Katsaus­artikkeli Suom Lääkäril 2024; 79 : e40412 www.laakarilehti.fi/e40412 (Julkaistu 28.5.2024)

Väkivaltarikoksen tekijällä on usein mielenterveyden häiriö

• Vankeusrangaistukseen tuomituilla on muita enemmän mielenterveyden häiriöitä, etenkin persoonallisuus-, käytös- ja päihdehäiriöitä, ADHD:ta ja psykooseja.

• Mielenterveyshäiriöt saattavat altistaa rikoskäyttäytymiselle, mutta rikollinen elämäntapa voi myös altistaa häiriöille.

• Rikoskäyttäytymisellä ja mielenterveyshäiriöillä on monia yhteisiä lapsuuden ja nuoruuden kehitysvaiheessa tunnistettavia riskitekijöitä. Niihin on parasta puuttua varhain, jotta mahdollistetaan suotuisa psykososiaalinen kehitys.

Riittakerttu KaltialaAlfred Sarno

Mikä entisinä aikoina ymmärrettiin pahuudeksi, tulkitaan nykyään usein sairauden termein (1,2). Rikoksilla ”oireillaan”.

Tässä kirjoituksessa tarkastelemme rikoskäyttäytymisen ja mielenterveyden häiriöiden yhteyksiä ja niiden mahdollista rakentumista kehitysiässä. Rajaamme tarkastelun vakavaan väkivaltarikollisuuteen.

Valtaosa psykiatrisista häiriöistä kärsivistä ei käyttäydy väkivaltaisesti.

Rikollisuus Suomessa

Vuonna 2021 viranomaisten tietoon tuli noin 483 000 rikoslaissa määritettyä rikosta (3). Rikoslakirikokset vähenivät noin 13 prosenttia vuodesta 2020.

Omaisuusrikoksia oli kokonaismäärästä hieman alle puolet, henkeen ja terveyteen kohdistuneita rikoksia 7 %. Vuonna 2021 tehtiin 94 uhrin kuolemaan johtanutta väkivaltarikosta.

Henkirikollisuus on vähentynyt 1990-luvulta saakka ja on nykyään vähäisempää kuin vuosisatoihin (3). Se on Suomessa etupäässä heikosti koulutettujen, työelämän ulkopuolella olevien, päihdeongelmista kärsivien työikäisten miesten keskinäistä rikollisuutta. Kohteena on useimmiten tuttava tai perheenjäsen.

Kymmenen viime vuoden aikana neljä viidestä henkirikoksen tekijästä on ollut tekohetkellä päihtynyt alkoholista, muista aineista tai molemmista. Myös uhrit ovat usein olleet päihtyneitä (3,4).

Vankien psyykkinen sairastavuus

Vankien psyykkistä sairastavuutta kartoittaneista tutkimuksista on tehty laajoja meta-analyyseja. Niissä on osoitettu etenkin päihde- ja persoonallisuushäiriöiden sekä ADHD:n olevan hyvin yleisiä vangeilla. Myös psykooseja esiintyy ylimäärin (taulukko 1). Suomalaisessa vankien terveystutkimuksessa häiriöiden esiintyvyys oli samansuuntaista (5).

Rikoskäyttäytyminen on toisinaan psykiatrisen diagnoosin osatekijä, kuten käytöshäiriön tai epäsosiaalisen persoonallisuushäiriön.

Vankeusrangaistus voi altistaa mielenterveysoireille. Syynä voi olla irtautuminen myönteisistä sosiaalisista rooleista ja lähisuhteista, jos niitä oli, tai rikoskäyttäytymisen pakollinen katkeaminen. Vankeusaika ei aina suojaa uusilta traumatisoivilta kokemuksilta (6).

Toisaalta moniin psykiatrisiin häiriöihin liittyy oireita ja piirteitä, jotka voivat altistaa rikoskäyttäytymiselle (taulukko 2).

Vakavat psykiatriset sairaudet ja väkivaltakäyttäytyminen

Laajassa meta-analyysissa kaksisuuntainen mielialahäiriö yli kaksinkertaisti väkivaltarikosten riskin väestöverrokkeihin nähden. Komorbidissa päihdehäiriössä riski oli yli kuusinkertainen.

Vastaavasti skitsofreniapotilaiden riski oli kaksinkertainen ilman päihdekomorbiditeettia ja yhdeksänkertainen, jos komorbiditeetti oli. Henkirikokseen syyllistymisen riski oli heillä erittäin merkittävästi suurentunut (OR 19,5), oli päihdehäiriö tai ei. Riski on erityisen suuri, jos skitsofreniaan yhdistyy sekä persoonallisuus- että päihdehäiriö (7,8,9).

Suomalaisessa aineistossa nuorisopsykiatriseen sairaalahoitoon vuosina 1980–2010 tulleista pojista puolet ja tytöistä viidennes sai myöhemmin rikosrekisterimerkinnän. Pojista 29 %:lla ja tytöistä 8 %:lla merkintä oli väkivaltarikoksesta. Useimmilla heistä oli todettu päihde-, käytös- tai persoonallisuushäiriö indeksihoitojaksolla.

Pienin rikollisen käyttäytymisen todennäköisyys liittyi skitsofreniaryhmän häiriöihin. Tämä johtunee siitä, että jo nuoruusiässä skitsofreniaryhmän psykooseihin sairastuneet ovat usein hyvin sairaita ja siksi suomalaisessa palvelujärjestelmässä tiiviisti hoidon piirissä myös aikuisena (10).

Toisaalta epäsosiaalinen käyttäytyminen saattaa ennakoida psykoosisairauden puhkeamista. Vakaviin väkivaltarikoksiin syyllistyneillä suomalaisnuorilla myöhempi skitsofreniaan sairastumisen riski on kasvanut valtavasti. Se on lähes 17-kertainen verrattuna kaltaistettuihin väestöverrokkeihin (11).

Persoonallisuushäiriöt ja väkivaltarikollisuus

Persoonallisuushäiriöissä henkilöllä on pitkäaikaisesti ominaisia jäykkiä ja joustamattomia ajattelun, tunteiden ja käyttäytymisen piirteitä. Ne aiheuttavat kärsimystä hänelle itselleen tai haittaa muille (12,13).

Psykiatrisessa DSM-5-tautiluokituksessa häiriöt luokitellaan kolmeen ryhmään.

Ryhmän A häiriöitä (epäluuloinen, eristäytyvä, psykoosipiirteinen) luonnehtii outous, erikoisuus ja ajoittainen todellisuudentajun heikkeneminen.

Ryhmän B häiriöille (epäsosiaalinen, epävakaa, huomionhakuinen, narsistinen) on ominaista heikko tunnesäätelykyky ja impulssikontrolli sekä keskittyminen omaan itseen piittaamatta muiden tunteista, tarpeista ja oikeuksista.

Ryhmän C (estynyt, riippuvainen, vaativa) häiriöistä kärsivien persoonallisuutta kuvaa jatkuva ahdistus ja taipumus tulkita asioita itselle negatiivisella, huonoa minäkokemusta ruokkivalla tavalla.

Häiriöiden yhteydet väkivaltarikollisuuteen eroavat toisistaan. A-ryhmän häiriöt on yhdistetty väkivaltarikollisuuteen sekä miehillä että naisilla. C-ryhmän häiriöistä lähinnä vaativa persoonallisuus on joissakin tutkimuksissa yhdistetty väkivaltakäyttäytymiseen ja seksuaalirikoksiin.

Valtaosa persoonallisuushäiriöiden ja rikoskäyttäytymisen yhteyksiä koskevasta tutkimuksesta käsittelee B-ryhmää, etenkin epäsosiaalista persoonallisuutta. Kun laajassa meta-analyysissa persoonallisuushäiriödiagnoosin saaneet vangit olivat tehneet kolmin verroin väkivallantekoja kaltaistettuun väestöön verrattuna, epäsosiaalisessa persoonallisuudessa määrä oli yli kymmenkertainen.

Häiriöihin liittyi myös 2–3-kertainen riski uusintarikollisuuteen verrattuna muihin rikollisiin. Epäsosiaalisilla persoonallisuuksilla riski oli 4–8-kertainen.

Epävakaa persoonallisuus on yhdistetty monimuotoiseen rikoskäyttäytymiseen etenkin naisilla. Narsistinen häiriö on liitetty niin väkivaltaiseen kuin ei-väkivaltaiseen rikoskäyttäytymiseen (14,15,16).

Psykopatia ja rikollisuus

Psykopatia on viralliseen tautiluokitukseen sisältymätön luonnehäiriö. Tunnusomaista ovat tunnekylmät, manipuloivat vuorovaikutuksen piirteet sekä epäsosiaalinen ja impulsiivinen elämäntapa.

Sille altistavat varhaiset neurokehitykselliset poikkeavuudet mutta myös vakava traumatisoituminen lähisuhteissa varhaislapsuudessa. Lapsen tunnekylmät ja empatiakyvyttömät piirteet ennustavat väkivaltaista käyttäytymistä ja rikollisuutta seuraavissa kehitysvaiheissa.

Käytöshäiriöön tai epäsosiaaliseen persoonallisuuteen voi liittyä psykopatiaa tai tunnekylmyyden ja empatiakyvyttömyyden piirteitä. Tällainen henkilö reagoi vielä huonommin interventioille ja on altis vakavammalle ja runsaammalle rikoskäyttäytymiselle kuin jos psykopaattisuutta ei ole (17).

Temperamentti, kehittyvä persoonallisuus ja rikollisuus

Temperamentti tarkoittaa yksilön synnynnäistä tapaa reagoida ulkoisiin tapahtumiin ja sisäisiin tiloihin, kuten nälkään tai kipuun. Vuorovaikutuksessa ympäristön kanssa temperamentista kehittyy persoonallisuus.

Temperamentilla on geneettinen pohja. Jo pikkulasten temperamenttieroilla on huomattava ennustemerkitys nuoruusiän ja aikuisuuden käyttäytymiselle ja persoonallisuudelle.

Vaikeiden käyttäytymisongelmien kannalta haastavia piirteitä ovat negatiivinen emotionaalisuus, heikko itsesäätelykyky, tunnekylmyys tai empatiakyvyttömyys ja patologinen narsismi (17,18,19). Nämä eivät automaattisesti ennusta väkivaltaisuutta mutta mutkistavat lapsen kehityksen ohjaamista suotuisaan, prososiaaliseen suuntaan.

Tunnekylmyyteen ja empatiakyvyttömyyteen liittyy biologisena tekijänä autonomisen hermoston alivirittyneisyys. Tämä voi aiheuttaa liiallista pelottomuutta sekä vähentää herkkyyttä rangaistukselle, toisten kärsimykselle ja positiiviselle vuorovaikutukselle. Kehitysikäiselle ei silloin synny kognitiivista ymmärrystä oikeasta ja väärästä eikä normatiivista tarvetta olla aiheuttamatta toisille kärsimystä (20,21).

Narsismi on normaalijakautunut persoonallisuuden piirre, joka on ihmiselle tarpeellinen. Patologinen narsismi on sen ääripää. Siihen kuuluu tarve saada jatkuvaa vahvistusta omalle ylemmyydelleen. Reaktiot ovat usein ylimitoitettuja, jos erinomaisuuden ja erityisyyden kokemusta uhataan.

Patologiseen narsismiin liittyy kohonnut väkivaltaisen käyttäytymisen riski (22).

Lapsuuden riskitekijät

Monet kielteiset lapsuus- ja nuoruusikään liittyvät tekijät ennustavat aikuisiän rikollisuutta. Näitä ovat esimerkiksi vahingolliset kasvatusmenetelmät (pakottava, epäjohdonmukainen tai puutteellisesti valvova), kaltoinkohtelu, kuten ruumiillinen kuritus, ja perheväkivallan todistaminen. Myös tunne-elämän ongelmat sekä yliaktiivisuus, aggressiivisuus ja käytöshäiriö ennakoivat rikollista käytöstä (23).

Käytöshäiriötä ilmentävistä alaikäisistä osa kärsii aikuisena epäsosiaalisesta persoonallisuudesta ja syyllistyy myöhemmin rikoksiin (24,25). Häiriötä ennustavat biologisista tekijöistä autonomisen hermoston alivirittyneisyys, tunteisiin ja impulssikontrolliin liittyvistä tekijöistä taas esimerkiksi impulsiivisuus, aleksitymia, levottomuus, labiilit tunnereaktiot, negatiivisuus ja häiriöherkkyys.

Toimintakyvyn alueella käytöshäiriöön liittyvät heikot kognitiiviset kyvyt (etenkin kielelliset puutokset), huono koulumenestys ja sosiaalisten taitojen puute. Ympäristötekijöistä häiriötä ennustavat epäsuotuisa kasvatustyyli, fyysinen väkivalta, vanhempien väliset riidat, rikkinäiset perhesuhteet, suuri perhekoko, epäsosiaalinen lähipiiri, perheen pienet tulot sekä asuin- ja kouluympäristön rikollisuus (26).

Mainituista riskitekijöistä suurin osa ennustaa myös mielenterveyden häiriöitä, mikä vaikeuttaa syy-yhteyksien tunnistamista (27,28).

Lopuksi

Niin mielenterveyden häiriöt kuin rikoskäyttäytyminen kehittyvät yksilön biologisesti määräytyvän alttiuden sekä psykologisten, sosiaalisten ja yhteiskunnallisten tekijöiden yhteisvaikutuksesta.

Epäsosiaalisia kehityskulkuja voidaan ehkäistä. Avainasemassa ovat lapsen ja nuoren kehityksellisiin tarpeisiin vastaaminen, turvalliset kehitysympäristöt ja havaittuihin riskitekijöihin perustuvat interventiot.

Lapsilla tuloksellisia interventioita ovat strukturoidut vanhemmuustaito-ohjelmat. Niissä tuetaan lapsen ja vanhemman myönteistä suhdetta ja vahvistetaan positiivista käyttäytymistä. Nuorilla vaikuttavimpia ovat monimuotoiset psykososiaaliset interventiot, jotka suunnataan sekä nuoriin, vanhempiin että perheen verkostoihin (29).

Valtaosa psykiatrisista häiriöistä kärsivistä ei käyttäydy väkivaltaisesti. Mikäli syntyy aihetta huolestua potilaan väkivaltariskistä, sitä on syytä kartoittaa strukturoidusti ja objektiivisesti. Interventioilla tulee pyrkiä poistamaan riskitekijät tai vähentämään niiden merkitystä sekä vahvistamaan väkivaltaiselta käyttäytymiseltä suojaavia tekijöitä.

Joskus mielisairaus (tai alaikäisen vakava mielenterveyden häiriö) heikentää kykyä ymmärtää oman teon rikollisuus tai säädellä omaa käyttäytymistä. Mahdollinen syyntakeettomuus tai alentunut syyntakeisuus selvitetään oikeuden määräämässä mielentilatutkimuksessa. Syyntakeettomaksi todettu rikoksentekijä määrätään lähes aina oikeuspsykiatriseen hoitoon.

Vankeusrangaistuksen saaneilla on moninaisia fyysisiä ja psyykkisiä sairauksia ja häiriöitä sekä psykososiaalisia ongelmia (5). Moniin mielenterveyden häiriöihin liittyy rikoskäyttäytymiselle altistavia oireita. Sen vuoksi vankien psykiatristen häiriöiden hyvä hoito voi pienentää uusintarikollisuuden riskiä (30,31,32).

Kirjoittajat

Riittakerttu Kaltiala LT, YTK, psykiatrian, nuorisopsykiatrian ja oikeuspsykiatrian erikoislääkäri, nuorisopsykiatrian professori Tampereen yliopisto lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunta, Tays Nuorisopsykiatrian poliklinikka ja Vanhan Vaasan sairaala

Alfred Sarno LL, väitöskirjatutkija Tampereen yliopisto lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunta


Sidonnaisuudet

Riittakerttu Kaltiala: Apurahat (Lastentautien tutkimussäätiö, Tays, Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Suomen Kulttuurirahasto), luentopalkkiot (Oys, Naislääkäriyhdistys, Suomen Kristillinen Lääkäriseura, Rikosseuraamusvirasto, Tampereen lääkäripäivät, Tallinnan lastensairaala, Helsingin kaupunki, Denmark Southern Region, Suomen nuorisopsykiatrinen yhdistys, Lääkäripäivät, EFCAP ry, Duodecim, Toronto Hospital of Sick Children, Pohjois-Savon hyvinvointialue), korvaus koulutusaineiston tuottamisesta (Duodecim), matka-, majoitus- tai kokouskulut (SEGM).

Alfred Sarno: Apuraha (Lastentautien tutkimussäätiö), osakkeet (Kuura Digilääkäri).


Kirjallisuutta
1
Hallamaa, J. Hyvän ja pahan rajat. Duodecim 2021;129:2535–40.
2
Nevanlinna T, Relander J. Mikä aiemmin oli syntiä, on nykyisin sairautta. Duodecim 2021;123:2388–9.
3
Kolttola I, toim. Rikollisuustilanne 2021. Helsingin yliopisto, kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutti, Katsauksia 52/2022.
4
Tiihonen J, Ojansuu I, Lehti M. Päihdekäyttö ja riski syyllistyä muita vaarantaviin rikoksiin. Duodecim 2021;137:2461–6.
5
Rautanen M, Harald K, Tyni S. Vankien terveys ja hyvinvointi 2023. Wattu IV -väestötutkimus. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos 2023.
6
Fazel S, Hayes AJ, Bartellas K, Clerici M, Trestman R. Mental health of prisoners: prevalence, adverse outcomes, and interventions. Lancet Psychiatry 2016:3;871–81.
7
Whiting D, Gulati G, Geddes JR, Fazel S. Association of schizophrenia spectrum disorders and violence perpetration in adults and adolescents from 15 countries: a systematic review and meta-analysis. JAMA Psychiatry 2022;1:120–32.
8
Fazel S, Lichtenstein P, Grann M, Goodwin GM, Lå N. Bipolar disorder and violent crime new evidence from population-based longitudinal studies and systematic review. Arch Gen Psychiatry 2010;67:931–8.
9
Fazel S, Gulati G, Linsell L, Geddes JR, Grann M. Schizophrenia and violence: systematic review and meta-analysis. PLoS Med 2009;6:e1000120.
10
Kaltiala R, Holttinen T, Lindberg N. Subsequent criminal participation among young people first admitted to psychiatric inpatient care during early and middle adolescence. J Forens Psychiatry Psychol 2021;32:587–605.
11
Lindberg N, Miettunen J, Heiskala A, Kaltiala-Heino R. Serious delinquency and later schizophrenia: a nationwide register-based follow-up study of Finnish pretrial 15- to 19-year-old offenders sent for a forensic psychiatric examination. Eur Psychiatry 2017;44:173–8.
12
World Health Organization. Division of Mental Health. The ICD-10 classification of mental and behavioural disorders: conversion tables between ICD-8, ICD-9 and ICD-10, Rev. 1, WHO 1994.
13
American Psychiatric Association. Diagnostic and statistical manual of mental disorders: DSM-5. 5th ed. Washington (D.C.): American Psychiatric Publishing 2013.
14
Tharshini NK, Ibrahim F, Kamaluddin MR, Rathakrishnan B, Che Mohd Nasir N. The link between individual personality traits and criminality: a systematic review. Int J Environ Res Public Health 2021;18:8663.
15
Apostolopoulos A, Michopoulos I, Zachos I ym. Association of schizoid and schizotypal personality disorder with violent crimes and homicides in Greek prisons. Ann Gen Psychiatry 2018;17:35.
16
Yu R, Geddes JR, Fazel S. Personality disorders, violence, and antisocial behavior: a systematic review and meta-regression analysis. J Pers Disord 2012;26:775–92.
17
Frick PJ, Ray JV, Thornton LC, Kahn RE. Can callous-unemotional traits enhance the understanding, diagnosis, and treatment of serious conduct problems in children and adolescents? A comprehensive review. Psychol Bull 2014;140:1–57.
18
DeLisi M, Vaughn MG. Foundation for a temperament-based theory of antisocial behavior and criminal justice system involvement. J Crim Justice 2014;42:10–25.
19
Muñoz Centifanti LC, Kimonis ER, Frick PJ, Aucoin KJ. Emotional reactivity and the association between psychopathy-linked narcissism and aggression in detained adolescent boys. Dev Psychopathol 2013;25:473–85.
20
Waller R, Wagner NJ, Barstead MG ym. A meta-analysis of the associations between callous-unemotional traits and empathy, prosociality, and guilt. Clin Psychol Rev 2020;75:101809.
21
Frick PJ, Ray JV, Thornton LC, Kahn RE. Annual research review: a developmental psychopathology approach to understanding callous-unemotional traits in children and adolescents with serious conduct problems. J Child Psychol Psychiatry 2014;55:532–48.
22
Lambe S, Hamilton-Giachritsis C, Garner E, Walker J. The role of narcissism in aggression and violence: a systematic review. Trauma Violence Abuse 2018;19:209–30.
23
Leschied A, Chiodo D, Nowicki E, Rodger S. Childhood predictors of adult criminality: a meta-analysis drawn from the prospective longitudinal literature. Canadian Journal of Criminology and Criminal Justice 2008;50:435–67.
24
Gelhorn HL, Sakai JT, Price RK, Crowley TJ. DSM-IV conduct disorder criteria as predictors of antisocial personality disorder. Compr Psychiatry 2007;48:529–38.
25
Mordre M, Groholt B, Kjelsberg E, Sandstad B, Myhre AM. The impact of ADHD and conduct disorder in childhood on adult delinquency: a 30 years follow-up study using official crime records. BMC Psychiatry 2011;11:57.
26
Manninen M. Koulukotiin sijoitettujen nuorten psykiatrinen oirekuva ja ennuste. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos 2013. Tutkimus 112. Väitöskirja.
27
Scully C, McLaughlin J, Fitzgerald A. The relationship between adverse childhood experiences, family functioning, and mental health problems among children and adolescents: a systematic review. J Fam Ther 2020;42:291–316.
28
Weich S, Patterson J, Shaw R, Stewart-Brown S. Family relationships in childhood and common psychiatric disorders in later life: systematic review of prospective studies. Br J Psychiatry 2009;194:392–8.
29
Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin, Suomen lastenpsykiatriyhdistyksen, Suomen nuorisopsykiatrisen yhdistyksen ja Suomen Psykiatriyhdistyksen Nuorisopsykiatrian jaoksen asettama työryhmä. Käytöshäiriö (lapset ja nuoret). Käypä hoito -suositus 12.12.2018. www.kaypahoito.fi
30
Lichtenstein P, Halldner L, Zetterqvist J ym. Medication for attention deficit–hyperactivity disorder and criminality. N Engl J Med 2012;367:2006–14. http://dx.doi.org/10.1056/NEJMoa1203241
31
Vorma H, Sokero P, Aaltonen M, Turtiainen S, Hughes LA, Savolainen J. Participation in opioid substitution treatment reduces the rate of criminal convictions: evidence from a community study. Addict Behav 2013;38:2313–6.
32
Rezansoff SN, Moniruzzaman A, Fazel S, McCandless L, Somers JM. Adherence to antipsychotic medication and criminal recidivism in a Canadian provincial offender population. Schizophr Bull 2017;43:1002–10. http://dx.doi.org/10.1093/schbul/sbx084
33
Fazel S, Yoon IA, Hayes AJ. Substance use disorders in prisoners: an updated systematic review and meta-regression analysis in recently incarcerated men and women. Addiction 2017;112:1725–39.
34
Fazel S, Danesh J. Serious mental disorder in 23 000 prisoners: a systematic review of 62 surveys. Lancet 2002;359:545–50.
35
Young S, Moss D, Sedgwick O, Fridman M, Hodgkins P. A meta-analysis of the prevalence of attention deficit hyperactivity disorder in incarcerated populations. Psychol Med 2015;45:247–58.
36
Fazel S, Doll H, Långström N. Mental disorders among adolescents in juvenile detention and correctional facilities: a systematic review and metaregression analysis of 25 surveys. J Am Acad Child Adolesc Psychiatry 2008;47:1010–9.
Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030