Katsaus­artikkeli Suom Lääkäril 2022; 77 : e33178 www.laakarilehti.fi/e33178 (Julkaistu 12.10.2022)

Ontuva lapsi vastaanotolla – mikä syynä?

• Tavallisesta poikkeava askellus voi johtua kivusta, heikkoudesta tai rakenteellisesta poikkeavuudesta.

• Lapsen ontumisen taustalla voi olla lukuisia syitä, ja olennaista on tunnistaa toimintakykyä tai terveyttä uhkaavat syyt.

• Huolellinen haastattelu ja tutkiminen auttavat rajaamaan vaihtoehtoja ja kohdentamaan diagnostiset tutkimukset oikein.

• Lonkkanivelen tulehdus ja muut ohimenevät tulehdukset sekä vammat ovat yleisimpiä lapsen ontumisen syitä.

Tiina UkkonenJuha-Jaakko SinikumpuPaula Vähäsalo

Ontuminen on melko tavallinen lapsen lääkärissäkäynnin aihe, mutta sen syy pitää aina selvittää. Osa ontumisen syistä on vakavia, ja hoitamattomina ne voivat uhata lapsen toimintakykyä tai terveyttä.

Ontuminen ei ole tauti tai vamma, vaan oire ja löydös, jossa askeltaminen on epäsymmetristä, jähmeää tai työlästä, askel voi olla lyhentynyt tai alaraajan liikerata poikkeava. Lapsi voi ontua välttääkseen kipua, tai ontuminen voi myös olla kivutonta ja johtua rakenteellisesta poikkeamasta tai heikkoudesta.

Lasta tutkittaessa havainnot tulee suhteuttaa ikätasoon: Lapsi alkaa kävellä tukea vasten noin vuoden iässä ja ilman tukea 1,5 vuoden iässä. Lapsen kasvaessa kävely nopeutuu ja askelpituus sekä yhden jalan tukivaiheen kesto kasvavat. Kävely on epäkypsää noin 5-vuotiaaksi asti, ja vasta kouluiässä lapsi saavuttaa aikuisen askellusmallin (1).

Tutkiminen

Keskeistä on lapsen ja perheen haastattelu ja lapsen huolellinen tutkiminen. Yleisoireet, kuten kuumeilu, laihtuminen, väsymys tai nivelten aamujäykkyys, voivat viitata tulehdukseen tai pahanlaatuiseen tautiin. Ontumisen alkaminen hiljalleen tai äkisti, edeltävät vammat tai ylirasitus, sairastetut infektiot ja punkkihavainnot tulee selvittää. On tärkeää erottaa, onko ontuminen kivutonta vai kivuliasta, esiintyykö kipua jatkuvasti tai ajoittain, levossa tai kuormituksessa tai tiettynä vuorokaudenaikana, ja kivun paikka, voimakkuus ja laatu tulee selvittää (1,2).

Lapsen liikkumista, kävelyä ja kyykistymistä havainnoidaan ja yleisstatus tutkitaan kattavasti. Trendelenburgin testi, jossa potilas seistessään nostaa toista jalkaansa lattiasta, on tärkeä: siinä arvioidaan nostetun jalan puoleisen lantionpuolen laskeutumista, joka voi viitata rakennepoikkeavuuteen tai lihasheikkouteen. Kaikkien nivelten kosketusarkuus, turvotus ja kuumoitus, nivelsiteiden löysyys, raajojen aktiiviset ja passiiviset liikkeet ja puolierot tutkitaan. Pieni lapsi voi olla helpointa tutkia vanhemman sylissä, ja oireiset nivelet kannattaa jättää viimeiseksi. Jalkapohjat tarkistetaan vierasesineen varalta (1,2,3,4).

Laboratorio- ja kuvantamistutkimusten tarve arvioidaan tapauskohtaisesti. Jos lapsi ontuu ilman edeltävää traumaa, perustason tutkimuksina otetaan perusverenkuva ja CRP. Kuvantamisessa on huomioitava lapsen ikä ja todennäköisimmät erotusdiagnostiset vaihtoehdot (taulukko 1). Niveltulehdusepäilyssä kaikukuvaus on ensisijainen. Jos sen tulos on normaali tai oire pitkittyy yli 2 viikkoon, myös röntgenkuvaus on perusteltu. Jos tiedossa on edeltävä vamma tai lapsi on yli 10-vuotias, kipualueen röntgenkuvaus on yleensä perusteltu tuoreeltaan.

Mikäli selvää kipukohtaa tai muutoin paikantuvaa ongelmaa ei löydy, diagnoosi ei ole aivan selvä ja oire on pitkittynyt, lapsi tulee lähettää erikoissairaanhoitoon. Jatkotutkimuksista magneettikuvaus on tarkka erityisesti pehmytkudosten arvioimisessa, mutta se voi vaatia lapsella yleisanestesian. Tietokonetomografia on hyödyllinen luisten poikkeavuuksien lisäselvityksissä, mutta se on säteilytutkimus (1,3,5).

Niveltulehdukset

Niveltulehdukset voivat olla puhtaita (aseptisia) inflammaatioita tai mikrobin aiheuttamia (septisiä) infektioita. Aseptiset tulehdukset ovat lapsilla paljon tavallisempia.

Lonkan ohimenevä nivelkalvon tulehdus

Lonkan nivelkalvon ohimenevä tulehdus eli transientti synoviitti on yleisin 3–10-vuotiaan lapsen ontumisen syy. Kyseessä on äkillisesti alkanut aseptinen tulehdus. Oireena on kivulias ontuminen tai varaamattomuus.

Kipu voi tuntua nivusessa, polvessa tai reidessä, ja tyypillisesti lonkka on fleksiossa ja ulkorotaatiossa. Tutkittaessa erityisesti lonkan kiertoliikkeet ovat rajoittuneet. Yleisoireita ei ole, ja lasko ja CRP ovat normaalit tai vain lievästi suurentuneet. Niveltulehduslöydös vahvistuu kaikukuvauksella, ja diagnoosi varmistuu kun oirekuva ja löydökset väistyvät parin viikon kuluessa (kuva 1) (5,6,7).

Reaktiiviset artriitit

Reaktiivisia niveltulehduksia tavataan joskus kouluikäisillä lapsilla. Oireet ovat yhdessä tai useassa nivelessä. Tyypillisiä aiheuttajapatogeenejä ovat yersinia, kampylobakteeri, salmonella tai A-ryhmän beetahemolyyttinen streptokokki, mutta lyhytaikaisia niveltulehduksia voi esiintyä myös virustautien yhteydessä.

Ulkomaanmatkat, suolisto-oireet tai edeltävä streptokokki-infektio selvitetään haastatellen. Ulosteviljely, nielun streptokokkiviljely ja vasta-ainemääritykset verestä voivat johtaa diagnoosiin (8).

Lastenreuma

Lastenreumaksi kutsutaan alle 16 vuoden iässä alkanutta pitkäaikaista niveltulehdussairautta, jolle ei löydy muuta selitystä. Yleisin tautityyppi on harvojen (1,2,3,4) nivelten lastenreuma. Kaikissa lastenreumatyypeissä ontumista voi esiintyä ensioireena tai taudin edetessä. Oireena voi olla myös aamujäykkyyttä ja kipua.

Löydöksiä ovat nivelen aristus, liikerajoitus ja nivelturvotus. Laboratoriokokeilla voidaan saada tukea kliiniseen epäilyyn, mutta nämä voivat olla myös normaalit. Kaikukuvaus paljastaa usein synoviitin ja magneettikuvaus voi antaa lisätietoa epäselvässä tilanteessa (5,7,9).

Krooninen ei-bakteeriperäinen osteomyeliitti

Krooninen ei-bakteeriperäinen osteomyeliitti on reumaa harvinaisempi autoinflammatorinen luutulehdus, joka voi aiheuttaa kipuontumista. Tulehdus voi olla yksi- tai monipesäkkeinen, ja osa pesäkkeistä voi olla oireettomia.

Oireet alkavat tavallisimmin 7–12 vuoden iässä. CRP, lasko ja veren valkosolutaso voivat olla normaalit tai hiukan koholla. Taudin tunnistaminen on vaikeaa, ja se löytyy useimmiten vasta magneettikuvauksessa (5,10,11).

Septinen artriitti ja osteomyeliitti

Märkäinen niveltulehdus (septinen artriitti) ja luumätä (osteomyeliitti) aiheuttavat kuumeen ja kivuliaan ontumisen. Ne tulee diagnosoida ja hoitaa päivystyksellisesti, joten epäilyn herätessä lapsi on herkästi lähetettävä erikoissairaanhoitoon.

Oireena on yhden nivel- tai luualueen kipu, usein korkea kuume ja huonovointisuus. Oireisto alkaa yleensä nopeasti. Lapsi kieltäytyy käyttämästä jalkaa, passiiviset liikkeet ovat kivuliaat, tulehdusalue on palpaatioarka ja se voi punoittaa tai turvottaa.

Verikokeissa CRP ja valkosolutaso ovat koholla, mutta hoitoratkaisussa kliininen kuva on yksittäistä verikoetulosta tärkeämpi. Ensisijaista on tutkia veriviljely. Nivelnestenäyte on hyödyllinen, mutta sen ottaminen ei aina ole ongelmatonta. Kaikukuvaus voi näyttää niveltulehduksen ja mahdollisesti osteomyeliittiin viittaavia löydöksiä. Magneettikuvaus auttaa diagnostiikassa ja tulehduksen laajuuden arvioinnissa (1,5,12,13,14,15).

Lymen artriitti

Lymen artriitti eli nivelborrelioosi on niveltulehdus, jonka aiheuttajabakteeri on Borrelia burgdorferi. Endeemisillä alueilla tauti voi olla yhtä yleinen kuin septinen artriitti. Osalla on tiedossa edeltävä punkin purema tai erythema migrans -ihottuma, mutta useimmat eivät sellaista muista.

Yleisimmin tulehdus on polvinivelessä, mutta se voi olla myös lonkassa. Nivelkipua esiintyy ensin, mutta tulehdus voi kehittyä myös kuukausien tai vuosien viiveellä. Alun infektiivinen vaihe voi pitkittyä tai uusia, ja myöhemmin artriitti voi olla reaktiivinen. Diagnoosi perustuu veren ja nivelnesteen borrelianäytteisiin (7,16,17).

Vammat ja ortopediset syyt

Tuki- ja liikuntaelimistön vamma voi johtaa ontumiseen. Murtumat ovat lapsilla yleisiä ja kolahdukset tai venähdykset vielä yleisempiä. Selvittämällä vammamekanismi ja -energia voidaan arvioida vamman laajuutta. Pienten lasten esitiedot ovat vanhempien varassa, ja pienet vammat ovat voineet jäädä huomaamatta. Vanhemmat voivat myös ali- tai yliarvioida tapaturmaa tai peitellä sitä pahoinpitelytapauksessa. Taaperoikäisellä pienen vamman tai leikin jälkeen äkisti alkaneen ontumisen taustalla voi olla ns. taaperon murtuma eli hyväasentoinen sääriluun varren murtuma (1).

Murtumat

Alaraajojen kaikkien osien murtumat ja useat lantion alueen murtumat voivat aiheuttaa ontumista. Natiiviröntgenkuva on raajojen murtumadiagnostiikan kulmakivi. Hyväasentoiset murtumat eivät aina näy siinä tuoreeltaan. Kontrolliröntgenkuvaus voi vahvassa kliinisessä epäilyssä olla perusteltu 1–2 viikon kuluttua, jolloin murtuma mahdollisesti näkyy. Oireettoman puolen kuvaaminen on vain poikkeustapauksissa perusteltua. Lantion tai rangan alueen vammaepäilyissä tai muussa epäselvässä tapauksessa ensisijaisesti magneettikuvaus tai joskus tietokonetomografia ovat tarkentavia kuvausmenetelmiä (5).

Rasitusvammat

Apofyysit ovat luiden rustoisia kasvualueita, joihin kiinnittyy lihaksia ja jänteitä. Toistuva vetorasitus näille alueille voi aiheuttaa kiputilan eli apofysiitin, joka ilmenee ontumisena. Apofyysin rustokudoksen kiputila, osteokondroosi, on lasten ja nuorten rasitusperäisten alaraajakipujen aiheuttajana tavallinen.

Lue myös

Kipuontumista aiheuttavia apofysiittejä esiintyy lonkan seudulla lihasten kiinnittymisalueilla istuinkyhmyssä ja suoliluussa, polvilumpion ylä- ja alapuolisten jänteiden kiinnittymiskohdissa, sääriluun yläosassa sekä kantaluun takaosassa. Diagnoosi on usein kliininen; kipu voi paikantua kyseiseen apofyysiin sormenpään kokoiselle alueelle. Haastattelu voi paljastaa toistorasitusta, kuten yksipuolista tavoitteellista urheilua. Äkillinen ontumisen alku ja kipu apofyysissä voi viitata repeämämurtumaan (avulsio), joka suljetaan pois röntgen- tai magneettikuvauksella (18,19).

Reisiluun pään epifyseolyysi

Ontumista aiheuttava ortopedinen akuuttitilanne on reisiluun pään epifyseolyysi. Siinä reisiluun pää murtuu liukuen kasvulevyä pitkin. Tauti voi kehittyä vähitellen, asteittain tai äkisti, ja se voi liittyä myös lievään vammaan. Epifyseolyysi on yleisin nopean kasvun vaiheessa yli 10-vuotiailla lapsilla, ja ylipaino sekä kasvuhormonihoito ovat sen riskitekijöitä.

Kipu voi olla huonosti paikantuva ja tuntua lonkassa, nivusessa, reidessä tai jopa vastakkaisen puolen lonkassa. Lonkka hakeutuu ulkokiertoon, ja sisäkierto sekä koukistus ovat rajoittuneita. Trendelenburgin testi voi olla positiivinen. Noin 10 % epifyseolyyseistä on epästabiileja, jolloin painon varaaminen ei onnistu. Epäilyn herätessä tarvitaan molempien lonkkien röntgenkuvaus AP- ja Lauenstein-projektioissa (kuva 2 A) (2,5,20,21).

Legg–Calvé–Perthesin tauti

Legg–Calvé–Perthesin tauti on melko harvinainen reisiluun pään luu- ja rustokudoksen vaurio, jonka tärkein oire on kipuontuminen. Taudinkuva muistuttaa lonkan ohimenevää synoviittia, mutta oireilu alkaa hitaammin ja kestää pitkään. Oireena on ajoittaista tai rasituksessa tuntuvaa lonkkakipua, johon lepo auttaa. Kipu voi tuntua nivusen, reiden tai polven alueella. Tautia esiintyy 5–12-vuotiailla ja pojilla jopa viisi kertaa enemmän kuin tytöillä. Trendelenburgin testi on positiivinen ja lonkka voi olla sisärotaatiossa. Röntgentutkimus varmistaa diagnoosin (kuva 2 B) (2,5,18).

Muita rakenteellisia ja harvinaisia syitä

Leikki-ikäisellä kivuttoman ontumisen voi aiheuttaa epävakaasta lonkasta johtuva lonkkanivelen rakennepoikkeavuus (dysplasia). Lonkan loitonnus on rajoittunut, alaraajoissa voi olla pituuspuolieroa ja Trendelenburgin testi on positiivinen. Röntgenkuva on diagnostinen (22, 23).

Myös alaraajojen pituuspuoliero voi olla kivuttoman ontumisen taustalla. Tämä tutkitaan asettamalla potilaan seistessä lyhyemmän jalan alle mittalautoja, kunnes lantio asettuu vaakasuoraan. Harvinaisia rakenteellisia ontumisen syitä ovat poikkeava levymäinen nivelkierukka (discoid meniscus) tai nilkkaluiden yhteensulautuma (tarsal coalition) (1,5,7).

Ontumisen syynä voi olla pahanlaatuinen tauti, mikä pitää muistaa erityisesti, jos lapsella on myös pitkittynyttä lepokipua tai yösärkyä. Ontuminen on harvoin neurologisen sairauden ensioire, vaikka kävelemisen häiriöt ovat yleisiä mm. CP-vammassa, neuromuskulaarisissa sairauksissa ja perifeerisissä neuropatioissa (5,7).

Lopuksi

Lapsen ontuminen on aina poikkeava oire ja löydös, jonka syy pitää selvittää. Yleisin syy on ohimenevä lonkan nivelkalvon tulehdus, joka todetaan kliinisesti ja voidaan varmistaa kaikukuvauksella. Ontuvan lapsen pitkittyvät oireet tai yösärky, yli 10 vuoden ikä, vamma-anamneesi tai yleisoireet voivat viitata vakavaan syyhyn.

Kirjoittajat

Tiina Ukkonen LL, lastentautien erikoistuva lääkäri Oys, lasten ja nuorten palvelualue, lastentaudit, Oulun yliopisto, kliinisen lääketieteen tutkimusyksikkö, MRC Oulu, Oys ja Oulun yliopisto

Juha-Jaakko Sinikumpu lastenkirurgian professori, lastenortopedian ja -traumatologian dosentti, ylilääkäri Oys, lasten ja nuorten palvelualue, lastenkirurgian yksikkö, Oulun yliopisto, kliinisen lääketieteen tutkimusyksikkö, MRC Oulu, Oys ja Oulun yliopisto

Paula Vähäsalo dosentti, lastentautien erikoislääkäri, lastenreumatologi, kliininen opettaja ja vs. arviointiylilääkäri Oys, lasten ja nuorten palvelualue, lastentaudit, Oulun yliopisto, kliinisen lääketieteen tutkimusyksikkö, MRC Oulu, Oys ja Oulun yliopisto


Sidonnaisuudet

Tiina Ukkonen: Ei sidonnaisuuksia.

Juha-Jaakko Sinikumpu: Suomen lastenortopedisen yhdistyksen hallituksen jäsen apurahat (Lastentautien tutkimussäätiö, Emil Aaltosen säätiö, VTR, Alma ja K. A. Snellmanin säätiö).

Paula Vähäsalo: Toimitustyö ja tekijänpalkkiot (Kustannus Oy Duodecim).


Kirjallisuutta
1
Herman MJ, Martinek M. The limping child. Pediatr Rev 2015;36:184–95.
2
Adamson J, Waterfield T. Fifteen-minute consultation: The limping child. Arch Dis Child Educ Pract Ed 2020;105:137–41.
3
Naranje S, Kelly DM, Sawyer JR. A systematic approach to the evaluation of a limping child. Am Fam Physician 2015;92:908–16.
4
Raja H, Khan SA, Waheed A. The limping child — when to worry and when to refer: a GP’s guide. Br J Gen Pract 2020;70:467.
5
Bartoloni A, Aparisi Gómez MP, Cirillo M ym. Imaging of the limping child. Eur J Radiol 2018;109:155–70.
6
Dubois-Ferrière V, Belaieff W, Lascombes P, de Coulon G, Ceroni D. Transient synovitis of the hip: which investigations are truly useful? Swiss Med Wkly 2015;145:w14176.
7
Syed R. Evaluating the limping child: a rheumatology perspective. Mo Med 2016;113: 131–5.
8
Mathew AJ, Ravindran V. Infections and arthritis. Best Pract Res Clin Rheumatol 2014;28:935–59.
9
Kröger L, Vähäsalo P, Tynjälä P ym. Lastenreuman hoito kehittyy. Duodecim 2012;128:477–86.
10
Girschick H, Finetti M, Orlando F,ym. Paediatric Rheumatology International Trials Organisation (PRINTO) and the Eurofever registry. The multifaceted presentation of chronic recurrent multifocal osteomyelitis: a series of 486 cases from the Eurofever international registry. Rheumatology (Oxford) 2018;57:1203–11.
11
Keskitalo P, Remes-Pakarinen T, Vähäsalo P, Niinimäki J, Kröger L. Krooninen ei-bakteeriperäinen osteomyeliitti. Duodecim 2016;132:145–51.
12
Kocher MS, Zurakowski D, Kasser JR. Differentiating between septic arthritis and transient synovitis of the hip in children: an evidence-based clinical prediction algorithm. J Bone Joint Surg Am 1999;81:1662–70.
13
Rasmussen L, Bell J, Kumar A ym. A retrospective review of native septic arthritis in patients: can we diagnose based on laboratory values? Cureus 2020;12:e8577.
14
Sinikumpu JJ, Tapiainen T, Korhonen J, Perhomaa M, Serlo W. Lasten akuutti hematogeeninen osteomyeliitti. Duodecim 2014;130:1591–8.
15
Tu J, Gowdie P, Cassar J, Craig S. Test characteristics of history, examination and investigations in the evaluation for septic arthritis in the child presenting with acute non-traumatic limp. A systematic review. BMJ Open 2020;10:e038088.
16
Cruz AI Jr, Anari JB, Ramirez JM, Sankar WN, Baldwin KD. Distinguishing pediatric lyme arthritis of the hip from transient synovitis and acute bacterial septic arthritis: A systematic review and meta-analysis. Cureus 2018;10:e2112.
17
Nigrovic LE, Bennett JE, Balamuth F ym. Diagnostic performance of c6 enzyme immunoassay for Lyme arthritis. Pediatrics 2020;145:e20190593.
18
Achar S, Yamanaka J. Apophysitis and osteochondrosis: common causes of pain in growing bones. Am Fam Physician 2019;99:610–8.
19
Sinikumpu JJ, Hetsroni I, Schilders E, Lempainen L, Serlo W, Orava S. Operative treatment of pelvic apophyseal avulsions in adolescent and young adult athletes: a follow-up study. Eur J Orthop Surg Traumatol 2018;28:423–9.
20
Kallio P, Scheinin T. Lonkan epifyseolyysi. Duodecim 1994;110:1802–9.
21
Peck DM, Voss LM, Voss TT. Slipped capital femoral epiphysis: diagnosis and management. Am Fam Physician 2017;95:779–84.
22
Yang S, Zusman N, Lieberman E, Goldstein RY. Developmental dysplasia of the hip. Pediatrics 2019;143:e20181147.
23
Barrera C, Cohen S, Sankar W, Ho-Fung V, Sze R, Nguyen J. Imaging of developmental dysplasia of the hip: ultrasound, radiography and magnetic resonance imaging. Pediatr Radiol 2019;49:1652–68.

English summary

Reasons for and examination of limping in a child

Limping is a common reason for children seeking medical attention. Limping is not an illness or an injury. It is a symptom, in which the child´s gait is asymmetric, stiff, or laborious and the step can be shortened or abnormal. A child can limp because their moving is painful. Limping can also be painless when caused by a structural abnormality or weakness. There are numerous reasons for a child’s limping. It is essential to recognise the causes that threaten joint function or health even if they are benign and non-urgent.

Taking a thorough and detailed history and performing a comprehensive physical examination are the key to differential diagnosis and to choosing appropriate diagnostic tests. Laboratory testing and diagnostic imaging should be considered based on the findings and the most likely causes of limping in the child´s age group.

Transient synovitis of the hip, other inflammatory and infectious synovitis and injuries are the most common reasons for a child´s limping. Transient synovitis can be suspected clinically and confirmed with ultrasound. Septic arthritis and osteomyelitis must not be missed as diagnostic delay may cause serious complications. If limping begins acutely, the child is unable to ambulate, has fever over 38.5 °C and elevated CRP and blood leukocyte levels, the chance of a bacterial infection is significant. Blood cultures, ultrasound imaging and, if possible, joint fluid aspiration and magnetic resonance imaging are needed to confirm the diagnosis. In case of prolonged pain, night pain, a previous trauma, or the child being over 10 years of age, general symptoms require examination and imaging until the diagnosis can be confirmed.

Tiina Ukkonen, Juha-Jaakko Sinikumpu, Paula Vähäsalo

Paula Vähäsalo

Docent, Specialist in Paediatrics and Paediatric Rheumatology, Clinical Lecturer

PEDEGO Medical Research Center, University of Oulu and Paediatric Clinic, Oulu University Hospital

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030