Terveys ja ympäristö ravitsemussuositusten ytimeen
Monien maiden ravitsemussuosituksiin vaikuttavat terveyden edistämisen ohella kaupalliset ja poliittiset intressit. Nyt julkaistussa tutkimuksessa esitetään ohjenuora suosituksille, jotka edistäisivät parhaiten sekä ihmisten terveyttä että myös ympäristön hyvinvointia.
Tutkijat kävivät laajalti läpi aiheeseen liittyvää kirjallisuutta ja päätyivät siihen, että terveyden kannalta paras ruokavalio olisi vähärasvainen kokokasvisruokavalio. Tällainen ruokavalio sisältäisi monipuolisesti erilaisia ravinteikkaita kasvikunnan tuotteita (mm. täysjyväviljaa, palkokasveja, vihanneksia, hedelmiä ja juureksia).
Optimaalisessa tilanteessa ruokavalioon ei kuuluisi lainkaan ultraprosessoituja ruokia (esim. pakastepizzat, limut, karkit ja sipsit) eikä myöskään eläinperäisiä ruokia (mm. liha, kala, maitotuotteet, kananmunat ja äyriäiset).
”Universal Food Guide” tarjoaa kaupallisista ja poliittisista intresseistä vapaan oppaan ravitsemussuositusten laatimiseen. Elintapasairauksien lisääntyessä ja ekokriisin edetessä tätä opasta toivoisi hyödynnettävän mahdollisimman laajasti kaikissa maissa.
Dean E, Xu J, Jones AYM ym. An unbiased, sustainable, evidence-informed Universal Food Guide: a timely template for national food guides. Nutr J 2024;23:126. doi.org/10.1186/s12937-024-01018-z