A, Martikainen JE, Saastamoinen L. Gender- and age-stratified analyses of ADHD medication use in children and adolescents in Finland using population-based longitudinal data, 2008-2018. Scand J Public Health 2020;48:303–7. https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2022081153880
- 6
- Vuori M. ADHD-lääkkeiden käytön yleisyys pojilla ja tytöillä sairaanhoitopiireissä ja kunnissa vuonna 2018. Suom Lääkäril 2020;75(22):1374–9.
- 7
- Kela tietotarjotin. Lääkekorvaukset kasvoivat vuonna 2022 – lääkkeiden uudet käyttötarkoitukset kasvattavat kustannuksia, mutta rinnakkaislääkkeiden käyttöönotto voisi tuoda säästöjä (Julkaistu 20.2.2023, Päivitetty 1.3.2023). https://tietotarjotin.kela.fi/uutinen/566210/laakekorvaukset-kasvoivat-vuonna-2022-laakkeiden-uudet-kayttotarkoitukset-kasvattavat-kustannuksia-mutta-rinnakkaislaakkeiden-kayttoonotto-voisi-tuoda-saastoja
- 8
- Ebeling H, Mattila M-L, Suominen I ym. Lasten ja nuorten mielenterveyskuntoutus. Terveydenhuollon ja Kelan yhteistyötä. Kela 2020.
- 9
- Valtakunnalliset lääkinnälliseen kuntoutukseen ohjaamisen perusteet 2022. Opas terveyden- ja sosiaalihuollon ammattilaisille ja kuntoutuksen parissa työskenteleville. Sosiaali- ja terveysministeriön julkaisuja 2022:17. https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-00-5423-6
- 10
- Terveydenhuoltolaki (viitattu 2.5.2023). https://finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2010/20101326
- 11
- Julkaisematon tieto. Kelan kuntoutuspalvelujen saajat ja kustannukset. https://kelasto.kela.fi