Onko talviuinti aina terveellistä?
• Säännöllinen talviuinti sopeuttaa kehon kylmään ja voi tuottaa positiivisia terveysvaikutuksia.
• Kylmä vesi aktivoi autonomista hermostoa ja stimuloi sekä neuroendokriinista että immuunijärjestelmää.
• Noradrenaliinin erityksen lisääntyminen lieventää kipua ja lisää kylmänsietoa.
• Talviuinti vaikuttaa lisäävän elimistön antioksidatiivista kapasiteettia ja karaisevan elimistöä suojautumaan sydän- ja hengityselinsairauksilta.
• Kylmä vesi voi olla myös hengenvaarallinen.
Talviuintia harrastaa säännöllisesti Suomessa noin 12 % väestöstä, naiset hieman enemmän kuin miehet (1,2). Aktiivisia harrastajia lienee noin 150 000. Eniten harrastavat 45–80-vuotiaat. Talviuinti on koko kehon kylmäaltistusta, josta harrastajat kokevat saavansa terveys- ja hyvinvointihyötyjä.
Talviuinnista puhutaan, kun uidaan alle kymmenasteisessa luonnonvedessä. Avantouinnista taas on kyse, kun vesistössä on jääpeite. Talviuinti voi tarkoittaa lyhyempää, 30–60 sekunnin pituista pulahdusta tai pidempikestoista liikkumista kylmässä vedessä.
Uimarien kertomista talviuinnin terveyshyödyistä on kirjoitettu paljon. Sen väitetään usein esimerkiksi torjuvan flunssaa ja vähentävän koettua stressiä. Sen on sanottu myös auttavan särkyihin, parantavan unen laatua ja tuovan energisyyttä (3).
Kylmäaltistuksen fysiologiaa
Kylmä vesi voi olla ihmiselle hengenvaarallinen tai edistää terveyttä riippuen olosuhteista.
Noin 60 % hukkumisista tapahtuu ensimmäisten minuuttien aikana (4). Veteen äkillisesti pudonnut saattaa kokea kylmäsokkireaktion, jossa hengitys salpautuu tai on katkonaista. Tällöin paniikkiin joutunut saattaa haukkoa vettä ja hukkua.
Hukkumisonnettomuuksia aiheuttavat myös sydämen rytmihäiriöt sympaattisen ja parasympaattisen hermoston aktivoituessa samanaikaisesti (4). Kylmä vesi ärsyttää ihon kylmäreseptoreja ja aktivoi sympaattisen hermoston vapauttamaan katekoliamiineja. Vapaista hermopäätteistä vapautuva noradrenaliini supistaa ihon verisuonia, verenpaine nousee ja sydämen työmäärä kasvaa (kuva 1).
Systolinen verenpaine nousee kylmässä vedessä minuutissa keskimäärin 40–50 mmHg ja diastolinen 10–20 mmHg, jos lähtöpaineet ovat 130/80 mmHg (5). Parasympaattinen hermosto aktivoituu kylmässä, etenkin kasvojen altistuessa kylmälle vedelle. Reaktiota kutsutaan sukellusrefleksiksi, joka puolestaan pyrkii hidastamaan sykettä (4).
Lihasten ja hermojen jäähtyminen voi heikentää toimintakykyä kohtalokkaasti (6). Alle 27 asteeseen jäähtyneen lihaksen toimintakyky heikkenee, etenkin käsivarsilihasten supistumisvoima, jolloin turvaan uiminen vaarantuu (7). Jos hermot jäähtyvät alle 20 asteeseen, vettä voi päästä ilmateihin, mikä altistaa hukkumiselle (8).
Aikuisilla hypotermia ei yleensä ole todennäköinen alle 30 minuutin altistuksessa (8). Aikaan vaikuttaa eniten lämpöä eristävän ihonalaisen rasvan paksuus.
Kehon lämpötila laskee vielä vedestä poistumisen jälkeenkin, mikä voi altistaa kammiovärinälle.
Kylmään tottuminen
Fysiologisesti kylmään tottuminen (habituaatio) tarkoittaa sitä, että sama kylmäaltistus aiheuttaa vaimeamman kylmätuntemuksen. Tottuminen tapahtuu lähes kokonaan jo 2–3 ensimmäisellä uintikerralla (9). Muun muassa verenpaine tasoittuu normaaliksi (4).
Hyvin lyhyetkin, vain parinkymmenen sekunnin toistuvat altistukset (3–5 kertaa viikossa) kylmälle vedelle kolmen kuukauden ajan tuottavat tottumista vastaavia vasteita (8,10). Jo lyhytkestoinen altistus laskee ihon lämpötilaa. Tästä seuraa lähinnä kylmään tottumista ja insulatiivista, pintaverisuonia supistavaa sopeutumista. Pitempiä matkoja uivilla esiintyy muitakin sopeutumisen muotoja. Niiden kehittyminen edellyttää usein toistuvaa elimistön jäähtymistä (11).
Kesällä uimaveden lämpötilan noustessa kylmäaltistus ei enää välttämättä riitä ylläpitämään tottumista ja sen vaikutuksia elimistössä.
Ruskea rasva lämmittää
Ruskeaa rasvaa on aikuisilla yleensä alle sata grammaa. Sitä on tyypillisesti solisluiden yläpuolella, aortan ja kaulavaltimoiden ympärillä, rintarangan alueella ja munuaisten yläpuolella (12).
Sympaattinen hermosto stimuloituu kylmässä. Tämän seurauksena ruskeassa rasvakudoksessa käynnistyy prosessi, jossa kaikki syntyvä energia muuntuu lämmöksi.
Talviuinnin hyödyt
Hengitystieinfektiot
Talviuinnin terveysvaikutukset ovat ilmeisesti seurausta kylmän aiheuttamista fysiologisista vasteista ja etenkin tottumisesta kylmään (13). Talviuimarit kokevat yleisesti vastustuskyvyn paranevan ja ylähengitystieinfektioiden vähenevän. Myös epidemiologinen aineisto on osoittanut jopa 40 % vähemmän hengitystieinfektioita kylmään tottuneilla uimareilla (8,14).
Uiminen kylmässä vedessä stimuloi sekä neuroendokriinista että immuunijärjestelmää (kuva 1). Useiden immuunivastekomponenttien (mm. leuko-, lymfo- ja monosyytit, interleukiini) perustasot ovat talviuimareilla koholla verrattuna kontrolleihin (6,13,15). Tämä osoittaa, että immuunijärjestelmä on lievästi aktivoitunut ja luultavasti paremmin valmistautunut torjumaan infektioita (16).
Toisaalta brittiläisessä tutkimuksessa ei löydetty merkittävää eroa hengitystieinfektioiden määrässä sisäaltaassa uivien ja kylmävesiuimarien välillä (17).
Antioksidatiivinen kapasiteetti
Koko kehon kylmäaltistuksen on osoitettu aiheuttavan lievää oksidatiivista stressiä (18). Oksidatiivinen stressi on tila, jossa elimistön vapaiden radikaalien ja antioksidanttien suhde on epätasapainossa. Ilmiö on liitetty lähes kaikkiin kroonisiin sairauksiin.
Toistuvan kylmäaltistuksen aiheuttama lievä oksidatiivinen stressi voi tutkijoiden mukaan kuitenkin edistää sopeutumista ja vahvistaa elimistön antioksidatiivista kapasiteettia (18,19,20). Antioksidatiivinen kapasiteetti kuvaa, kuinka hyvin elimistö pystyy vastustamaan hapettumista ja ylläpitämään solujen terveyttä. Kapasiteetin muodostumisella voi olla immuunijärjestelmää ja sydäntä suojaava vaikutus (13,15,19). Se voi myös osaltaan selittää kehon karaistumista sairauksia ja stressiä vastaan (15,16,21). Liikunnan yhdistäminen kylmäaltistukseen tehostaa kapasiteettia (22,23).
Kipu
Sympaattisen hermoston aktivoituessa kylmässä noradrenaliinin pitoisuus plasmassa kasvaa. Sen seurauksena kivun lievitys ja kylmänsieto lisääntyvät (9). Lisäksi kylmävesialtistuksen on todettu lisäävän nopeasti beetaendorfiinin ja muiden endogeenisten opioidien eritystä aivokudoksessa (24). Opioideilla on sekä mielihyvää lisäävä että kipua lieventävä vaikutus.
Monet reumaa sairastavat kokevat oireidensa lievittyvän talviuinnin seurauksena. Kylmä vähentää nivelvaivoja ja laskee nivelen lämpötilaa. Tämä saattaa vaimentaa tulehdusta ja nivelvauriota aiheuttavien välittäjäaineiden aktiivisuutta (3,25).
Lisäksi ihon lämpötilan laskiessa parasympaattisen hermoston välittäjäaineen asetyylikoliinin tuotanto vähenee ja hermojen johtumisnopeus pienenee. Asetyylikoliini on myös hermo-lihasliitoksen välittäjäaine ja aiheuttaa lihasten supistumisen. Tuotannon väheneminen kudosten jäähtyessä edistää lihasten rentoutumista, mikä lievittää kipua. Hermojen johtumisnopeuden hidastuminen puolestaan vähentää kipusignaalien kulkeutumista aivoihin.
Ihon lämpötilan laskiessa alle 13,6 asteen saavutetaan paikallinen kivuttomuus. Alle seitsemässä asteessa hermojen johtumiskyky lakkaa.
Insuliiniherkkyys
Säännöllinen kylmäaltistus tutkitusti lisää ruskean rasvakudoksen määrää ja aktiivisuutta kehossa (26). Ruskean rasvan määrällä näyttäisi olevan yhteys insuliinipitoisuuden pienenemiseen sekä parantuneeseen insuliiniherkkyyteen ja veren triglyseridipitoisuuteen (27,28). Lisäksi insuliiniherkkyys näyttäisi paranevan kylmässä vain niillä, joilla on aineenvaihdunnallisesti aktiivista ruskeaa rasvaa (29).
Tutkimuksissa on pohdittu, miten insuliiniherkkyyden paraneminen voisi auttaa esimerkiksi tyypin 2 diabetesta tai sydän- ja verisuonitautia sairastavia (27,30). On kuitenkin huomioitava, että liian voimakas kylmäaltistus voi olla näille henkilöille haitallinen.
Ruskean rasvan määrällä ja sen lisäämällä energiankulutuksella voi olla merkitystä ylipainon ehkäisyssä. Eräässä tutkimuksessa verrattiin talviuimareita fyysisiltä ominaisuuksiltaan vastaaviin henkilöihin. Uimareilla oli kylmäaltistuksessa suurempi lämmöntuotanto ja energiankulutus kuin verrokeilla (31).
Valkea rasvakudos tuottaa kylmässä erilaisia ainesosia. Myös joidenkin niistä, kuten adiponektiinihormonin, on esitetty suojaavan merkittävästi insuliiniresistenssiltä, diabetekselta, arteroskleroosilta ja muilta ikääntymiseen liitetyiltä sairauksilta (32).
Henkinen hyvinvointi
Vaikka kylmävesialtistus aiheuttaa äärimmäistä stressiä, se koetaan kuitenkin positiiviseksi. Fysiologisten stressitekijöiden puuttuminen nykyisessä elämänmenossa voi aiheuttaa tyhjyyden tunnetta ja altistaa siten henkiselle stressille ja masennukselle. Plasman noradrenaliinin ja beetaendorfiinin lisääntyminen sekä kortisolipitoisuuden tasaantuminen kylmävesialtistuksessa voivat siksi edistää henkistä hyvinvointia (33,34).
Talviuinti voi mahdollistaa joidenkin masennuspotilaiden lääkkeettömän ja oireettoman hoidon (35). Esimerkiksi jos masennusta sairastavalla on korkea sytokiinitaso, talviuinnin sytokiinia pienentävä vaikutus voi helpottaa oireita (13).
Talviuimareilla, joilla on aktiivista ruskeaa rasvaa, on todettu alempia kortisolitasoja aikaisemmin illalla kuin ei-talviuimareilla verrattuna aamun tasoihin (27). Myös yöllä taso on ollut alempi uimareilla. Alhainen kortisolitaso yöaikaan parantaa unen laatua.
Tutkimusta tarvitaan
Talviuinnin terveyshyötyjen todentamiseen tarvitaan vielä lisätutkimusta ja vahvempaa metodologiaa (36). Koehenkilöiden määrä tutkimuksissa on usein pieni, eikä naisten ja miesten välisiä eroja ole tarkasteltu riittävästi. Pitkäaikaisvaikutusten selvittäminen vaatii pidempikestoisia tutkimuksia sekä tarkoin valittuja tutkittavia ja verrokkeja.
Julkaistuissa tutkimuksissa ei välttämättä ole otettu huomioon kylmävesialtistuksen kompleksisuutta. Vaikutus voi vaihdella hyödystä haitaksi riippuen monien fysiologisten tekijöiden herkästä vuorovaikutuksesta. Esimerkiksi lyhytkestoinen uinti kylmässä vedessä voi virittää immuunijärjestelmää. Sen sijaan toistuva liiallinen kylmäaltistus voi johtaa pysyvään fysiologiseen stressiin, häiritä kortisolin vuorokausirytmiä ja heikentää siten immuunijärjestelmän toimintaa (37).
Eräässä tutkimuksessa kylmään sopeutuneilla sydän- ja verisuonitaudin riskitekijöiden todettiin pienentyneen (19). Silti kylmä kuormittaa sydäntä. Sydän- ja verisuonitaudit, Raynaud’n oireyhtymä ja kylmänokkosihottuma voivat estää talviuintiharrastuksen aloittamisen.
Kylmävesiterapian käytöstä reuman hoidossa tulisi tehdä lisätutkimusta ja antaa tarkempaa ohjeistusta eri menetelmistä (36). Lisävalaistusta tarvitaan myös siitä, mikä merkitys itse uintisuorituksella, sen kestolla, intensiteetillä ja toistumistiheydellä on fysiologisiin muutoksiin ja immuunijärjestelmään (17,37).
Myös kuuma-altistuksen saunassa on todettu tuottavan myönteisiä terveysvaikutuksia. Suomessa kylmäaltistus yhdistetäänkin usein saunomiseen (38). Kuuma- ja kylmäaltistuksen yhteisvaikutuksen merkitystä olisi syytä tutkia tarkemmin (39).
Lopuksi
Talviuinnin positiivisista terveysvaikutuksista lupaavimpia ovat valkean rasvakudoksen väheneminen ja ruskean rasvan lisääntyminen. Tämä voi ennaltaehkäistä ylipainoa, diabetesta sekä sydän- ja verisuonitauteja.
Talviuinti ja liikunnallinen elämäntapa stimuloivat sekä neuroendokriinista että immuunijärjestelmää. Ne näyttäisivät jossain määrin karaisevan elimistöä ja tehostavan suojaa hengitystieinfektioita vastaan. Noradrenaliinin erittyminen kylmässä lieventää kipuja.
Optimaalisinta veden lämpötilaa tai altistuksen kestoa ei vielä ole määritetty, mutta todennäköisimmin ne ovat yksilöllisiä.
Talviuintiharrastuksesta kiinnostuneille on saatavilla ohjeistusta muun muassa Suomen Ladun verkkosivulla (40).
Kirjoittajilla ei sidonnaisuuksia.
- 1
- Luke. Tutkimustulostietokannat 2020. https://px.luke.fi/PxWeb/pxweb/fi
- 2
- Suomen latu. Avantouinti vai talviuinti? Lue suomalaisen talviuinnin lyhyt historia (siteerattu 1.9.2024). www.suomenlatu.fi/ulkoilu/talviuinti/tietoa-ja-historiaa-talviuinnista.html
- 3
- Huttunen P, Kokko L, Ylijukuri V. Winter swimming improves general well-being. Int J Circumpolar Health 2004;63:140–4. https://doi.org/10.3402/ijch.v63i2.17700
- 4
- Shattock MJ, Tipton MJ. 'Autonomic conflict': a different way to die during cold water immersion? J Physiol 2012;590:3219–30. https://doi.org/10.1113/jphysiol.2012.229864
- 5
- Muza SR, Young AJ, Sawka MN, Bogart JE, Pandolf KB. Respiratory and cardiovascular responses to cold stress following repeated cold water immersion. Undersea Biomed Res 1988;15:165–78.
- 6
- Castellani JW, Eglin CM, Ikäheimo TM, Montgomery H, Paal P, Tipton MJ. ACSM expert consensus statement: injury prevention and exercise performance during cold-weather exercise. American College of Sports Medicine 2021;20:594–607. https://doi.org/10.1046/j.1365-2281.2000.00235.x
- 7
- Vincent MJ, Tipton MJ. The effects of cold immersion and hand protection on grip strength. Aviat Space Environ Med 1988;59:738–41.
- 8
- Tipton MJ, Collier N, Massey H, Corbett J, Harper M. Cold water immersion: kill or cure? Exp Physiol 2017;102:1335–55. https://doi.org/10.1113/EP086283
- 9
- Smolander J, Marja Mikkelsson M, Oksa J, Westerlund T, Leppäluoto J, Huttunen P. Thermal sensation and comfort in women exposed repeatedly to whole-body cryotherapy and winter swimming in ice-cold water. Physiol Behav 2004;82:691–5. https://doi.org/10.1016/j.physbeh.2004.06.007
- 10
- Dugué B, Smolander J, Westerlund T ym. Acute and long-term effects of winter swimming and whole-body cryotherapy on plasma antioxidative capacity in healthy women. Scand J Clin Lab Invest 2005;65:395–402. https://doi.org/10.1080/00365510510025728
- 11
- Young AJ, Muza SR, Sawka MN ym. Human thermoregulatory responses to cold air are altered by repeated cold water immersion. J Appl Physiol (1985) 1986;60:1542–48.
- 12
- Virtanen P. The rediscovery of BAT in adult humans using imaging. Best Pract Res Clin Endocrinol Metab 2016;30:471–7. https://doi.org/10.1016/j.beem.2016.09.001
- 13
- Dugué B, Leppänen E. Adaptation related to cytokines in man: effects of regular swimming in ice-cold water. Clin Physioly 2000;20:114–21. https://doi.org/10.1046/j.1365-2281.2000.00235.x
- 14
- Brenke R. Winter-swimming: an extreme form of body hardening. Therapeutikon 1990;4:466–72.
- 15
- Brenner IK, Castellani JW, Gabaree C ym. Immune changes in humans during cold exposure: effects of prior heating and exercise. J Appl Physiol (1985) 1999;87:699–710. https://doi.org/10.1152/jappl.1999.87.2.699
- 16
- Manolis AS, Manolis SA, Manolis AA, Manolis TA, Apostolaki N, Melita H. Winter swimming: body hardening and cardiorespiratory protection via sustainable acclimation. Curr Sports Med Rep 2019;18:401–15. https://doi.org/10.1249/jsr.0000000000000653
- 17
- Collier N, Lomax M, Harper M, Tipton M, Massey H. Habitual cold-water swimming and upper respiratory tract infection. Rhinology 2021;59:485–7. https://doi.org/10.4193/Rhin21.068
- 18
- Dugué B, Smolander J, Westerlund T ym. Acute and long term effects of winter swimming and whole body cryotherapy on plasma antioxidative capacity in healthy women. Scand J Clin Lab Invest 2005;65:395–402. https://doi.org/10.1046/j.1365-2281.2000.00235.x
- 19
- Kralova Lesna I, Rychlikova J, Vavrova L, Vybiral S. Could human cold adaptation decrease the risk of cardiovascular disease? J Therm Biol 2015;52:192–8. https://doi.org/10.1016/j.jtherbio.2015.07.007
- 20
- Lubkowska A, Dołęgowska B, Szyguła Z ym. Winter-swimming as a building-up body resistance factor inducing adaptive changes in the oxidant/antioxidant status. Scand J Clin Lab Invest. 2013;73:315–25. https://doi.org/10.3109/00365513.2013.773594
- 21
- Jackson M, Kang M, Furness J, Kemp-Smith K. Aquatic exercise and mental health: a scoping review. Complement Ther Med 2022;66:102820. https://doi.org/10.1016/j.ctim.2022.102820
- 22
- Siems WG, Brenke R, Sommerburg O, Grune T. Improved antioxidative protection in winter swimmers. QIM 1999;92:193–8. https://doi.org/10.1093/qjmed/92.4.193
- 23
- de Sousa CV, Sales MM, Rosa TS, Lewis JE, de Andrade RV, Simões HG. The antioxidant effect of exercise: a systemic review and meta-analysis. Sports Med 2017;47:277–93. https://doi.org/10.1007/s40279-016-0566-1
- 24
- Leppäluoto J, Westerlund T, Huttunen P. Effects of long-term whole-body cold exposures on plasma concentrations of ACTH, beta-endorphin, cortisol, catecholamines and cytokines in healthy females. Scand J Clin Lab Invest 2008;68:145–53. https://doi.org/10.1016/j.physbeh.2004.06.007
- 25
- Guillot X, Tordi N, Mourot L ym. Cryotherapy in inflammatory rheumatic diseases: a systematic review. Expert Rev Clin Immunol 2014;10:281–94. https://doi.org/10.1586/1744666X.2014.870036
- 26
- Blondin DP, Labbé SM, Tingelstad HC ym. Increased brown adipose tissue oxidative capacity in cold-acclimated humans. J Clin Endocrinol Metab 2014;99:E438–46. https://doi.org/10.1210/jc.2013-3901
- 27
- Gibas-Dorna M, Checinska Z, Korek E ym. Variations in leptin and insulin levels within one swimming season in non-obese female cold water swimmers. Scand J Clin Lab Invest 2016;76:486–91. https://doi.org/10.1080/00365513.2016.1201851
- 28
- U Din M, Raiko J, Saari T ym. Human brown fat radiodensity indicates underlying tissue composition and systemic metabolic health. J Clin Endocrinol Metab 2017;102:2258–67. https://doi.org/10.1210/jc.2016-2698
- 29
- Chondronikola M, Volpi E, Børsheim E ym. Brown adipose tissue improves whole-body glucose homeostasis and insulin sensitivity in humans. Diabetes 2014;63:4089–99. https://doi.org/10.2337/db14-0746
- 30
- Laurila S, Lahesmaa M, Nuutila P, Virtanen KA. Ruskean rasvakudoksen toiminta ja merkitys. Duodecim 2020;136:625–32.
- 31
- Søberg S, Löfgren J, Philipsen FE ym. Altered brown fat thermoregulation and enhanced cold-induced thermogenesis in young, healthy, winter-swimming men. Cell Rep Med 2021;2:100408. https://doi.org/10.1016/j.xcrm.2021.100408
- 32
- Imbeault P, Dépault I, Haman F. Cold exposure increases adiponectin levels in men. Metabolism 2009;58:552–9. https://doi.org/10.1016/j.metabol.2008.11.017
- 33
- Reed EL, Chapman CL, Whittman EK. Cardiovascular and mood responses to an acute bout of cold water immersion. J Thermal Physiol 2023;118:103727. https://doi.org/10.1016/j.jtherbio.2023.103727
- 34
- Hjorth P, Sikjær MG, Løkke A ym. Cold water swimming as an add-on treatment for depression: a feasibility study. Nord J Psychiatry 2023;77:706–11. https://doi.org/10.1080/08039488.2023.2228290
- 35
- van Tulleken C, Tipton M, Massey H, Harper CM. Open water swimming as a treatment for major depressive disorder. BMJ Case Rep 2018. https://doi.org/10.1136/bcr-2018-225007
- 36
- LaVoy ECP, McFarlin BK, Simpson RJ. Immune responses to exercising in a cold environment. Wilderness Environ Med 2011;22:343–51. https://doi.org/10.1016/j.wem.2011.08.005
- 37
- Espeland D, de Weerd L, Mercer JB. Health effects of voluntary exposure to cold water – a continuing subject of debate. Review. Int J Circumpolar Health 2022;81:1–16. https://doi.org/10.1080/22423982.2022.2111789
- 38
- Laukkanen JA, Laukkanen T, Kunutsor SK. Cardiovascular and other health benefits of sauna bathing: a review of the evidence. Mayo Clin Proc 2018;93:1111–21. https://doi.org/10.1016/j.mayocp.2018.04.008
- 39
- Heinonen I, Laukkanen JA. Effects of heat and cold on health, with special reference to Finnish sauna bathing. Am J Physiol Regul Integr Comp Physiol 2018;314:R629–R638. https://doi:10.1152/ajpregu.00115.2017
- 40
- Suomen Latu. Talviuimarin ohjeet (siteerattu 1.9.2024). https://www.suomenlatu.fi/vaikuta/ohjeet-ja-etiketit/talviuimarin-ohjeet.html