Tapaus­selostus Suom Lääkäril 2022;77:e33766, www.laakarilehti.fi/e33766

Diabeetikon turvonnut jalka vaatii heti huomiota

Kun diabeetikon jalka on turvonnut, tulee ensisijaisesti epäillä Charcot'n jalkaa. Raaja asetetaan välittömään varauskieltoon ja immobilisaatioon ortoosilla tai kipsillä. Tarkempi diagnostiikka tehdään diabetesjalkapoliklinikalla ja magneettikuvauksella. Kuvaamme kaksi tyypin 1 diabetesta sairastavaa potilasta, joille Charcot’n jalka kehittyi murtuman jälkeen. Diagnoosi viivästyi, koska kliininen kuva ei kivun vuoksi ollut tyypillinen tai epäiltiin rasitusmurtumaa. Alkuvaiheen röntgenkuva olisi voinut helpottaa diagnoosiin pääsyä ja hoidon valintaa.

Ida WesterbergNikke PartioJorma Lahtela

Diabetekseen liittyy tunnetusti sekä mikro- että makrovaskulaarikomplikaatioita, jotka lisäävät jalkaongelmien ja alaraaja-amputaatioiden riskiä. Diabeettiseen perifeeriseen neuropatiaan liittyvä suojatunnon heikentyminen on tärkein jalkahaavan riskitekijä ja lisää myös vamman todennäköisyyttä. Kliinisesti merkittävää perifeeristä neuropatiaa esiintyy noin 30 %:lla diabeetikoista (1). Kyseessä on tyypillisesti symmetrinen sensomotorinen polyneuropatia, jonka taustalla olevat mikroverisuonten muutokset johtuvat pitkäkestoisesta hyperglykemiasta ja siihen liittyvistä metabolisista häiriöistä (2).

Charcot’n neuro-osteoartropatian tapahtumaketju alkaa lähes aina (vähäisen) vamman jälkeen, ja kuormituksen jatkuminen kiihdyttää sitä. Seurauksena on tulehdusreaktio, joka johtaa eri mekanismeilla osteoklastien aktivoitumiseen ja luisten rakenteiden muuttumiseen. Kroonistuessaan tila johtaa nivelten luksaatioihin, luiden uudelleenmuotoutumiseen ja virheasentoihin (3,4).

Diabetekseen liittyvä murtumariskin lisääntyminen on usein alitunnistettu. Tyypin 1 diabeetikoilla erityisesti alaraajamurtumien riski on suurentunut jo lapsuudesta lähtien (5). Huonontunut luun mineraalitiheys ei yksin selitä lisääntynyttä riskiä (6). Myös tyypin 2 diabeetikoilla on lisääntynyt murtumariski normaalista tai suurentuneesta luun mineraalitiheydestä huolimatta (7). Diabeteksen huono hoitotasapaino ja neuropatia ovat tärkeitä murtumariskiä lisääviä kliinisiä tekijöitä (5).

Potilastapaus 1

Noin 60-vuotiaalla hoikkarakenteisella potilaalla oli diagnosoitu tyypin 1 diabetes nuoruusiässä. Mikrovaskulaariperäisinä komplikaatioina on todettu retinopatia ja neuropatia. Hän on tupakoinut vuosia. Sokeritasapaino on ollut korkeintaan tyydyttävä. Sepelvaltimoiden ohitusleikkauksen yhteydessä kaksi vuotta aikaisemmin hänellä todettiin poikkeavuutta ruokatorvessa ja diagnosoitiin rajoittunut systeeminen skleroosi. Hoidoksi aloitettiin metotreksaatti. Myöhemmin todettiin huonontunut luun mineraalipitoisuus ja aloitettiin bisfosfonaattilääkitys.

Potilaan oikea nilkka kipeytyi ja turposi ilman havaittua vammaa. Ennen sitä hän oli tehnyt pihatöitä. Kahden viikon kuluttua oireiden alusta röntgenkuvassa ei näkynyt murtumia eikä kaikututkimuksessa todettu laskimotukosta.

Oikean nilkan kipu ja turvotus jatkuivat, ja hän hakeutui puolen vuoden kuluttua uudelleen terveyskeskusvastaanotolle. Epäiltiin akillesjänteen sairaustilaa, mutta kaikututkimuksessa ei todettu poikkeavaa.

Neljä kuukautta myöhemmin vasen polvi kipeytyi ilman vammaa. Magneettikuvauksessa havaittiin reisiluun alaosan rasitusmurtuma (kuva 1). Potilas arveli kuormittaneensa vasenta jalkaa poikkeavasti oikean nilkan oireiden vuoksi. Rasitusmurtuma hoidettiin neljän viikon kevennetyllä varauksella kyynärsauvojen avulla. Koska oikean nilkan turvotus oli kestänyt yli vuoden, epäiltiin laskimoiden vajaatoimintaa. Sellaista ei verisuonikirurgi todennut.

Potilaan suurimpana ongelmana oli edelleen oikea nilkka. Hän joutui liikkumaan yhden tai kahden kyynärsauvan tuella, ja nilkka oli hiljalleen kliinisesti vääntynyt virheasentoon. Noin puolitoista vuotta oireiden alkamisen jälkeen oikean nilkan ja jalkaterän magneettikuvauksessa todettiin trimalleolaarimurtuman jälkitila, veneluun pirstaloitumista ja telaluun murtuma. Natiiviröntgenkuvassa nähdään nilkan merkittävä varusvirheasento ja kehräsluiden murtumien jälkitila (kuva 2). Seuranta-aikana verikokeissa ainoastaan plasman alkalisen fosfataasin arvo oli lievästi suurentunut.

Potilastapaus 2

Noin 25-vuotias potilas sairastui tyypin 1 diabetekseen noin 10-vuotiaana. Hoitotasapaino on ollut epätyydyttävä ja mikrovaskulaarikomplikaationa on todettu retinopatia (makulopatia), jota on hoidettu laserilla. Potilas tupakoi. Kaksi vuotta aiemmin hänellä epäiltiin vasemmalla Charcot’n jalkaa, joka hoidettiin kipsillä oireettomaksi.

Potilas loukkasi kaatuessaan oikeaa nilkkaansa. Se turposi ja kipeytyi lievästi. Hän hakeutui päivystykseen viikon kuluttua vammasta. Natiiviröntgenkuvaa ei otettu, mutta magneettikuvauksessa myöhemmin todettiin rasitusperäisiksi sopivat murtumalinjat ulkokehräksessä, telaluussa, kuutioluussa ja 5. jalkapöydänluussa. Niitä pidettiin osteoporoottisina murtumina.

Kolmen viikon kuluttua umpikipsi vaihdettiin avokipsiin ihon hankaamisvaurion vuoksi. Noin kuukauden kuluttua kipsinvaihdon yhteydessä todettiin lämpötilaero ja jalkaterän kääntyminen sisärotaatioon nilkasta. Uudessa magneettikuvauksessa ylempään nilkkaniveleen liittyvät murtumalinjat ja hohkaluuturvotus olivat lisääntyneet. Lisäksi todettiin sisäkehräkseen liittyvä murtuma, nivelhaarukan leviäminen ja nivelen virheasento.

Jalan virheasennon (kuva 3) ja oireiden vuoksi epäiltiin Charcot’n jalkaa. Potilas lähetettiin jalkaryhmän konsultaatioon, kun nilkan vammasta oli kulunut yli puoli vuotta. Kliinisessä tutkimuksessa ei havaittu neuropatiaa (Semmes-Weinstein-filamenttitesti ja vibraatioaistimus normaalit). Nilkassa oli voimakas varusvirheasento. Glykosyloituneen hemoglobiinin taso oli huomattavasti (111 mmol/mol) suurentunut ja plasman alkalisen fosfataasin arvo lievästi koholla.

Natiiviröntgenkuvassa havaittiin trimalleolaarimurtuman jälkitila, ylemmän nilkkanivelen turmeltuminen ja sisäkehräksen muovautuminen (malunion) (kuva 4).

Pohdinta

Charcot’n jalka on vakava, invalidisoiva ja lähes aina diabeettisen neuropatiaan liittyvä inflammatorinen tila. Diagnoosin viivästyessä se johtaa vaikeaan jalan vaurioitumiseen (3,4). Syntyvä jalan virheasento altistaa haavautumiselle ja infektioille, lisää amputaation riskiä ja huonontaa liikuntakykyä (8,9).

Charcot’n jalkaa esiintyy 0,1–13 %:lla diabetespotilaista taudin tyypistä riippumatta (8). Neuropatian lisäksi taustalla on yleensä pitkäkestoinen diabetes (vähintään 10 vuotta) ja huono sokeritasapaino (8).

Patogeneesissä keskeistä on vamman laukaisema tulehdusreaktio, jota kuormituksen jatkuminen ylläpitää ja vaikeuttaa. Charcot’n jalka ilmenee yleisimmin jalkaterän keskiosassa. Korkeintaan 10 % tapauksista on ylemmän nilkkanivelen tai kantaluun alueella. Charcot’n jalka uusiutuu noin 20 %:lla ja ennakoi ilmaantumista myös toiseen jalkaan (3,4,9).

Diagnostiikka on haastavaa ja viivästyy herkästi. Diabeetikon turvonnutta, kuumoittavaa ja punoittavaa jalkaa on pidettävä akuuttina Charcot’n jalkana, kunnes jokin toinen diagnoosi voidaan varmistaa (taulukko 1).

Hoito varauskiellolla ja immobilisaatiolla tulee aloittaa välittömästi Charcot’n jalkaa epäiltäessä. Pitkäkestoinen immobilisaatio toteutetaan yleensä kipsillä (3,4,9).

Tarkempaa diagnostiikkaa varten tarvitaan lähete erikoissairaanhoitoon (diabetesjalkapoliklinikalle, jalkatyöryhmään tai muuhun vastaavaan). Kliinisen kuvan lisäksi diagnoosi perustuu jalkojen lämpöeroon (yli 2 °C) ja magneettikuvaukseen (3). Varhaisvaiheen normaali natiiviröntgenkuva ei sulje pois Charcot’n jalan mahdollisuutta.

Kirurgista hoitoa suunnitellaan yleensä vasta akuutin vaiheen väistyttyä tilanteissa, joissa virheasento on vaikea ja epästabiili tai syntyy toistuvasti haavautumia luuprominenssien vuoksi (3,4,9). Ensisijaisesti ongelmia pyritään ehkäisemään tai hoitamaan yksilöllisillä erityisjalkineilla ja kevennyksellä (3,4,9).

Kuvaamillamme potilailla on yhtäläisyyksiä ja Charcot’n jalan diagnostiikkaan liittyviä ongelmakohtia. Vähäinen vamma ja vähäinen kipuoire eivät herättäneet riittävän vahvaa epäilyä luunmurtumista. Lisäksi Charcot’n jalan sijaitseminen ylemmässä nilkkanivelessä on harvinaisempaa ja johtaa toiminnallisesti huonompaan jalkaan (10).

Lue myös

Charcot’n jalan prosessi käynnistyy vammasta ja johtaa inflammaatioon ja osteoklastien erilaistumistekijän eli RANK-ligandin aktivoitumiseen (3,9). Suojaavan kiputunnon puuttuminen mahdollistaa jatkuvan kuormituksen ja ylläpitää kiihtyvästi inflammaatiota, joka johtaa osteoklastien kautta luun pehmenemiseen ja pirstaleisiin murtumiin (3).

Diagnoosi perustuu kliiniseen kuvaan (toinen jalka turvonnut, punakka ja lämmin) ja magneettikuvaukseen (3,4). Lämpötilaero (yli 2 °C) toiseen jalkaan verrattuna voidaan havaita jo käsin tunnustelemalla ja infrapunamittarilla tai tarkemmin lämpökuvantamisella (3,9). Vamman mahdollisuuden vuoksi natiiviröntgenkuvaus on yleensä tarpeen, ja epäselvissä tilanteissa sen uusiminen on perusteltua. Sen saatavuus on hyvä, kuvien tulkinta suoraviivaista ja säderasitus vähäinen. Kun natiivikuvauksessa ei ole poikkeavaa ja diagnoosi varmistuu magneettikuvauksessa, odotettavissa oleva hoitotulos on hyvä (3).

Kliiniseen tilaan yhdistettynä magneettikuvausta pidetään käyttökelpoisimpana Charcot’n jalan kuvantamistutkimuksena. Sen tulkinta vaatii harjaannusta. Luun edeeman tausta voi olla luun mustelma, inflammatoriset tilat yleisesti, infektiot, ohimenevä osteoporoosi (Sudekin atrofia), alueellinen kipuoireyhtymä CRPS1 tai osteonekroosi (3).

Laboratoriotutkimuksista ei ole juurikaan apua diagnostiikassa (taulukko 1). Yleisimmät erotusdiagnostiset vaihtoehdot ovat kuitenkin ruusu, laskimotromboosi ja kihti, ja niiden tunnistamisessa laboratoriotutkimukset voivat auttaa (3).

Potilastapaustemme opetus liittyy diabetekseen ja tunnottoman jalan ongelmaan. Luunmurtuma voi seurata vähäisestäkin vammasta. Charcot’n neuroartropatian tapahtumaketju alkaa useimmiten vammasta ja tapahtumien kulku on usein epätyypillinen. Epäilyn tulee johtaa ensiapuna hoitotoimiin painon rajoituksen ja immobilisaation keinoilla.

Natiiviröntgenkuva on edelleen tarpeen. Tarvittaessa toistaen se paljastaa useimmat luunmurtumat johtaen oikeille hoitolinjoille. Neuropatiasta kärsivän diabeetikon epästabiilin nilkkamurtuman hoidossa on huomioitava myös akuutin Charcot’n jalan mahdollisuus (11). Lämmön mittaus kuvantamalla auttaa tunnistamaan paikallisen tapahtuman (murtuma) ja yleistyneen Charcot’n prosessin. Magneettikuvaus on tarpeen toispuolisen jalkaturvotuksen ja sopivien kliinisten havaintojen yhteydessä Charcot’n jalan diagnostiikassa.

Varhain aloitettu hoito immobilisaatioilla on paras tae hyvään lopputulokseen pääsemiseksi.

Kirjoittajat

Ida Westerberg LL, erikoistuva lääkäri Tays Sisätaudit ja haavakeskus

Nikke Partio LT, apulaisylilääkäri Tays Sisätaudit ja haavakeskus Tays Tuki- ja liikuntaelinkeskus

Jorma Lahtela dosentti, osastonylilääkäri Tays Sisätaudit ja haavakeskus


Sidonnaisuudet

Ida Westerberg: Ei sidonnaisuuksia.

Nikke Partio: Apuraha väitöskirjatyöhön (Vappu Uuspään säätiö, Suomen Lääketieteen säätiö).

Jorma Lahtela: Diabetesliiton hallituksen jäsen, konsultointipalkkio (Bayer), asiantuntijalausunnot (Valvira, Aluehallintovirasto, Helsingin, Itä-Suomen ja Oulun yliopistot), tekijänpalkkiot (Kustannus Oy Duodecim), matka-, majoitus- ja kokouskulut (Mundipharma, Novo Nordisk).


Kirjallisuutta
1
Sloan G, Selvarajah D, Tesfaye S. Pathogenesis, diagnosis and clinical management of diabetic sensorimotor peripheral neuropathy. Nat Rev Endocrinol 2021;17:400–20. doi: 10.1038/s41574-021-00496-z
2
Tesfaye S, Boulton AJ, Dyck PJ ym. Diabetic neuropathies: update on definitions, diagnostic criteria, estimation of severity, and treatments. Diabetes Care 2010; 33:2285–93. doi: 10.2337/dc10-1303
3
Lahtela J, Haapasalo H. Charcot’n jalan nykyhoito. Duodecim 2020;136:2617–24.
4
Rogers LC, Frykberg RG, Armstrong DG ym. The Charcot foot in diabetes. Diabetes Care 2011;34:2123–9. doi: 10.2337/dc11-0844
5
Weber DR, Haynes K, Leonard MB ym. Type 1 diabetes is associated with an increased risk of fracture across the life span: a population-based cohort study using The Health Improvement Network (THIN). Diabetes Care 2015;38:1913–20. doi: 10.2337/dc15-0783
6
Sellmeyer DE, Civitelli R, Hofbauer LC ym. Skeletal metabolism, fracture risk, and fracture outcomes in type 1 and type 2 diabetes. Diabetes 2016;65:1757–66. doi: 10.2337/db16-0063
7
Oei L, Zillikens MC, Dehghan A ym. High bone mineral density and fracture risk in type 2 diabetes as skeletal complications of inadequate glucose control: the Rotterdam Study. Diabetes Care 2013;36:1619–28. doi: 10.2337/dc12-1188
8
Frykberg RG, Belczyk R. Epidemiology of the Charcot foot. Clin Podiatr Med Surg 2008;25:17–28. doi: 10.1016/j.cpm.2007.10.001
9
Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Diabetes Käypä hoito -neuvottelukunnan nimeämä työryhmä. Diabeetikon jalkaongelmat. Käypä hoito -suositus 24.3.2021. www.kaypahoito.fi
10
Pakarinen TK, Laine HJ, Mäenpää H ym. Long-term outcome and quality of life in patients with Charcot foot. Foot Ankle Surg 2009;15:187–91. doi: 10.1016/j.fas.2009.02.005
11
Wukich DK, Joseph A, Ryan M ym. Outcomes of ankle fractures in patients with uncomplicated versus complicated diabetes. Foot Ankle Int 2011;32:120–30. doi: 10.3113/FAI.2011.0120

English summary

Diabetes and a swollen foot

Charcot foot is a progressive and disabling diabetes related problem. In a patient with diabetes and a swollen foot, a Charcot foot process should be considered. Immediate offloading of the foot is essential. Along with clinical findings (a swollen, warm and erythematous foot), MRI is important for confirmation of the diagnosis. We describe two patients with type 1 diabetes and Charcot foot occurring in the upper ankle joint. The Charcot foot is usually preceded by (minor) trauma. An atypical clinical course makes the diagnosis difficult. Initial plain x-ray may help to detect traumatic bone changes and direct the treatment.

Ida Westerberg, Nikke Partio, Jorma Lahtela

Ida Westerberg

M.D., Doctor in Specialist Training

Internal Medicine and Wound Center, Tampere University Hospital

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030