Liikunnan vaikutus syövän ehkäisyyn ja sairastuneiden kuolleisuuteen
Runsaasti vapaa-ajan liikuntaa harrastavilla on noin 7 % pienempi riski sairastua syöpään kuin vähiten liikkuvilla.
Kohorttitutkimusten perusteella liikunta vähentää kuolleisuutta ainakin rinta-, eturauhas- ja suolistosyövässä.
Syöpädiagnoosin jälkeen liikunta parantaa potilaiden fyysistä toimintakykyä, lihasvoimaa, kehonkoostumusta ja elämänlaatua. Se myös lievittää uupumusta.
Syöpään sairastuu vuosittain yli 34 000 suomalaista. Kolme yleisintä syöpäsairautta ovat eturauhassyöpä (5 126 sairastunutta/vuosi), rintasyöpä (4 961) ja suolistosyöpä (3 360). Viiden vuoden suhteellinen elossaololuku on eturauhassyövässä 93 %, rintasyövässä 91 % ja suolistosyövässä noin 65 % (1).
Liikunnasta on tutkimusten mukaan kiistatonta hyötyä kaikkien kansansairauksien ehkäisyssä, hoidossa ja kuntoutuksessa (2). Myös syövän ehkäisyssä liikunnalla on keskeinen rooli. Syöpäsairauksien osalta tutkimustieto on pääosin perustunut kohortti- ja tapaus-verrokkitutkimuksiin. Satunnaistettujen tutkimusten määrä liikunnasta etenkin syövän hoitojen aiheuttamien haittojen lievittämisessä on lisääntynyt merkittävästi.
Tutkimusnäyttö liikunnan vaikutuksesta syöpäkuolleisuuteen ja syövän sairastaneiden kokonaiskuolleisuuteen sen sijaan on edelleen varsin vähäistä, eikä satunnaistettuja tutkimuksia liikunnan elinaikahyödystä vielä ole. Eniten tutkimusnäyttöä liikunnan hyödyistä syöpään sairastumisen jälkeen on kolmen suurimman tautiryhmän eli rinta-, eturauhas- ja suolistosyövän osalta (3).
Liikunnan vaikutus syöpäsairastuvuuteen
Ylivoimaisesti parasta ja edullisinta syövän hoitoa on sairastumisen ehkäisy. Tässä liikunnalla on tärkeä rooli ravinnon, tupakoimattomuuden, alkoholinkäyttötottumusten ja uv-säteilyltä suojautumisen ohella (4). Joka kolmas eurooppalainen aikuinen liikkuu suosituksiin nähden liian vähän. Liikunnan suojavaikutus on kiistattomin paksusuoli- ja rintasyövän osalta (5). Merkittävä osa niistä voitaisiin välttää liikuntaa lisäämällä (6,7). Paksusuolisyövässä suojavaikutus on merkittävämpi kuin peräsuolisyövässä. Miehillä vaikutus näyttää olevan hieman suurempi kuin naisilla (8,9).
Rintasyövän ilmaantuvuus on paljon liikkuvilla 10 % pienempi ja paksusuolen syövän ilmaantuvuus jopa 16 % pienempi kuin vain vähän liikkuvilla (10). Liikunnalla voidaan vähentää merkittävästi myös endometriumin syövän ilmaantuvuutta. Suuressa norjalaisessa tutkimuksessa arvioitiin, että näistä syövistä joka viides voitaisiin välttää lisäämällä liikuntaa (11). Suojavaikutuksesta on viitteitä useiden muidenkin syöpien kohdalla (10).
Liikunnan suojavaikutusten uskotaan välittyvän useilla mekanismeilla. Nykytietämyksen mukaan niistä todennäköisimpiä ovat vaikutukset insuliiniresistenssin kehittymiseen, kasvutekijöihin, adipokiineihin, steroidihormoneihin ja immuunivasteeseen (12). Suolistosyöpien osalta vaikutukset liittyvät osin myös ravinnon läpikulkunopeuteen suolessa ja siihen, miten kauan karsinogeeniset sappihapot ovat kontaktissa suolen pintaan (13,14). Liikunnan keuhkosyöpää vähentävä vaikutus taas selittyy osittain liikuntaa harrastavien muita vähäisemmällä tupakoinnilla, mutta on ilmeistä, että liikunnalla on myös itsenäinen suojavaikutus, jonka mekanismia ei tarkasti tunneta. Selityksiksi on ehdotettu mm. parantunutta keuhkokapasiteettia, karsinogeenien pienentyneitä pitoisuuksia keuhkokudoksessa, parantunutta immuunivastetta sekä vähäisempää keuhkoinflammaatiota (15,16,17).
Mooren ja kumppaneiden tekemässä meta-analyysissä selvitettiin vapaa-ajan liikunnan merkitystä syövän ehkäisyssä. Mukana oli 12 Yhdysvalloissa ja Euroopassa tehtyä kohorttitutkimusta; yhteensä 1,44 miljoonaa ihmistä. Analyysissa vertailtiin eniten liikkuvaa kymmenystä vähiten liikkuvaan kymmenykseen.
Runsaasti vapaa-ajan liikuntaa harrastavilla todettiin noin 7 % pienempi kokonaissyöpäsairastuvuus verrattuna vähiten liikkuviin. Runsaasti liikkuvilla todettiin merkittävästi pienentynyt riski sairastua ruokatorven adenokarsinoomaan, keuhkosyöpään, munuaissyöpään, mahalaukun suuosan (kardian) syöpään, endometriumin syöpään, myelooiseen leukemiaan, myeloomaan, paksu- ja peräsuolen syöpiin, pään- ja kaulan alueen syöpiin, virtsarakkosyöpään sekä rintasyöpään.
Kun tulokset vakioitiin painoindeksin (BMI, kg/m2) suhteen, tilastollinen merkitsevyys hävisi ainoastaan endometriumin, mahalaukun suuosan ja maksan syöpien osalta. Tupakoimattomuuden ja muiden verrokkeja terveellisempien elämäntapojen vaikutuksia ei kuitenkaan voida täysin sulkea pois, koska vapaa-ajan liikunnalla on usein yhteys näihin (18,19).
Melanooman ja paikallisen eturauhassyövän riski puolestaan oli suurentunut eniten liikkuvalla kymmenyksellä. Tutkijat arvioivat, että lisääntynyt eturauhassyövän ilmaantuvuus ei liittyisi liikkumiseen, vaan pikemminkin siihen, että liikuntaa harrastavat miehet hakeutuvat helpommin tutkimuksiin (PSA-mittaus) (10). Suurentuneen melanoomariskin taustalla on todennäköisesti lisääntynyt uv-altistus ja ihon palaminen auringossa.
Vaikutus kuolleisuuteen syöpään sairastumisen jälkeen
Fyysisen aktiivisuuden yhteydestä syöpäkuolleisuuteen sekä syöpäpotilaiden kokonaiskuolleisuuteen on useita kohorttitutkimuksia. Näistä on tehty katsausartikkeleita ja meta-analyysejä, jotka ovat kuitenkin koskeneet ainoastaan rinta-, suolisto- ja eturauhassyöpää. Yhtään satunnaistettua tutkimusta liikunnan ja syöpäpotilaiden kuolleisuuden yhteydestä ei vielä ole, mutta käynnissä on yksi tutkimus suolisto- ja yksi eturauhassyöpäpotilailla (3).
Fyysinen aktiivisuus pienentää kokonaiskuolleisuutta 48 % rintasyövässä, 42 % suolistosyövässä ja 37–49 % eturauhassyövässä. Tutkimusnäytön aste rinta- ja suolistosyövän osalta on B eli kohtalainen ja eturauhassyövän osalta C eli vähäinen. Fyysinen aktiivisuus pienentää syöpäkuolleisuutta 38 % sekä rinta, suolisto- että eturauhassyövässä. Tutkimusnäytön aste kaikkien osalta on B eli kohtalainen (3).
Rintasyöpä
Vuonna 2014 tehdyssä meta-analyysissä oli mukana 16 kohorttitutkimusta ja yhteensä 42 602 rintasyöpäpotilasta. Meta-analyysissä selvitettiin sekä diagnoosia edeltävän että diagnoosin jälkeisen fyysisen aktiivisuuden vaikutusta rintasyöpäkuolleisuuteen ja erikseen rintasyöpäpotilaiden kokonaiskuolleisuuteen. Keskimääräistä suurempi fyysisen aktiivisuuden määrä ennen diagnoosia vähensi 18 % rintasyöpäkuolleisuutta (RR 0,82, 95 %:n LV 0,74–0,91, p < 0,01) ja 21 % kokonaiskuolleisuutta (RR 0,79, 95 %:n LV 0,73–0,85, p < 0,01) verrattuna vähäiseen fyysisen aktiivisuuden tasoon. Diagnoosin jälkeen niillä potilailla, joiden fyysisen aktiivisuuden määrä oli suuri, oli pienempi rintasyöpäkuoleman ja kokonaiskuoleman riski verrattuna potilaisiin, joilla määrä oli pieni (20).
Vuonna 2015 tehdyssä meta-analyysissa oli mukana 22 kohorttitutkimusta ja näissä yhteensä 123 574 potilasta. Tutkimuksessa tarkasteltiin elinikäisen fyysisen aktiivisuuden määrää ja verrattiin vähän tai ei lainkaan fyysisesti aktiivisia niihin, joiden fyysisen aktiivisuuden määrä oli suuri. Aktiivisilla oli merkitsevästi pienempi kokonaiskuolleisuus (HR 0,82, 95 %:n LV 0,70–0,96, p < 0,05) ja rintasyöpäkuolleisuus (HR 0,73, 95 %:n LV 0,54–0,98, p < 0,05). Sekä kokonaiskuolleisuuden että rintasyöpäkuolleisuuden havaittiin olevan merkitsevästi pienempi myös silloin, kun huomioitiin vain vähän ennen rintasyöpädiagnoosia raportoitu fyysinen aktiivisuus (HR 0,73, 95 %:n LV 0,65–0,82, p < 0,001 ja HR 0,84, 95 %:n LV 0,73–0,97, p < 0,05) samoin kuin silloin, kun huomioitiin pelkkä rintasyöpädiagnoosin jälkeinen fyysinen aktiivisuus (HR 0,52, 95 %:n LV 0,43–0,64, p < 0,01 ja HR 0,59, 95 %:n LV 0,45–0,78, p < 0,05). Fyysinen aktiivisuus sekä ennen että jälkeen diagnoosin vähensi myös rintasyövän uusiutumia (HR 0,72, 95 %:n LV 0,56–0,91, p < 0,01 ja HR 0,79, 95 %:n LV 0,63–0,98, p < 0,05) (21).
Suolistosyöpä
Vuonna 2014 tehdyssä meta-analyysissa oli mukana seitsemän kohorttitutkimusta ja yhteensä 7 522 suolistosyövän sairastanutta potilasta. Tässäkin meta-analyysissa verrattiin eniten liikkuvia vähiten liikkuviin. Ennen syöpädiagnoosia eniten liikkuneilla potilailla sekä kokonaiskuolleisuus että suolistosyöpäkuolleisuus olivat pienempiä kuin vähän liikkuneilla (RR 0,74, 95 %:n LV 0,63–0,86) ja (RR 0,75, 95 %:n LV 0,62–0,91). Diagnoosin jälkeinen runsas liikunta pienensi samoin sekä kokonaiskuolleisuutta että syöpäkuolleisuutta (RR 0,58, 95 %:n LV 0,48–0,70) ja (RR 0,61, 95 %:n LV 0,40–0,92) (22).
Eräässä kohorttitutkimuksessa oli mukana 573 suolistosyövän sairastanutta naista. Niillä potilailla, jotka diagnoosin jälkeen lisäsivät fyysisen aktiivisuuden määrää aiempaan tasoonsa verrattuna, oli 52 % pienempi riski kuolla suolistosyöpään kuin niillä potilailla, joiden fyysisen aktiivisuuden määrä ei lisääntynyt. Tulokseen ei vaikuttanut se, kuinka aktiivinen potilas oli aiemmin ollut (HR 0,48, 95 %:n LV 0,24–0,97) (23).
Eturauhassyöpä
Myös eturauhassyövässä liikunnan ja kuolleisuuden välillä on todettu käänteinen yhteys, mutta näyttö ei ole niin selkeää kuin rinta- ja suolistosyövässä (3).
Eräässä kohorttitutkimuksessa oli mukana 2 705 eturauhassyövän sairastanutta miestä. Tutkimuksessa verrattiin yli kolme tuntia viikossa reipasta liikuntaa harrastavia miehiä niihin, joiden reippaan liikunnan määrä oli alle tunnin viikossa. Paljon liikkuvilla oli 61 % pienempi todennäköisyys kuolla eturauhassyöpään kuin vähän liikkuvilla (24). Vastaavia tuloksia saatiin toisessa kohorttitutkimuksessa: yli kolme tuntia viikossa reippaasti kävelevillä eturauhassyövän sairastaneilla miehillä oli 57 % pienempi riski taudin uusiutumiseen (arvioitu PSA:n perusteella) kuin alle kolme tuntia kävelevillä (25). Tulosten luotettavuutta lisää se, että PSA suurentuu jo ennen kuin potilaalla on liikunnan määrää vähentäviä oireita.
Liikunnan muut hyödylliset vaikutukset
Syövän hoito aiheuttaa monia, usein pitkäkestoisiakin haittoja kuten kipua, lymfaturvotusta, uupumusta, elämänlaadun huononemista, vaihdevuosioireita ja kognitiivisen tason laskua (26,27,28,29). Syövän hoito lisää riskiä sairastua diabetekseen, sydän- ja verisuonisairauksiin, osteoporoosiin ja sekundaarisyöpiin (30,31,32,33,34).
Liikunnan positiivisesta vaikutuksesta syövän hoitojen aiheuttamiin haittoihin tulee jatkuvasti uutta tietoa prospektiivisista satunnaistetuista tutkimuksista. Liikunnan on todettu esimerkiksi parantavan potilaiden toimintakykyä, psyykkistä terveyttä, elämänlaatua, kehonkoostumusta, kuntoa ja hapenottokykyä sekä vähentävän uupumusta (27,28,35,36,37,38,39). Lisäksi liikunnalla on tärkeä rooli syövän hoidon aiheuttamien sairauksien ehkäisyssä (31,32,33,40).
Liikunta ja levinnyt syöpä
Suurin osa syöpäpotilaiden liikuntatutkimuksista on tehty potilailla, joiden hoito tähtää paranemiseen tai jotka ovat jo parantuneet. Vuonna 2017 julkaistun katsausartikkelin mukaan liikunta on sopivaa ja turvallista myös etäpesäkkeistä syöpää sairastaville potilaille. Tutkimuksen mukaan liikunta paransi etäpesäkkeistä syöpää sairastavien potilaiden aerobista kuntoa ja fyysistä toimintakykyä, lisäsi voimaa sekä mahdollisesti vähensi uupumusta ja paransi elämänlaatua. Liikuntaa siis voi ja kannattaa harrastaa voinnin mukaan myös silloin, jos sairastaa etäpesäkkeistä syöpää (41).
Suositukset
Vaikka satunnaistettuja tutkimuksia liikunnan vaikutuksesta syöpäpotilaiden kuolleisuuteen ei vielä ole, jo nykyisenkin tiedon perusteella voidaan sanoa, että liikunnan ja syöpäkuolleisuuden välillä on käänteinen yhteys. Liikunnasta on lisäksi selkeää hyötyä hoitojen aiheuttamien haittojen ehkäisyssä tai lieventämisessä.
Syöpäpotilaita hoitavat lääkärit tietävät, että potilaita pitäisi lepäämisen sijasta kannustaa liikkumaan, mutta lääkärit tarvitsisivat lisää koulutusta ja rohkaisua (42). Liikuntaa pitäisi suositella kaikille syöpään sairastuneille.
Liikuntasuositus syövän sairastaneille on sama kuin muillekin aikuisille (43): kohtuukuormitteista kestävyysliikuntaa kuten reipasta kävelyä ainakin 150–300 minuuttia viikossa tai raskasta liikuntaa, kuten juoksua 75–150 minuuttia viikossa. Minimimäärä tarkoittaa esimerkiksi kolmea reipasta, vajaan tunnin kävelylenkkiä tai lyhytkestoisempaa juoksulenkkiä viikoittain. Lisäksi suositellaan lihasvoimaa ja -kestävyyttä ylläpitävää tai lisäävää liikuntaa vähintään kahtena päivänä viikossa.
Heidi Penttinen: Konsultointi (Amgen, Bayer, Lilly, Pfizer, Sanofi), luentopalkkiot (Amgen, Astellas, Bayer, Boehringer-Ingelheim, Merck, Roche, Sanofi), matka-, majoitus tai koulutuskulut (BMS, Novartis, Pfizer, Pierre Fabre, Roche, Sanofi).
Jorma Sormunen: Konsultointi (Boehringer Ingelheim, Ipsen, Roche, Sanofi Aventis), luentopalkkiot (Boehringer Ingelheim, Ipsen), matka-ja majoituskulut (BMS, MSD, Pfizer, Pierre Fabre, Roche, Sanofi Aventis), tutkimusapurahat (Tampereen kaupunki).
- 1
- Suomen Syöpärekisteri. www.syoparekisteri.fi/tilastot/syopa-suomessa/
- 2
- Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin, Suomen Anestesiologiyhdistyksen ja Suomen Yleislääketieteen yhdistyksen asettama työryhmä. Kipu. Käypä hoito -suositus 22.8.2017. www.kaypahoito.fi
- 3
- McTiernan A ym. Physical activity in cancer prevention and survival: a systematic review. Med Sci Sports Exerc 2019;51:1252–61.
- 4
- Schüz J, Espina C ym: European Code against Cancer 4th Edition: 12 ways to reduce your cancer risk. Cancer Epidemiol 2015;39(Suppl 1):S1–10. doi: 10.1016/j.canep.2015.05.009
- 5
- Rezende L, Sá T ym: Physical activity and cancer: an umbrella review of the literature including 22 major anatomical sites and 770 000 cancer cases. Br J Sports Med 2018;52:826–833.
- 6
- Torre LA, Bray F, Siegel RL, Ferlay J, Lortet-tieulent J, Jemal A. Global Cancer Statistics, 2012. CA cancer J Clin 2015;65:87–108. www.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.3322/caac.21262/abstract
- 7
- Kohl HW, Craig CL, Lambert EV, Inoue S, Alkandari JR, Leetongin G ym. The pandemic of physical inactivity: Global action for public health. Lancet 2012;380:294–305.
- 8
- Sormunen J, Talibov M, Martinsen JI, Kjaerheim K, Sparen P, Tryggvadottir L ym. Perceived physical strain at work and incidence of colorectal cancer: A nested case–control study. Cancer Epidemiol 2016;43:100–4.
- 9
- Wolin KY, Yan Y, Colditz GA, Lee I-M. Physical activity and colon cancer prevention: a meta-analysis. Br J Cancer 2009;100:611–6.
- 10
- Moore SC, Lee I-M, Weiderpass E, Campbell PT, Sampson JN, Kitahara CM ym. Association of Leisure-Time Physical Activity With Risk of 26 Types of Cancer in 1.44 Million Adults. JAMA Intern Med 2016;176:816.
- 11
- Borch KB, Weiderpass E ym: Physical activity and risk of endometrial cancer in the Norwegian Women and Cancer (NOWAC) study. Int J Cancer. 2017;140:1809–1818.
- 12
- Leitzmann M, Powers H, Anderson AS, Scoccianti C, Berrino F, Boutron-Ruault MC ym. European Code against Cancer 4th Edition: Physical activity and cancer. Cancer Epidemiol 2015;39:S46–55.
- 13
- Wertheim BC, Martínez ME, Ashbeck EL, Roe DJ, Jacobs ET, Alberts DS ym. Physical activity as a determinant of fecal bile acid levels. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev 2009;18:1591–8.
- 14
- Gerhardsson M, Floderus B, Norell SE. Physical activity and colon cancer risk. Int J Epidemiol 1988;17:743-6.
- 15
- Hållmarker U, James S, Michaëlsson K, Ärnlöv J, Sandin F, Holmberg L. Cancer incidence in participants in a long-distance ski race (Vasaloppet, Sweden) compared to the background population. Eur J Cancer 2015;51:558–68.
- 16
- Kamangar F, Dores GM, Anderson WF. Patterns of cancer incidence, mortality, and prevalence across five continents: Defining priorities to reduce cancer disparities in different geographic regions of the world. J Clinical Oncol 2006;24:2137–50.
- 17
- Emaus A, Thune I. Physical activity and lung cancer prevention. Recent Results in Cancer Res 2011 186:101–33.
- 18
- Morseth B, Jacobsen B ym: Secular trends and correlates of physical activity: The Tromsø Study 1979–2008. BMC Public Health 2016;16:1215.
- 19
- Södergren M, McNaughton S ym: Associations between fruit and vegetable intake, leisure-time physical activity, sitting time and self-rated health among older adults: cross-sectional data from the WELL study. BMC Public Health 2012;12:551.
- 20
- Zhong S, Jiang T, Ma T, Zhang X, Tang J, Chen W ym. Association between physical activity and mortality in breast cancer: a meta-analysis of cohort studies. Eur J Epidemiol 2014;29:391–404.
- 21
- Lahart IM, Metsios GS, Nevill AM, Carmichael AR. Physical activity, risk of death and recurrence in breast cancer survivors: A systematic review and meta-analysis of epidemiological studies. Acta Oncol 2015;54:635–54.
- 22
- Schmid D, Leitzmann MF. Association between physical activity and mortality among breast cancer and colorectal cancer survivors: a systematic review and meta-analysis. Ann Oncol 2014;25:1293–1311.
- 23
- Meyerhardt JA, Giovannucci EL, Holmes MD, Chan AT, Chan JA, Colditz GA ym. Physical activity and survival after colorectal cancer diagnosis. J Clin Oncol 2006;24:3527–3534.
- 24
- Kenfield SA, Stampfer MJ, Giovannucci E, Chan JM. Physical activity and survival after prostate cancer diagnosis in the health professionals follow-up study. J Clin Oncol 2011;29:726–732.
- 25
- Richman EL, Kenfield SA, Stampfer MJ, Paciorek A, Carroll PR, Chan JM. Physical activity after diagnosis and risk of prostate cancer progression: data from the cancer of the prostate strategic urologic research endeavor. Cancer Res 2011;71:3889–3895.
- 26
- Penttinen HM, Saarto T, Kellokumpu-Lehtinen P, Blomqvist C, Huovinen R, Kautiainen H ym. Quality of life and physical performance and activity of breast cancer patients after adjuvant treatments. Psychooncology 2011;20:1211–1220.
- 27
- Ferrer RA, Huedo-Medina TB, Johnson BT, Ryan S, Pescatello LS. Exercise interventions for cancer survivors: a meta-analysis of quality of life outcomes. Ann Behav Med 2011;41:32–47.
- 28
- Fong DY, Ho JW, Hui BP, Lee AM, Macfarlane DJ, Leung SS ym. Physical activity for cancer survivors: meta-analysis of randomised controlled trials. BMJ 2012;344:e70.
- 29
- Gosain R, Miller K. Symptoms and symptom management in long-term cancer survivors. Cancer J 2013;19:405–9
- 30
- Ketchandji M, Kuo YF, Shahinian VB, Goodwin JS. Cause of death in older men after the diagnosis of prostate cancer. J Am Geriatr Soc 2009;57:24–30.
- 31
- Steingart RM, Yadav N, Manrique C, Carver JR, Liu J. Cancer survivorship: cardiotoxic therapy in the adult cancer patient; cardiac outcomes with recommendations for patient management. Semin Oncol 2013;40:690–708.
- 32
- Scott JM, Nilsen TS, Gupta D, Jones LW. Exercise Therapy and Cardiovascular Toxicity in Cancer. Circulation 2018;137:1176–1191.
- 33
- Pearlstein KA, Basak R1, Chen RC. Cardiovascular Care Among Cancer Survivors in the United States. JNCI Cancer Spectr 2018;2:pky049.
- 34
- Oruç Z, Kaplan MA. Effect of exercise on colorectal cancer prevention and treatment. World J Gastrointest Oncol 2019;11:348–366.
- 35
- Baumann FT, Zopf EM, Bloch W. Clinical exercise interventions in prostate cancer patients – a systematic review of randomized controlled trials. Support Care Cancer 2012;20:221–233.
- 36
- Saarto T, Penttinen HM, Sievanen H ym. Effectiveness of a 12-month Exercise Program on Physical Performance and Quality of Life of Breast Cancer Survivors. Anticancer Res 2012;32:3875–3884.
- 37
- Dennett AM, Peiris CL, Shields N, Prendergast LA, Taylor NF. Moderate-intensity exercise reduces fatigue and improves mobility in cancer survivors: a systematic review and meta-regression. J Physiother 2016;62:68–82.
- 38
- Toohey K, Pumpa K, McKune A, Cooke J, Semple S. High-intensity exercise interventions in cancer survivors: a systematic review exploring the impact on health outcomes. J Cancer Res Clin Oncol 2018;144:1–12.
- 39
- Fuller JT, Hartland MC, Maloney LT, Davison K. Therapeutic effects of aerobic and resistance exercises for cancer survivors: a systematic review of meta-analyses of clinical trials. Br J Sports Med 2018;52:1311.
- 40
- Saarto T, Sievanen H, Kellokumpu-Lehtinen P, Nikander R, Vehmanen L, Huovinen R ym. Effect of supervised and home exercise training on bone mineral density among breast cancer patients. A 12-month randomised controlled trial. Osteoporos Int 2012;23:1601–1612.
- 41
- Dittus KL, Gramling RE, Ades PA. Exercise interventions for individuals with advanced cancer: A systematic review. Prev Med 2017;104:124–132.
- 42
- Ungar N, Tsiouris A, Haussmann A, Herbolsheimer F, Wiskemann J, Steindorf K, Sieverding M. To rest or not to rest-Health care professionals’ attitude toward recommending physical activity to their cancer patients. Psychooncology 2019;28:784–791.
- 43
- Physical Activity Guidelines for Americans. 2. painos, 2018. Department of Health and Human Services, Washington, DC, U.S. www.health.gov/paguidelines/second-edition
Effect of physical activity on cancer prevention and mortality
The purpose of this article is to review current data regarding physical activity and cancer, including cancer risk and cancer prognosis. We also summarize current physical activity guidelines for cancer patients.
The risk of cancer morbidity is approximately 7% lower in people who engage most in leisure time physical activity than in the general public.
Based on cohort studies, physical activity decreases cancer mortality and all-cause mortality at least for breast cancer, prostate cancer and colorectal cancer patients.
Physical activity improves physical functioning, muscle power, body composition and the quality of life of cancer patients. It also alleviates exhaustion.