Tiede Suom Lääkäril 2022;77:e34003, www.laakarilehti.fi/e34003

Keskosuus näyttää suojaavan nuoria toilailuilta

Keskosena syntyneillä on muita vähemmän teiniraskauksia, klamydiaa tai rikosrekisterimerkintöjä.

Anne Seppänen

Keskosina eli alle 37-viikkoisina syntyneillä on vähemmän riskikäyttäytymistä teini-iässä ja nuorina aikuisina kuin täysiaikaisina syntyneillä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella tehdystä väestötutkimuksesta ilmeni, että koko väestössä noin joka kolmannella nuorella tai nuorella aikuisella on ainakin yksi rekisterimerkintä tapahtumasta, jonka voi tulkita johtuvan riskikäyttäytymisestä. Alenius S ym J. Pediatr. 27.9.2022

Näitä olivat sukupuoliteitse tarttuvat klamydiainfektiot, teiniraskaudet, rikokset ja rikkomukset, luottotietomerkinnät sekä sairaalahoitojaksot päihtymyksen takia.

Keskosilla riskikäyttäytymistä oli vähemmän.

Esimerkiksi klamydiainfektioon sairastumisen riski väheni 1,6 prosenttia aina raskaudenkeston vähennyttyä yhdellä raskausviikolla. Yhden raskausviikon vähennys vähensi teiniraskauden todennäköisyyttä nuorilla naisilla 3,3 prosenttia.

Erittäin ennenaikaisina syntyneillä (alle 28 raskausviikkoa) oli noin puolet pienempi todennäköisyys rikos- tai sakkorekisterimerkinnöille täysiaikaisiin verrattuna.

Sen sijaan raskausviikoilla 28–31 syntyneillä oli hieman korkeampi riski saada negatiivinen luottotietomerkintä.

Keskosuus on ehkä itsenäinen tekijä

Vanhempien sosioekonominen asema ja vanhempien ikä tai äidin raskaudenaikainen tupakointi eivät selittäneet eroa. Myöskään äidin raskaushäiriöt kuten raskausdiabetes ja raskaudenaikainen kohonnut verenpaine, vanhempien riskikäyttäytyminen tai syntyneen lapsen krooniset sairaudet eivät juuri vaikuttaneet asiaan.

– Tutkimuksen perusteella keskosuus vaikuttaisi olevan mahdollinen itsenäinen suojaava tekijä teini-iän ja varhaisaikuisuuden riskikäyttäytymiselle, sanoo tutkimuksesta vastaava professori Eero Kajantie THL:stä tiedotteessa .

Tutkimus ei suoraan kerro, miksi keskosilla vaikuttaa olevan vähemmän riskikäyttäytymistä. 

Lue myös

– Eroavaisuudet käytöksessä eri raskausviikoilla syntyneiden kesken voivat johtua myös sosiaalisen vuorovaikutuksen laadullisista ja määrällisistä eroista, hitaammasta aikuistumisen tahdista ja eroavaisuuksista vanhempien kasvatustyylissä, sanoo tutkija Suvi Alenius tiedotteessa.

Joissain aiemmissa tutkimuksissa erityisesti hyvin ennenaikaisesti tai hyvin pienipainoisina syntyneillä on todettu vähäisempää eksternalisoivaa eli ulospäin suuntautuvaa ongelmakäyttäytymistä ja toisaalta enemmän haasteita sosiaalisten suhteiden muodostamisessa.

– Nämä voisivat osin selittää rekisteritutkimuksemme havaintoja, Alenius sanoo. 

Näiden seikkojen vaikutusta ei kuitenkaan ollut mahdollista tutkia rekisteritutkimuksen keinoin.

Tulokset pohjautuvat Suomessa 1987–90 syntyneiden kohortti -tutkimukseen. Tutkimus kattaa yhteensä 191705 nuorta tai nuorta aikuista sekä heidän vanhempansa. Nuorista 8492 oli syntynyt keskosena.

Kirjoittaja

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030