Katsaus­artikkeli Suom Lääkäril 2024;79:e40123, www.laakarilehti.fi/e40123

Tupakointi heikentää haavan paranemista

• Nikotiini ja häkä aiheuttavat kudoksissa hypoksemiaa ja iskemiaa, jotka heikentävät haavan paranemista.

• Tupakointi haittaa solutasolla kaikkia haavan paranemisen vaiheita. Se häiritsee muun muassa verihiutaleiden, fibroblastien ja makrofagien toimintaa.

• Leikkaushaavakomplikaatioiden riski on tupakoivilla merkittävästi suurentunut. Lopettaminen ennen leikkausta vähentää erityisesti haavainfektion riskiä.

• Tupakoimattomuus on erityisen tärkeää elektiivisessä elämänlaatukirurgiassa. Tuleva leikkaus voi auttaa lopettamaan tupakoinnin.

Tuukka VeijaVirve Koljonen

Tupakointi on tehokas tapa tuhota elimistöä. Tupakansavu sisältää arviolta 5 000–7 000 kemikaalia (1) käsittäen karsinogeenejä, ärsyttäviä ja myrkyllisiä aineita sekä teratogeenejä (2,3,4). Haavan heikentyneen paranemisen kannalta kolme keskeisintä tupakan sisältämää yhdistettä ovat hiilimonoksidi eli häkä, nikotiini ja vetysyanidi (taulukko 1).

Tupakoinnin ja haavan heikentyneen paranemisen välinen yhteys on tunnistettu niin kliinisessä työssä kuin tutkimuksissakin. Tupakointi vaikuttaa monien haavan paranemisprosessissa vaikuttavien solujen, kuten fibroblastien, neutrofiilien ja makrofagien, toimintaan (5). Haavan paranemista heikentävä vaikutus johtuu etenkin hapenpuutteesta kudoksissa (6).

Leikkaushaavakomplikaatioiden hoito on pitkäkestoista ja erittäin kallista yhteiskunnalle (7,8). Husin plastiikkakirurgian klinikassa potilaan tupakoimattomuus on ollut jo vuosia leikkausjonoon asettamisen edellytyksenä elektiivisissä niin sanotuissa elämänlaatuleikkauksissa, kuten rintojen pienennysleikkauksissa ja vatsanpeitteiden muotoiluleikkauksissa.

Lääkärin ja potilaan välinen viestintä on avainasemassa tupakoinnin vaikutuksista tiedotettaessa. Tutkimukset ovat osoittaneet, että lääkärin neuvot voivat olla motivoivia ja erittäin informatiivisia potilaille, jotka eivät aiemmin olleet tietoisia tupakoinnin riskeistä (9).

Neuvontatyylin vaikutus potilaan aktivointiin on huomattava. Itsenäisyyttä tukevan neuvontatyylin ja jaetun päätöksenteon on osoitettu lisäävän potilaiden sitoutumista tupakoinnin lopettamiseen (10). Onnistunut viestintä lääkärin ja potilaan välillä edellyttää, että vältetään ammattikieltä ja suositaan yhteistä sanastoa (11).

Tässä narratiivisessa katsauksessa käsittelemme tupakoinnin yhteyttä haavan heikentyneeseen paranemiseen tutkimustietoon nojaten. Uskomme, että tämä katsaus hyödyttää kaikkia kollegoita erikoisalasta ja toimipaikasta huolimatta. 

Useita mekanismeja

Tupakoinnin kielteinen vaikutus terveeseen ihoon on tunnettu pitkään. Tupakointi häiritsee normaalia ihon solujen ja kudosväliaineen ylläpitoa muun muassa lisäämällä kollageenin hajotusta.

Se erityisesti lisää UV-säteilyn tapaan elastisten säikeiden ja niiden hajoamistuotteiden liiallista kertymistä verinahassa eli dermiksessä. Tätä kutsutaan solaarielastoosiksi. Se johtaa vanhenemisessa nähtäviin muutoksiin, kuten ihon rypyttymiseen, paikallisiin paksuuntumiin ja ohentumiin sekä värimuutoksiin (12).

Tupakoinnin negatiivinen vaikutus haavan paranemiseen solutasolla on osoitettu kiistatta. Sen on todettu vaikuttavan kaikkiin haavan paranemisen vaiheisiin: hyytymis-, inflammaatio-, proliferaatio- ja kypsymisvaiheeseen (13).

Hyytymisvaiheessa tupakointi lisää verihyytymän muodostusta ja fibrinogeenin vapautusta haava-alueella, kun taas tulehdusvaiheessa se vähentää kemotaksis-signalointia, mikä heikentää makrofagien toimintaa haava-alueella. Tupakointi myös lisää sidekudoksen hajoamista proteaasien vaikutuksesta (13).

In vitro -tutkimusten mukaan proliferaatio- ja kypsymisvaiheissa tupakointi vähentää fibroblastien migraatiota ja proliferaatiota, mikä johtaa kollageenin tuotannon heikkenemiseen. Tupakointi myös lisää matriksin metalloproteinaasien määrää, mikä johtaa lisääntyneeseen soluväliaineen hajotukseen (14).

Haavan paranemisen heikentyminen voidaan liittää pääasiallisesti kolmeen tupakan savun kemikaaliin: nikotiiniin, häkään ja vetysyanidiin. Ne vaikuttavat etenkin hapen kulkeutumiseen soluihin (5) (taulukko 1). Terveillä aktiivisesti tupakoivilla sekä tupakoinnin lopettaneilla miehillä jo vain yhden tupakan polttamisen jälkeen ihon ja ihonalaisen rasvakudoksen verenkierto väheni merkittävästi (15).

Samassa tutkimuksessa todettiin myös, että tupakan polttamisen jälkeen kudoksen laktaattipitoisuus kasvoi ja glukoosipitoisuus pieneni. Muutokset olivat riippumattomia siitä, oliko henkilö aktiivi- vai entinen tupakoija. Kaikki nämä muutokset palautuivat tupakointia edeltäviin arvoihin 40–50 minuutin kuluttua. 

Useat tupakansavun kemikaalit toimivat hapettajina, ja niiden ajatellaan in vitro -tutkimusten mukaan häiritsevän luontaista immuunijärjestelmää muun muassa heikentämällä makrofagien kykyä tunnistaa ja tuhota bakteereita (16). Myös ihmiskokeissa tupakoinnin on todettu estävän happiradikaalien vapautumista leukosyyteistä, mikä heikentää kudosten tärkeää puolustusmekanismia infektioita vastaan (17).

Kliininen vaikutus

Sørensen ym. tutkivat tupakoivilla terveillä henkilöillä ja tupakoimattomilla terveillä henkilöillä imulaitteella aiheutetun pienen orvaskeden haavan paranemista. Hän osoitti, että tupakoivilla ja tupakoinnin lopettaneilla epidermiksen uusiutuminen on hidastunut verrattuna henkilöihin, jotka eivät ole koskaan tupakoineet (18). Tutkimus käsitti kuitenkin vain 78 henkilöä, ja koehenkilöille aiheutetun epidermaalisen haavan verrattavuus kliinisessä työssä vastaan tuleviin on heikko.

Kliinisiä vertailevia tutkimuksia tupakoinnin vaikutuksesta kroonisen haavan paranemiseen on hyvin vähän. 18 retrospektiivistä ja prospektiivista tutkimusta ja yhteensä 5 819 tyypin 1 tai 2 diabetesta sairastavaa potilasta käsittävässä meta-analyysissä tutkittiin tupakoinnin vaikutusta kroonisen diabeettisen jalkahaavan paranemiseen.

Paranemisen todennäköisyyden todettiin olevan merkittävästi huonompi tupakoivilla potilailla verrattuna ei-tupakoiviin (kerroinsuhde OR 0,70, 95 %:n LV 0,56–0,88, z = 3,08, p = 0,002) (19). Tässä meta-analyysissä ei voitu ottaa kantaa esimerkiksi siihen, kuinka tupakointi vaikuttaa haavan paranemisen kestoon tai tupakoinnin määrän vaikutukseen.

Tupakointi lisää leikkaushaavakomplikaatioita

Tupakoinnin kielteisestä vaikutuksesta leikkaushaavan paranemiseen on kiistaton näyttö. Vuonna 2012 julkaistussa 479 150 potilasta käsittävässä systemaattisessa katsauksessa tupakoivilla potilailla esiintyi merkittävästi enemmän leikkaushaavakomplikaatioita kuin tupakoimattomilla (20).

Myös tupakoinnin lopettaneilla on 30 % suurempi haavakomplikaatioiden riski kuin potilailla, jotka eivät ole koskaan tupakoineet (20). 

Tutkimukset kattoivat laajalti eri potilasryhmiä, muun muassa ortopedisia, yleis- ja vatsaelinkirurgisia, rintaelinkirurgisia ja plastiikkakirurgisia potilaita. Meta-analyysi osoitti, että leikkaushaavan paraneminen viivästyi kaksi kertaa useammin tupakoivilla. Leikkausalueen infektion riski oli myös liki kaksinkertainen ja haavanekroosin riski jopa yli 3-kertainen koskaan tupakoimattomiin verrattuna (20).

Vuonna 2011 julkaistussa meta-analyysissä havaittiin, että viidessä tutkimuksessa, jotka käsittivät muun muassa rintarekonstruktio- ja pään ja kaulan alueen rekonstruktiopotilaita sekä usean eri alan päiväkirurgisia potilaita, tupakoinnin lopettaneilla oli merkittävästi vähemmän leikkaushaavakomplikaatioita kuin tupakoivilla (riskisuhde RR 0,73, 95 %:n LV 0,61–0,87, p = 0,0006) (21). Riskin vähenemä oli vielä tätäkin suurempi, kun kaikki leikkauskomplikaatiot laskettiin mukaan (RR 0,59).

Positiivinen muutos leikkauskomplikaatioriskiin kasvoi sitä enemmän, mitä aiemmin ennen leikkausta tupakointi lopetettiin, jopa 19 % viikkoa kohden (21).

Tutkimuksessa todettiin myös, että lopettaminen vähintään 4 viikkoa ennen leikkausta vähensi leikkauskomplikaatioiden riskiä 20 prosentilla verrattuna lopettamiseen alle 4 viikkoa leikkauksesta. 

Toisen katsauksen mukaan neljä satunnaistettua tutkimusta osoittivat, että tupakoinnin lopetus vähintään 2 viikkoa ennen leikkausta vähentää leikkausalueen infektion riskiä alle puoleen (OR 0,43, 95 %:n LV 0,21–0,85). Kaikki haavakomplikaatiot yhdistettynä ei kuitenkaan todettu merkittävää eroa tupakoinnin ennen leikkausta lopettaneiden ja tupakoimattomien välillä (20).

Tupakoinnin aiheuttamat kudos- ja solutason muutokset palautuvat osittain 4 viikossa tupakoinnin lopettamisesta, mutta vaikutukset haavan paranemisen proliferaatiovaiheeseen ovat todennäköisesti pysyviä (22). Tutkimusten perusteella voidaan pitää suositeltavana lopettaa tupakointi vähintään 4 viikkoa ennen leikkausta.

On huomioitava kuitenkin, että useissa tutkimuksissa haavakomplikaatiot on niputettu yhteen, eikä niitä ole tarkemmin eritelty. Tutkimukset myös kattavat erilaisia komplikaatioita. Lisäksi tupakoinnin kesto, määrä ja lopetuksen ajoitus on useimmissa tutkimuksissa huonosti määritelty.

Myös muut leikkauskomplikaatiot lisääntyvät

Leikkaushaavakomplikaatioiden lisäksi tupakointi lisää merkittävästi monia muita leikkaukseen liittyviä riskejä, kuten esimerkiksi luutumattomuuden riskiä murtuma- ja luudutusleikkauksissa (23), ortopedisten ja käsikirurgisten jännekorjausten epäonnistumista (24,25) sekä suolileikkausten yhteydessä suolisauman pettämisen riskiä (26).

On myös näyttöä siitä, että tupakointi lisää leikkauksen jälkeistä kipua ja opioidien tarvetta sekä akuutisti leikkauksen jälkeen että vielä 1–3 kk:n kuluttua leikkauksesta (27,28).

Japanilaisessa yli 300 000 potilaan tutkimuksessa todettiin, että aktiivi- ja lopettaneilla tupakoijilla kuolleisuus 30 päivän sisällä elektiivisestä leikkauksesta oli 22 % suurempi kuin potilailla, jotka eivät koskaan olleet tupakoineet (29). Kuolleisuuden kasvu oli erityisen selvää keskushermostoon kohdistuvissa leikkauksissa, kun taas muihin alueisiin kohdistuneissa leikkauksissa tilastollisia eroja ei saatu johtuen huomattavan pienestä 30 päivän kuolleisuudesta näihin leikkauksiin liittyen.

Tupakoinnilla vaikuttaa olevan vaikutusta myös arven muodostukseen. Kirjallisuudesta löytyy tutkimusnäyttöä, että arven punoitusta ja liiallista kasvua eli hypertrofiaa on tupakoivilla vähemmän kuin ei tupakoivilla (30,31,32). Potilassarjat ovat kuitenkin olleet varsin pieniä, eikä näitä tuloksia voi yleistää.

Tupakoinnin aiheuttamat muut haitat ylittävät ehdottomasti ja moninkertaisesti mahdollisen hyödyn arven liikakasvun riskin vähentämisessä, eikä tupakointi tietenkään ole mikään menetelmä arven hoitamiseen. Oleellista on, että tupakoinnin aiheuttamat haavakomplikaatiot, kuten haavan aukeaminen, haavan reunanekroosi ja infektiot, johtavat aina rumaan arpeen ilman varsinaista hypertrofiaakin.

Lopuksi

Tupakoinnin lopettaminen on vaikeaa, mutta lääkärien tulee aktiivisesti kannustaa siihen ja pyrkiä antamaan apukeinoja lopettamisen tueksi. Taulukossa 2 on esitetty Käypä hoito -suositukseen nojaten keinoja, miten lääkäri voi konkreettisesti auttaa potilasta tupakoinnin lopettamisessa.

Tupakoinnista vieroitukseen koulutetun henkilön suorittaman yksilöllisen neuvonnan on todettu auttavan tupakoinnin lopetuksessa paremmin kuin lyhyt ammattilaisen, kuten lääkärin, antama neuvonta ja/tai kirjalliset tukimateriaalit (33).

Paras mahdollisuus onnistua on, kun yhdistetään terapia tai vähintään lyhyt neuvonta ja lääkehoito. Lääkehoidon hyödyllisyydestä tupakoinnin lopetuksessa on selvä tutkimusnäyttö.

Vuonna 2022 julkaistun meta-analyysin mukaan varenikliini on tehokkaampi vaihtoehto kuin terapia, bupropioni ja nikotiinikorvaustuotteet, mutta varenikliinin ja bupropionin yhdistelmällä saadaan todennäköisesti paras tulos (34). Valitettavasti varenikliinin myyntiluvan haltija on vetänyt valmisteen pois markkinoilta vuonna 2021 valmiste-erässä todetun epäpuhtauden vuoksi, eikä lääkkeen saatavuudesta jatkossa ole tietoa.

Huomionarvioista on, että tuleva leikkaus toimii hyvänä motivaattorina tupakoinnin lopetukseen. Onnistumisen todennäköisyys kaksinkertaistuu, kun tupakoivalle potilaalle tehdään jokin leikkaus ja hän saa ohjausta tupakasta vieroittumiseen (35).

Kun potilasta kannustetaan lopettamaan tupakointi, on hyvä tuoda esiin tupakoinnin paremmin tunnettujen terveyshaittojen lisäksi myös kielteinen vaikutus haavojen paranemiseen.

Kirjoittajat

Tuukka Veija LT, plastiikkakirurgiaan erikoistuva lääkäri Hus, tukielin- ja plastiikkakirurgia, plastiikkakirurgian linja

Virve Koljonen professori, HY, plastiikkakirurgian erikoislääkäri Hus, tukielin- ja plastiikkakirurgia, plastiikkakirurgian linja 


Sidonnaisuudet

Tuukka Veija: Osakkeet/optiot (Herantis Pharma Oyj, Optomed Oyj, Asensus surgical Inc, Osgenic Oy).

Virve Koljonen: Ei sidonnaisuuksia.


Kirjallisuutta
1
Talhout R, Schulz T, Florek E, van Benthem J, Wester P, Opperhuizen A. Hazardous compounds in tobacco smoke. Int J Environ Res Public Health 2011;8:613–28.
2
Thielen A, Klus H, Müller L. Tobacco smoke: unraveling a controversial subject. Exp Toxicol Pathol 2008;60:141–56.
3
Li Y, Hecht SS. Carcinogenic components of tobacco and tobacco smoke: a 2022 update. Food Chem Toxicol 2022;165:113179.
4
Tarasi B, Cornuz J, Clair C, Baud D. Cigarette smoking during pregnancy and adverse perinatal outcomes: a cross-sectional study over 10 years. BMC Public Health 2022;21;22:2403.
5
McDaniel JC, Browning KK. Smoking, chronic wound healing, and implications for evidence-based practice. J Wound Ostomy Continence Nurs 2014;41:415–23.
6
Jensen JA, Goodson WH, Hopf HW, Hunt TK. Cigarette smoking decreases tissue oxygen. Arch Surg 1991;126:1131–4.
7
Warner DO, Borah BJ, Moriarty J, Schroeder DR, Shi Y, Shah ND. Smoking status and health care costs in the perioperative period: A population-based study. JAMA Surg 2014;149:259–66.
8
Jiménez-Ruiz CA, Martín V, Alsina-Restoy X ym. Cost–benefit analysis of funding smoking cessation before surgery. Br J Surg 2020;107:978–94.
9
Steliga MA. Smoking cessation in clinical practice: How to get patients to stop. Semin Thorac Cardiovasc Surg 2018;30:87–91.
10
Wilhite JA, Velcani F, Watsula-Morley A ym. Igniting activation: Using unannounced standardized patients to measure patient activation in smoking cessation. Addict Behav Rep 2019;9:100179.
11
Castro CM, Wilson C, Wang F, Schillinger D. Babel babble: physicians’ use of unclarified medical jargon with patients. Am J Health Behav 2007;31(suppl 1):S85–95.
12
Lipa K, Zając N, Owczarek W, Ciechanowicz P, Szymańska E, Walecka I. Does smoking affect your skin. Postepy Dermatol Alergol 2021;38:371–6.
13
Xia N, Morteza A, Yang F, Cao H, Wang A. Review of the role of cigarette smoking in diabetic foot. J Diabetes Investig 2019;10:202–15.
14
Knuutinen A, Kokkonen N, Risteli J ym. Smoking affects collagen synthesis and extracellular matrix turnover in human skin. Br J Dermatol 2002;146:588–94.
15
Sørensen LT, Jørgensen S, Petersen LJ ym. Acute effects of nicotine and smoking on blood flow, tissue oxygen, and aerobe metabolism of the skin and subcutis. J Surg Res 2009;152:224–30.
16
McMaster SK, Paul-Clark MJ, Walters M ym. Cigarette smoke inhibits macrophage sensing of Gram-negative bacteria and lipopolysaccharide: relative roles of nicotine and oxidant stress. Br J Pharmacol 2008;153:536–43.
17
Sørensen LT, Nielsen HB, Kharazmi A, Gottrup F. Effect of smoking and abstention on oxidative burst and reactivity of neutrophils and monocytes. Surgery 2004;136:1047–53.
18
Sørensen LT, Zillmer R, Ågren M, Ladelund S, Karlsmark T, Gottrup F. Effect of smoking, abstention, and nicotine patch on epidermal healing and collagenase in skin transudate. Wound Repair Regener 2009;17:347–53.
19
Fu XL, Ding H, Miao WW, Chen HL. association between cigarette smoking and diabetic foot healing: a systematic review and meta-analysis. Int J Low Extrem Wounds 2018;17:247–25.
20
Sørensen LT. Wound healing and infection in surgery. The clinical impact of smoking and smoking cessation: a systematic review and meta-analysis. Arch Surg 2012;147:373–83.
21
Mills E, Eyawo O, Lockhart I, Kelly S, Wu P, Ebbert JO. Smoking cessation reduces postoperative complications: a systematic review and meta-analysis. Am J Med 2011;124:144–54.
22
Sørensen LT. Wound healing and infection in surgery: the pathophysiological impact of smoking, smoking cessation, and nicotine replacement therapy: a systematic review. Ann Surg. 2012;255:1069–79.
23
Pearson RG, Clement RGE, Edwards KL, Scammell BE. Do smokers have greater risk of delayed and non-union after fracture, osteotomy and arthrodesis? A systematic review with meta-analysis. BMJ Open 2016;6:e010303.
24
Althoff AD, Reeves RA, Traven SA, Byrd M, Leddy LR, Slone HS. Smoking is associated with increased complications and readmission following extensor mechanism repair. Knee Surg Sports Traumatol Arthrosc 2019;27:3048–53.
25
Rigo IZ, Røkkum M. Predictors of outcome after primary flexor tendon repair in zone 1, 2 and 3. J Hand Surg Eur Vol 2016;41:793–801.
26
McDermott FD, Heeney A, Kelly ME, Steele RJ, Carlson GL, Winter DC. Systematic review of preoperative, intraoperative and postoperative risk factors for colorectal anastomotic leaks. Br J Surg 2015;102:462–79.
27
Wang YC, Wang CW, Wu H ym. Cigarette smoking, opioid consumption, and pain intensity after major surgery: an observational study. J Chin Med Assoc 2023;86:440–8.
28
Montbriand JJ, Weinrib AZ, Azam MA ym. Smoking, pain intensity, and opioid consumption 1-3 months after major surgery: a retrospective study in a hospital-based transitional pain service. Nicotine Tob Res 2018;20:1144–51.
29
Yoshikawa R, Katada J. Effects of active smoking on postoperative outcomes in hospitalised patients undergoing elective surgery: A retrospective analysis of an administrative claims database in Japan. BMJ Open 2019;9:e029913.
30
Mahdavian Delavary B, Van Der Veer WM, Ferreira JA, Niessen FB. Formation of hypertrophic scars: evolution and susceptibility. J Plast Surg Hand Surg 2012;46:95–101.
31
Deliaert AEK, Van Den Kerckhove E, Tuinder S, Noordzij SMJS, Dormaar TS, Van Der Hulst RRWJ. Smoking and its effect on scar healing. Eur J Plast Surg 2012;35:421–24.
32
Deliaert AEK, Mermans JF, Schop SJ ym. The effect of smoking on sternal scar healing: a prospective cohort study. Wounds 2019;31:200–4.
33
Lancaster T, Stead LF. Individual behavioural counselling for smoking cessation. Cochrane Database Syst Rev 2017;31:CD001292.
34
Guo K, Zhou L, Shang X ym. Varenicline and related interventions on smoking cessation: a systematic review and network meta-analysis. Drug Alcohol Depend 2022;241:109672.
35
Shi Y, Warner DO. Surgery as a teachable moment for smoking cessation. Anesthesiology 2010;112:102–7.
36
Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Yleislääketieteen yhdistyksen asettama työryhmä. Tupakka- ja nikotiiniriippuvuuden ehkäisy ja hoito. Käypä hoito -suositus 5.3.2024. www.kaypahoito.fi
Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030