Käytännöt Suom Lääkäril 2022;77:e307, www.laakarilehti.fi/e307

Mitä tehdä, kun aikuisen keuhkokuume ei parane antibioottihoidosta huolimatta?

• Keuhkokuumeen oireiden ja kuumeen tulisi helpottaa viimeistään, kun antibioottihoito on kestänyt kolme vuorokautta.

• Huonosti paraneva keuhkokuume voi olla hengenvaarallinen tila.

• Tärkeimmät syyt paranemisen viivästymiseen ovat väärä diagnoosi, antibiootin huono teho taudin aiheuttajaan, komplikaatio tai se, että keuhkokuume on niin vaikea tai potilaan vastustuskyky niin heikko, ettei se parane optimaalisesta hoidosta huolimatta.

• Tarkennettu anamneesi ja huolellinen kliininen tutkimus yhdessä uuden keuhkokuvan ja muutaman laboratorioarvon kanssa yleensä riittävät ongelman ratkaisussa.

Heikki Koskela

Keuhkokuume on keuhkokudoksen infektio, joka diagnosoidaan aikuisilla siihen viittaavien oireiden, löydösten ja keuhkokuvassa todettavan uuden varjostuman perusteella. Se on yleinen sairaus, jonka ilmaantuvuus lisääntyy voimakkaasti iän myötä (1,2,3,4).

WHO:n tilastojen mukaan keuhkokuume on neljänneksi yleisin kuolemansyy: se aiheuttaa maailmanlaajuisesti yli kolme miljoona kuolemaa vuosittain (5).

Vaikka osa keuhkokuumeista on virusten aiheuttama, tautiin ja sen epäilyyn aloitetaan aikuisille aina empiirinen antibioottihoito, jonka tulee kattaa taudin tärkein aiheuttaja, pneumokokki (2). Vaste antibioottiin on yleensä hyvä, mutta aina näin ei ole. Tämä artikkeli käsittelee tilanteita, joissa kotisyntyiseen keuhkokuumeeseen tai sen epäilyyn aloitettu antibioottihoito ei anna toivottua vastetta immuunivasteeltaan normaaleiksi oletetuilla aikuispotilailla.

Milloin keuhkokuumeen pitäisi parantua?

Keuhkokuumeen akuuttivaiheen parantumista seurataan ennen kaikkea kliinisesti, sillä keuhkokuvan normaalistuminen vie aikaa 6–12 viikkoa (6,7). Akuuttivaiheessa keuhkokuvaa voi kuitenkin käyttää keuhkokuumeen komplikaatioiden havaitsemiseksi.

Sairaalassa hoidettuja potilaita kannattaa seurata oireiden ja peruselintoimintojen News-pisteytyksen avulla, kotona hoidettavia potilaita kehotetaan seuraamaan kuumetta, hengenahdistusta ja yleisvointia (8). Keuhkokuumeeseen liittyvät oireet, kuten kuume, yskä, yskösten nousu, hengenahdistus, rintakivut ja hikoilu, vähenevät yleensä jo kahden hoitopäivän jälkeen (9), mutta kirjallisuudessa hoitovasteen arvio on useimmiten perustunut kolmen antibioottihoitopäivän jälkeiseen eli neljännen hoitopäivän tilanteeseen (2,4,7). Mikäli kliinistä paranemista ei ole siihen mennessä saavutettu, kannattaa ryhtyä tutkimuksiin (taulukko 1).

Anamneesin tarkentaminen ja huolellinen, systemaattinen kliininen tutkimus ovat tärkeimmät toimenpiteet. Puutteelliseen hoitovasteeseen voi olla neljä syytä: 1) Alkuperäinen diagnoosi oli väärä. 2) Valittu antibiootti ei kata keuhkokuumeen aiheuttajaa. 3) Potilaalle on kehittynyt keuhkokuumeen komplikaatio. 4) Keuhkokuume on niin vaikea tai potilaan vastustuskyky niin heikko, ettei tauti parane optimaalisesta hoidosta huolimatta (7).

Oliko alkuperäinen diagnoosi väärä?

Osalla keuhkokuumeen vuoksi hoidetuista potilaista on infektio jossakin muualla kuin keuhkossa ja vähintään 5–17 %:lla paljastuu diagnoosiksi jokin muu kuin infektiotauti (7). C-reaktiivisen proteiinin pitoisuus ei ole tehokas erottelemaan näitä tautitiloja. Ei-infektiivistä tautia kannattaa epäillä esimerkiksi tilanteessa, jossa potilaalla oletetaan olevan vaikea keuhkokuume, mutta hänellä ei ole hypotensiota. Keuhkokuume ja vaihtoehtoinen tauti saattavat myös olla potilaalla samanaikaisesti (7).

Erotusdiagnostisia vaihtoehtoja ovat tautitilat, joissa voi olla kuumeilua ja uudeksi tulkittu varjostuma keuhkokuvassa (taulukko 2). Moni niistä on harvinainen, mutta voi johtaa potilaan kuolemaan ilman asianmukaista hoitoa (10).

Tutkimukset (taulukko 3) valitaan sen mukaan, mitä oletetaan potilaan huonon toipumisen syyksi.

Kattaako valittu antibiootti keuhkokuumeen todennäköisen aiheuttajan?

Suomessa on harvinaista, että keuhkokuumeen tärkein aiheuttaja pneumokokki olisi vastustuskykyinen tavallisesti käytetyille beetalaktaamiryhmän antibiooteille, kuten amoksisilliinille ja kefuroksiimille (2). Jos vaste monoterapiana annettuun beetalaktaamiantibioottiin on puutteellinen, kannattaa epäillä sellaisia taudinaiheuttajia, joihin se ei tehoa, kuten mykoplasmaa, keuhkoklamydiaa tai legionellaa.

Tässä tilanteessa ensisijainen vaihtoehto on lisätä lääkitykseen makrolidiryhmän antibiootti. Kansainvälisissä hoitosuosituksissa beetalaktaamiryhmän antibiootin ja makrolidin (atsitromysiini tai klaritromysiini) yhdistelmä on sairaalahoitoa vaativan keskivaikean keuhkokuumeen ensisijaissuositus (1,3,4). Hengitystiekinolonit ovat vasta toissijainen vaihtoehto, sillä niiden käyttöä on pyritty rajoittamaan lihas-, jänne- nivel- ja hermostosivuvaikutusten takia (11).

Mikäli keuhkokuumetta on edeltänyt selvä aspiraatio ja tila on vaikea, antibioottikirjoa kannattaa laventaa gramnegatiivisiin sauvoihin tehoavauksi (12). Mikäli potilaalla todetaan selvästi huono hampaisto, voi kirjoa laajentaa anaerobien suuntaan, esimerkiksi käyttämällä amoksisilliinin ja klavulaanihapon yhdistelmää (4).

Lue myös

Tehohoitoa vaativaan keuhkokuumeeseen suomalainen Käypä hoito -suositus suosittelee toisen tai kolmannen polven kefalosporiinia yhdistettynä joko makrolidiin tai hengitystiekinoloniin. Immunosuppressiivisen potilaan hoidossa on huomioitava monia terveille henkilöille vaarattomia taudinaiheuttajia, kuten Pneumocystis jirovecii (2).

Onko kehittynyt keuhkokuumeen komplikaatio?

Keuhkokuumeen tavallisimpia komplikaatioita ovat keuhkopussin nestekertymä ja keuhkonsisäinen paise. Ne näkyvät yleensä natiivikeuhkokuvassa, mutta pleuran kaikututkimus ja keuhkojen tietokonekuvaus ovat usein tarpeellisia.

Jos keuhkokuumeen paraneminen on puutteellista ja pleuranestettä on selvästi yli senttimetri, tulisi ottaa nestenäyte kaikukontrollissa. Mikäli nesteen määrä on suuri tai nesteen ominaisuudet viittaavat komplisoituneeseen parapneumoniseen effuusioon tai empyeemaan, pleuraonteloon tulee asettaa dreeni (2).

Keuhkopaiseeseen ei ensisijaisesti suositella diagnostista pistosta tai dreneerausta, sillä niihin liittyy empyeeman, bronkopleuraalisen fistelin, pneumo- tai hemothoraxin tai keuhkoputkensisäisen verenvuodon riski (13).

Onko keuhkokuume erityisen vaikea tai potilaan vastustuskyky heikko?

Optimaalisesta hoidosta huolimatta huonosti paranevalla potilaalla saattaa olla aiemmin diagnosoimaton, immuunivastetta heikentävä sairaus. Siksi HIV-vasta-aineet kannattaa mitata kaikilta huonosti paranevilta potilailta ja harkita tarvittaessa lisätutkimuksia (taulukko 1 ja 3).

Myös immuunivasteeltaan normaalille henkilölle sairaalahoitoa vaativa keuhkokuume on vakava tila, sillä siihen liittyy 4–18 %:n kuolleisuus (4). Keuhkokuumepotilaan kuolemanvaaraa lisäävät korkea ikä, miessukupuoli ja pitkäaikaissairaudet, kuten sydänsairaudet, aivoverenkiertosairaudet, munuaissairaudet ja pahanlaatuiset kasvaimet (14). Iäkkään ja monisairaan ihmisen elämää ei pidä keinotekoisesti pitkittää, vaan hoidon tulee keskittyä oireiden vähentämiseen.

Lopuksi

Keuhkokuumeen tai sen kaltaisella taudinkuvalla ilmaantuneen muun sairauden huono paraneminen on vakava tilanne, joka saattaa pahimmassa tapauksessa johtaa potilaan kuolemaan. Siksi ongelmaa tulisi lähestyä systemaattisesti, kaikkia tässä kuvattuja vaihtoehtoja pohtien.

Anamneesin tarkentaminen ja huolellinen kliininen tutkimus ovat tärkeimmät toimenpiteet. Niiden perusteella suunnitellaan tarkentavat lisätutkimukset ja toimenpiteet.

Monet keuhkokuumeen erotusdiagnostiset vaihtoehdot ja komplikaatiot vaativat lähettämistä erikoissairaanhoitoon tai asianmukaisen erikoisalan konsultaatiota. Diagnostiikkaan ja hoidon suunnitteluun tarvitaan usein monen erikoisalan (infektiolääkäri, keuhkolääkäri, radiologi, reumatologi, thoraxkirurgi) yhteistyötä.

Kirjoittaja

Heikki KoskelaprofessoriItä-Suomen yliopisto, kliinisen lääketieteen laitos, keuhkosairauksien vastuualueylilääkäriKys Medisiininen keskus, keuhkosairauksien klinikka


Sidonnaisuudet

Heikki Koskela: Tutkimusapurahat laitokselle (Kuopion Seudun Hengityssäätiö, Suomen Tuberkuloosin Vastustamisyhdistys, Hengityssairauksien Tutkimussäätiö), luentopalkkiot (Boehringer Ingelheim), kokousmatka (Astra Zeneca), osakkeet (Orion). FILHA:n valtuuston jäsen.


Kirjallisuutta
1
Woodhead M, Blasi F, Ewig S ym. Guidelines for the management of adult lower respiratory tract infections--full version. Clin Microbiol Infect 2011;17:E1-59.
2
Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin, Suomen Keuhkolääkäriyhdistyksen, Suomen Infektiolääkärit ry:n ja Suomen Yleislääketieteen Yhdistys ry:n asettama työryhmä. Alahengitystieinfektiot (aikuiset). Käypä hoito -suositus 2.1.2015. www.kaypahoito.fi
3
Metlay JP, Waterer GW, Long AC ym. Diagnosis and treatment of adults with community-acquired pneumonia. an official clinical practice guideline of the American Thoracic Society and Infectious Diseases Society of America. Am J Respir Crit Care Med 2019;200:e45–67.
4
Torres A, Cilloniz C, Niederman MS ym. Pneumonia. Nat Rev Dis Primers 2021;7:25.
5
WHO. The top 10 causes of death. 9.12.2020. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/the-top-10-causes-of-death
6
Bruns AHW, Oosterheert JJ, El Moussaoui R, Opmeer BC, Hoepelman AIM, Prins JM. Pneumonia recovery: discrepancies in perspectives of the radiologist, physician and patient. J Gen Intern Med 2010;25:203–6.
7
Black AD. Non-infectious mimics of community-acquired pneumonia. Pneumonia (Nathan) 2016;8:2.
8
Brabrand M, Henriksen DP. CURB-65 Score is equal to NEWS for identifying mortality risk of pneumonia patients: an observational study. Lung 2018;196:359–61.
9
Wootton DG, Dickinson L, Pertinez H ym. A longitudinal modelling study estimates acute symptoms of community acquired pneumonia recover to baseline by 10 days. Eur Respir J 2017;49:1602170.
10
Long DA, Long B, Koyfman A. Clinical mimics: an emergency medicine focused review of pneumonia mimics. Intern Emerg Med 2018;13:539–47.
11
European Medicines Agency. Quinolone- and fluoroquinolone-containing medicinal products. Päivitetty viimeksi 19.3.2019. https://www.ema.europa.eu/en/medicines/human/referrals/quinolone-fluoroquinolone-containing-medicinal-products
12
Marin-Corral J, Pascual-Guardia S, Amati F ym. Aspiration risk factors, microbiology, and empiric antibiotics for patients hospitalized with community-acquired pneumonia. Chest 2021;159:58–72.
13
Raymond D. Surgical intervention for thoracic infections. Surg Clin North Am 2014;94:1283–303.
14
Dwyer R, Hedlund J, Henriques-Normark B, Kalin M. Improvement of CRB-65 as a prognostic tool in adult patients with community-acquired pneumonia. BMJ Open Respir Res 2014;1(1):e000038. doi: 10.1136/bmjresp-2014-000038

English summary

Delayed recovery from pneumonia: the action plan

Delayed recovery from pneumonia is potentially a life-threating condition, which deserves a systematic approach. Patients with pneumonia usually show improvement in symptoms and fever within 72 h of starting antibiotic therapy. If that is not the case, four possible situations should be considered: The diagnosis is wrong, the chosen antibiotic regimen is ineffective against the causative microbe, a complication of pneumonia has developed, and the pneumonia is so severe or the patient’s resistance so weak that recovery is not possible even despite optimal management. A detailed history and comprehensive clinical examination, together with a new x-ray and a limited number of laboratory parameters usually guide the way to successful interventions.

Heikki Koskela

Professor, Head of Department

University of Eastern Finland and Kuopio University Hospital, Department of Pulmonary Diseases

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030