Lehti 44: Lääke­tieteen maailma­sta 44/2018 vsk 73 s. 2558 - 2559

Tulehduskipulääke voi aiheuttaa varhaisen keskenmenon

Pertti Kirkinen
Kansikuva

Varhaisen keskenmenon todennäköisyys oli noin puolitoistakertainen, jos nainen käytti hedelmöityksen tienoilla tulehduskipulääkkeitä (NSAID), verrattuna lääkkeitä käyttämättömiin (HR 1,59; 1,13–2,24). Parasetamolia käyttäneisiin verrattuna riski oli lähes samaa luokkaa (HR 1,45; 1,01–2,08). NSAID-lääkkeisiin liittyvä keskenmenon riski oli annosriippuvainen ja liittyi nimenomaan hedelmöitysajankohtaan.

Keskenmenoalttius johtui tutkijoiden mielestä NSAID-hoidon aiheuttamasta prostaglandiinipitoisuuden pienenemisestä, josta seurasi alkion implantaation häiriö. Valtaosa keskenmenoista tapahtui ennen 8. raskausviikkoa. Naiset, joiden painoindeksi oli alle 25 kg/m2, olivat erityisen alttiita.

Tutkimuksen noin tuhat naista käsittävä aineisto oli otos amerikkalaisesta alueellisesta terveydenhuoltopalvelujärjestelmästä. Yksittäisten valmisteiden vertailuun aineisto ei riittänyt. Asetyylisalisyylihapon käyttöä ei tutkittu, ilmeisesti lääkkeen satunnaisen ja yleisen käytön takia. Useita sekoittavia tekijöitä pyrittiin kyllä eliminoimaan. Parasetamoli ei vaikuta prostaglandiinipitoisuuksiin, ja tämän ryhmän tutkimisella pyrittiin vähentämään tutkimuksen valintaharhaa. Saattaa olla, että NSAID-lääkkeitä käyttäneet kuitenkin erosi muista esimerkiksi perustaudeiltaan.

Lue myös

Tutkijat katsovat, että raskautta suunnittelevan tulisi välttää NSAID-lääkkeitä ajatellun hedelmöitymisajankohdan lähestyessä. Lisätutkimuksia tarvitaan mm. ASA:sta, jolla on erityisasema myöhemmin alkuraskaudessa erityisesti hypertensiivisten komplikaatioiden uhatessa.

Li D, Ferber J, Oduli R ym. Use of nonsteroidal anti-inflammatory drugs dueing pregnancy and the risk of miscarriage. Am J Obstet Gynecol 2018;219:275.e1–275.e8.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030