Urheilijan olkapää – näin hoidan tyypilliset vammat
• Murtumia, repeämiä, sijoiltaanmenoja ja muita akuutteja vammoja tapahtuu erityisesti kontakteja ja kaatumisia sisältävissä lajeissa.
• Heitto- ja lyöntilajit altistavat rasitusvammoille.
• Hoidossa on huomioitava urheilijan taso sekä lajin vaatimukset ja aikataulut.
• Olkapään sisäkierron venytykset ja ulkokierron voimaharjoitteet ovat usein kuntoutushoidon perusta.
Olkapään akuutteja vammoja tapahtuu erityisesti paljon kontakteja ja kaatumisia sisältävissä lajeissa, kuten jääkiekossa ja kamppailulajeissa. Rasitusperäisiä vaivoja tavataan erityisesti urheilulajeissa, joissa yläraajaa käytetään toistuvasti yläasennoissa ja muissa ääriliikkeissä.
”Yliolan lajeissa” (heitto- ja lyöntilajit, kuten lento- ja pesäpallo, tennis, keihäänheitto sekä uinti) olkapäävaivoja on todettu esiintyvän 16–90 prosentilla urheilijoista (1,2).
Erilaiset vammat ovat lajiriippuvaisia; esimerkiksi pesäpallon raju heittoliike tuottaa erilaisen kuormituksen kuin ääriasentojen staattisia pitoja vaativa seinäkiipeily.
Tässä katsauksessa käydään läpi muutamia urheilijoille tyypillisiä olkapääongelmia.
Kiertäjäkalvosinvaivat
Kiertäjäkalvosinjänteen kipu, tendinopatia, ilmenee tyypillisimmin olkapäähän ja olkavarren yläosaan paikantuvana rasituskipuna nostavissa ja kurottavissa liikkeissä.
Muiden altistavien tekijöiden (3) lisäksi urheilijoilla korostuu luonnollisesti rasituksen määrä. Esimerkiksi lentopalloilija saattaa tehdä yli 10 000 iskulyöntiä vuoden aikana (4).
Ikääntyminen lisää jännevaivojen yleisyyttä myös urheilijoilla (5). Toisaalta nivelten yliliikkuvuus (hyperlaksiteetti) on olkapään jännevaivojen riskitekijä.
Urheilijan kiertäjäkalvosinvaivojen diagnostiikka ja hoito eivät eroa yleisistä suosituksista. Hoito perustuu kuntoutukseen (3). Olkalisäkkeen alainen kortisonipistos rauhoittaa jännevaivaan usein liittyvää limapussin tulehdusta ja voi harjoitteluterapiaan yhdistettynä edesauttaa paranemista.
On huomioitava, että paikalliset kortisonipistokset on luokiteltu dopingiksi: niillä on valmisteesta riippuen 3–10 vuorokauden varoaika kilpailuihin liittyen. Harjoituskaudella näitä ei testata (6).
Voimakkaissa tapaturmissa voi hyväkuntoiseenkin jänteeseen tulla repeämä, jolloin leikkaushoito tulee kyseeseen.
Heittäjän olkapää
Toistuvien heitto- ja lyöntiliikkeiden seurauksena olkanivelen etukapseli venyy. Toisaalta nivelen takakapseliin saattaa kehittyä heiton jarrutusvaiheen mikrotraumojen seurauksena arpeutumaa. Nämä johtavat helposti epäsuhtaan olkapään kiertolaajuuksissa: ulkokierto on laaja ja sisäkierto puolestaan rajoittunut.
Kiertolaajuudet testataan selinmakuulla testaajan avustamilla liikkeillä, olkavarsi 90 asteen loitonnuksessa (7). Ulkokierto on heittäjillä yleensä reilusti yli 90 astetta. Sisäkierron tulisi olla vähintään noin 70 astetta.
Kiertolaajuuksien epäsuhta johtaa siihen, että heittoliikkeen alkuvaiheessa olkaluun pää painuu korostetusti taakse-ylös. Tässä asennossa lapalihasten (supra- ja infraspinatus) jänteet tulevat hankaukseen lapaluun nivelmaljan ja rustorenkaan taka-yläosan kanssa. Tämä aiheuttaa rispaantuman ja ärsytyksen kiertäjäkalvosinjänteen alapintaan.
Toisaalta myös vastapuolelle eli rustorenkaan yläosaan voi tulla vaurioita. Näitä tekijöitä pidetään yleisimpinä heittolajien urheilijoiden kroonisen olkapääkivun taustalla (8). Tilaa kutsutaan usein termillä heittäjän olkapää – vaiva on tyypillinen etenkin pesäpalloilijoilla.
Oireet ilmenevät usein epämääräisenä yläasentoihin ja heitto- tai lyöntiliikkeisiin liittyvänä kipuna. Kliinisessä tutkimuksessa todetaan usein kiertoliikkeiden epäsuhdan lisäksi kiertäjäkalvosintesteissä kipua, mutta mitään spesifimpää kliinistä löydöstä ei useinkaan ole. Magneettikuvissa voidaan nähdä edellä mainittuja muutoksia kiertäjäkalvosimessa tai rustorenkaassa.
Heittäjän olkapään ehkäisyssä ja hoidossa oleellista on sisäkiertolaajuuden parantaminen (9). Tätä voidaan tehdä mahdollisesti myofaskiaalisella käsittelyllä mutta erityisesti nivelen takarakenteiden aktiivisella venyttämisellä, esimerkiksi ”nukkujan venytys” -tyyppisesti (10) (kuva 1). Kirurgisesti hoidettavia rakennevaurioita on harvoin.
Slap-vaurio
Hauiksen pitkän pään jänteen ongelmiin kuuluvat rasitusperäinen jännekipu (tendinopatia), luksaatiotaipumus olkaluun urasta sekä jänteen repeämä.
Kun vaurio on hauiksen pitkän pään jänteen kiinnityskohdassa, se irrottaa rustorengasta lapaluun nivelmaljan yläosasta. Tällöin puhutaan slap-vauriosta (superior labrum, anterior to posterior).
Vaurio voi olla repeämä, joka syntyy tapaturman seurauksena hauiksen pitkän pään jänteen kiskaisemana, tai kyseessä voi olla rasitus- tai rappeumaperäinen ongelma.
Slap-vaurio on tyypillinen esimerkiksi kiipeilijöillä (11). Oireena on tyypillisesti tylppä rasituskipu etenkin nivelen yläasennoissa. Joskus voi esiintyä napsahtelua tai jumiutumisen tunnetta.
Usein tilanne on varsin hankala diagnosoida kliinisesti (12), eikä magneettikuvissakaan rakenteiden tulkinta ole aina yksiselitteistä (13). Näin ollen eriasteiset slap-vauriot ovat usein hieman epäselvä kokonaisuus, joiden ensisijainen hoito on yleensä kuntoutus.
Mikäli magneettikuvissa todetaan merkittävä repeämä etenkin akuutin vamman jäljiltä, voi leikkaus tulla kyseeseen. Aktiiviurheilijoilla leikkausmenetelmistä parhaan tuloksen on tuottanut hauiksen jänteen kiinnitys kulkureitilleen (tenodeesi) (14,15). Vähemmän aktiivisilla potilailla jänteen vapautus (tenotomia) on hyvä vaihtoehto (16).
Olkanivelen tapaturmaperäinen epävakaus
Olkanivelen eteenpäin suuntautunut sijoiltaanmeno on yleinen urheiluvamma (17). Mekanismina on tyypillisimmin kaatuminen loitonnetun yläraajan varaan tai suora isku.
Tapaturmaperäisen sijoiltaanmenon aiheuttamat rakennevauriot olkaluun pään takaosassa (Hill–Sachs) ja lapaluun nivelmaljan etureunassa (Bankart) altistavat olkanivelen epätukevuudelle, joka voi ilmetä ääriasentojen kipuiluna, muljahteluina, toistuvina sijoiltaanmenoina tai niiden pelkona.
Jopa 67 prosentille potilaista voi kuntoutuksesta huolimatta jäädä epävakausoireita tapaturmaperäisen luksaation jälkeen. Suurimmassa riskiryhmässä ovat nuoret miehet (18).
Epävakausoireet luonnollisesti rajoittavat urheilua, jolloin leikkaushoito tulee kyseeseen. Menetelmänä on joko rustorenkaan kiinnitys tähystysleikkauksessa (Bankartin toimenpide) tai avoleikkauksena useimmiten tehtävä korppilisäkkeen siirtoleikkaus (Latarjet). Jälkimmäistä suositaan nykyisin, koska se tuottaa pysyvämmän tuloksen, ainakin nuorilla miehillä (19).
Leikkauksen ajankohtaa mietittäessä on huomioitava urheilulajin vuosirytmi. Mikäli esimerkiksi palloilulajin urheilija pystyy suorittamaan kautensa loppuun riittävällä tasolla, paras leikkausajankohta on yleensä heti kauden loputtua, jolloin kuntouttamiseen ja toipumiseen jää paremmin aikaa.
Solisluu-olkalisäkenivel
Solisluu-olkalisäkenivelen (AC-nivel) tyypillinen vammamekanismi on suora isku olkapään sivulta joko kaaduttaessa olkapään päälle tai esimerkiksi jääkiekon laitataklauksessa.
Kipu voi lamaannuttaa liikkeet alkuunsa hyvinkin heikoiksi, ja ainakin yläasennot ja raajan vienti vartalon yli ovat selkeästi kivuliaat. Paikallinen kipu löytyy AC-nivelen kohdalta, ja solisluun pää voi nousta ylöspäin.
Röntgenkuvaus tehdään murtumien poissulkemiseksi sekä vamman laadun arvioimiseksi. Vaikka röntgenlöydökseen perustuva luokitus (20) ei aina ole yhteydessä toipumisennusteeseen, se kuitenkin määrittelee hoitolinjoja.
Luokat 1–2, joissa solisluu on noussut alle luun paksuuden verran olkalisäkkeeseen nähden, ovat yleisimpiä vammoja. Ne paranevat yleensä muutamassa viikossa rasituskuntoon.
Myöskään luokan 3 vammojen (solisluu noussut luun paksuuden verran ylöspäin) hoidossa leikkaushoito ei paranna toiminnallista lopputulosta konservatiiviseen hoitoon verrattuna (21,22). Solisluun pää saattaa jäädä näkyvästi koholle, mutta tämä on yleensä ainoastaan kosmeettinen haitta. Täysipainoiseen urheiluun palaamiseen voi mennä 2–3 kuukautta.
Myös täysin epätukevista luokkien 4 ja 5 AC-luksaatioista on mahdollista toipua toiminnallisesti konservatiivisella hoidolla. Nämä kuitenkin aiheuttavat herkemmin kivuliasta epävakautta, joten alkuvaiheen leikkaus tulee kyseeseen aktiiviurheilijoilla.
Hoitolinjan valinta on jossakin määrin ristiriitainen ja lajiriippuvainen, sillä esimerkiksi monella ammattijääkiekkoilijalla solisluun pää on epävakaa, mutta se ei kuitenkaan haittaa heidän toimintakykyään. Yliolan urheilijoilla AC-nivelen epävakaus aiheuttaa herkemmin oireita. Leikkausmenetelmänä voidaan käyttää tähystys- tai avoleikkausta eri menetelmillä (23).
Ison rintalihaksen repeämä
Ison rintalihaksen (pectoralis major) repeämän tyyppipotilaana pidetään penkkipunnerruksessa vamman saanutta voimailijaa, joka anabolisten steroidien myötävaikutuksella on kasvattanut niin suuren lihasvoiman, että se ylittää jännekiinnityksen kestävyyden.
Vammoja ilmaantuu kuitenkin muillekin voimakkaan olkavarren lähennys-sisäkierron yhteydessä.
Oleellista on tunnistaa vamma kliinisesti alkuvaiheessa. Paikallinen kipu, kainalopoimun epäsymmetria sekä vastustetussa sisäkierrossa todettava voimaheikkous ja rintalihaksen rullautuminen mediaalisesti ovat tyypillisiä löydöksiä.
Noin kahden viikon sisään toteuttava leikkaus on yleensä tarpeen urheilijoilla ja muilla aktiivisilla henkilöillä (24).
Lavanalushermo
Lavanalushermon (n. subscapularis) vaurio on yleisin lentopallon ja tenniksen pelaajilla toistuvien iskulyöntien seurauksena (25). Selkein seuraus on alemman lapalihaksen toiminnan heikkeneminen, jolloin ulkokierron voima alenee ja lihakseen kehittyy silmin nähtävä surkastuma (infraspinatusatrofia).
Hermon venytysvamman lisäksi taustalla voi olla ahtauttavia prosesseja hermon kulkureitillä (esimerkiksi nivelmaljan takaosasta työntyvä paralabraalinen kysta), joten oireiden tausta on syytä selvittää elektroneuromyografialla (ENMG) ja magneettikuvauksella.
Lavanalushermon vaurion vaikutus urheilijan suorituskykyyn on lajiriippuvaista. Hoidoksi voi riittää ulkokiertäjien vahvistamiseen ja liikkuvuuden tasapainottamiseen keskittyvä kuntoutus. Leikkaus voi tulla kyseeseen, jos hermon kulkureitillä on rakenteellinen poikkeavuus.
Paluu urheiluun
Olkapäävamman jäljiltä urheiluun palanneiden määrä vaihtelee suuresti riippuen luonnollisesti urheilun tasosta ja lajin vaatimuksista. Toipumisajat ovat yleensä pitkiä. Suuntaa antavia lukemia leikkauksen jälkeisestä urheiluun paluusta on esitetty taulukossa 1.
Olkapäävaivojen ehkäisy
Olkapäävaivojen ehkäisystä urheilijoilla on tehty satunnaistettuja tutkimuksia muutamissa lajeissa. Esimerkiksi lämmittelyn yhteydessä tehdyn ohjelmoidun olkapääharjoittelun on todettu vähentävän olkapäävaivojen ilmaantuvuutta (26,27). Harjoitteiden periaatteita on esitetty taulukossa 2.
Lopuksi
Urheilijan määritelmään sisältyy laaja joukko ihmisiä kuntoliikkujista eliittiurheilijoihin. Mitä ammattimaisempaa urheilu on, sitä herkemmin olkapäävaivoissakin on syytä edetä tarkempiin tutkimuksiin ja aktiivisempaan, alan spesialistin suorittamaan hoitoon.
Sama koskee toki muitakin fyysisen työn tekijöitä, joiden ammatinharjoittaminen on vaarantunut.
Vesa Lepola: Työsuhde (Pihlajalinna: ammatinharjoittaja), asiantuntijalausunto (Liikenne- ja potilasvahinkolautakunta: pysyvä asiantuntija), luentopalkkiot (Duodecim: Lääkäripäivien luentoja), korvaus koulutusaineiston tuottamisesta (Duodecim: Fysiatrian oppikirja; VK-Kustannus: Urheiluvammojen ehkäisy, hoito ja kuntoutus -kirja).
- 1
- Clarsen B, Bahr R, Heymans MW ym. The prevalence and impact of overuse injuries in five Norwegian sports: application of a new surveillance method. Scand J Med Sci Sports 2015;25:323–30.
- 2
- Wanivenhaus F, Fox AJ, Chaudhury S ym. Epidemiology of injuries and prevention strategies in competitive swimmers. Sports Health 2012;4:246–51.
- 3
- Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin, Suomen Fysiatriyhdistyksen ja Suomen Ortopediyhdistyksen asettama työryhmä. Olkapään jännevaivat. Käypä hoito -suositus. (siteerattu 31.07.2024). Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim 2022. www.kaypahoito.fi
- 4
- Wolfe H, Poole K, Villasante Tezanos AG ym. Volleyball overhead swing volume and injury frequency over the course of a season. Int J Sports Phys Ther 2019;14:88–96.
- 5
- Abrams GD, Renstrom PA, Safran MR. Epidemiology of musculoskeletal injury in the tennis player. Br J Sports Med 2012;46:492–8.
- 6
- Dopingaineryhmät ja -aineet 2024. www.kamu.suek.fi
- 7
- Lepola V, Halen P. Hartiaseudun ja olkapään vammat. Kirjassa: Pasanen K, Haapasalo H, Halen P, Parkkari J, toim. Urheiluvammojen ehkäisy, hoito ja kuntoutus. 1. painos. Lahti: VK-kustannus Oy 2021:388–427.
- 8
- Bakshi N, Freehill M. The overhead athletes shoulder. Sports Med Arthrosc Rev 2018;26:88–94.
- 9
- Keller RA, De Giacomo AF, Neumann JA ym. Glenohumeral internal rotation deficit and risk of upper extremity injury in overhead athletes: a meta-analysis and systematic review. Sports Health 2018;10:125–32.
- 10
- Jiménez-del-Barrio S, Ceballos-Laita L, Lorenzo-Muñoz A ym. Efficacy of conservative therapy in overhead athletes with glenohumeral internal rotation deficit: A systematic review and meta-analysis. J Clin Med 2022;12:4. doi.org/10.3390/jcm12010004
- 11
- Jones G, Schöffl V, Johnson MI. Incidence, diagnosis, and management of injury in sport climbing and bouldering: A critical review. Curr Sports Med Reports 2018;17:396–401.
- 12
- Hegedus EJ, Goode AP, Cook CE ym. Which physical examination tests provide clinicians with the most value when examining the shoulder? Update of a systematic review with meta-analysis of individual tests. Br J Sports Med 2012;14:964–78.
- 13
- Boutin RD, Marder RA. MR imaging of SLAP lesions. Open Orthop J 2018;12:314–23.
- 14
- Chen RE, Voloshin I. Long head of biceps injury: treatment options and decision making. Sports Med Arthrosc Rev 2018;26:139–44.
- 15
- Abdul-Rassoul H, Defazio M, Curry EJ ym. Return to sport after the surgical treatment of superior labrum anterior to posterior tears: A systematic review. Orthop J Sports Med 2019;7:5. doi.org/10.1177/2325967119841892
- 16
- Yi-Ming R, Yuan-Hui D, Yun-Bo S ym. Is arthroscopic repair superior to biceps tenotomy and tenodesis for type II SLAP lesions? A meta-analysis of RCTs and observational studies. J Orthop Surg Res 2019;14:48. doi.org/10.1186/s13018-019-1096-y
- 17
- Liavaag S, Svenningsen S, Reikerås O ym. The epidemiology of shoulder dislocations in Oslo. Scand J Med Sci Sports 2011;21:e334–40.
- 18
- Robinson CM, Howes J, Murdoch H ym. Functional outcome and risk of recurrent instability after primary traumatic anterior shoulder dislocation in young patients. J Bone Joint Surg Am 2006;88:2326–36
- 19
- Kukkonen J, Elamo S, Flinkkilä T ym. Arthroscopic Bankart versus open Latarjet as a primary operative treatment for traumatic anteroinferior instability in young males: a randomised controlled trial with 2-year follow-up. Br J Sports Med 2022;56:327–33.
- 20
- Szalay EA, Rockwood CA Jr. Injuries of the shoulder and arm. Emerg Med Clin North Am 1984;2:279–94.
- 21
- Longo UG, Ciuffreda M, Rizzello G ym. Surgical versus conservative management of type III acromioclavicular dislocation: a systematic review. Br Med Bull 2017;122:31–49.
- 22
- Tang G, Zhang Y, Liu Y ym. Comparison of surgical and conservative treatment of Rockwood type-III acromioclavicular dislocation: a meta-analysis. Medicine (Baltimore) 2018;97:e9690.
- 23
- Gowd AK, Liu JN, Cabarcas BC ym. Current concepts in the operative management of acromioclavicular dislocations: a systematic review and meta-analysis of operative techniques. Am J Sports Med 2019;47:2745–58.
- 24
- ElMaraghy AW, Devereaux MW. A systematic review and comprehensive classification of pectoralis major tears. J Shoulder Elbow Surg 2012;21:412–22.
- 25
- Challoumas D, Dimitrakakis G. Insights into the epidemiology, aetiology and associations of infraspinatus atrophy in overhead athletes: a systematic review. Sports Biomech 2017;16:325–41.
- 26
- Andersson SH, Bahr R, Clarsen B ym. Preventing overuse shoulder injuries among throwing athletes: a cluster-randomised controlled trial in 660 elite handball players. Br J Sports Med 2017;51:1073–80.
- 27
- Tooth C, Schwartz C, Croisier J ym. Prevention of shoulder injuries in volleyball players: The usefulness and efficiency of a warm-up routine. Phys Ther Sport 2023;64:97–103.
- 28
- Klouche S, Lefevre N, Herman S ym. Return to sport after rotator cuff tear repair: a systematic review and meta-analysis. Am J Sports Med 2016;44:1877–87.
- 29
- Abdul-Rassoul H, Galvin JW, Curry EJ ym. Return to sport after surgical treatment for anterior shoulder instability: A systematic review. Am J Sports Med 2019;47:1507–15.
- 30
- Verstift DE, Welsink CL, Spaans AJ ym. Return to sport after surgical treatment for high-grade (Rockwood III–VI) acromioclavicular dislocation. Knee Surg Sports Traumatol Arthrosc 2019;27:3803–12.
- 31
- Yu J, Zhang C, Horner N ym. Outcomes and return to sport after pectoralis major tendon repair: A systematic review. Sports Health 2019;11:134–41.
- 32
- Robertson GA, Wood AM. Return to sport following clavicle fractures: a systematic review. Br Med Bull 2016;119:111–28.