Katsaus­artikkeli Suom Lääkäril 2024;79:e38963, www.laakarilehti.fi/e38963

Lasten ja nuorten pitkittynyt kipu – hoito ja kuntoutus

• Lasten ja nuorten pitkittyneen kivun moniammatillinen hoito ja kuntoutus on tuloksellista.

• Hoitotiimiin tulee kuulua ainakin lasten ja nuorten kivunhoitoon perehtynyt lääkäri, fysioterapeutti, psykologi ja sairaanhoitaja.

• Kipuedukaatiolla luodaan tärkeä perusta hoitoon sitoutumiselle ja sen onnistumiselle.

• Hoidossa ja kuntoutuksessa korostuvat yksilöllisesti valitut lääkkeettömät menetelmät ja perhekeskeisyys.

Minna StåhlReetta SipiläAnnette CollinMaiju MarttinenHanna Vuorimaa

Kouluikäisillä esiintyy yleisesti kipuja, joiden taustalta ei löydy vammaa eikä sairautta (1). Osalla kipuun liittyy kuitenkin merkittävää toimintakyvyn laskua, kuten koulupoissaoloja ja runsasta terveyspalveluiden käyttöä (2,3).

Hoitamaton lapsuus- ja nuoruusiän pitkittynyt kipu ennustaa aikuisiän pitkittynyttä kipua, työ- ja toimintakyvyn laskua, mielialaoireita ja terveyspalvelujen lisääntynyttä käyttöä (4,5,6,7).

Perusteellisista lääketieteellisistä tutkimuksista ja hoidoista huolimatta perheillä saattaa olla kokemus, että lapsen kipuja ei ole otettu todesta ja/tai annetut hoidot eivät auta. Tällöin tarvitaan moniammatillisempaa lähestymistapaa.

WHO:n suosituksen mukaan lasten ja nuorten pitkittynyttä kipua tulee hoitaa biopsykososiaalisessa viitekehyksessä (8). Jotta tämä toteutuisi, moniammatilliseen tiimiin tulisi kuulua ainakin kivunhoitoon perehtynyt lääkäri, fysioterapeutti, psykologi ja sairaanhoitaja. Usein tarvitaan tiivistä yhteistyötä myös muiden lääkäreiden (esim. lasten- ja nuorisopsykiatri), erityistyöntekijöiden (esim. sosiaalityöntekijä, kuntoutusohjaaja, sairaalakouluopettaja, ravitsemus-, toiminta- ja musiikkiterapeutti) sekä koulun kanssa.

Hoidon ja kuntoutuksen päätavoitteena tulee olla lapsen tai nuoren normaalin arjen sisältöjen (koulunkäynti, kaverisuhteet ja harrastukset) asteittainen palauttaminen. Säännöllisellä arkirytmillä, riittävällä ja hyvälaatuisella unella, säännöllisellä liikunnalla ja ravitsemuksella sekä potilaan kannalta merkityksellisellä tekemisellä on tärkeä rooli arjen toimintakyvyn ja kivun säätelyjärjestelmän toiminnan normalisoinnissa ja täten myös kivuttomuuden saavuttamisessa (9).

Kipuedukaatio

Kipuedukaatio on keskeinen hoidon elementti, jolla pyritään lisäämään tietoa pitkittyneestä kivusta ja vähentämään siihen liittyvää huolta (10,11). Tavoitteena on saavuttaa hoitavien ammattilaisten ja perheen välille yhteinen ymmärrys kivun syistä, kipua mahdollisesti ylläpitävistä tekijöistä.

Kivun syy ja syntymekanismi tulee selittää perheelle ja potilaalle aina ikätasoisesti. Apuna voidaan käyttää kuviota 1 (12).

Silloin kun kipu liittyy hermoston herkistymiseen, on tärkeää saada potilas ja perhe ymmärtämään, ettei kipu ole merkki vauriosta. Kivuliasta kehoa uskaltaa ja tuleekin käyttää normaalisti.

Toimintakyvyn lasku onkin usein seurausta pelko-välttämiskäyttäytymisestä (13,14). Kuviota 2 voidaan käyttää apuna tämän ilmiön havainnollistamisessa. Onnistunut kipuedukaatio auttaa lasta ja huoltajaa ymmärtämään, mistä lapsen kipu johtuu, miten siihen tulee suhtautua ja miten sitä hoidetaan (15). Tämä luo tärkeän perustan hoito- ja kuntoutusinterventioihin sitoutumiselle ja niiden onnistumiselle.

Fysioterapeuttiset interventiot

Lasten pitkittyneen kivun fysioterapiasta on varsin vähän tutkimusnäyttöä, joten alla esitetyt näkemykset pohjautuvat myös kirjoittajien kokemukseen tuloksekkaasta fysioterapeuttisesta hoidosta.

Fysioterapeuttiset interventiot suunnitellaan aina yksilöllisesti kiputyypin ja kliinisen tutkimuksen perusteella. Pitkittynyttä kipua hoitavalta fysioterapeutilta edellytetään paitsi ymmärrystä lapsen iänmukaisesta kehityksestä, myös laaja-alaista osaamista eri fysioterapian menetelmistä (mm. kipufysioterapia, manuaaliterapiat, terapeuttinen harjoittelu ja psykofyysinen fysioterapia) sekä kykyä luoda turvallinen ja innostava hoitosuhde.

Pitkittyneistä kiputiloista kuntoutumisessa työskennellään usein kivuliaan kehonosan käyttöön tai liikkumiseen liittyvän pelon kanssa (14,16). Jos fysioterapiainterventioon yhdistetään kipuedukaatiota, tulokset ovat parempia kuin fysioterapialla yksinään (17).

Kipeän kehonosan käyttö voi olla helpompi aloittaa altaassa kuin kuivalla maalla. Peli- ja virtuaalimaailmaa (18), kävelyrobotteja sekä eläinavusteista kuntoutusta kannattaa hyödyntää ajatusten suuntaamisessa pois itse kivusta.

Pitkään jatkunut paikallinen kipu on yllättävän usein joko puhtaasti tai ainakin osittain nosiseptista mekaanista kipua, etenkin alaraajojen, rangan ja myös vatsan alueella. Tunnusomaista sille on kivun tarkkarajaisuus, provosoituminen liikkeestä ja helpottuminen levossa (19: s. 57). Kivun taustalta paljastuu usein pienehkö tapaturma, arpikudos tai virheellinen asentotottumus. Kliinisessä manuaalisessa tutkimuksessa todetaan tällöin tyypillisesti kipeän nivelen (tai liikeketjussa seuraavan nivelen) liikkeen rajoittuminen, kivun välttelystä seuranneita kompensatorisia kuormitusmalleja sekä lihasten ja lihaskalvojen kireyksiä. Hoitona on nivelten ja pehmytkudosten liikkuvuuden palauttaminen mobilisaatio- ja manipulaatiotekniikoilla (19: s. 93). Lapsilla ja nuorilla jopa yhden hoitointervention hoitovaste voi olla erinomainen. Lasten alaselkäkivun hoidossa manuaaliterapiasta on kohtalaista tutkimusnäyttöä (20). Kun manuaaliterapialla on ensin luotu kehon normaalin kuormittamisen edellytykset, hoito jatkuu optimaalisia kuormitusmalleja vahvistavalla harjoittelulla.

Psykofyysisessä fysioterapiassa korostuvat ihmisen kokonaisvaltaisuus, kehon ja mielen yhteys sekä kokemuksellinen oppiminen. Tämä lähestymistapa on erityisen hyödyllinen toimintakykyä rajoittavissa laaja-alaistuneissa kivuissa. Turvallisessa ja positiivisessa ympäristössä havainnoidaan kehon ja mielen yhteyttä, opetellaan kehon rajojen tunnistamista ja hyväksymistä sekä vireystilan säätelyä. Kokemuksellisten oivallusten kautta edetään vähitellen kohti normaalia toimintakykyä.

GMI (Graded Motor Imagery) on menetelmä, jossa ihotuntoa koulutetaan uudelleen ja kipeän raajan toimintaa harjoitetaan asteittain (21,22). Tätä käytetään esimerkiksi monimuotoisessa kipuoireyhtymässä (CRPS I), jossa raajan iho on tyypillisesti kosketusarka ja kehon hahmotuskyky on muuttunut. Tutkimusnäyttöä menetelmästä on vain aikuisten neuropaattisessa kivussa, mutta sitä on käytetty menestyksekkäästi myös vanhemmilla kouluikäisillä lapsilla ja nuorilla. Tulosten saavuttamiseksi harjoitteita on tehtävä useita kertoja päivässä.

Psykologiset interventiot

Lasten pitkittyneen kivun psykologisen hoidon suunnittelussa on tärkeää huomioida perhe sekä huoltajien käsitys lapsensa tilanteesta (23,24,25,26,27,28,29,30,31,32,33). Lapsen ja perheen yksilöllisten tekijöiden huomioon ottaminen edistää hoitoprosessin toteuttamista ja parantaa hoitotuloksia.

Yksilökuntoutus

Lapsen pitkittynyt kipu voi vaikuttaa nopeasti ja laajasti toimintakykyyn, esimerkiksi harrastuksista pois jääntiin ja koulupoissaoloihin. Kansainvälisten tutkimusten mukaan lasten yksilökuntoutuksessa pääpaino on kognitiivisessa käyttäytymisterapiassa (CBT) (23,24). Tässä menetelmässä keskeisiä teemoja ovat kivun ennakoinnin sekä kipuun liittyvien ajatusten ja negatiivisten odotusten tunnistaminen. Olennaista on tukea lasta havaitsemaan ikätasoonsa sopivalla tavalla, miten esimerkiksi pelot vaikuttavat hänen toimintaansa.

Normaaliin arkeen pyritään palaamaan vähitellen, asteittaisen altistuksen avulla (25,26). Koulunkäyntiin liittyvät tukitoimet sekä kodin ulkopuolisen verkoston (ystävät, opettajat ja koulun henkilöstö) mukaanotto ovat tärkeitä. Lapsen kuntoutuminen näkyy toimintakyvyn sekä mielekkäiden elämänsisältöjen lisääntymisenä.

Huoltajan ja perheen kanssa työskentely

Pitkittyneen kivun hoidossa keskeisessä roolissa on vanhempien ja lapsen välinen vuorovaikutus. Vahva, osaava ja ymmärtävä vanhempi peittoaa parhaimmatkin interventiot, joita terveydenhuolto voi tarjota.

On tärkeää tunnistaa vanhemman korostunut huoli lapsestaan, koska tämä saattaa olla keskeisin este lapsen kuntoutumiselle (28,29,30,31,32). Kivusta voi käynnistyä kehityskulku, jossa vanhemmat tulkitsevat lapsen kipuoireen uhkaavaksi ja rajoittavat lapsen elämää kivun lisääntymisen pelossa. Näin myös lapsi itse alkaa tarkkailla kipuoireitaan.

Toisaalta liiallinen oireen vähättely voi johtaa oireen korostamisen tarpeeseen tai vaikuttaa lapsen tunteeseen kuulluksi tulemisesta ja hoivasta. Vanhemmat tarvitsevat usein tukea lasta kannustavan roolinsa löytämiseen.

CBT:hen pohjautuvan terapian on havaittu vaikuttavan hoidon jälkeen ja myös pidemmällä aikavälillä vanhempien käyttäytymismalleihin sekä psyykkiseen hyvinvointiin (27). Uudemmasta hyväksymis-omistautumisterapiasta (ACT) on kertynyt toistaiseksi vähemmän tutkimusnäyttöä (28,29,30,31,32). Tässä menetelmässä keskeistä on tukea psykologista joustavuutta, joka pitää sisällään aktiivista tietoisuustaitojen harjoittelua. Voidaan esimerkiksi tarkastella, miten tunteet vaikuttavat vanhemman päätöksentekoon.

Suomessa lasten ja nuorten kipuun erikoistuneissa yksiköissä CBT ja ACT ovat psykologien keskeisiä työvälineitä.

Psykologisella työskentelyllä tuetaan muutosta perheen toimintatavoissa. Jo kivun mekanismien ymmärtäminen lisää perheen itsenäistä toimintakykyä. Uudenlainen reagointi kipuun on opittavissa oleva taito (33), jota vanhempi ja lapsi voivat harjoitella yhdessä.

Muutosprosessissa perhettä voi auttaa se, että lapsen kanssa luodaan säännöt kouluunlähdöstä, nukkumaanmenosta ja pelaamisajoista. Nämä auttavat vanhempaa ja lasta sitoutumaan yhteisesti kuntoutumiseen.

Lääkehoito

Lasten pitkittyneen kivun lääkehoidosta on tehty vain vähän tutkimuksia (34,35). Käytetyillä lääkkeillä (amitriptyliini, nortriptyliini, gabapentiini ja pregabaliini) ei ole virallista käyttöaihetta alle 18-vuotiaiden kivun hoidossa. Kliinistä käyttökokemusta on kuitenkin kohtalaisesti.

Lääkehoito ei korvaa moniammatillista lääkkeetöntä lähestymistapaa pitkittyneen kivun hoidossa. Toisinaan lääkehoidon aloittaminen on kuitenkin perusteltua. Sen aloitus ja seuranta tulisi aina keskittää lasten kivun hoitoon perehtyneeseen erikoissairaanhoidon yksikköön.

Kivun tyyppi vaikuttaa lääkkeen valintaan. Tulehduskipulääkkeet toimivat nosiseptiseen kipuun, mutta niiden jatkuvaa käyttöä ei suositella. Fysioterapeuttiset ja psykologiset hoitomenetelmät ovat ensisijaisia.

Neuropaattisen ja nosiplastisen kivun hoidossa eniten käyttökokemusta kouluikäisillä on trisyklisistä masennuslääkkeistä (10–30 mg iltaisin). Amitriptyliini on tehokas myös yöunen parantamisessa. Paikalliselle allodyniselle kipualueelle voidaan käyttää lidokaiini-, ketamiini- tai gabapentiinivoidetta. Opioidit eivät kuulu lasten ja nuorten pitkittyneen ei-syöpäkivun hoitoon (8).

Potilasta ja perhettä tulee informoida huolella lääkkeen käytön periaatteista, sen aloitukseen mahdollisesti liittyvistä haittavaikutuksista ja hitaasti esiin tulevasta kivunhoidollisesta vasteesta.

Annosnostot ja -laskut on syytä tehdä hitaasti, ja vastetta tulee kontrolloida säännöllisesti. Trisyklisiä masennuslääkkeitä aloittaessa on syytä kontrolloida EKG vakavien sydämen johtumishäiriöiden poissulkemiseksi.

Lopuksi

Lasten ja nuorten toimintaa rajoittavan pitkittyneen kivun hoidon ja kuntoutuksen tulokset ovat hyviä (36,37,38). Onnistumisen kulmakiviä ovat asiantunteva moniammatillinen hoitotiimi, yksilöllinen ja perhekeskeinen lähestymistapa, potilaan ja perheen oivallus siitä, mistä pitkittyneessä kivussa on kysymys sekä perheen ja hoitotiimin sitoutuminen yhteisiin tavoitteisiin.

Lasten ja nuorten kivun hoitoon erikoistuneita ammattilaisia on Suomessa toistaiseksi vähän. Suomen Kivuntutkimusyhdistys ry järjestää kivun hoidon koulutuksia ja koordinoi eri ammattiryhmien kivunhoidon erityispätevyys- ja asiantuntijakoulutuksia. Husin Kansallisen lasten kivunhoidon ja tutkimuksen keskuksen johdolla Suomeen on rakentumassa erinomainen lasten pitkittynyttä kipua hoitavien tiimien verkosto. Tämä vähentää merkittävästi alueellista epätasa-arvoa, joka liittyy laadukkaan hoidon ja kuntoutuksen saatavuuteen.

Koulu- ja perusterveydenhuollon roolia pitkittyvän kivun varhaisessa tunnistamisessa ja ensivaiheen hoidossa tulisi vahvistaa. Kuntoutusta, erityisesti fysioterapiaa, voidaan hankkia myös yksityisiltä palveluntuottajilta.

Artikkeliin liittyvä rahoitus: Uuden lastensairaalan tukisäätiö.

Kirjoittajat

Minna Ståhl LT, osastonylilääkäri Hus Uusi lastensairaala, Kansallinen lasten ja nuorten kivunhoidon ja tutkimuksen keskus

Reetta Sipilä PsT, psykologi Hus Uusi lastensairaala, Kansallinen lasten ja nuorten kivunhoidon ja tutkimuksen keskus

Annette Collin fysioterapeutti Hus Uusi lastensairaala, Kansallinen lasten ja nuorten kivunhoidon ja tutkimuksen keskus

Maiju Marttinen LT, vt. osastonlääkäri Hus Uusi lastensairaala, Kansallinen lasten ja nuorten kivunhoidon ja tutkimuksen keskus vt. ylilääkäri, Keusoten kuntoutuskeskus, Keski-Uudenmaan hyvinvointialue

Hanna Vuorimaa PsT, psykologi Hus Uusi lastensairaala, Kansallinen lasten ja nuorten kivunhoidon ja tutkimuksen keskus


Sidonnaisuudet

Minna Ståhl: Työsuhde (Hus, Kansallisen lasten ja nuorten kivunhoidon ja tutkimuksen keskuksen toimintaa rahoitti Uuden lastensairaalan tukisäätiö 6/2020–6/2023), luentopalkkiot (Orton Oy, Suomen Fysioterapeutit Oy, Suomen Kuntoutuskouluttajat Oy), matka-, majoitus- tai kokouskulut (Suomen Fysiatriyhdistys ry, Suomen Kivuntutkimusyhdistys ry, Orion Oyj).

Reetta Sipilä: Työsuhde (Hus, Kansallisen lasten ja nuorten kivunhoidon ja tutkimuksen keskuksen toimintaa rahoitti Uuden lastensairaalan tukisäätiö 6/2020–6/2023), apurahat (Gyllenbergin säätiö, Lastentautien tutkimuskeskus), luentopalkkiot (Duodecim, Helsingin yliopisto, Kivuntutkimusyhdistys, Edupal, Haleon ja Suomen Kuntoutuskouluttajat Oy), lisenssitulot ja tekijänpalkkiot (Kipu-kirjan tekijänpalkkio).

Annette Collin: Työsuhde (Hus, Kansallisen lasten ja nuorten kivunhoidon ja tutkimuksen keskuksen toimintaa rahoitti Uuden lastensairaalan tukisäätiö 6/2020–6/2023), luentopalkkiot (Laurea, Fysioterapialiitto, Käsiterapiayhdistys).

Maiju Marttinen: Johtokunnan/hallituksen jäsenyys (Suomen Kivuntutkimusyhdistys ry), työsuhde (Hus, Kansallisen lasten kivunhoidon ja tutkimuksen keskuksen toimintaa rahoitti Uuden lastensairaalan tukisäätiö 6/2020–6/2023), apurahat (Gyllenbergin säätiö), luentopalkkiot (Pfizer Oy, Suomen Kuntoutuskouluttajat Oy, Suomen Fysioterapeutit Oy, Farmasian Oppimiskeskus Oy), matka-, majoitus- tai kokouskulut (Suomen Kivuntutkimusyhdistys ry).

Hanna Vuorimaa: Työsuhde (Hus, Kansallisen lasten ja nuorten kivunhoidon ja tutkimuksen keskuksen toimintaa rahoitti Uuden lastensairaalan tukisäätiö 6/2020–6/2023), apuraha (Hus), luentopalkkiot (Suomen Kuntoutuskouluttajat Oy, XAMK ammattikorkeakoulu, Orton), lisenssitulot ja tekijänpalkkiot (Reuma-kirjan tekijäpalkkio), matka-, majoitus- ja kokouskulut (Orion Oyj).


Kirjallisuutta
1
King S, Chambers CT, Huguet A ym. The epidemiology of chronic pain in children and adolescents revisited: a systematic review. Pain 2011;152:2729–38. DOI: 10.1016/j.pain.2011.07.01
2
Huguet A, Miró J. The severity of chronic pediatric pain: an epidemiological study. J Pain 2008;9:226–36. DOI: 10.1016/j.jpain.2007.10.015
3
Groenewald CB, Tham SW, Palermo TM. Impaired school functioning in children with chronic pain: a national perspective. Clin J Pain 2020;36:693–9. DOI: 10.1097/AJP.0000000000000850
4
Kashikar-Zuck S, Cunningham N, Sil S ym. Long-term outcomes of adolescents with juvenile-onset fibromyalgia in early adulthood. Pediatrics 2014;133:e592–600. DOI: 10.1542/peds.2013-2220
5
Miró J, Huguet A, Nieto R. Predictive factors of chronic pediatric pain and disability: a Delphi poll. J Pain 2007:774–92. DOI: 10.1016/j.jpain.2007.04.009
6
Murray CB, Groenewald CB, de la Vega R, Palermo TM. Long-term impact of adolescent chronic pain on young adult educational, vocational, and social outcomes. Pain 2020;161:439–45. DOI: 10.1097/j.pain.0000000000001732
7
Walker LS, Sherman AL, Bruehl S, Garber J, Smith CA. Functional abdominal pain patient subtypes in childhood predict functional gastrointestinal disorders with chronic pain and psychiatric comorbidities in adolescence and adulthood. Pain 2012;153:1798–806.
8
WHO. Guidelines on the management of chronic pain in children. Geneva: World Health Organization 2020. who.int
9
Christensen J, Noel M, Mychasiuk R. Neurobiological mechanisms underlying the sleep-pain relationship in adolescence: a review. Neurosci Biobehav Rev 2019;96:401–13. DOI: 10.1016/j.neubiorev.2018.11.006
10
Moseley L. Unraveling the barriers to reconseptualization of the problem in chronic pain: the acutal and perveived ability of patients and health professionals to understand the neurophysiology. J Pain 2003;4:184–9.
11
Louw A, Diener I, Butler DS, Puentedura EJ. The effect of neuroscience education on pain, disability, anxiety, and stress in chronic musculoskeletal pain. Arch Phys Med Rehabil 2011;92:2041–56. DOI: 10.1016/j.apmr.2011.07.198
12
Bingel U, Tracey I. Imaging CNS modulation of pain in humans. Physiology 2008;23:371–80. DOI: 10.1152/physiol.00024.2008
13
Vlaeyen JWS, Crombez G, Linton SJ. The fear-avoidance model of pain. Pain 2016;157:1588–9. DOI: 10.1097/j.pain.0000000000000574
14
Simons, LE, Kaczynski, KJ. The Fear Avoidance model of chronic pain: Examination for pediatric application. J Pain 2012;13:827–35.
15
Bacardit Pintó P, Ickmans K, Rheel E ym. Do Parental pain knowledge, catastrophizing, and hypervigilance improve following pain neuroscience education in healthy children? Children 2021;8:420. DOI: 10.3390/children8050420
16
Beebe JA, Kronman C, Mahmud F ym. Gait Variability and relationships with fear, avoidance, and pain in adolescents with chronic pain. Phys Ther 2021;4;101:pzab012. DOI: 10.1093/ptj/pzab012
17
Siddall B, Ram A, Jones MD ym. Short-term impact of combining pain neuroscience education with exercise for chronic musculoskeletal pain: a systematic review and meta-analysis. Pain 2022;163:e20–30. DOI: 10.1097/j.pain.0000000000002308
18
Griffin A, Wilson L, Feinstein AB ym. Virtual reality in pain rehabilitation for youth with chronic pain: Pilot feasibility study. JMIR Rehabil Assist Technol 2020;7:e22620. DOI: 10.2196/2262
19
Luomajoki H. Ammattilaisen kipukirja. Lahti: VK-Kustannus Oy 2020.
20
Parnell Prevost C, Gleberzon B, Carleo B ym. Manual therapy for the pediatric population: a systematic review. BMC Complement Altern Med 2019;19:60. DOI: 10.1186/s12906-019-2447-2
21
Moseley GL. Graded motor imagery for pathologic pain: a randomized controlled trial. Neurology 2006;26:2129–34. DOI: 10.1212/01.wnl.0000249112.56935.32
22
Méndez-Rebolledo G, Gatica-Rojas V, Torres-Cueco R, Albornoz-Verdugo M, Guzmán-Muñoz E. Update on the effects of graded motor imagery and mirror therapy on complex regional pain syndrome type 1: a systematic review. J Back Musculoskelet Rehabil 2017;30:441–9. DOI: 10.3233/BMR-150500
23
Fisher E, Law E, Dudeney J, Palermo TM, Stewart G, Eccleston C. Psychological therapies for the management of chronic and recurrent pain in children and adolescents. Cochrane Database Syst Rev 2018;29:CD003968.
24
Fisher E, Villanueva G, Henschke N ym. Efficacy and safety of pharmacological, physical, and psychological interventions for the management of chronic pain in children: a WHO systematic review and meta-analysis. Pain 2022;163:e1–19. DOI: 10.1097/j.pain.0000000000002297
25
den Hollander M, Smeets RJEM, van Meulenbroek T ym. Exposure in vivo as a treatment approach to target pain-related fear: Theory and new insights from research and clinical practice. Phys Ther 2022;102:pzab270. DOI: 10.1093/ptj/pzab270
26
Corey JR, Heathcote LC, Mahmud F ym. Longitudinal narrative analysis of parent experiences during graded exposure treatment for children with chronic pain. Clin J Pain 2021;37:301–9. DOI: 10.1097/AJP.0000000000000921
27
Eccleston C, Fisher E, Law E, Bartlett J, Palermo TM. Psychological interventions for parents of children and adolescents with chronic illness. Cochrane Database Syst Rev 2015;15:CD009660. Päivitys: Cochrane Database Syst Rev 2019;18:CD009660.
28
Law EF, Fales JL, Beals-Erickson SE. A single-arm feasibility trial of problem-solving skills training for parents of children with idiopathic chronic pain conditions receiving intensive pain rehabilitation. J Pediatr Psychol 2017;42:422–33. DOI: 10.1093/jpepsy/jsw087
29
Law EF, Fisher E, Howard WJ ym. Longitudinal change in parent and child functioning after internet-delivered cognitive-behavioral therapy for chronic pain. Pain 2017;158:1992–2000. DOI: 10.1097/j.pain.0000000000000999
30
Jacobs K, Smith A, Heathcote LC, Caes L. Which passengers are on your bus? A taxonomy of the barriers adolescents with chronic pain face in achieving functional recovery. Eur J Pain 2021;25:348–58.
31
Zhang CQ, Leeming E, Smith P, Chung PK, Hagger M, Hayes SC. Acceptance and commitment therapy for health behavior change: a contextually-driven approach. Front sychol 2018;8:2350.
32
Pielech M, Wallace DP, Fitzgerald M, Hoffart CM. Parent responses to child pain during intensive interdisciplinary pain treatment and 1-year follow-up. J Pain 2018;19:1275–84.
33
Lappalainen P, Lappalainen R. Arvotyöskentely ja motivaatio muutokseen. Kirjassa: K. Salmela-Aro K, Nurmi J-E, toim. Mikä meitä liikuttaa. Motivaatiopsykologian perusteet. Jyväskylä: PS-kustannus 2017;234–45.
34
Eccleston C, Fisher E, Cooper TE ym. Pharmacological interventions for chronic pain in children: an overview of systematic reviews. Pain 2019;160:1698–1707. DOI: 10.1097/j.pain.0000000000001609
35
Friedrichsdorf SJ, Giordano J, Desai Dakoji K ym. Chronic pain in children and adolescents: Diagnosis and treatment of primary pain disorders in head, abdomen, muscles and joints. Children 2016;3:42. DOI: 10.3390/children3040042
36
Weissmann R, Uziel Y. Pediatric complex regional pain syndrome: a review. Pediatr Rheumatol Online J 2016;14:29. DOI: 10.1186/s12969-016-0090-8
37
Stanton-Hicks M. Plasticity of complex regional pain syndrome (CRPS) in children. Pain Med 2010;11:1216–23. DOI: 10.1111/j.1526-4637.2010.00910.x
38
de Mos M, Huygen FJ, van der Hoeven-Borgman M ym. Outcome of the complex regional pain syndrome. Clin J Pain 2009:590–7. DOI: 10.1097/AJP.0b013e3181a11623

English summary

Management of persistent pain in children and adolescents

Persistent pain in adolescence is associated with long-term risk for reduced educational attainment and vocational functioning, socioeconomic and social disparities. Pain rehabilitation in children and adolescents is usually effective. To achieve first-rate results in rehabilitation, concise collaboration within the interdisciplinary team as well as with the parents and the child are essential. A core rehabilitation team consists of a doctor, a physiotherapist, a psychologist, and a nurse, who are specialized in pediatric pain management. While evidence-based treatment models are used, the status of the child and the individual needs of the family need to be considered, when optimizing the treatment. Pain education creates the foundation for a successful pain rehabilitation.

Minna Ståhl, Reetta Sipilä, Annette Collin, Maiju Marttinen, Hanna Vuorimaa

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030