Tiede Suom Lääkäril 2024;79:e40131, www.laakarilehti.fi/e40131

Olkavarren murtumaan tepsivät yhtä hyvin tukiside ja leikkaus

Viiden vuoden kuluttua potilaiden voinnissa ei havaittu eroja.

Tiiamari Pennanen

Tukisiteellä ja leikkauksella saadaan yhtä hyvä hoitotulos olkavarren murtumassa viiden vuoden kuluttua vammasta, havaittiin tuoreessa suomalaistutkimuksessa.

Tutkimuksessa seurattiin potilaiden toipumista viiden vuoden ajan ja verrattiin tuloksia hoitomuotojen välillä.

Vuonna 2011 käynnistyneessä tutkimushankkeessa on aiemmin saatu selville, että sekä leikkaus että ortoosihoito tuottavat keskimäärin yhtä hyvän hoitotuloksen puolen vuoden kuluttua vammasta.

Kuitenkin ortoosilla hoidettujen potilaiden paranemisessa oli melko usein ongelmia. Noin joka kolmas jouduttiin leikkaamaan ensimmäisen vuoden kuluessa murtumasta. Syynä oli yleensä luutumattomuus.

Näillä myöhemmin leikatuilla potilailla tulokset olivat kahden vuoden kuluttua hoidosta huonommat kuin heti leikatuilla.

Nyt julkaistussa tutkimuksessa havaittiin, että viiden vuoden kuluttua myös myöhemmin leikatut potilaat voivat yhtä hyvin kuin muut.

Tulosten perusteella voidaan kuvata murtuman paranemisaikataulu ja kertoa potilaille eri hoitomuotojen odotettavissa olevista tuloksista ja riskeistä.

– Tutkimushankkeen käynnistyessä vuonna 2011 näiden hoitomuotojen hyödyistä ja riskeistä ei ollut vertailukelpoista näyttöä, tutkimuksen päätutkija, ortopedi Lasse Rämö tiedotteessa .

Helsingin yliopiston, Husin sekä Taysin kanssa yhteistyössä tehty tutkimus on julkaistu JAMA-julkaisusarjassa.

Lue lisää: Murtumapotilaiden osteoporoosin lääkehoidossa on isoja alueellisia eroja

Olkavarren murtuma on aikuisilla melko yleinen vamma, joka heikentää toimintakykyä varsinkin alkuvaiheessa. Murtumien hoitokäytännöt vaihtelevat merkittävästi maittain.

Kirjoittaja

Tiiamari Pennanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030