Katsaus­artikkeli Suom Lääkäril 2022; 77 : e31643 www.laakarilehti.fi/e31643 (Julkaistu 29.4.2022)

Tehohoidon jälkeinen oireyhtymä – huonosti tunnettu este toipumiselle?

Tehohoidon jälkeinen oireyhtymä voi olla merkittävä este toipumiselle raskaan tehohoidon jälkeen; sen saa arviolta 25–50 % tehohoidetuista potilaista.

Oireyhtymään kuuluu uusia tai pahenevia fyysisiä, psyykkisiä tai kognitiivisia oireita tai löydöksiä, jotka voivat kestää viikkoja, kuukausia tai vuosia.

Oireyhtymää on mahdollista osin ehkäistä tehohoitoa optimoimalla.

Hoito on oireenmukaista, moniammatillista ja kuntouttavaa sekä potilaan tukemista.

Kyseessä on uusi oireyhtymä suomalaisessa lääketieteellisessä kirjallisuudessa, joten se voi jäädä tunnistamatta.

Ari Uusaro

Tehohoidon tavoite on tilapäiseksi arvioidun hengenvaaran torjunta ja vakavasta sairaudesta tai vammasta toipuminen. Tehohoito tulee kohdistaa vain niihin potilaisiin, joiden kriittinen tilanne arvioidaan ohimeneväksi. Tehohoito on kajoavaa, ajoittain kivuliasta ja raskasta. Potilas väistämättä altistuu myös hoitoon mahdollisesti liittyville komplikaatioille.

Suomessa on noin viisi tehohoitopaikkaa 100 000 asukasta kohden, mikä on selvästi vähemmän kuin useimmissa muissa Euroopan maissa (1). Varsinaisia teho-osastoja on 25, ja näillä osastoilla on yhteensä noin 250 potilaspaikkaa. Suomalaisilla teho-osastoilla kertyy vuosittain keskimäärin 20 000 hoitojaksoa. Potilaiden keskimääräinen tehohoitoaika on 3 vuorokautta. Tehohoitopotilaista menehtyy noin 6 % tehohoitojaksolla ja noin 10 % saman sairaalahoidon aikana. Vuoden kuluttua teho-osastolle tulosta keskimäärin 22 % potilaista on kuollut (2).

Tehohoidon muuttuneet tavoitteet

Tehohoidon alkuaikoina tavoitteena oli potilaan hengissä pitäminen. 1960–80-luvuilla tehohoidon tuloksia tarkasteltiin seuraamalla hoidettujen potilaiden lyhyen aikavälin kuolleisuutta. Tuolloin havaittiin, että erityisesti kaikkein vaikeimmin sairaiden ja pisimpään tehohoidossa olleiden potilaiden tehohoidon jälkeinen toipuminen ei ollut ongelmatonta.

1990-luvulta alkaen alettiin seurata 90 vuorokauden tai 1 vuoden kuolleisuutta. 2000-luvulla alettiin kiinnittää huomiota eloonjäämisen lisäksi myös potilaiden elämänlaatuun tehohoidon jälkeen (3,4,5,6). Tällöin havaittiin, että esimerkiksi vaikean äkillisen hengitysvajausoireyhtymän (ARDS) vuoksi tehohoidettujen potilaiden lihasvoima, suorituskyky ja keuhkofunktiot olivat heikentyneet vielä 12 kuukautta tehohoidon päättymisen jälkeen, ja osalla potilaista suorituskyky ja elämänlaatu olivat heikentyneitä vielä 5 vuoden kuluttua (7,8).

Suomen Tehohoitokonsortio on seurannut tehohoidon tuloksia systemaattisesti vuodesta 1994. Toiminnassa on mukana kaikki teho-osastot muutamaa erikoisosastoa lukuun ottamatta. Laaduntarkkailu mahdollistaa teho-osastojen hoitotulosten vertailun ja se antaa teho-osastoille mahdollisuuden oman toiminnan arviointiin, kehitystarpeiden tunnistamiseen ja tutkimukseen. 

Suomessa on tutkittu potilaiden elämänlaatua ja tehohoidon kustannusvaikuttavuutta (4,9,10). Munuaisten vajaatoimintapotilailla todettiin, että potilaiden subjektiivinen elämänlaatu 6 kk tehohoidon päättymisestä on yhtä hyvä kuin verrokkipotilailla, ja hoidon kustannusvaikuttavuus on hyvä (4,9). Hengitysvajauspotilaiden elämänlaatu 12 kk tehohoidon päättymisestä oli huonompi kuin verrokeilla, mutta hoidon kustannusvaikuttavuus oli hyvä (10).

Tehohoidon jälkeinen oireyhtymä (PICS), oireet, löydökset ja riskitekijät

Vuonna 2010 otettiin käyttöön termi PICS (post-intensive care syndrome) ja sen oirekuvastoa määriteltiin (11). Suomen kielessä ei ole ollut lääketieteellistä termiä PICS-oireyhtymälle, mutta tätä artikkelia varten Duodecimin sanastolautakunta suositteli termiä ”tehohoidon jälkeinen oireyhtymä”. Oireyhtymälle ei ole olemassa diagnoosikoodia kansainvälisessä tautiluokituksessa.

PICS kuvattiin 12 vuotta sitten: Siihen liittyvää tutkimustietoa on tällä hetkellä rajoitetusti saatavilla ja siksi se on ehkä huonosti tunnettu (11). PICS:n diagnoosiin vaaditaan, että potilaalla on tehohoidon jälkeen uusia tai pahenevia fyysisiä, psyykkisiä tai kognitiivisia oireita ja/tai löydöksiä (taulukko 1) (11,12,13,14,15,16,17,18). Potilaalla ei tarvitse olla oireita tai löydöksiä kaikilla osa-alueilla. Oireet voivat joskus olla hyvin invalidisoivia. Erässä tutkimuksessa kognitiiviset ongelmat 3 ja 12 kk tehohoidon päättymisestä vastasivat sitä, mitä tavataan keskivaikeassa aivovammassa tai lievässä Alzheimerin taudissa (19).

Lääkärilehti

PICS:n kehittymisen riskitekijöitä ovat potilaiden terveydentila ennen tehohoitoa, tehohoitoon johtanut sairaus, vaste tehohoidolle ja tehohoidossa tarvittavat toimenpiteet. Taulukossa 2 on esitetty joitakin riskitekijöitä, jotka altistavat potilaat PICS:lle (14,15,20,21).

Lääkärilehti

Esiintyvyys

PICS:n esiintyvyydestä on erilaisia arvioita. Esiintyvyysluvuissa on vaihtelua ja niihin vaikuttavat esimerkiksi tutkittava tehohoitopotilaiden aineisto, tehohoidon tarpeen aiheuttajat, akuutin sairauden vaikeusaste ja potilaalle tehdyt hoitotoimenpiteet. On myös huomioitava, että usein emme tiedä tarkasti, mikä on ollut potilaan fyysinen, kognitiivinen ja psyykkinen tila ennen tehohoitoon joutumista. On kuitenkin arvioitu, että neljäsosalla tai jopa yli puolella tehohoitopotilaista voisi olla PICS tehohoidon jälkeen (15,22,23,24).

PICS ja COVID-19-infektio

COVID-19-infektion sairastaneilla, myös ei-tehohoidetuilla potilailla tiedetään olevan hyvin vaihtelevia fyysisiä, psyykkisiä ja kognitiivisia oireita jopa kuukausien kuluttua sairastumisesta (25,26,27). Tässä yhteydessä käytetään termiä ”long COVID” eli pitkittynyt koronatauti. Tiedetään, että tehohoidettujen COVID-19-infektioon sairastuneiden potilaiden tehohoitoajat ovat usein pitempiä kuin muilla tehohoitopotilailla.

Suomessa hoidettujen potilaiden tehohoitoaika on ollut noin 11 vrk. Pelätään, että nämä tehohoidetut COVID-potilaat ovat erityisessä riskissä saada PICS (28,29,30,31,32). Asiasta on vähän tutkittua tietoa, mutta tuoreen katsausartikkelin mukaan COVID-19-infektion vuoksi tehohoidetuilla potilailla todettiin PICS-oireyhtymään sopivia oireita 1–6 kk tehohoidon jälkeen seuraavasti: fyysisiä oireita 28–67 %:lla, kognitiivisia häiriöitä 20–57 %:lla ja psyykkisiä häiriöitä 6–60 %:lla (33).

Patofysiologia

Potilaalle tehohoidon aikana kehittyvät elinvauriot heijastuvat PICS:n kehittymiseen. Näiden elinvaurioiden patofysiologia on monisyinen, eikä yksiselitteistä syytä tai syitä elinvaurioiden kehittymiselle tiedetä. Tiedetään kuitenkin, että tehohoitoon johtaneeseen sairauteen liittyvät sytokiinit ja muut tulehduksen välittäjäaineet ovat merkittävä tekijä elinvaurioiden synnyssä esimerkiksi sepsiksessä. Sepsis ja myös kajoava hengityslaitehoito vaativat raskaita tehohoidon toimenpiteitä ja voimakasta rauhoittavaa lääkitystä ja lisäävät PICS:n riskiä. Myös elimistön hapenpuute tehohoidon aikana tai ennen potilaan tehohoitoon tuloa lisää elinvaurioiden kehittymisen riskiä (34).

Tehohoidon aikana kehittynyt sekavuusoireyhtymä (delirium) on erittäin merkittävä PICS:n riskitekijä. Eräässä tutkimuksessa todettiin, että tehohoidon aikainen delirium oli tärkein tehohoidon jälkeisiä kognitiivisia puutosoireita selittävä tekijä (19).

Tehohoitoon liittyy usein lihasheikkoutta (intensive care unit-acquired weakness) joka vaikuttaa merkittävästi tehohoidon jälkeisten fyysisten puutosoireiden kehittymiseen (35). Vaikeimmillaan lihasheikkous voi aiheuttaa potilaille jopa neliraajahalvauksen kaltaisen taudinkuvan, josta toipuminen on kuitenkin mahdollista. Lihasheikkouden syyt ovat moninaisia, mutta edellä mainittujen syiden lisäksi siihen myötävaikuttavat tehohoitoon liittyvä lihaskato (katabolia), pitkäaikainen liikkumattomuus ja nivelten liikerajoitukset (35).

Lihasheikkouden ehkäisyyn ei ole olemassa hyviä keinoja. Spesifistä hoitoa ei ole, ja lihasheikkous voi kestää useita kuukausia ja pahimmillaan useita vuosia. Viiden vuoden kuluttua tehohoidon päättymisestä mitattu aerobinen suorituskyky oli heikentynyt 38 %:lla tutkituista tehopotilaista ja 2 %:lla verrokeista (36). Heikentyneeseen aerobiseen suorituskykyyn liittyi myös usein lihasheikkoutta. Tehohoidon aikainen elinvaurioiden paheneminen oli itsenäinen selittävä tekijä heikentyneelle suorituskyvylle (36). PICS:n kognitiivisten ja psyykkisten oireiden täsmällinen patofysiologia on huonosti tunnettu. 

Ehkäisy

Tehohoidon aikana on rajalliset mahdollisuudet vaikuttaa PICS:n kehittymiseen. Potilasta hoidetaan hyvien yleisten tehohoidon periaatteiden mukaan. Näihin kuuluu esimerkiksi potilaan tarvitseman rauhoittavan lääkityksen, hengityslaitehoidon, ravitsemuksen ja tiettyjen tehohoidossa tarvittavien lääkkeiden käytön optimointi (12,14). PICS:n ehkäisyn mahdollisuuksia on lueteltu taulukossa 3 (37,38,39). Varhaisella jo tehohoidon aikana tapahtuvalla tehostetulla kuntoutuksella on rajalliset mahdollisuudet parantaa potilaiden pitkän aikavälin toipumista tai ehkäistä PICS:n kehittymistä (40,41).

Lue myös

Tehohoidon jälkeen tapahtuvilla systemaattisilla kuntouttavilla interventiolla ei ole vaikutusta PICS-oireyhtymän kliiniseen kulkuun (14,42,43). Maailmalla on olemassa erityisesti tehohoitopotilaille tarkoitettuja kuntoutuskeskuksia (recovery center), mutta varsinaista näyttöä näiden hyödyllisyydestä ei ole (14,43). Tutkimuksia oireyhtymän yleisyydestä ja hoidosta COVID-19-infektion yhteydessä on kuitenkin alkamassa (44).

Lääkärilehti

PICS:n epäily, hoito ja ennuste

Vaikeat oireet voivat olla potilasta suuresti invalidisoivia ja saattavat myös heikentää merkittävästi potilaan työkykyä ja estää myös potilaan työhön paluun (20). Aiemmin työssä olleista ARDS-potilaista 31 % ei ollut palannut työhön 5 vuoden seuranta-aikana (45). Hengitysvajauksen tai sokin vuoksi tehohoidetuista ennen tehohoitoa työssä olleista potilaista 57 % ja 49 % oli työttöminä 3 kk ja 12 kk tehohoidon päättymisestä (46). Yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa todettiin, että ARDS-potilaiden tulonmenetykset 12 kk tehohoidon jälkeen olivat noin 27 000 dollaria (47).

PICS saattaa lisätä tehohoidon jälkeistä potilaiden kuolleisuutta (3). Tuoreessa retrospektiivisessä 248 potilaan kohorttitutkimuksessa PICS:n esiintyminen suurensi kuolleisuutta 3,78-kertaiseksi, kun muut selittävät tekijät vakioitiin (48). Tutkimuksessa kuolleisuutta selittäviä tekijöitä olivat fyysiset ja kognitiiviset oireyhtymän komponentit.

Avoterveydenhuollossa PICS-oireyhtymää tulee epäillä, jos potilaalla on uusia tai pahenevia fyysisiä, kognitiivisia tai psyykkisiä ongelmia, joihin ei löydy muuta selkeää selitystä, ja potilaalla on anamneesissa hoitojakso teho-osastolla. Huolellinen anamneesi ja kliininen status ovat avainasemassa. Tapauskohtaisesti, potilaan oirekuva huomioiden, avoterveydenhuollon lääkäri voi ohjata potilaan lisäselvityksiin erikoissairaanhoitoon, jossa voidaan suunnatusti tutkia esimerkiksi potilaan fyysistä ja kognitiivista suorituskykyä erilaisin testein. PICS-oireyhtymän epäily vahvistuu sulkemalla pois mahdolliset muut selittävät tekijät.

Oireyhtymään ei ole olemassa spesifistä hoitoa, vaan hoito on oireenmukaista ja tarvittaessa moniammatillista (13). Se voi vaatia erityyppisiä kuntouttavia toimenpiteitä potilaan oirekuvasta riippuen. PICS:n ennustetta ei tiedetä tarkasti. Joillakin potilailla oireet kestävät viikkoja tai kuukausia, joillakin oireiden kesto voi olla jopa vuosia (7,8,19,32). Suomessa ei ole järjestetty systemaattista kliinistä potilasseurantaa tehohoidon läpikäyneille potilaille. Yksittäisissä sairaaloissa voi olla erilaisia käytäntöjä tiettyjen tehohoidon potilasryhmien seurantaan.

Potilaalle ja hänen läheisilleen on hyvin merkityksellistä tehohoidon jälkeisen oireyhtymän diagnosointi ja tieto siitä, että potilaan oireet otetaan vakavasti. Spesifisen hoidon puuttuessa tärkeää on oireyhtymästä kärsivien potilaiden opastaminen tarvittaessa moniammatillisen tuen piiriin. Yksi mahdollisuus potilaiden varhaisen tunnistamisen parantamiseksi voisi olla rutiininomaisen poliklinikkatoiminnan organisointi erityisesti potilaille, joilla on taustalla pitkä tehohoitojakso. Tässä voisi mahdollisesti hyödyntää myös digitaalisia seurantamahdollisuuksia.

Lopuksi

Tehohoidon tulosten parantuessa eloonjäävien tehohoidettujen potilaiden määrä lisääntyy. Viimeisten 10 vuoden aikana on yhä paremmin ymmärretty, että erityisesti pitkän tehohoidon läpikäyneiden potilaiden toipuminen ei ole ongelmatonta. Potilailla voi olla kuukausia tai jopa vuosia kestäviä fyysisiä, psyykkisiä ja kognitiivisia oireita, jotka voivat haitata arkielämää huomattavasti.

Tehohoidon jälkeistä oireyhtymää on toistaiseksi tutkittu niukasti. Kotimaista kirjallisuutta näistä potilaista ei ole. Onkin mahdollista, että osa tehohoidon jälkeistä oireyhtymää sairastavista potilaista jää näistä syistä havaitsematta ja ilman tarvitsemaansa tukea.

Kirjoittaja

Ari Uusaro tehohoidon professori, Itä-Suomen Yliopisto ylilääkäri, Kys, tehohoidon osasto


Sidonnaisuudet

Kirjoittajalla ei ole sidonnaisuuksia.


Kirjallisuutta
1
Rhodes A, Ferdinande P, Flaatten H ym. The variability of critical care bed numbers in Europe. Intensive Care Med 2012;38:1647–53.
2
Reinikainen M, Varpula T. Suomalainen tehohoito. Duodecim 2018;134:161–3.
3
Rylander C. Historic review of long-term outcomes research. Curr Opin Crit Care 2019;25:523–9. 
4
Nisula S, Vaara S, Kirsi-Maija Kaukonen K-M ym. Six-month survival and quality of life of intensive care patients with acute kidney injury. Critical Care 2013;17:R250. 
5
Williams TA, Dobb GJ, Finn JC ym. Long-term survival from intensive care: a review. Intensive Care Med 2005;31:1306–15.
6
Jackson JC, Pandharipande PP, Girard TD ym. Depression, post-traumatic stress disorder, and functional disability in survivors of critical illness in the BRAIN-ICU study: a longitudinal cohort study. Lancet Respir Med 2014;2:369–79.
7
Herridge MS, Cheung AM , Tansey CM ym. One-year outcomes in survivors of the acute respiratory distress syndrome. N Engl J Med 2003;348:683–93.
8
Herridge M, Tansey CM, Matté A ym. Functional disability 5 years after acute respiratory distress syndrome. N Engl J Med 2011;364:1293–304.
9
Jukarainen S, Mildh H, Pettilä V ym. Costs and cost-utility of critical care and subsequent health care. A multicenter prospective study. Crit Care Med 2020;48:e345–55. 
10
Linko R, Suojaranta-Ylinen R, Karlsson S ym. One-year mortality, quality of life and predicted life-time cost-utility in critically ill patients with acute respiratory failure. Critical Care 2010:14:R60. 
11
Needham DM, Davidson J, Cohen H ym. Improving long-term outcomes after discharge from intensive care unit: report from a stakeholders’ conference. Crit Care Med 2012;40:502–9. 
12
Inoue S, Hatakeyama J, Kondo Y ym. Post-intensive care syndrome: it’s pathophysiology, prevention, and future directions. Acute Med Surg 2019; 6:233–46.
13
Mikkelsen M, Still M, Anderson BJ ym. Society of Critical Care Medicine’s international consensus conference on prediction and identification of long-term impairments after critical illness. Crit Care Med 2020;48:1670–9.
14
LaBuzetta JM, Rosand J, Vranceanu AM. Review: post‑intensive care syndrome: unique challenges in the neurointensive care unit. Neurocrit Care 2019 31:534–45.
15
Fernandes A, Jaeger MS, Chudow M. Post–intensive care syndrome: a review of preventive strategies and follow-up care. Am J Health-Syst Pharm 2019;76:119–22.
16
Brown SM, Bose S, Banner-Goodspeed V ym. Approaches to addressing post–intensive care syndrome among intensive care unit survivors. A narrative review. Ann Am Thorac Soc 2019;16:947–56.
17
Ohtake PJ, Lee AC, Scott JC ym. Physical impairments associated with post–intensive care syndrome: systematic review based on the World Health Organization’s International Classification of Functioning, Disability and Health framework. Phys Ther 2018;98:631–45.
18
Morgan M. Long-term outcomes from critical care. Surgery (Oxf) 2021;39:53–7. 
19
Pandharipande PP, Girard TD, Jackson JC ym. Long-term cognitive impairment after critical illness. N Engl J Med 2013;369:1306–16.
20
Lee M, Kang J, Jeong YJ. Risk factors for post-intensive care syndrome: a systematic review and meta-analysis. Aust Crit Care 2020;33:287–94. 
21
Kosilek RP, Schmidt K, Baumeister SE ym. Frequency and risk factors of post-intensive care syndrome components in a multicenter randomized controlled trial of German sepsis survivors. J Crit Care 2021;65:268–73.
22
Smith JM, Lee AC, Zeleznik H ym. Home and community-based physical therapist management of adults with post–intensive care syndrome. Phys Ther 2020;100:1062–73.
23
Marra A, Pandharipande PP, Girard TD ym. Co-occurrence of post-intensive care syndrome problems among 406 survivors of critical illness. Crit Care Med 2018;46:1393–1401.
24
Kawakami D , Fujitani S, Morimoto T ym. Prevalence of post‑intensive care syndrome among Japanese intensive care unit patients: a prospective, multicenter, observational J‑PICS study. Crit Care 2021;25:69.
25
Saloheimo P. ”Pitkä COVID” on tunnistettava ja tunnustettava. Suom Lääkäril 2020;75:2423.
26
Kanerva M, Sairanen T, Kauppi P, Liira H. COVID-19:n jälkioireet sekä hermosto- ja keuhkokomplikaatiot. Suom Lääkäril 2021;75:785–90.
27
WHO. A clinical case definition of post COVID-19 condition by a Delphi consensus, 6 October 2021. (siteerattu 1.12.2021). https://www.who.int/publications/i/item/WHO-2019-nCoV-Post_COVID-19_condition-Clinical_case_definition-2021.1
28
Taboada MS, Moreno E, Cariñena A ym. Quality of life, functional status, and persistent symptoms after intensive care of COVID-19 patients. Br J Anaesth 2021;126:e110–3.
29
Rousseau AF, Minguet P, Colson C ym. Post‑intensive care syndrome after a critical COVID‑19: cohort study from a Belgian follow‑up clinic. Ann Intensive Care 2021;11:118.
30
Jaffri A, Jaffri UA. Post-intensive care syndrome and COVID-19: crisis after a crisis? Heart Lung 2020;49:883–4.
31
Martillo MA, Dangayach NS, Tabacof L ym. Postintensive care syndrome in survivors of critical illness related to coronavirus disease 2019: cohort study from a New York City Critical care recovery clinic. Crit Care Med 2021;49:1427–38.
32
Palakshappa JA, Krall JTW, Belfield LT ym. Long-term outcomes in acute respiratory distress syndrome epidemiology, mechanisms, and patient evaluation. Crit Care Clin 2021;37: 895–911.
33
Nakanishi N, Liu K , Kawakami D ym. Post-intensive care syndrome and its new challenges in coronavirus disease 2019 (COVID-19) Pandemic: A review of recent advances and perspectives. J Clin Med 2021;10:3870.
34
Uusaro A, Kaukonen K-M. Monielinvaurio. Kirjassa: Olkkola K, Kiviluoma K, Saari T, Tallgren M, Uusaro A, Yli-Hankala A, toim. Anestesiologia, teho-, ensi- ja kivunhoito. 4. painos. Kustannus Oy Duodecim 2021.
35
Vanhorebeek I, Latronico N, Van den Berghe G. ICU-acquired weakness. Intensive Care Med 2020;46:637–53.
36
Van Aerde N, Meersseman P, Debaveye Y ym. Aerobic exercise capacity in long‑term survivors of critical illness: secondary analysis of the post‑EPaNIC follow‑up study. Intensive Care Med 2021;47:1462–71
37
Marra A, Ely EW, Pandharipande PP, Patel MB. The ABCDEF bundle in critical care. Crit Care Clin 2017;33:225–43. 
38
Vincent JL, Shehabi Y, Walsh TS ym. Comfort and patient-centred care without excessive sedation: the eCASH concept. Intensive Care Med 2016;42:962–71.
39
Ely EW. The ABCDEF bundle: Science and philosophy of how ICU liberation serves patients and families. Crit Care Med 2017;45:321–30. 
40
Fuke R, Hifumi T, Kondo Y ym. Early rehabilitation to prevent postintensive care syndrome in patients with critical illness: a systematic review and meta-analysis. BMJ Open 2018;8:e019998.
41
Wang YT, Lang JK, Haines KJ, Skinner EH, Haines TP. Physical rehabilitation in the ICU: a systematic review and meta-analysis. Crit Care Med 2022;50:375–88.
42
Schofield-Robinson OJ, Lewis SR, Smith AF ym. Follow-up services for improving long-term outcomes in intensive care unit (ICU) survivors. Cochrane Database Syst Rev 2018;11:CD012701.
43
Sevin CM, Bloom SL, Jackson JC, Wang L, Ely EW, Stollings JL. Comprehensive care of ICU survivors: Development and implementation of an ICU recovery center. J Crit Care 2018;46:141–8.
44
Ojeda A, Calvo A, Cuñat T ym. Rationale and study design of an early care, therapeutic education, and psychological intervention program for the management of post-intensive care syndrome and chronic pain after COVID-19 infection (PAIN-COVID): study protocol for a randomized controlled trial. Trials 2021;22:486.
45
Kamdar BB, Sepulveda KA, Chong A ym. Return to work and lost earnings after acute respiratory distress syndrome: a 5-year prospective, longitudinal study of long-term survivors. Thorax 2018;73:125–33. 
46
Norman BC, Jackson JC, Graves JA ym. Employment outcomes after critical illness: An analysis of the bringing to light the risk factors and incidence of neuropsychological dysfunction in ICU survivors cohort. Crit Care Med 2016;44:2003–9.
47
Kamdar BB, Huang M, Dinglas VD ym. National Heart, Lung, and Blood Institute Acute Respiratory Distress Syndrome Network. Joblessness and lost earnings after acute respiratory distress syndrome in a 1-year national multicenter study. Am J Respir Crit Care Med 2017;196: 1012–20.
48
Yanagi N, Kamiya K, Hamazaki N ym. Post-intensive care syndrome as a predictor of mortality in patients with critical illness: a cohort study. PLoS ONE 2021;16:e0244564.

English summary

Post-intensive care syndrome – an unknown threat to patients’ recovery? 

 Post-intensive care syndrome (PICS) was defined 12 years ago and may be a major obstacle to patients’ recovery after severe critical illness. PICS consists of new or worsening impairment in cognition, mental health or physical functioning in survivors of critical illness after intensive care. PICS affects 25–50% of survivors of critical illness, and the symptoms may last for several weeks, months or even years. There are known pre-intensive care patient-related risk factors for development of the syndrome as well as risk factors during the period of intensive care itself. There are no effective means to prevent the syndrome, apart from optimizing intensive care, and there are no specific treatment options available. Scientific knowledge of the syndrome is limited. Currently, a multidisciplinary team approach to support the patient and his or her recovery is recommended. Some patients with PICS may remain unrecognized because it is a relatively new syndrome and there is a limited amount of research and literature available.  

Ari Uusaro

Professor of Intensive Care Medicine, University of Eastern Finland

Senior Attending Specialist, Kuopio University Hospital, Emergency Department

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030