Katsaus­artikkeli Suom Lääkäril 2022;77:e31228, www.laakarilehti.fi/e31228

Muistisairauksien ehkäisy ja varhainen hoito

• Elintavoilla ja lääkehoidolla voidaan vaikuttaa osaan muistisairauksien riskitekijöistä ja sairauksilta suojaavista tekijöistä.

• Sairastumisen todennäköisyyttä voidaan pienentää vaikuttamalla riskitekijöihin.

• Eteneviin muistisairauksiin ei ole parantavaa hoitoa, mutta varhainen diagnostiikka, tuki ja hoito ovat tärkeitä toimintakyvyn säilyttämiseksi.

• Diagnoosin jälkeen tehdään hoito- ja palvelusuunnitelma. Sen lähtökohtana on muistisairaan potilaan arvojen, elämäntavan ja itsemääräämisoikeuden kunnioittaminen. Suunnitelmaa päivitetään säännöllisesti.

Merja HallikainenTiia NganduAnne Remes

Muistisairauksiin sairastuneista 70 % on yli 75-vuotiaita. Tämä ikäryhmä kasvaa erityisen nopeasti Suomessa: 75 vuotta täyttäneitä oli v. 2020 noin 550 000, v. 2030 heitä on 790 000 ja v. 2050 jo 920 000, vaikka väestön kokonaismäärä ei tällä aikavälillä juuri muutu (1). Ehkäisevillä tai taudin alkua viivästyttävillä toimilla voidaan vaikuttaa muistisairauksia sairastavien määrään ja siten hoidon tarpeeseen tulevaisuudessa. 

Toimintakyvyn ja elämänlaadun säilymisen kulmakiviä ovat varhainen diagnoosi ja hyvä hoito. Varhaisdiagnostiikka edellyttää perehtyneisyyttä muistisairauksiin ja erityisosaamista. Varhainen lääkehoito, ohjaus, tuki ja neuvonta tukevat sekä toimintakykyä että varautumista tulevaan oikeudellisin keinoin ja mahdollisuutta osallistua omaa hoitoa koskeviin päätöksiin. 

Riskitekijät ja ehkäisy 

Havainnoivissa tutkimuksissa on tutkittu paljon muistisairauksien riskitekijöitä. Niissä ei kuitenkaan yleensä ole selvitetty tarkemmin muistisairauden tyyppiä. Iäkkäillä on usein muistisairauden taustalla muutoksia, jotka liittyvät sekä Alzheimerin tautiin (AT) että aivoverenkiertosairauteen. 

Korkea ikä ja sukurasite ovat keskeisiä riskitekijöitä, joita ei voida muokata. Ennaltaehkäisyn kannalta kiinnostavimpia ovat riskitekijät, joihin voidaan vaikuttaa yhteiskunnallisilla tai yksilöön kohdistuvilla toimilla. Tuoreen arvion mukaan 12 keskeistä muokattavissa olevaa riskitekijää selittää 40 % muistisairauksien ilmaantuvuudesta (2). Nämä riskitekijät ovat vähäinen koulutus, korkea verenpaine, huonokuuloisuus, tupakointi, lihavuus, masennus, vähäinen liikunta, diabetes, vähäiset sosiaaliset kontaktit, liiallinen alkoholin kulutus, pään vammat ja ilman saasteet. 

Epäterveellinen ruokavalio, dyslipidemia, stressi ja univaikeudet ovat muita keskeisiä tekijöitä, jotka on useissa tutkimuksissa yhdistetty suurentuneeseen muistisairauden riskiin. Myös infektiot on yhdistetty riskiin. Riskitekijöiden vaikutus näiden sairauksien kehittymiseen voi olla erilainen elämän eri vaiheissa. Vaikutusmekanismeja on ehdotettu useita, esimerkiksi verisuonimuutokset, inflammaatio ja oksidatiivinen stressi, eikä niitä kaikilta osin tunneta tarkasti. 

Riskitekijöitä selvittäviä tutkimuksia on paljon. Vähemmän on sen sijaan tutkimuksia, joissa on selvitetty ennaltaehkäisevien toimien vaikutusta muistitoimintoihin ja muistisairauksien ilmaantumiseen. 

Vahvin näyttö lääkehoidosta on verenpaineen hyvän hoidon vaikutuksesta muistisairauksien ilmaantumiseen (3) ja aivojen valkean aineen muutoksiin (4). Sprint-Mind-tutkimuksessa havaittiin, että kohonneen verenpaineen tehostettu hoito oli kognitiivisen heikentymän ehkäisyssä tehokkaampi tavanomaiseen hoitoon verrattuna. Muistisairauden ehkäisyssä se ei kuitenkaan ollut merkitsevästi tehokkaampi (5). Eteisvärinän antikoagulaatiohoidosta saattaa olla hyötyä muistisairauden ehkäisyssä. Seurantatutkimuksissa statiinihoito on näyttänyt suojaavan muistisairauksilta (6), mutta hyötyä ei ole osoitettu iäkkäille tehdyissä tutkimuksissa (7). 

Elintapainterventioista on saatu alustavaa näyttöä, jonka mukaan terveellinen ruokavalio, liikuntaharjoittelu ja kognitiivinen harjoittelu ovat yhteydessä parempaan kognitiiviseen toimintaan (8). Viime vuosina on tutkittu erityisesti monitahoisia elintapainterventioita, joissa pyritään vaikuttamaan useaan riskitekijään samanaikaisesti. 

Ensimmäinen laaja monitahoinen elintapainterventiotutkimus oli suomalainen Finger-tutkimus (9). Siinä toteutettiin kaksi vuotta kestänyt interventio ikääntyville henkilöille, joilla oli suurentunut muistisairauden riski. Intervention havaittiin vaikuttavan edullisesti tutkittavien kognitiiviseen toimintaan. Interventioon kuului ravitsemusohjausta, liikuntaharjoittelua, kognitiivista harjoittelua ja vaskulaaristen riskitekijöiden tehostettu seuranta (10). 

Ranskalainen elintapaintervention ja omega-3-lisän vaikutusta selvittänyt MAPT-tutkimus ei sen sijaan havainnut pääanalyyseissään merkitsevää eroa kognitiivisessa toiminnassa eri interventioryhmien ja verrokkiryhmän välillä (11). Lisäanalyyseissä elintapainterventio osoittautui kuitenkin hyödylliseksi tutkittaville, joilla oli suurentunut muistisairauden riski. 

Vaskulaarisia riskitekijöitä koskeva tehostettu ohjaus ei vaikuttanut merkitsevästi muistisairauksien ilmaantuvuuteen hollantilaisessa PreDiva-tutkimuksessa (12). Interventio osoittautui kuitenkin tehokkaaksi niillä tutkittavilla, joilla oli kohonnut verenpaine tutkimuksen alussa ja jotka sitoutuivat interventio-ohjelmaan. 

Maailman terveysjärjestö (WHO) julkaisi v. 2019 suosituksensa muistisairauksien riskin vähentämiseksi (taulukko 1) (13). Suositus perustuu laajaan kirjallisuuskatsaukseen, joka pohjautui pääasiassa interventiotutkimuksiin ja joidenkin riskitekijöiden osalta havainnoiviin tutkimuksiin. 

Tutkimusnäyttö liikunnan, välimerellisen ruokavalion, lisäravinteiden sekä osin verenpaineen ja diabeteksen hoidon vaikutuksesta riskiin katsottiin kohtuulliseksi. Muista arvioiduista tekijöistä näyttö on vielä vähäistä tai puuttuu.

Suosituksessa on mainittu muistisairauksien riskitekijöitä, joiden vaikutuksesta kognition heikentymiseen tai muistisairauden kehittymiseen on vain vähäistä näyttöä, mutta jotka ovat muuten tärkeitä fyysiselle terveydelle ja kokonaishyvinvoinnille. Lisätutkimusta tarvitaan etenkin monitahoisista interventioista ja kehittyvistä maista. 

Lääkkeettömät hoidot ja varhainen tuki 

Esimerkiksi liikunta, ravitsemus, hyvä yöuni, harrastusten jatkaminen ja arjen askareet ovat lääkkeettömän hoidon keinoja. Niillä on lääkehoidon ohella suuri merkitys sairastuneen ja hänen perheensä elämänlaatuun, ja niillä voidaan lykätä varhaisen muistisairauden etenemistä dementiaoireiseksi sairaudeksi (14). 

Tieto, neuvonta ja tuki antavat mahdollisuuden ymmärtää oireita, sopeutua sairauteen ja parantaa kotona selviytymistä. Erikoisilta tuntuvien tilanteiden ja selittämättömiltä vaikuttavien muutosten syy selviää. Apua ja ohjausta tarvitsee koko perhe. Muistisairauteen liittyviin huoliin ja kysymyksiin on kyettävä vastaamaan. Vuorovaikutustaito on olennainen osa terveydenhuoltohenkilöstön ammatillisuutta (15,16).

Muistisairausdiagnoosin saaneille tulee tehdä palvelutarpeen arviointi. Siinä kiinnitetään huomiota sekä nykyisiin että ennakoitavissa oleviin myöhempiin tarpeisiin (17). Arvioinnin perusteella tehdään yhdessä muistisairaan ja läheisen kanssa hoito- ja palvelusuunnitelma. Sitä päivitetään vähintään vuosittain palvelujen oikea-aikaisuuden turvaamiseksi. 

Muistineuvojat ja -koordinaattorit toimivat yhteyshenkilöinä muistisairaan, hänen läheisensä, sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä yhteistyötahojen välillä. Kunnat, kuntayhtymät tai tulevat sote-alueet yhdessä kolmannen sektorin toimijoiden kanssa turvaavat asianmukaisen tuen hoito- ja palveluketjun eri vaiheissa: Kun sairaus on varmistunut, turvataan ensitieto, tuetaan sopeutumista tilanteeseen ja tarjotaan riittävä tieto kuntoutusmahdollisuuksista (julkinen terveydenhuolto, Kela). 

Vertaistuella on sairastuneelle suuri merkitys erityisesti sairauden varhaisessa ja lievässä vaiheessa (18). Varhaisvaiheessa tulisi suunnitella tulevaisuuden ratkaisuja ja valmisteluja. Edunvalvontavaltuutus, hoitotahdon laatiminen ja ajoterveyden arviointi ovat osa ennakoivaa hoitoa (19). 

Ravitsemuksen lähtökohtana on ravintosuositusten mukainen tasapainoinen ravitsemus. Varhaisen ja lievän AT:n hoitoon on apteekeissa myytävä ravintovalmiste (sisältää omega-3-rasvahappoja, uridiinimonofosfaattia, koliinia, C-, E-, B12- ja B6-vitamiineja, foolihappoa, fosfolipidejä ja seleeniä), joka tutkimusten mukaan jarruttaa oireiden ja aivomuutosten etenemistä aina kolmeen vuoteen asti. Se on hyvin siedetty ja sitä nautitaan 125 ml vrk:ssa säännöllisesti vasteen saamiseksi (20,21). 

Lääkehoito 

Toimintakykyä säilyttävät muistisairauslääkkeet ovat olleet käytössä noin 20 vuotta. Kliinisen kokemuksen mukaan hoitovaste on sitä parempi ja pitkäkestoisempi, mitä aiemmin hoito aloitetaan. AT:n varhaisessa ja lievässä vaiheessa (CDR-luokka on 0,5 tai 1 ja GDS/FAST-luokka 3 tai 4) asetyylikoliiniesteraasin (AKE)-estäjillä on osoitettu olevan tehoa. Jos ne eivät sovi tai niille on vasta-aiheita, voidaan tässä vaiheessa käyttää memantiinia. Kaikkien lääkkeiden käytössä pyritään aina suurimpaan siedettyyn annokseen (22). 

Lääkehoidon periaatteet ovat samanlaiset kaikissa AT:n muodoissa ja sekatyyppisessä taudissa, kun potilaalla on AT:n lisäksi piirteitä Lewyn kappale -taudista tai verisuoniperäisestä kognition heikentymästä. Lewyn kappale -taudissa ja Parkinsonin taudin muistisairaudessa AKE-lääkkeiden teho tulee usein esiin nopeammin ja jo pienemmillä annoksilla. Otsa-ohimolohkorappeumatauteja sairastaville ei tule käyttää AKE-lääkkeitä eikä memantiinia (23). 

Lue myös

Lääkehoidon tehon arviointi edellyttää potilaan toimintakyvyn (ADCS-ADL-haastattelu), sairauden vaikeusasteen (CDR-haastattelu) ja neuropsykiatristen oireiden (NPI-, GDS-mittari) systemaattista arviointia omaista tai läheistä haastatellen (24). Tyypillinen hoitovaste on oireiden etenemisen hidastuminen. Se näkyy potilaan tilan ja arjessa selviytymisen paranemisena tai vakiintumisena sekä mielialan kohenemisena (24,25,26,27,28,29,30). 

Neuropsykiatriset oireet voivat olla muistisairauden ensimmäisiä oireita. AT:ssa ne ovat usein varastamis- ja mustasukkaisuusharhaluuloisuutta. Oireet heikentävät potilaan elämänlaatua, lisäävät laitoshoitoon joutumisen riskiä ja vaikuttavat omaisen jaksamiseen (31). Tärkeintä on selvitellä oireita altistavia ja laukaisevia tekijöitä sekä puuttua niihin. Ensisijaisia ovat myös hoitavan henkilön hyvät vuorovaikutustaidot. 

Vahvin tutkimusnäyttö on omaishoitajiin kohdennetuista ohjaavista ja koulutuksellisista interventioista (32,33,34,35). Liikunnalla saattaa olla vaikutusta mielialaan, apatiaan, agitaatioon ja uneen (36). Muistisairauslääkkeet ovat ensisijaisia neuropsykiatristen oireiden lääkehoidossa (37,38,39). AKE-estäjiin reagoivat oireista parhaiten apatia, agitaatio, hypokondria, hallusinaatiot ja estottomuus. Joskus tarvitaan ajoittaista masennus- tai psykoosilääkitystä tai unta parantavia lääkehoitoja. Lääkityksen muutokset tehdään suunnitellusti, muutos kerrallaan. Jos toivottua vastetta ei saavuteta, lääkitys lopetetaan asteittain ja kokeillaan toista lääkettä. 

Lopuksi 

Muistipotilaiden määrään voidaan epidemiologisen tiedon perusteella vaikuttaa pyrkimällä vähentämään muistisairauksien ilmaantuvuutta. Tämä edellyttää yhteiskunnan panostusta muistisairauksien ehkäisyyn, jossa korostuvat sydän- ja verisuonitautien riskitekijöiden hallinta, terveellinen ravitsemus sekä fyysinen ja kognitiivinen harjoittelu (8,40). Elintapojen ja ravitsemuksen muutokset vaativat säännöllistä tukea ja kannustusta. Tulisiko toimintatapaa muuttaa ja suunnatakin yhteiskunnan varoja yksilöllisempään elintapaneuvontaan ja tukeen? 

Toimintakyvyn ja elämänlaadun säilymisen kannalta muistipotilaalle ovat tärkeitä varhainen diagnoosi ja hyvä hoidon kokonaisuus. Muistisairauksien diagnostiikka, hoidon arviointi ja seuranta edellyttävät erityisosaamista ja kokemusta. Ohjaus ja neuvonta tukevat muistisairaan ihmisen valmiuksia oikeudelliseen ennakointiin ja mahdollisuuteen osallistua omaa hoitoa koskeviin päätöksiin. 

Lääkehoidolla voidaan lievittää kognitiivisia ja neuropsykiatrisia oireita sekä parantaa tai ylläpitää toimintakykyä. Se on vain osa potilaan kokonaisvaltaista, yksilöllisesti räätälöityä hoitoa, johon kuuluvat hyvä ravitsemus, säännöllinen liikunta sekä henkinen ja sosiaalinen aktiivisuus. Ajantasainen hoito- ja palvelusuunnitelma takaa oikea-aikaisten ja oikein suunnattujen toimenpiteiden toteutumisen. Erilaisten tukitoimien avulla ihminen voi elää muistisairaudesta huolimatta hyvää ja toimintakykyistä arkea.

Kirjoittajat

Merja Hallikainen LT, neurologian erikoislääkäri, muistisairauksien erityispätevyys, kliininen tutkimusjohtaja Itä-Suomen yliopisto, lääketieteen laitos, Aivotutkimusyksikkö 

Tiia Ngandu LT, dosentti, tutkimuspäällikkö Terveyden ja hyvinvoinnin laitos 

Anne Remes neurologian professori, ylilääkäri Oulun yliopisto ja Oys


Sidonnaisuudet

Merja Hallikainen: Luentopalkkiot (Suomen Lääkäriliitto, Nutricia), tekijänpalkkiot (Kustannus Oy Duodecim), muut yhteydet (Suomen Alzheimer-tutkimusseuran hallituksen jäsen, Pohjois-Savon Muisti ry:n ja Muistiliiton hallituksen jäsen, Kelan asiantuntijalääkäri).

Tiia Ngandu, Anne Remes: Ei sidonnaisuuksia.


Kirjallisuutta
1
Suomen virallinen tilasto (SVT): Väestöennuste (verkkojulkaisu). ISSN=1798-5137. Helsinki: Tilastokeskus (viitattu 19.8.2021). http://www.stat.fi/til/vaenn/index.html.
2
Livingston G, Huntley J, Sommerlad A ym. Dementia prevention, intervention, and care: 2020 report of the Lancet Commission. Lancet 2020;396:413–46.
3
Strandberg TE, Benetos A, Petrovic M. Incident dementia in trials of antihypertensive treatments. J Nutr Health Aging 2019;23:914–5.
4
Melkas S, Rantanen K, Strandberg T, Erkinjuntti T, Jokinen H. Voidaanko aivojen valkean aineen muutoksia ehkäistä? Duodecim 2020;136:1291–9.
5
Williamson JD, Pajewski NM, Auchus AP ym. Effect of intensive vs standard blood pressure control on probable dementia: A randomized clinical trial. JAMA 2019;321:553–61.
6
Olmastroni O, Molari M, Noemi De Beni N ym. Statin use and risk of dementia or Alzheimer’s disease: a systematic review and meta-analysis of observational studies. Eur J Prev Cardiol 2021, epub, doi:10.1093/eurjpc/zwab208
7
Peters R, Xu Y, Antikainen R ym. Evaluation of high cholesterol and risk of dementia and cognitive decline in older adults using individual patient meta-analysis. Dement Geriatr Cogn Disord 2021;50:318–25.
8
Kivipelto M, Mangialasche F, Ngandu T. Lifestyle interventions to prevent cognitive impairment, dementia and Alzheimer disease. Nat Rev Neurol 2018;14:653–66.
9
Ngandu T, Lehtisalo J, Solomon A ym. A 2 year multidomain intervention of diet, exercise, cognitive training, and vascular risk monitoring versus control to prevent cognitive decline in at-risk elderly people (FINGER): a randomised controlled trial. Lancet 2015;385:2255–63.
10
Kivipelto M, Kulmala J, Lehtisalo J ym. FINGER-toimintamalli: Ikääntyneiden kognitiivisen toimintakyvyn tukeminen monimuotoisella elintapaohjelmalla. Suom Lääkäril 2019;74:183–6.
11
Andrieu S, Guyonnet S, Coley N ym. Effect of long-term omega 3 polyunsaturated fatty acid supplementation with or without multidomain intervention on cognitive function in elderly adults with memory complaints (MAPT): a randomised, placebo-controlled trial. Lancet Neurol 2017;16:377–89.
12
Moll van Charante EP, Richard E, Eurelings LS ym. Effectiveness of a 6-year multidomain vascular care intervention to prevent dementia (preDIVA): a cluster-randomised controlled trial. Lancet 2016;388:797–805.
13
World Health Organization. Risk reduction of cognitive decline and dementia: WHO guidelines; 2019. https://www.who.int/publications/i/item/risk-reduction-of-cognitive-decline-and-dementia
14
Rosenvall A, Sääksvuori L, Finne-Soveri H, Linnosmaa I, Malmivaara A. Potential cost savings for selected non-pharmacological treatment strategies for patients with Alzheimer's disease in Finland. J Rehabil Med 2020;52(9):jrm00106
15
Eloniemi-Sulkava U, Rahkonen T, Erkinjuntti T ym. Moniammatilliset tietotaidot ovat muistisairauksien hyvän hoidon edellytys. Suom Lääkäril 2010;65:3144–6.
16
Bauer M, Fetherstonhaugh D, Haesler E, Beattie E, Hill KD, Paulos CJ. The impact of nurse and care staff education on the functional ability and quality of life of people living with dementia in aged care. A systematic review. Nurse Education Today 2018;67:27–45.
17
Vanhuspalvelulaki 980/2012.
18
Pirttilä T, Heimonen S, Granö S. Kuntoutuksella keskeinen rooli dementoivaa sairautta sairastavan hoidossa. Gerontologia 2007;21:320–8.
19
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Edunvalvontavaltuutus ja hoitotahto. Verkko-osoitteessa http://www.thl.fi /
20
Cummings J, Passmore P, McGuinness B ym. Souvenaid in the management of mild cognitive impairment: an expert consensus opinion. Alzheimers Res Ther 2019;11:73.
21
Soininen H, Solomon A, Visser PJ ym. 36-month LipiDiDiet multinutrient clinical trial in prodromal Alzheimer’s disease. Alzheimer’s Dement 2021;17:29–40.
22
Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin, Societas Gerontologica Fennican, Suomen geriatrit -yhdistyksen, Suomen neurologisen yhdistyksen, Suomen psykogeriatrisen yhdistyksen ja Suomen yleislääketieteen yhdistyksen asettama työryhmä. Muistisairaudet. Käypä hoito -suositus 27.8.2020. www.kaypahoito.fi
23
Mendez MF, Shapira JS, McMurtray A, Licht E. Preliminary findings: behavioral worsening on donepezil in patients with frontotemporal dementia. Am J Geriatr Psychiatry 2007;15:84–7.
24
Birks JS, Flicker L 2018: Donepezil for dementia due to Alzheimer’s disease; Cochrane Systematic Review. 2018 Jun 18;6(6):CD001190. doi: 10.1002/14651858.CD001190.pub3.
25
Muistisairaudet. Käypä hoito -suositus 2017. Näytönastekatsaukset AKE-lääkkeistä ja memantiinista. www.kaypahoito.fi
26
Loy C, Schneider L. Galantamine for Alzheimer’s disease and mild cognitive impairment. Cochrane Systematic Review, 2006.
27
Birks JS, Chong LY, Evans JG. Rivastigmine for Alzheimer’s disease. Cochrane Systematic Review, 2015.
28
McShane R, Sastre AA, Minakaran N. Memantine for dementia. Cochrane Systematic Review, 2006.
29
Epperly T, Dunay MA, Boice JL. Alzheimer Disease: Pharmacologic and nonpharmacologic therapies for cognitive and functional symptoms. Am Fam Physician 2017;95:771–8.
30
Laver L, Dyer S, Whitehead C, Clemson L, Crotty M. Interventions to delay functional decline in people with dementia: a systematic review of systematic reviews. BMJ Open 2016.
31
Karttunen K, Karppi P, Hiltunen A ym. Alsova study group. Neuropsychiatric symptoms and quality of life in patients with very mild and mild Alzheimer’s disease. Int J Geriatr Psychiatry 2011;26:473–82
32
Livingston G, Johnston K, Katona C, Paton J, Lyketsos CG. Old age task force of the World Federation of Biological Psychiatry. Systematic review of psychological approaches to the management of neuropsychiatric symptoms of dementia. Am J Psychiatry 2005;162:1996–2021.
33
Brodaty H, Arasaratnam C. Meta-analysis of nonpharmacological interventions for neuropsychiatric symptoms of dementia. Am J Psychiatry 2012;169:946–53.
34
Moniz-Cook ED, Swift K, James I, Malouf R, De Vugt M, Verhey F. Functional analysis-based interventions for challenging behaviour in dementia. Cochrane Database Syst Rev 2012;15:CD006929.
35
Gitlin LN. Good news for dementia care: caregiver interventions reduce behavioral symptoms in people with dementia and family distress. Am J Psychiatry 2012;169:894–7.
36
Öhman H. Effect of exercise on cognition, physical functioning, falls rate and neuropsychiatric symptoms in people with dementia. Väitöskirja. Helsingin yliopisto 2018. http://urn.fi/ URN:ISBN:978-951-51-4383-9
37
Birks J. Cholinesterase inhibitors for Alzheimer’s disease. Cochrane Database Syst Rev 2006;25:CD005593.
38
Theleritis C, Siarkos K, Katirtzoglou E, Politis A. Pharmacological and nonpharmacological treatment for apathy in Alzheimer disease: A systematic review across modalities. J Geriatr Psychiatry Neurol 2017;30:26–49.
39
Kishi T, Matsunaga S, Oya K, Nomura I, Ikuta T, Iwata N. Memantine for Alzheimer’s disease: an updated systematic review and meta-analysis. J Alzheimers Dis 2017;60:401–25.
40
Rosenberg A, Ngandu T, Rusanen M ym. Multidomain lifestyle intervention benefits a large elderly population at risk for cognitive decline and dementia regardless of baseline characteristics: The Finger trial. Alzheimers Dement 2018;14:263–70.

English summary

Prevention and early diagnosis of memory disorders is important

As more people live into older age, the number of individuals with dementia is increasing and the economic, health, and social care costs of dementia are escalating.

A large body of observational research and promising results of new intervention trials suggest that it may be possible to prevent or at least postpone the onset of memory disorders by modifying risk and protective factors for cognitive decline.

Early intervention has the potential to improve the quality of life of patients and their family caregivers, both of whom are often relieved once the patient is diagnosed. A timely diagnosis at the prodromal stage may also improve patient access to support services or pathways of care and enable planning for the future.

When a diagnosis of Alzheimer's disease (AD), AD with cerebrovascular disease or with Lewy body disease (LBD), Parkinson disease dementia or LBD is made, evidence-based medical therapy with an acetylcholinesterase (AChE) inhibitor or memantine is indicated as a part of comprehensive care. Memantine is suitable for those who cannot take or are unable to tolerate AChE inhibitors. In early AD a multinutrient combination should be considered along with this medication.

Early and accurate diagnosis of memory disorder provides a window of opportunity to improve outcomes using a multimodal management approach including lifestyle risk factor modification and implementation of coordinated care plans and allowing better management of symptoms, improved patient safety, cost savings, and postponement of institutionalization.

Merja Hallikainen

M.D., Ph.D., Neurologist with Special Competence in Memory Disorders

e-mail: merja.hallikainen@uef.fi

Tiia Ngandu

Anne Remes

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030