Pääkirjoitus, tiede Suom Lääkäril 2025;80:e43046, www.laakarilehti.fi/e43046

Vaikuttavuus, yhdenvertaisuus, humanitaarisuus

Antti Malmivaara

Vaikuttavuus sosiaali- ja terveydenhuollossa ja kansanterveystyössä tarkoittaa toimenpiteiden tuottamaa hyötyä asiakkaille ja potilaille verrattuna siihen, että ei tehtäisi mitään tai toimittaisiin jollain toisella tavalla (1,2).

Vaikuttavuutta ei voi olla se, mikä olisi tapahtunut ilman, että mitään olisi tehty. Luotettava vertailu on välttämätöntä, ja myös toimien turvallisuus tulee ottaa huomioon.

Yhdenvertaisuus tarkoittaa sosioekonomisesta asemasta, asuinpaikasta tai muusta taustatekijästä riippumatonta pääsyä vaikuttaviin palveluihin (3). Se on sosiaali- ja terveydenhuollon humanitaarinen ja juridinen lähtökohta ja kytkeytyy sekä vaikuttavuuteen että kustannusvaikuttavuuteen.

Koko järjestelmän kustannusvaikuttavuus on sitä parempi, mitä kattavammin kaikki kansalaiset saavat vaikuttavia palveluita.

Humanitaarisuus on järjestelmien lähtökohta ja päämäärä: potilaiden, asiakkaiden ja väestön terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen. Vaikuttavuus ja humanitaarisuus kietoutuvat käsitteellisesti ja toiminnallisesti toisiinsa.

Yhteisesti hyväksytty vaikuttavuuden määritelmä on edellytys sille, että voidaan optimaalisella tavalla kehittää sosiaali- ja terveydenhuoltoa yhä paremmaksi. Humanitaarisuus edellyttää kaikkien avun tarpeessa olevien auttamista heidän taustastaan riippumatta (4).

Humanitaariseen päämäärään päästään parhaiten silloin, kun päätöksiä tekevien integriteetti on korkea ja arviointiin käytettävissä oleva tieto ja sen puutteet otetaan kattavasti huomioon (5). Riski virheellisistä päätöksistä on tällöin mahdollisimman pieni.

Integriteetti tarkoittaa rehellisyyttä ja vahvoja moraalisia periaatteita. Arvioinnin kattavuus tarkoittaa mahdollisimman laajaa kuvausta kohdeväestöstä, toimenpiteistä ja tuloksista sekä dokumentoinnin ulkopuolelle jääneiden tekijöiden ottamista huomioon.

Integriteetti ja näytön arvioinnin kattavuus liittyvät toisiinsa. Korkeaan integriteettiin liittyy pyrkimys ottaa kaikki tieto huomioon, mikä puolestaan saa päätöksentekijän arvioimaan myös omia ennakkokäsityksiään.

Valtakunnallisen priorisoinnin tärkein tehtävä on varmistaa kaikkien kansalaisten pääsy vaikuttaviin palveluihin. Lisäksi tulee vähentää sellaisten palvelujen tarjontaa, joiden hyöty on vähäinen tai olematon. Tämä edellyttää julkisen ja yksityisen sektorin tarkastelua kokonaisuutena kustannusvaikuttavuuden optimoimiseksi.

Priorisoinnin perustana ovat yhdenvertaisuus ja kustannusvaikuttavuus. Joidenkin harvinaissairauksien kohdalla tulee ottaa huomioon myös tarvesolidaarisuus: poikkeuksellisen hoidontarpeen ilmetessä yhteiskunta on valmis panostamaan tavallista enemmän (6,7,8).

Sosiaali- ja terveydenhuollossa korkea integriteetti toteutuu, kun priorisointi pohjautuu yhdenvertaisuuteen ja humanitaarisiin periaatteisiin parhaan hyödyn tuottamiseksi koko väestölle. Kustannusvaikuttavuuden optimointi tukee myös ekologisesti kestävää kehitystä vähentämällä turhaa voimavarojen käyttöä.

Sosiaali- ja terveydenhuollon arvo syntyy ammattilaisten ja potilaiden tai asiakkaiden välisessä vuorovaikutuksessa. Järjestelmän johtotehtävissä toimivien ja terveyspolitiikkaa muotoilevien tulee optimoida ammattilaisten edellytykset tuottaa terveyttä ja hyvinvointia.

Kirjoittaja

Antti Malmivaara LKT, professori  Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Helsingin yliopisto ja Sairaala Orton


Sidonnaisuudet

Antti Malmivaara: Johtokunnan/hallituksen jäsenyys (Cochrane Rehabilitation, Advisory Committee; European Academy of Rehabilitation Medicine; Sairaala Orton, tieteellisen yksikön johtoryhmä), luento- tai asiantuntijapalkkiot (Helsingin, Itä-Suomen, Jyväskylän, Tampereen, Turun ja Oulun yliopistot, Eurofins Expert Services, Italian Fund for Applied Sciences, Ludwig Bolzmann Gesellschaft, Merck Oy, Suomen fysiatriyhdistys, Liikuntalääketieteen päivät, Keski-Suomen keskussairaala, Kuopion yliopistollinen sairaala, Tekonivelkirurgian koulutuspäivät, Juhani Ahon Lääketieteen Tutkimussäätiö).


Kirjallisuutta
1
Malmivaara A. Vaikuttavuus sosiaali- ja terveydenhuollossa. Helsinki: Kustannus Oy Duodecim 2022.
2
Moher D, Hopewell S, Schulz KF ym. CONSORT 2010 Explanation and Elaboration: updated guidelines for reporting parallel group randomised trials. BMJ 2010;340:c869. 
3
Stringhini S, Carmeli C, Jokela M ym. Socioeconomic status and the 25 × 25 risk factors as determinants of premature mortality: a multicohort study and meta-analysis of 1.7 million men and women. Lancet 2017;389:1229–37.
4
Nash KA, Perdomo J, Hsu HE. Health equity rounds — Root-cause and solutions-oriented discussions of medical racism. N Engl J Med 2024;391:1763–5.
5
Malmivaara A. The veracity function: integrity, and comprehensiveness of evidence. J Rehabil Med 2024;56:jrm40350.
6
Meisters R, Albers J, Sezer B ym. Socioeconomic inequalities in health-related functioning among people with type 2 diabetes: longitudinal analyses in the Maastricht Study. BMC Public Health 2024;24:73.
7
Husereau D, Drummond M, Augustovski F ym. Consolidated Health Economic Evaluation Reporting Standards (CHEERS) 2022 explanation and elaboration: A report of the ISPOR CHEERS II Good Practices Task Force. Value Health 2022;25:10–31.
8
Drees C, Krevers B, Ekerstad N ym. Clinical priority setting and decision-making in Sweden: A cross-sectional survey among physicians. Int J Health Policy Manag 2021;1:1148–57.
Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030